Vapaaottelu & Salitreeniä?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
2.3.2011
Viestejä
1
Elikkä vaparin peruskurssi tulis tossa torstaina suoritettuu ja mahdollinen diplomikin siinä samassa :) Oon just täs kelannu et pitäs saada viel joku hyvä saliohjelma siihen rinnalle joka tuottaa mahdollisimman paljon tulosta vaparia treenaavalle. Tai entäs aerobinen harjottelu?
Lenkkeilyä, hyppynarua yms. miten paljon viikossa ? KAIKKI lajin harrastajat ja muutkin asiasta tietävät vinkkejä kiitos!
Aivan joo ois varmaan hyvä laittaa vielä mittani: about 170/75 Toivottavast ymmärrätte tekstistä jotakin ku ekaa kertaa oikeestaa foorumille kirjottelen :D
 
Hmm miksi haluat kayda salilla? Suosittelen mielummin treenaamaan lajia. Ja jos valttamatta haluat sita sali tehda, niin mitka sille ovat perustelut ja tavoitteet? mita tarkoitat tuolla "tulosta vaparia treenaavalle"
 
Vaparia varten kannattaa tehdä vain kokonaisvaltaisia tehokkaita liikkeitä. Aerobinen kunto sekä kestävyyskunto lihaksille tulee lajia itseään harjoittelemalla joten turha mennä esim. lenkille tai hinkata pitkiä sarjoja.
Sen sijaan raakaa voimaa on hyvä lisätä puntilla.

2-4 kertaa palautumisen ja jaksamisen mukaan viikossa puntille. Alussa varmasti 2 kertaa viikossa riittää.

Tässä yksi esimerkki:
Kolme sarjaa kutakin liikettä ja toistojen määriä vaihtelee 5-10 välillä parin viikoin välein.

-Maastaveto
-Syväkyykky
-Rinnalleveto
-Pystypunnerrus
-Tempaus
-Leuanveto (jos saat kolme 10 toiston sarjaa omalla painollasi niin kiinnitä lisäpainot itseesi)
-Penkkipunnerrus
 
Vaparia varten kannattaa tehdä vain kokonaisvaltaisia tehokkaita liikkeitä. Aerobinen kunto sekä kestävyyskunto lihaksille tulee lajia itseään harjoittelemalla joten turha mennä esim. lenkille tai hinkata pitkiä sarjoja.
Sen sijaan raakaa voimaa on hyvä lisätä puntilla.

2-4 kertaa palautumisen ja jaksamisen mukaan viikossa puntille. Alussa varmasti 2 kertaa viikossa riittää.

Tässä yksi esimerkki:
Kolme sarjaa kutakin liikettä ja toistojen määriä vaihtelee 5-10 välillä parin viikoin välein.

-Maastaveto
-Syväkyykky
-Rinnalleveto
-Pystypunnerrus
-Tempaus
-Leuanveto (jos saat kolme 10 toiston sarjaa omalla painollasi niin kiinnitä lisäpainot itseesi)
-Penkkipunnerrus

Kuinka vitun pihalla sä oot, ku neuvot olemaan käymättä lenkillä??? Toivottavasti sulla on edes jotain kokemusta ottelemisesta yms kun tommosta neuvot......
 
Niin, kaikkihan entisajan nyrkkeilyvalmentajat neuvoisivat vetämään 2h lenkkejä tasasykkeellä aamuin illoin, mutta miksi, siihen ei taas osata vastata. Mikään matsihan ei kestä 45min putkeen tasasykkeellä. Itse neuvoisin muutaman vuoden ottelukokemuksella kamppailulajien parissa pitkäkestoisen aerobisen harjoittelun sijaan tekemään harjoituksia vaihtelevalla sykkeellä sekä lyhyillä palautuksilla, eikä välttämättä tarvitse olla lenkkiä.

Yksinkertainen treenirunko jota voi muokata sitten tarpeen vaatiessa itselleen sopivaksi sekä heikkouksien vahvistamiseksi. Nyt kun en tiedä heikkouksiasi, niin voit itse miettiä niitä sekä soveltaa itsellesi.

