Vaaralliset proteiinidieetit

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Tämän lähetin sinne, joskaan en tiedä julkaistiinko se juuri tällaisena:

Proteiinit vaarallisia? Please!

Kotilääkärilehden edellisessä numerossa varoiteltiin runsaan proteiinin saannin haittoja. Osa artikkelin antamasta informaatiosta oli korrektia, mutta valitettavasti artikkeli sisälsi myös paljon hömppätietoa.
Toimittaja Soili Soisalo väittää artikkelissaan runsaan proteiinin saannin altistavan osteoporoosille, mutta todellisuudessa proteiinin saannin lisääminen yli standardisuosituksen (RDA, 0,8 g/kg/vrk) vaikuttaa edullisesti luuston terveyteen (esim. Am J Clin Nutr 2000;72:168-73).
Soisalon mainitsema normaalisuositus (0,8-1 g/kg/vrk) ei missään tapauksessa ole riittävä laihduttajalle, sillä proteiinin (aminohappojen) käyttö energiaksi lisääntyy dramaattisesti niukkaa ruokavaliota noudatettaessa. Myös lihavuuden Käypä hoito -suosituksessa (Duodecim 2002;118:1075-88) mainitaan, että ”Vähärasvainen tavallista runsaammin proteiinia (25 E%) sisältävä ruokavalio pienentää lyhyellä aikavälillä (kuusi kuukautta) enemmän painoa ja kehon rasvakudoksen määrää kuin vähärasvainen runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio”.
Soisalo on ruvennut myös kotikutoiseksi liikuntafysiologiksi. Hänen mukaansa lihakset kasvavat vain harjoittelulla. Todellisuudessa lihakset kasvavat parhaiten silloin, kun voimaharjoittelu yhdistetään runsaasti proteiinia sisältävään ruokavalioon (n. 1,5-2,0 g/kg/vrk). Itse asiassa on saatu alustavia viitteitä siitä, että huippuvoimailijat saattavat hyötyä huomattavasti suuremmistakin proteiinimääristä (n. 2,5-3,0 g/kg/vrk). Vastikään tehdyt tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että välttämättömiä aminohappoja sisältävän ravintolisän nauttiminen ennen tai jälkeen kovan voimaharjoituksen maksimoi harjoittelun aiheuttamat anaboliset (rakentavat) vasteet.
Ravitsemustutkija Anna-Liisa Rauman väitteet munuaisten ja maksan ”rasittumisesta” olivat lähinnä huvittavia, sillä ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että runsas proteiinin saanti vahingoittaisi terveen ihmisen munuaisia tai maksaa.

Terveisin,

Anssi Manninen

Lisäinformaatiota proteiineista:
Manninen A (2002) Protein metabolism in exercising humans with special reference to protein supplementation. Opinnäytetutkielma. Kuopion yliopiston lääketieteellinen tiedekunta. Kuopio: Kuopion yliopiston painatuskeskus.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Hyvä Anssi! :kippis1:

Näillä sinun teksteillä voin perustella emännälle (terveydenhoitaja) ettei se tiiä mitään. :) (Väittää että proteiinit on vaarallisia ja minun tämänsyksyiset flunssat saattaa johtua vaikka "mömmöistä" (proteiini, malto, kreatiini, monivitamiinit) jne. hoh hoh. Ihmetyttää muuten että se ei tiiä näistä asioista mitään. No, ehkä sen ei tarvi.
 
Onhan liialla proteiinin saannilla samalla tavalla haittavaikutuksia kuin muidenkin ainesten kohdalla. Tukkii verisuonia, vahingoittaa munuaisia..yms.yms. kaikella tulee omat haittavaikutuksensa vastaan jos määrät ovat huikeita. Emme taida tällä palstalla kuitenkaan olla ihan sitä noora-normaalia kansalaista, joten lajivalintamme takia joudumme poikkeamaan hieman normaalista "tieteestä".

