Välipalat - kyllä vai ei?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja SP9
  • Aloitettu Aloitettu
Oikealla koostumuksella toteutetut ateriat kyllä imeytyvät niin tasasen hitaasti, että kolmella aterialla pärjää. Dieetillä tuo on hyvä ratkaisu jatkuvan puputtamisen sijaan...

Oliskohan heittää esimerkki tämmöisestä "oikealla koostumuksella toteutetusta ateriasta", joita kolme päivän aikana syömällä mielestäsi pärjää koko päivän? Samalla kuulisin myös mieluusti mielestäsi optimaalin treenipäivän kolmella aterialla läpi vedettynä. Itse ajattelin jotain tyyliin: 11.45 - herätys, 12.00 - ruoka I, 15.30 - ruoka II, 16.00 - treeni, 18.00 - palkkari, 19.00 - ruoka III ja nukkumaan.. Onko hyvä? Tuossa tosin jos palkkari lasketaan ateriaksi, niin sitten pitää karsia tuo reeniä ennen oleva ateria pois ja pärjäillä aamupalalla iltaan asti? Hyvin ehtii kyllä nukkua kun ~19.30 - 11.45 vetelee joka päivä tirsoja. Voisinpa itsekkin koittaa tuota kolmen ruokailun menoa...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Oliskohan heittää esimerkki tämmöisestä "oikealla koostumuksella toteutetusta ateriasta", joita kolme päivän aikana syömällä mielestäsi pärjää koko päivän? Samalla kuulisin myös mieluusti mielestäsi optimaalin treenipäivän kolmella aterialla läpi vedettynä. Itse ajattelin jotain tyyliin: 11.45 - herätys, 12.00 - ruoka I, 15.30 - ruoka II, 16.00 - treeni, 18.00 - palkkari, 19.00 - ruoka III ja nukkumaan.. Onko hyvä? Tuossa tosin jos palkkari lasketaan ateriaksi, niin sitten pitää karsia tuo reeniä ennen oleva ateria pois ja pärjäillä aamupalalla iltaan asti? Hyvin ehtii kyllä nukkua kun ~19.30 - 11.45 vetelee joka päivä tirsoja. Voisinpa itsekkin koittaa tuota kolmen ruokailun menoa...


Dieetillä elän kaavalla:

7.00 heraproteiinia pari lusikallista ennen lenkkiä

7.45 viitisen munaa rasvassa ja pekonia/vast. (ATERIA 1)

12.00 Lounas jossa lihaa/kalaa/kanaa 400-500gr, salaattia, pienenpieni ruisleipä ja runsaasti rasvaa. (ATERIA 2)

17.00 Päivällinen lihaa/kalaa/kanaa 400-500gr rasvaisella kastikkeella, salaattia ja öljyä (ATERIA3)

18.30 latausjuoma treenin ajaksi, heraproteiinia 40g, ehkä hieman nopeaa hiilaria
(en siis käytä ollenkaan palautusjuomaa, vaan vedän "palautusjuoman" ennen treeniä)

22.00 kaseiinia pari lusikallista ja nukkumaan

Kolme ateriaa, herat ja kaseiini kaverina estämässä kataboliaa -ei nälkä missään vaiheessa.

Huomautettakoon, että teen toimistotyötä. Siksi mahdollista moinen. Mulle sopii hyvin 3 ateriaa, koska aineenvaihduntani on todella koomainen ja herkkä varastoimaan hiilareita.

Massaruokavalio on luonnollisesti aivan erilainen. Ei kolme ateriaa sovi punttipentille kuin dieetillä. Tavis, joka tekee kevyttä työtä pärjäisi aivan hyvin. Rytmittämällä omien kellonaikojen mukaan pitäisi luonnata kaikilla, mutta jokuhan voi väkisten vaatia sen 4. aterian.

edit. ja kuten ehkä joku saattoikin huomata, kyseessä on todella vähähiilihydraattinen systeemi. Tuohon kun nakkaa spagettia aterialle, niin tunnin päästä saa taas syödä :lol2:

Siksi hiilari onkin niin hyvää massalla; koko ajan on nälkä :evil:
 
Aikamoinen Näätä olet ja hyviä juttuja kirjoittelet! :thumbs:

Tuollaiseen ruokavalioon täytyy varmaan siirtyä asteittain? Sen verran kovalta "normaaliin" kuulostaa.