Ma: Aerobinen treeni vaihtelevalla sykkeellä (30sek spurtteja ylämäessä, kyykkyhyppyjä ylämäkeen,kuntopiiriä, oikeastaan ihan sama mitä kunhan tapahtuu vaihtelevalla sykkeellä ja lyhyillä palautuksilla.) Kokonaiskesto 30-45min, josta 50/50 tehokas harjoitteluaika/palautusaika.
Ti: Lajinomainen tekniikkapainoitteinen harjoittelu + lihaskestävyysharjoitteita.
Ke: Lepo (Jos tunnet että on pakko liikkua niin palauttava kävelylenkki Max ~100-120 sykkeellä)
To: Lajinomainen tekniikkapainoitteinen harjoittelu
Pe: Punttitreeni, räjähtävyys/voimahakuista harjoittelua
La: Sparritreeniä
Su: Lepo (Jos tunnet että on pakko liikkua niin palauttava kävelylenkki Max ~100-120 sykkeellä)

Tottakai näitä asioita voi käännellä ja väännellä, ja jos sulla on eri päivinä noi lajinomaiset harjoittelut, niin aerobiset ym treenit voi ohjelmasta poiketen tehdä vaikka sunnuntaina, tai miksei perjantainakin. Oikeastaan päivällä ei ole niin väliä, kunhan ne tulee tehdyksi. Mitään orjamaista kaavan noudattamista ei siis kannata soveltaa ennenkuin olet itse asettanut itsellesi tavoitteet ja aikataulun jolloinka ne tulisi toteutua.
 
Itse vaan en ole koskaan nähnyt tarvetta harrastaa lenkkeilyä kun kamppailulajien sparreissa on kyllä vedetty ja kovaa. Mitä järkeä sitä energiaa on tuhlata vapaaotteluun mielessä turhaan lenkkeilyyn kun saman ajan voi vaikka painia täysillä jossa syke on varmasti yhtä korkealla ja tulee samalla itse lajia hyödyttävää treeniä.

Yleensä kun vapaaottelua harrastaa niin seurassa voi samalla maksulla treenata myös lukkopaini ja BJJ vuoroilla erikseen että ei se siitäkään jää kiinni ettei aerobisia harjoituksia tulisi tarpeeksi montaa kertaa viikossa :D

Omasta mielestä ainut lisä mitä itse lajiharjoittelun lisäksi tarvitsee on nimenomaan räjähtävä maximi voiman hankinta punttisalilla.

Ja miten helvetissä änkeää vielä viikkoihin lenkki kertoja kun laji ja punttitreenejä tekee kunnolla? Lajitreeneisäsk un käydään niin paljon kun ikinä jaksetaan.
 
Lajitreeneissä ja varsinkin sparreissa sykkeet ovat yleensä aika korkealla, ja täten aikaansaavat aivan eri adaptaation kuin tasavauhtinen juoksu esim 130-150 sykkeillä. Jos aerobinen kunto ei ole hyvä, niin suosittelisín ottamaan lenkkejä mukaan ohjelmaan. Lajinomaisempaa toki olisi esim sykemittarin kanssa tehdä sama "lenkki" esim varjonyrkkeilyllä/säkkiä lyömällä.
Harjoitteista haetaan aina jotain tiettyä adaptaatiota tapahtuvaksi, ja sydämen vasemman kammion ja täten pumpatun veren volyymin kasvuun parhaimpia ovat tasavauhtiset matalan intensiteetin pitkäkestoiset harjoitteet.
Lisäksi esim 2-3x5min kestoisen vapaaottelun tarvittavasta kokonaisenergiasta aerobinen järjestelmä tuottaa suuren osan. Esim 400m juoksusta lähes ~50% energiantuotosta tulee aerobisesta järjestelmästä.
 
"Ja miten helvetissä änkeää vielä viikkoihin lenkki kertoja kun laji ja punttitreenejä tekee kunnolla? Lajitreeneisäsk un käydään niin paljon kun ikinä jaksetaan."

Itse kilpaillessani treenasin n. 12 kertaa viikossa. Ennen duunia, ja duunin jälkeen. Aamuisin kun lajitreenejä ei vielä ollut, hoidin aerobisen / punttisali puolen. Mutta pidin myös huolen siitä ettei kova puntti/kova aerobinen sattunut samalle päivälle kovan sparritreenin kanssa. Tottakai suuri osa näistä harjoitteista ei ollut fyysesti rasittavaa, enemmänkin teknistä harjoittelua, jolloinka palautumiseen vaaditut ajat eivät olleet mahdottomia.