Zone-dietti on kelpotavaraa 40/40/20, siinäkin kannattaa olla kuitenkin järki pelissä. Jos tekee aerobista ohella, liikkuu muutenkin paljon ja haluaa vielä ylläpitää kovalla työllä hankkimaa lihasmassaa, on kroppa aika koetuksella. Ei niistä hiilareista hippasen suuremmissa arvoissa haittaa ole, mikäli tsekkaa että saa ne mahdollisimman puhtaista lähteistä.

Zonea voisi suositella ihan lyhyelle aikajaksolle, mutta paluu normaaliin aineenvaihdunnan ja tehon ylläpitämiseksi on kuitenkin kaiken järjen mukaan jossain vaiheessa edessä. :) Kokeilemalla sen tietää..

Liiallinen proteiinin saanti lisää myös ylimääräistä kudosta, senkin kanssa on oltava tarkkana. Max 2-3g/painokilo. 30/50/20 tai 25/55/20 riippuen aktiivisuudesta vois toteutua melko suotuisasti.

s
 
Re: Re: Re: Re: Vaaralliset proteiinidieetit

Originally posted by Raven
Yritäpäs. :)
No ei minulla mitään hurjaa tarinaa ole. Lähinnä vain sattui (kivuliaasti) silmään tuo kannen otsikko. :p

p.s. Anssille rispektiä puuttumisesta asiaan. Body/voimakansa kiittää :kippis1:
 
Anssi muuten, mikä sinusta tarkalleen tulee valmistuttuasi ja kuinka kauan olet opiskellu? (Mietin tässä että mihin lähtis opiskelemaan)
 
Todella hyvä vastine Anssilta! :)

Minkä tason tutkielma oli muuten kyseessä? Saakohan sitä kaukolainana YO:n kirjastosta? Tekisi mieli ottaa kopio itelle ja tsekata lähdeluettelo, koska sieltäkin tod.näk. löytyisi asiallista asiaa sisältäviä teoksia melkoisesti.
 
Iivili

En ole varma ymmärsinkö oikein mitä tarkoitit tasolla, mutta kyseessä oli siis "ohjekirjasääntöjen" mukaan "liikuntalääketieteen syventävien opintojen opinnäytetyö". Heitä maili osoitteesi anssi.manninen@oulu.fi niin lähetän sen artikkelin word-dokumenttina.
 
Anna-Liisa Rauma

Meinaisin laittaa sulkuihin kysymysmerkin ravitsemustutkija Anna-Liisa Rauman kohdalle, sillä oli niin naurettava tuo maksan "rasitummista" koskeva väite. Samaa logiikkaa seuraamalla voisimme kieltää lailla myös urheilemisen, saunomisen ja naimisen.

Etsin netistä tietoa ko. "ravitsemustutkijasta".

Tulos:
FT Anna-Liisa Rauma
ma. kotitalouden professori

:p

Siinä meille oikea ravintofysiologian asiantuntija :mad2: Keskittyisi sen perunan kuorinnan opettamiseen :lol1:
 
Originally posted by rocket
Zone-dietti on kelpotavaraa 40/40/20, siinäkin kannattaa olla kuitenkin järki pelissä.
Zonea voisi suositella ihan lyhyelle aikajaksolle, mutta paluu normaaliin aineenvaihdunnan ja tehon ylläpitämiseksi on kuitenkin kaiken järjen mukaan jossain vaiheessa edessä. Kokeilemalla sen tietää..


Eli siis 40/30/30..


"Zone-dieetti:
Useimmille ihmisille dieetti merkitsee tiettyä ajanjaksoa , jolloin he "pitävät dieettiä" ja jolloin heiltä on "riistetty" jotakin, ja että ennemmin tai myöhemmin voivat palata aiempiin ruokailutottumuksiinsa. Zone-dieetti ei ole riistoa eikä määräaikaista.Se ei ole riistoa, koska koko ajan ihmisen ollessa ihannetilassa hänen henkinen ja ruumiillinen suorituskyky on huipussaan ja syötävä ruoka on sellaista mikä on mieluista. Eläminen ihannetilassa on elinikäinen tapa , ei lyhyen ajan villitys."