Aiheesta sen verran, että kyllähän töissä naureskellaan kun iltapäivästä kaivelen raejuustoa ja ruisleipää esiin. Muut eivät laske niitä pullia ja munkkeja läheskään niin pahaksi kuin omat tankkaukseni ennen illan treenejä. :lol2:
 
koska aineenvaihduntani on todella koomainen ja herkkä varastoimaan hiilareita.

Tällä kolmen ruokailun systeemillä voi itse kukin odottaa koomaista aineenvaihduntaa. Oman aineenvaihdunnan pystyy vaikuttamaan mm. kiinnittämällä huomiota ruoka-aikoihin, ruokailujen lukumääriin sekä kalorijakaumiin eri aterioille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että jos siirryt kolmesta ruokailusta kuuteen, voisit samalla tuplata ateriasi. Touhu vie aikaa ja vaatii kylkeen myös punttia ja muuta treeniä. Kyllä toki kolmella aterialla pärjää; pysyy sitä hengissä vähemmälläkin. Normipulliaiselle toki voi olla ihan jees juttu että on hidas aineenvaihdunta niin ei tarvitse olla kokoajan syömässä.
 
^ei, ei ja ei. Se ei sun aineenvaihduntaa oikeasti muuta niin paljoa vaikka lisäisit pari ateriaa päivääsi. Se, mitä syöt kahden, kolmen ja viikon aikana vaikuttaa pikkuhiljaa sun aineenvaihduntaan. Ite oon kans semmonen sokeri-imuri että tiedän varmasti et jos natuna syön hiilaria ni se on tosi nopeesti perseessä. Mitä hitaampi aineenvaihdunta sitä pidempi voi olla aika aterioiden välissä.
 
Entäs sitten se fakta, ettei ruoansulatus pysty hyödyntämään rajattoman suurta määrää ravintoaineita kerralla? Jos koittaa saada 200 grammaa prodea päivässä niin kolmella aterialla ei taida ihan imeytyä... ;)
 
Entäs sitten se fakta, ettei ruoansulatus pysty hyödyntämään rajattoman suurta määrää ravintoaineita kerralla? Jos koittaa saada 200 grammaa prodea päivässä niin kolmella aterialla ei taida ihan imeytyä... ;)


Tää "fakta" nyt on vähän niinku miten sen haluaa ajatella. En ees ymmärrä mistä se on lähteny et kroppa ei vois käyttää ku ??g esim proteiinia. Mieti vaikka Colemania, vuorokaudessa loppuis tunnit kesken jos se ei vois syödä ku esim. 40g joka kolmas tunti.
 
Syön yleensä n. 2-3 kertaa päivässä. Aamulla yleensä vain kahvia ja 1rkl öljyä, koulussa salaattia/muuta mahdollisuuksien mukaan (yleensä pelkkää salaattia, koska ei siellä ole oikein vhh-sopivaa ruokaa) ja sitten kotona joskus 6-7 maissa illalla kunnon ateria (lihaa, kasviksia). Toisinaan syön aamulla esim. paistetun kananmunan tai jotain vastaavaa, riippuu aina ihan fiiliksestä. Aamulla pitää kuitenkin saada rasvaa, se pitää nälän poissa tosi tehokkaasti (eikä turvota, muistan kun joskus hiilariaikoina söin aamulla vaikkapa leipää ja aina koulussa vitutti kun tuntu et maha vaan pömpöttää).

En jotenkin enää edes 'osaa' napostella tai syödä välipaloja. Toki välillä jos on koulussa erehtynyt syömään liian hiilaripitoista ruokaa, saattaa kotiin tullessa olla nälkä, mutta sekin menee yleensä ohi vedellä ja/tai oliiviöljyllä. Treenitkin sujuvat paljon paremmin kun ei ole maha täynnä (mulla tulee tosi helposti hirveä kuvotus treenaillessa jos olen hiljattain syönyt yhtään mitään), mutta ei ole nälkäkään.

Musta ei ole koskaan ennen tuntunut siltä että söisin jotenkin kauhean erilailla kuin muut (mitä nyt alussa joskus esim. koulussa), mutta nyt kun olen taas alkanut käydä salilla runsaasti hiilaria syövän kaverini kanssa, eron ruokailutottumuksissa huomaa selkeästi. Tuntuu, että toisella on koko ajan nälkä :)
 
mutta jokuhan voi väkisten vaatia sen 4. aterian.