Ma aamu: kova aerobinen, ilta: Tekniikkaa
Ti Aamu: verryttelylenkki / uinti, ilta: sparria
Ke aamu: kova aerobinen, ilta: tekniikkaa
To aamu: verryttelyä / uinti, ilta:tekniikkaa
Pe aamu: verryttelyä / uinti, ilta: sparria
La: verryttelyä / uinti, ilta: tekniikkaa
Su: Lepoa

Jakauma on 6krt lajinomaista harjoittelua, joista 4 tekniikan hiomista, ja 2 sparria. 6 krt aerobista, 2 raskaampaa, 4 kevyempää.
Eli 4 kovaa treeniä viikossa, 8 lepposta. Kaikki tekee kuten itse tahtoo, ja miten parhaaksi kokee. Paljon on muttia, jossitteluja ja aina joku joka tekisi asian eri tavalla, usein jopa paremmin. Järkevällä suunnittelulla sekä realistisella tavoitteiden asettelulla saa aikaan joskus jopa hyviäkin tuloksia.
 
Trendar selitti hienosti fysiologiset perusteet matalalla intensiteetillä tapahtuvalle reenille. Jos ei omista hyvää peruskestävyyttä on turha ruveta tekemään pelkästään kovemman intensiteetin (sykkeet >70%) harjoittelua. Lajireenin ja sparrin merkitystä yhtään väheksymättä. Klisee: Ethän rakenna taloakaan ennen sokkelia?
 
Trendar selitti hienosti fysiologiset perusteet matalalla intensiteetillä tapahtuvalle reenille. Jos ei omista hyvää peruskestävyyttä on turha ruveta tekemään pelkästään kovemman intensiteetin (sykkeet >70%) harjoittelua. Lajireenin ja sparrin merkitystä yhtään väheksymättä. Klisee: Ethän rakenna taloakaan ennen sokkelia?

Juuri näin. Nykyään tarvisi kaikki saada helpommalla ja se ei vaan onnistu pitemmän päälle jos ei ole se peruskestävyys kunnossa. Tällaiset pitkän tasavauhtiset lenkit toimivat myös palauttavana ja laittavat liikkeelle maitohapot edellisillan treenistä.

Treenaus on kuin pyramidi. Pohjalla paljon peruskestävyyttä ja perusasioita. Seuraavaksi rakennetaan päälle jo niitä muita asioita, jotka toimii silloin kun perusta kestää.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
On se kumma jos peruskuntoa ei saa nostettua vaikka 6x vaparitreenillä ja 4 x lukkopainitreenillä + 4x punttitreenillä viikossa.
 
Usein tuo laji harjoittelu kuitenkin tapahtuu "väärillä" sykealueilla, ja korkeilla sykkeillä tapahtuva harjoittelu taas vetää aerobista puolta jopa alaspäin, paksuntaen/vahvistaen sydämen seinämiä, kun taas tasavauhtinen venyttää kammion seinämiä, sama paksunemis efekti myös korkean intensiteetin painoharjoittelulla.
Suosittelen käyttämään jonkinlaista peridisaatiota, jossa esim pitemmän ajan käyt lenkillä esim 2-3kertaa viikossa, progressiivisesti kasvattaen juoksun kestoa esim 5min/viikko. Puntilla tässä vaiheessa 1 kerta/viikko esim 3x5 Kyykky/mave, penkki + leuat pitäen intensiteetin korkealla, tämän tulisi riittää ylläpitämään/kohottamaan voimatasojasi riipuen puntti taustastasi (erittäin vahvat voivat tarvita 2harjoitusta viikossa). Seurailemalla esim aamu leposykettä pystyt huomaamaan miten treeni potkii, eli sen tulisi tulla alaspäin.

Jos taas voima on ongelma niin esim 5x5 ohjelma 2x viikossa tehtynä progressiivisesti riittää yleensä voimatasojen nostoon. Samalla ylläpidetään aerobisia ominaisuuksia tasavauhtisella juoksulla, itsellä tuntuu riittävän 1 juoksu viikossa lajitreenin ohella.

Harjoittelulle kannattaa asettaa jonkinlainen päämäärä, ja tällöin lajiharjoittelun tulisi jossain määrin vastata tavoitetta, eli jos pyritään aerobista kuntoa kohottamaan, tulisi lajiharjoittelunkin pyrkiä liikkumaan samoilla sykkeillä, eli VÄHENTÄMÄÄN sparreja yms korkean intensiteetin touhua, ja keskittymään esim. tekniikan tekemiseen/uuden oppimiseen. Tämä kyllä on usein vaikeata seuroissa, mutta parhaansa yrittämällä...