-Barry Sears
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kävin äskön kotopuolessa kyläilemässä ja lukaisin äiteelle tulevan Kotilääkäri-lehden sekä joulukuun että tammikuun numerot. Anssin kirjoitus oli tammikuun lehdessä. Siitä pisteet!!! :kippis1:

Ei siis vitsi menee hermo noiden täti-ihmisten kommenttien kanssa. Tuon olen jo niin monesta lukenut, että "Lihakset kasvaa vain harjoittelulla, eli voimailijoiden tulisi syödä enemmän hiilihydraatteja jaksaakseen harjoitella tehokkaasti. Suuri proteiinimäärä on vain haitaksi eikä proteiini MITENKÄÄN edistä lihasten kasvua". Siis AAAAAAAAAAAAAAAARRRGGGGGGGHHHH!!! Vielä kun läheiset perheenjäsenet lukevat noita ihan himona ja muistavat aina nähdessään pistää päälle pienen sodan asiasta niin kyllä syö miestä rotan lailla.

Ja mä TIEDÄN mistä puhun. Viime syksyn vedin protskua JA HIILAREITA vimmalla ja nyt sitten on pakkodietti päällä kun ei pysty enää hyväksymään pakin kokoa. Että siitä vaan loppukin kansa seuraamaan Kotilääkärin neuvoja niin saadaan 6 miljoona ylipainoista lisää. Nyt menee ihan oikeesti hermo.
 
Kuntosalitreenaakat "kuvittelee" sitä ja tätä...

Ärsyttävintä näiden porkkatätien jutuissa on nämä kommentit tyyliin "kuntosalitreenaarit KUVITTELEE...". :mad2: Vaikka en itse enää olekaan mikään aktiivipunttaaja, niin pistää siltä vihaksi kun pitää jatkuvasti oikoa näitä ikuisia (?) urbaanilegedoja
 
Tiivistelmä European Journal of Applied Physiology -lehden tutkimusraportista:

© Springer-Verlag 2002

Original Article

Protein intake and nitrogen balance in male non-active adolescents and soccer players

N. Boisseau1, , C. Le Creff1, M. Loyens2 and J. R. Poortmans2

(1) Laboratoire d'Analyse de la Performance Motrice Humaine (LAPMH), Faculté des Sciences du Sport, Université de Poitiers, 4 allée Jean Monnet, 86000 Poitiers, France
(2) Chimie Physiologique, Institut Supérieur d'Education Physique et de Kinésithérapie, Université Libre de Bruxelles, 28 avenue Paul Héger, 1000 Brussels, Belgium

Abstract. Recommendations for the requirements for protein intake amount usually to 0.8-1.0 g·kg-1 body mass·day-1 in adolescents without any reference to the undertaking of acute exercise or to the training status. The present investigation intended to determine the nitrogen balance and protein intake in 8 healthy male non-active adolescents and 11 adolescent soccer players, both groups aged about 15 years. An assessment of nutrient intake was obtained by analysing 7 day food records collected by a questionnaire. Nitrogen excretion rate was determined and nitrogen balance was calculated from the mean daily protein intake and the urinary excretion. The results showed that the nutritional status of the two groups was similar. Nevertheless, we found that their diets were quite inappropriate in terms of the intakes of carbohydrate, some minerals (zinc, calcium, magnesium), vitamins (A, B6, D) and fibre. A positive nitrogen balance was observed from a mean protein intake of 1.57 g·kg-1 body mass·day-1 in these adolescents, whether they were non-active or athletes. Thus, the present investigation indicated that the growth and development in non-active adolescents and in adolescent soccer-players give rise to a need for a higher protein intake than is usually recommended. However, the higher protein requirements did not seem to be related only to the increased energy expenditure imposed by the exercise training in the soccer-player group.

