'VANHA' proteiini

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja M1N1
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
25.7.2007
Viestejä
12
Elikkäs mulla olis tollasta promixii josta _PARASTA ENNEN_ käyttöpäivä on mennyt 1½kk sitte, ajattelin et eiks sitä vois vetää nassuu ku se ei oo kuiteskaa viim. käyttöpv. ja sitä on pidetty sellasis olois niiku tollasii kuuluuki, elikkä

ONKO KÄYTTÖKELPOISTA?
kiitos jo etukäteen :)
 
ONKO KÄYTTÖKELPOISTA?

Kuivatuotteet, kuten jauheet joiden kosteuspitoisuus (veden aktiivisuus) on minimoitu, säilyvät kyllä varsin pitkiä aikoja ja useimmiten ovat etenkin mikrobiologiselta laadultaan ehtaa kamaa vielä kuukausien – joissakin tapauksessa jopa vuosien jälkeen parasta ennen päiväyksen-jälkeen.

Puhuttaessa herajauheista, ei-entsymaattiset ruskistumisreaktiot (Maillardin reaktio) ovat keskeisiä laatumuutoksia aiheuttavia muutosprosesseja. Maillardin reaktio on riippuvainen säilytysolosuhteiden ohella etenkin mm. vesipitoisuudesta, pH:sta ja tietyistä initiaatiosubstansseista, tässä tapauksessa esimerkiksi heran laktoosipitoisuudesta. Referenssiä herajauheiden säilyvyyteen löytyy tuolta elintarviketieteiden parista runsaasti etenkin maitojauheen ja ns. sweet whey powder-heratuotteiden osalta.

Punttaajaa kiinnostavimmat muutokset, joita Maillardin reaktio saa heratuotteissa aikaan, ovat varmastikin proteiinien biologisen arvon heikkeneminen ja vitamiinitappiot (mikäli lisätty). Muut laatumuutokset ovat lähinnä funktionaalisia: sivu- ja virhemaut, epätoivotut värit, heikentynyt liukoisuus, rakennemuutokset ja happamuuden kasvu. Mikrobiologisilla muutoksilla on tietysti myös tärkeä merkitys, mutta oikeissa säilytysolosuhteissa matalan vedenaktiivisuuden omaavat tuotteet säilyvät mainiosti yli vuoden.

Vastaaville kuivatuotteille luvataan usein tuo vuoden säilymisaika, mutta mm. Sitholen ym. (2005) tutkimuksessa ei mikribiologisia tai muita laatumuutoksia havaittu herajauheissa vielä 19 kuukauden säilytysajankaan jälkeen. Ei siis homeita, hiivoja, itiöllisiä bakteereja, nada. :)
 
Hehe, jätkä veti ensin hirveet tiedefaktat tiskiin ja sit linkitti ihan pieleen.. :D

No joo, näitä sattuu, meikkis jeesaa: Rate of Maillard Browning in Sweet Whey Powder (R. Sithole, M. R. McDaniel and L. Meunier Goddik): "CONCLUSION: Our data suggest that whey powder has a shelf life longer than 12 mo, which is the typical shelf life reported by commercial suppliers. The deterioration rates of the sweet whey powders from the 3 processors were different. The sample with the fastest rate of deterioration, as determined by the Maillard reaction, was found to deteriorate the fastest as determined by the physicochemical parameter (Hunter Laboratory color parameter L*). However, the flavor and aroma of all whey powder samples remained constant. Although the Maillard reaction plays a major role in determining the rate of deterioration of whey powders at elevated temperatures, the rate at ambient conditions for the 3 samples was too low to cause any significant difference during storage up to 19 mo. Because free moisture content changed significantly with storage at ambient temperature, parameters related to moisture content, such as hygroscopicity and caking, should be explored in shelf-life studies of whey powder. It appears likely that whey powders deteriorate because of loss of functional properties such as flowability and dispersibility before any changes in taste and aroma are observed."

Eli käsittääkseni jos prode ei oo mennyt paakkuiseksi ja ei haise tai maistu poikkeavalta niin kitaan vaan. :thumbs:
 
Back
Ylös Bottom