Ja aloittelijahan pystyy yleensä kehittämään kaikkia osa-alueita yhtäaikaa tiettyyn pisteeseen, eli ei tarvitse vielä hirveästi alkaa jaksottelemaan, vaan tekee vaan jonkun verran kaikkea niin hyvin kulkee!
 
Itse tykkään myös pitkistä tasavauhtisista lenkeistä(n.45-60min) palautuu ja muutenkin hyvää vaihtelua. Voihan sitä tuntemuksien mukaan siellä kiristääkin jos tuntuu että potkua riittää mutta nehän on mukava jättää esim. laji treeniin sitten.
 
Kovempaa treenaaminen ei aina tarkoita kovempaa kuntoa, vaikka näin voisi kuvitella. Minulla oli aikoinaan treenikaveri, joka harjoitteli todella ahkerasti, siis tyyliin 12 kertaa viikossa. Ottelussa hän kuitenkin aina sippasi viimeisessä erässä.

Hän juoksi myös ja valmentaja oli antanut sykearvot peruskuntolenkeille, mutta ei oltu käyty sen paremmin läpi. Kaveri vain juoksi käsketyillä sykearvoilla. Kerran kahvilla istuessa tuli sitten puhe siitä, että hänen lenkkinsä ovat kovin raskaita ja minulla alkoi hälytyskellot soida. Paljastui, että kaverin maksimisyke oli noin 20-25 lyöntiä iästä pääteltävää matalampi ja peruskestävyyslenkit muuttuivat lähinnä vauhtikestävyydeksi.

Peruskestävyys jäi kuitenkin kehittämättä ja kaverin palautumiskyky oli (urheilijaksi) erittäin heikko. Muistelen, että hänellä pulssi laski minuutissa jotain 40 lyöntiä, kun minulla se laski luokkaa 70. Hän lähti viimeiseen erään tietysti jo valmiiksi aivan uupuneena ja pulssi lähellä maksimeita, niin ei ihme että tahtoi väsyttää. Toki tämäkin kaveri oli sohvaperunaan verrattuna kovassa kunnossa, mutta kilpaurheilijalle se ei vielä riitä.
 
Niin joo ja ketjun aloittajalle tulee tässä ainoa oikea (tm) vastaus: Kysy omalta valmentajaltasi!

Heti peruskurssin jälkeen sinulle ei ehkä ruveta sieltä päin tekemään mitään henkilökohtaista viikko-ohjlemaa, mutta varmasti ne jotain neuvoja antavat, että miten kannattaisi heidän mielestään treenata jos mielii kehittyä.

Ei ole olemassa mitään yleispätevää vapaaottelijan saliohjelmaa. Eri saleilla treenataan eri tavoin. joissakin vapaaottelu voi olla 90% mattopainia ja toisissa 60% pystyottelua. Onhan selvä, että oheistreeniäkin pitää säätää sen mukaan. Toisessa seurassa saatetaan käyttää 40% treeniajasta lihaskuntojumppaan ja toisessa 10%. Vaikuttaahan tämä toki siihen, mitä kannattaa omalla ajalla tehdä. Ja sen lisäksi jokaisella harjoittelijalla on omat heikkoutensa. Toinen juoksee cooperissa 1500m ja nostaa penkistä 200kg, toinen juoksee 3500m ja nostaa 60kg. Eihän näiden kannata samoja ominaisuuksia treenata.

Oma valmentajasi on se henkilö, jolla on ainakin joku käsitys lähtötilanteesta ja edellytykset antaa neuvoja.
 
On se kumma jos peruskuntoa ei saa nostettua vaikka 6x vaparitreenillä ja 4 x lukkopainitreenillä + 4x punttitreenillä viikossa.

Tuosta nyt ei taas tuu yhtään mitään.

AndyS:ltä hyviä neuvoja. Kamppailulajeja ajatellen on aivan pirun tärkeää, että se syke laskee paljon erien välissä. Suurinta osaa kamppailu-urheilijoista vaivaa se vika, että tehdään liikaa korkealla sykkeellä treeniä. Tästä johtuu sitten se, että syke ei palaudu kunnolla erätauoilla.

Jos yrittää jollain tabata-ideologialla kehittää peruskuntoa niin turha toivo sekin. Lyle MacDonald on senkin myytin bustannu hyvin.
 