Itse syön dietillä jopa kahdeksan ateriaa päivässä, normaali on kuitenkin se 6-7 reenipäivinä ja 5-6 lepopäivinä(eikä ole muuten yhtään "välipalaa"). Jokaisella aterialla tulee vakiomäärä hiilareita ja protskuja(noin 45g hh ja 35g pr.), sekä ateriaväli kolme tuntia, joskus maksimissaan neljä tuntia. Väitän että tuollaisella kuvailemallasi ruokavaliolla löisin vain aineenvaihduntani jumiin ja polttaisin lihaksiani.. Varsinkin kun tuossa sulla tulee niiin vähän hiilareita ja vain kerran päivässä(vrt. oma dietti jossa hiilareita tulee tasaisesti pitkin päivää), niin mahtaa olla verensokerit tosi alhaalla ja kroppa pitää tiukasti kiinni siitä mitä annetaan.
 
Tällä kolmen ruokailun systeemillä voi itse kukin odottaa koomaista aineenvaihduntaa. Oman aineenvaihdunnan pystyy vaikuttamaan mm. kiinnittämällä huomiota ruoka-aikoihin, ruokailujen lukumääriin sekä kalorijakaumiin eri aterioille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että jos siirryt kolmesta ruokailusta kuuteen, voisit samalla tuplata ateriasi. Touhu vie aikaa ja vaatii kylkeen myös punttia ja muuta treeniä. Kyllä toki kolmella aterialla pärjää; pysyy sitä hengissä vähemmälläkin. Normipulliaiselle toki voi olla ihan jees juttu että on hidas aineenvaihdunta niin ei tarvitse olla kokoajan syömässä.

Saattaahan sillä vaikutusta olla. Mutta kropan kyvystä olla "hiilari-imuri" on hyötyä massakaudella. Kohtuullisella ravintomäärällä ja hiilarilisäyksellä saa tällöin jo aikaan kasvua; kuulun niihin ihmisiin, joille liiasta hiilarimäärästä tulee huono olo monella tapaa. Tämä 3-ateria systeemi on vain dieetillä käytössä. En tiedä onko teoreettisestikaan mahdollista opettaa kroppaa joihinkin tiettyihin rytmeihin, mutta olen aina syönyt paljon kerralla harvoin ja tällä systeemillä paino pysyy normaalina. Kun aterioista karsii hiilarit, alkaa laihtuminen ja kun ateriakertoja lisää, alkaa massaa kasaantua. Ei voi kuitenkaan mitenkään yleistää, että kaikkien ihmisten metabolia toimisi samoin kuin omani :)

Aikamoinen Näätä olet ja hyviä juttuja kirjoittelet! :thumbs:

Tuollaiseen ruokavalioon täytyy varmaan siirtyä asteittain? Sen verran kovalta "normaaliin" kuulostaa.

Aiheesta sen verran, että kyllähän töissä naureskellaan kun iltapäivästä kaivelen raejuustoa ja ruisleipää esiin. Muut eivät laske niitä pullia ja munkkeja läheskään niin pahaksi kuin omat tankkaukseni ennen illan treenejä. :lol2:

Heh, kiitos. Onhan tässä paljon monelaista kokeiltu punttailu-uran aikana. Löysin tuon systeemin Heikkilän Antin teksteistä joskus kun en oikein tahtonut laihtua normaaleilla dieeteillä. Massaa on taas aina tullut helposti, sekä lihasta että fläsää, mutta se edes joten kuten kireän kunnon saavuttaminen on toistaiseksi onnistunut vain vähentämällä aterioita ja karsimalla hiilarit.

Entäs sitten se fakta, ettei ruoansulatus pysty hyödyntämään rajattoman suurta määrää ravintoaineita kerralla? Jos koittaa saada 200 grammaa prodea päivässä niin kolmella aterialla ei taida ihan imeytyä... ;)

Tämä myytti on kumottu jo useamman kerran. Kyllä ne imeytyy, tavalla tai toisella. Joko varastoituvat tai menevät kulutukseen. Aminohappojen imeytyminen ei eroa juurikaan monosakkaridien imeytymisestä.

Nightkin mitä kaseiinia käytät?