Keywords. Adolescent athletes - Protein intake - Nitrogen balance - Nutrition


Eli näiden porkkana-asiantuntijoiden antamat proteiinineuvot fyysisesti aktiivisille nuorille ovat terveydelle haitallisia, ja voivat aiheuttaa kasvuhäiriöitä :mad:
 
Originally posted by Äijä

Ei siis vitsi menee hermo noiden täti-ihmisten kommenttien kanssa. Tuon olen jo niin monesta lukenut, että "Lihakset kasvaa vain harjoittelulla, eli voimailijoiden tulisi syödä enemmän hiilihydraatteja jaksaakseen harjoitella tehokkaasti. Suuri proteiinimäärä on vain haitaksi eikä proteiini MITENKÄÄN edistä lihasten kasvua".

Toi on sinänsä idioottimainen väite, koska proteiini on lihasten rakennusaine.

Tuo asia opetetaan jo ala-asteella 6. luokalla ja luulisi, että kaikki tietää tuon. Eritoten kotitalouden opettajan tulisi tietää mistä ruoka koostuu ja mitä se ruoka ihmiselle tekee.
 
Tulipa mieleen hassu tapaus. Lukiossa meille toki opetettiin terveysopin tunnilla että proteiini on lihasten rakennusainetta. Noh, meidän liikan ope sitten väitti että koska 20% lihaksesta on proteiinia, niin jos haluaa vuodessa 5kg lisää lihasta, 1kg proteiinia riittää siihen. Sitten hän jakoi tuon 1kg proteiiniä 365:llä ja totesi että lasillinen maitoa päivässä on tarpeeksi ja itseasiassa saamme liikaa proteiiniä jos syömme lihaa ja lihan syönti aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja (rasvan takia). Tietenkin kaikki kääntyivät katsomaan mua koska olivat nähneet kun vedän protskudrinkin välitunnilla ja sanoivat että "siinäs kuulit". :p
 
Originally posted by astro
Tulipa mieleen hassu tapaus. Lukiossa meille toki opetettiin terveysopin tunnilla että proteiini on lihasten rakennusainetta. Noh, meidän liikan ope sitten väitti että koska 20% lihaksesta on proteiinia, niin jos haluaa vuodessa 5kg lisää lihasta, 1kg proteiinia riittää siihen. Sitten hän jakoi tuon 1kg proteiiniä 365:llä ja totesi että lasillinen maitoa päivässä on tarpeeksi ja itseasiassa saamme liikaa proteiiniä jos syömme lihaa ja lihan syönti aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja (rasvan takia). Tietenkin kaikki kääntyivät katsomaan mua koska olivat nähneet kun vedän protskudrinkin välitunnilla ja sanoivat että "siinäs kuulit". :p

Pitäiskö itkeä vai nauraa? :eek:

EDIT: LOL :lol2: :lol1:
 
Tuo virheellinen laskukaava esiintyi 80-luvun oppikirjoissa, mutta osoittautui tietysti virheelliseksi. Valitettavaa on, että Mikael Fogelholmin oppikirjassa se oli vielä vuonna 1996!
 
Munuaiset ja proteiinin saanti

Tuo Rauman väite munuaisten rasittumisesta oli ihan spedetason väite, maksasta puhumattakaan!
Institute of Medicinen (tekee kaikki viralliset suositukset USA:ssa) alajaosto, joka julkaisee tieteellisiä kokelemateoksia USA:n armeijan käyttöön, on julkaissut kirjan myös proteiineista. Lukekaapa munuaisluku. Proffa sanoo suoraan, että runsas proteiinin saati EI vahingoita terveen ihmisen munuaisia. Siinä ei siis sanottu, että ei nähtävästi vahingoita tms.

http://books.nap.edu/books/0309063469/html/137.html#pagetop
 
Proteiinin saantisuositus USA:n armeijassa on muuten 1,0-1,5 g/kg edellyttäen, että energian saanti vastaa kulutusta (em. kirjan yhteenvetoluku alussa). Nämä jäpät vastaavat ehkä keskivertokestävyysurheilijaa, joten huvittavia nuo kitinät, että huippu-urheilija tarvitsee proteiini jotain 1,1 g/kg :mad:
 
Zone-sarja -42%
Back
Ylös Bottom