Ainakin itellä juuri noi peruskestävyys tai todella matalilla sykkeillä tehdyt harjoitteet palauttaa erittäin hyvin. Puntit ja kovat sparritreenit aiheuttavat sellaisen jumin vaan, joka pahenee, jos noita keveitä ja "turhia" treenejä en tee. Itelläkin yleinen virhe on toi että peruskestävyystreenit ei oo niitä vaan jotain astetta rankempia, jolloin ei kehitystä tapahtu siiinä osa-aslueessa.
 
Eikös tästä aiheesta löydy jo sen sataketjua, joissa kaikissa on sama vääntö?

Joku sanoo että tasavauhtiset lenkit on ihan pakko, toiset taas sanoo jottei oo. Jo ku sanoo että puntti on turhaa, toinen taas on sitä mieltä että se on pakko. Osan mielestä voi peruskuntoharjoittelunkin hoitaa kuntopiirein/sparraillen, osan mielestä taas ei. Ja niin päin pois...

Eikä nuissakaan välttämättä ole kukaan sen enempää oikeassakaan kuin väärässä. Siis silloin kun vain puhutaan mitä tehdä ja mitä ei, ottamatta kantaa MITEN tehdään. Se nyt vaan on fakta, että se peruskuntokin pitää sinne pohjalle hommata, ennen kuin aletaan panostamaan aerobiseen kestävyyteen tai ihan anaerobisen suorituskyvyn nostamiseen.

Mutta se, miten se tehdään, onkin jo eri juttu. Toisille sopii sinne peruskunto treeneihin ne kuntopiirit ja sparrit, kunhan ne pysyy tarpeeksi matalilla tehoilla. Jos harjoittelijalla ei ole tietotaitoa ja kokemusta erottaa milloin ollaan milläkin aluella, on helppo mennä metsään riippumatta siitä, yrittääkö sitä peruskuntoa harjoittaa sitten sparraillen, kuntopiirein tai vaikka lenkkeillen. Jos sykket nousee yli aerobisen kynnyksen, se ei enää palvele sitä peruskestävyyden tavoittelua.

Ja toki aina on yhtä hyvä neuvo tuo "kysy valmentajaltasi", ikävä vainen, että aivan liian moni kamppailuvalmentaja on aikasta pihalla siitä, miten sitä fysiikkaharjoittelua sinne lajiharjoitusten taustalle kannattaa sijoittaa ja miten se pitäisi loppupeleissä toteuttaa. Joissain seuroissa toki ollaan myös niinkin iloisessa asemassa, että valmentajalta voi tosiaan udella ja saada helevatan hyvät neuvot ja ohjeet siihen harjoittelun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Mutta tuo ei tosiaankaan ole itsestäänselvyys läheskään aina. Hyvä lajivalmentaja ei ole sama kuin hyvä fysiikkavalmentaja ja vielä harvemmin toisinpäin.

Toki se valmentajalta kysyminen kuiten auttaa aina siihen, että se kuiten jokatapauksessa osaa kertoa millä osa-alueella sitä parannettavaa eniten löytyy. Ja silloin voi harjoittelija sitten tarvittaessa konsultoida sellaisia henkilöitä, jotka tuon fyysisenharjoitelun perusteet ja periaatteet edes jollain tasolla ymmärtää.

Ja mitä nuiden ohjeiden noudattamiseen tulee, niin kyllä ne lähtökohtaisesti kannattaa ottaa vastaan vain ja ainoastaan yhdeltä henkilöltä kerrallaan. Muutoin aletaan yhdistelemään neuvo sieltä ja neuvo täältä ja ollaan äkkiäö tilanteessa, jossa ei tiedä ketä syyttää jos homma kusee tai ketä kiittää jos homma pelaa.
 
Ja toki aina on yhtä hyvä neuvo tuo "kysy valmentajaltasi", ikävä vainen, että aivan liian moni kamppailuvalmentaja on aikasta pihalla siitä, miten sitä fysiikkaharjoittelua sinne lajiharjoitusten taustalle kannattaa sijoittaa ja miten se pitäisi loppupeleissä toteuttaa.

Minä luulen, että satunnaisista Pakkiksen kirjoittajista vielä huomattavasti suurempi osuus on pihalla vapaaottelun fysiikkavalmennuksesta...
 

Suositut

Back
Ylös Bottom