UFS:in perusjauhoa useimmiten :)

Itse syön dietillä jopa kahdeksan ateriaa päivässä, normaali on kuitenkin se 6-7 reenipäivinä ja 5-6 lepopäivinä(eikä ole muuten yhtään "välipalaa"). Jokaisella aterialla tulee vakiomäärä hiilareita ja protskuja(noin 45g hh ja 35g pr.), sekä ateriaväli kolme tuntia, joskus maksimissaan neljä tuntia. Väitän että tuollaisella kuvailemallasi ruokavaliolla löisin vain aineenvaihduntani jumiin ja polttaisin lihaksiani.. Varsinkin kun tuossa sulla tulee niiin vähän hiilareita ja vain kerran päivässä(vrt. oma dietti jossa hiilareita tulee tasaisesti pitkin päivää), niin mahtaa olla verensokerit tosi alhaalla ja kroppa pitää tiukasti kiinni siitä mitä annetaan.

Tämä on hyvin yksilöllistä. Vähähiilihydraattinen dieetti kuitenkin säilyttää lihasmassan parhaiten. Verensokerit ei heittele ja kroppa polttaa rasvaa ketoaineina, siihenhän tuo ketoosimeininki perustuukin. Perusdieetillä olen saanut aineenvaihduntani parikin kertaa "jumiin", mutta ketolla en vielä koskaan. Energiantuotanto pelaa tällöin ihan eri tavalla.

Mikäli hiilareita syö dieetillä normaalisti, on myös ateriavälit pidettävä tiuhina. :)

Aineenvaihdunnan tasoa taas on helppo mittailla ruuminlämpökäyrillä ja stimuloida sympatomimeeteilla.
Siksi nämä jutut eivät ole ihan kalorimatematiikkaa, koska kehoa on mahdollista huijata.
 
Hyvää keskutelua koko ketju täynnä! :worship:

Jatkakaa vaan samaa perusteltua ja asiallista linjaa niin tälläinen tavallinenkin dieettiä läpivievä Pentti PerusPodaajakin saa koko ajan lisää infoa ja uusia virikkeitä omaan tekemiseensä.

Kyllä Pakkis vaan on hyvä olla olemassa! :rock:

Ja vielä Nightkin:lle sellainen kyssäri, että lasketko siis dieetillä ollessasi kaloreita ollenkaan, vaan pidätkö ainoastaan huolen siitä, että hiilarimäärä pysyy lähes nollissa?
 
Hyvää keskutelua koko ketju täynnä! :worship:

Jatkakaa vaan samaa perusteltua ja asiallista linjaa niin tälläinen tavallinenkin dieettiä läpivievä Pentti PerusPodaajakin saa koko ajan lisää infoa ja uusia virikkeitä omaan tekemiseensä.

Kyllä Pakkis vaan on hyvä olla olemassa! :rock:

Ja vielä Nightkin:lle sellainen kyssäri, että lasketko siis dieetillä ollessasi kaloreita ollenkaan, vaan pidätkö ainoastaan huolen siitä, että hiilarimäärä pysyy lähes nollissa?


En oikeastaan enää, joskus laskin :) Nykyään ei tarvi enää tuijottaa kun muistaa suurimman osan tuotteiden ravintosisällöstä ulkoa. Kalorit on hyvä laskea "sinne päin", mutta niihin ei kannata tuijottaa liikaa.

Päivittäisen aineenvaihdunnan taso heilahtelee merkittävästi aktiivisuuden perusteella, joten tarkat laskelmat ovat aika mahdottomia kotikonstein. Sitten on vielä yksilölliset erot.

Olen aina yrittänyt teksteissäni korostaa ihmisen genotyypin vaikutusta syömiseen. Ajatus on ihan mutupohjainen, eikä missään nimessä tieteelliset kriteerit täyttävä, mutta mun mielestä perintötekijöitä ei pitäisi aliarvioida kun pohditaan millainen ruokavalio kullekin ihmiselle sopii. Erasmus -yliopistossa tuotettiin taas hiljattain tutkimus (Ylekin uutisoi), joka todistaa suomalaisten olevan geneettisesti todella kaukana muista eurooppalaisista, pitkän eristyneisyytensä vuoksi. Voisi olettaa, että pitkään jatkunut ankarissa oloissa eläminen ja tarjolla olevan ravinnon rajoittunut pooli vaikuttaisivat myös pitkällä aikavälillä populaation yksilöiden kykyyn hyväksikäyttää ravintoa ja varastoida sitä. Oma olettamus on se, että elintasosairaudet ovat seurausta liiallisista, etenkin vehnän ja viljojen mukanaan tuomista hiilihydraateista ruokavaliossa.

Ylläoleva siis kaikki mutua.

Ja kyllä, pidän pullasta :haart:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom