lähde:
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=68512&nodeid=34499&contentlan=1&culture=fi-FI
Matkustustiedotteet, 18.9.2006
Thaimaa: matkustustiedote
Thaimaa: Poliittinen tilanne epävarma. Terrorismiuhka. Matkustamista eteläisiin maakuntiin ei suositella.
Suomen suurlähetystö
Bangkok
Poliittinen tilanne Thaimaassa jatkuu edelleen epävakaana. Pommi-iskut ovat kesän 2006 aikana lisääntyneet Pattanin, Yalan ja Narathiwatin provinsseissa. Väkivalta on myös levinnyt Hat Yain kaupunkiin, jossa räjäytettiin 16.9.2006 useita pommeja. Hat Yai sijaitsee em. provinssien pohjoispuolella. Thaimaan hallitus julisti vuonna 2004 maan kolmeen eteläisimpään provinssiin (Pattani, Yala, Narathiwat) poikkeustilan siellä tapahtuneiden tuhopolttojen, armeijan tukikohtaan tehdyn ryöstöiskun ja pommiräjähdysten seurauksena. Alueen levottomuuksissa on sen jälkeen kuollut noin 1700 ihmistä. Maailmanlaajuisen terrorismiuhan vuoksi Thaimaahan matkustavia kehotetaan noudattamaan varovaisuutta myös länsimaalaisten suosimissa turistikohteissa.
Thaimaan ja Myanmarin välisillä raja-alueilla on aika ajoin aseellisia yhteenottoja Myanmarin armeijan ja etnisten taistelijoiden välillä. Erinäisiä ammuskeluja on käyty myös Thaimaan rajaviranomaisten ja huumeiden salakuljettajien välillä Thaimaan ja Myanmarin raja-alueilla.
Liikenne
Liikennekulttuuri on täysin erilainen kuin Suomessa. Liikenteessä tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta. Lukuisia turisteja menehtyy vuosittain liikenneonnettomuuksissa, erityisesti moottoripyöräonnettomuuksissa, eri puolella Thaimaata.
Moottoripyörää tai mopoa vuokrattaessa on muistettava, että ajoneuvot ovat harvoin vakuutettuja. Vuokraaja on vastuussa kaikesta ajoneuvolle aiheutuneesta vahingosta. Passia ei ole suositeltavaa jättää pantiksi ajoneuvoa vuokrattaessa. Liikenneonnettomuudet, joissa toisena osapuolena on ulkomaalainen, katsotaan lähes poikkeuksetta ulkomaalaisen aiheuttamiksi. Vahingonkorvausvaatimukset onnettomuuksissa ovat usein suuria.
Luonnonolot
Thaimaassa on parhaillaan sadekausi (touko-lokakuu), jonka aiheuttamissa tulvissa on hukkunut useita ihmisiä.
Phuketissa ja muuallakin Thaimaassa Andamaanien meren puolella meressä on voimakkaita virtauksia erityisesti monsuunien aikana, toukokuusta lokakuuhun. Hukkuminen on turistien yleisin kuolinsyy Phuketissa.
Osassa Thaimaata esiintyy maanjäristyksiä. Alueella tapahtuvat merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Matkustajia kehotetaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa ja tutustumaan ennalta evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta sekä seuraamaan matkanjärjestäjän asiaa koskevia tiedotteita.
Terveydenhoito
Matkavakuutuksen ottaminen Thaimaahan matkustettaessa on välttämätöntä. Yksityissairaalat eivät ota edes vakavasti loukkaantuneita tai sairastuneita hoidettavaksi ilman etukäteismaksua tai kattavaa vakuutusta. Onnettomuuden sattuessa tulee ottaa yhteys vakuutusyhtiöön. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua.
Denguekuume on Thaimaassa samoin kuin useissa muissakin Aasian maissa endeeminen. Tautia levittävät hyttyset pistävät päiväsaikaan päinvastoin kuin malariaa levittävät hyttyset, jotka ovat aktiivisia öisin. Thaimaan terveysministeriön mukaan vuodesta 1997-1998 lähtien on ollut havaittavissa denguetartuntahuippuvuosia vuoden, parin välein. Tartuntahuippu ajoittuu sadekauteen, joka alkaa Thaimaassa toukokuussa ja kestää lokakuuhun.
Hyttysten levittämiltä trooppisilta sairauksilta (erityisesti denguekuume, malaria) välttyäkseen on syytä pyrkiä suojaamaan itsensä hyttysten pistoilta käyttämällä vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyttyskarkotteita. Taudin oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua jo alkuvaiheessa hoitoon.
Thaimaassa lintuinfluenssaan on kuollut 16 ihmistä. Taudin saaneet henkilöt ovat olleet läheisessä kosketuksessa siipikarjan kanssa. 39 Thaimaan 76:sta provinssista on maan terveysviranomaisten erityisessä tarkkailussa lintuinfluenssan takia. Lintuinfluenssatartunnan torjunnasta lainaus Kansanterveyslaitoksen kotisivulta.
”Nykyisellään virus tarttuu ihmiseen vain sairastuneesta siipikarjasta ja korkeintaan harvoissa tapauksissa ja erityisolosuhteissa (hyvin läheinen kontakti sairastuneeseen) ihmisestä toiseen. Niin kauan kuin H5N1-virusta tai muita vaarallisia lintuviruksia esiintyy Kaakkois-Aasiassa, on hyvä välttää siipikarjatiloja ja toreja, joilla myydään elävää siipikarjaa. Luonnossa vapaana eläviin kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea. Erityisen tärkeää on käsihygienia ja ”saapashygienia."
"Virusta voi saada sairastuneesta tai tautiin kuolleesta linnusta tai sen ulosteista käsiin ja jalkineisiin. Suuri määrä virusta voi riittää hengitysteihin ja ehkä myös silmän sidekalvolle joutuessaan käynnistämään taudin. Tartuntaa ei voi saada kypsennetystä siipikarjan lihasta edes epidemia-alueella, jos katsotaan, ettei virusta ole kypsentämisen jälkeen voinut joutua lihan pinnalle huonon käsittelyhygienian vuoksi.” Lisätietoja Kansanterveyslaitoksen ja WHO:n kotisivuilta.
UNAIDS:n mukaan Thaimassa on yli miljoona HIV-tartuntaa.
Thaimaan pohjoisosassa sijaitsevassa Nanin maakunnassa on tavattu botulismi-tautia (vakava myrkytystila).
Hyvä tietää
Monissa virallisissakin turistikohteissa, kuten luonnonpuistoissa ja eri nähtävyyksissä ulkomaisilta matkailijoilta vaaditaan jopa yli kymmenkertainen pääsymaksu thaimaalaisiin verrattuna.
Huumausainerikosten rangaistukset Thaimaassa ovat erittäin pitkiä.
Viisumin ylityksestä voi seurata pidätys ja karkotustuomio, josta aiheutuvat kustannukset on karkotettavan itse maksettava.Viisumin ylitysmaksu on THB 500/pv. Karkotusprosessi saattaa olla pitkä ja olot Thaimaan karkotuskeskuksessa ovat hyvin alkeelliset.
Thaimaa on viime aikoina kiristänyt viisumimääräyksiään. Jotkut matkatoimistot tarjoavat laittomia viisumien pidennyspalveluja. Näitä palveluita ei tule käyttää, vaan viisumin pidennys haetaan suoraan Thaimaan maahantuloviranomaisilta.
Ulkomaalaisen passin tulee olla voimassa koko Thaimaan matkan ajan ja vähintään kuusi kuukautta Thaimaahan saapumisesta lukien. Suomen passilla matkustavat turistit saavat oleskella Thaimaassa 30 päivää ilman viisumia. Maahan saavuttaessa passiin leimataan saapumisleima, jossa myös mainitaan, kuinka pitkään Thaimaassa saa oleskella. Pidempiaikaista tai muuta kuin turismia varten tarkoitettua oleskelua varten tarvitaan asianmukainen viisumi, ja passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta eteenpäin. Lisätietoja saa Thaimaan ulkoministeriön sivuilta.
Thaimaan suurlähetystön osoite Helsingissä on Royal Thai Embassy, Eteläesplanadi 22 C, 00130 Helsinki, puhelin nro +358 9 6122 640, faksi nro +358 9 6122 6466, sähköposti:
info@thaiembassy.fi, Kunniakonsulaatin puhelinnumero Helsingissä on +358 9 603 585.
Suurlähetystön päivystyspuhelimen numero on +661 824 9158.
Puhelinnumero on tarkoitettu yhteydenottoihin hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella, pyhäpäivinä, lauantaisin ja sunnuntaisin. Hätänumero ei ole viisumitiedusteluja varten; viisumiasioissa tulee ottaa yhteys suurlähetystöön virka-aikana (tiedustelut ma-to klo 13-15, puhelin nro +66 2 256 9306-9).