Uutta tutkimustietoa soijaproteiinistä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja JHR
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Hieman ehkä skeptisenä lähestyin kyseistä tekstiä, josta ilmeisesti puuttuvat ainakin kaikki lähdeviitteet. Äkkiseltään löysin tutkimuksia soijan vaikutuksesta kilpirauhasen toimintaan rotilla, hamstereilla, kanoilla ja possuilla, joilla oli havaittu T4:n nousua. Ihmisiä käsittelevä katsaus (jonka yksikään tutkimus ei siis keskittynyt soijan vaikutuksesta kilpirauhasen toimintaan vaan tulivat ns. tutkimuksen sivutuotteina) ei juurikaan havainnut yhteyttä soijan ja kilpirauhasen toiminnan välillä. Tosin joitain viitteitä oli siitä, että vajaatoiminnasta kärsivien täytyi lisätä tyroksiiniannostaan soijan käytön yhteydessä. Tekstissä puhutaan myös flavonoideista ja fytokemikaaleista kuin ne olisivat kaksi eri asiaa, kun fytokemikaaleilla yleisesti tarkoitetaan kasveissa olevia kemikaaleja. Sellaisia, joita mm. flavonoidit ovat. Ei välttämättä merkitse mitään, mutta asettaa kirjoittajan tietämyksen asiasta ainakin hieman kyseenalaiseen valoon. Liekö tuossa lopussa jokin mainoskin SuperProtein-nimisen tuotteen puolesta vai onko tuo vain kirjoittajan keksimä termi ko. proteiinisekoituksesta?

En todellakaan halua kieltää tai moittia ketään soijaproteiinin käyttämisestä. Mielestäni näillä tiedoilla sitä ei voi kuitenkaan pitää minään taikajauheena tai välttämättä edes heran tasoisena palautusjuomana (sisältää muuten saman verran glutamiinia kuin soija, toisin kuin tekstistä voisi ymmärtää).
 
Oli sellainen mielikuva että urheilulääketieteen materiaalissa olisi jotain myös soijaprotesta ja muistin oikein... lisää plussaa soijaprotelle!
Jatkan edelleen soijaprote 90:sen sekoittamista heraproten sekaan, lisään myös krean samaan pönttöön. Tuo kaseiini oli ihan uutta, ihan heti en kyllä lähde siihen mukaan :D
Kasea minulla olo yöprotessa, mutta kun mielestäni nukun huonommin sitä illalla nautittuani, niin otan mieluimmin sitä omaa coktailia myös yöksi. Vaimo kyllä vetää sitä yöprotea :zzzz:

14336682.jpg

Osittain tuo biologinen arvo(+ maku, koostumus) tekee soijasta omalla arvoasteikolla melko käyttökelvotonta vs. hera. Toki jos olisin vegaani niin varmasti käyttäisin, mutta näin sekasyöjänä en näe tuossa mitään nettopositiivista vs. eläinperäiset proteiinit.

Mielenkiintoinen väite myös tuo kilpirauhasen aktiivisuuden lisäys.. Innolla lukisin tästä jostain lisää.

Samoin väite hydrolisoidun proteiinin ylivertaisuudesta vs konsentraatti tai edes isolaatti, perustuu mihin? Tai mikä edes on tuo huomattava ero käytännössä? (kirjan lähdeviitteet?)

Mikä kirja on kyseessä jos kerran ihan urheilulääketieteen materiaalia?
 
Ko.materiaali siis (urheilulääketieteen) kun myös samassa laatikossa oli kuntosalivalmentajan opintomateriaali niin, nyt en ole 100% varma kummasta sen olen saanut.
Aikaa on kuitenkin mennyt vuosia...
Kyseessä on kuitenkin "Nykyaikainen Ravintovalmennus" kirjanen.
Tekijä Matii "Guru" Halonen.
http://www.mattihalonen.com/
Jos antaa hänelle suoraa palautetta, niin menee virheet korjaukseen: guru.halonen@kolumbus.fi tai Tel. 050 1916
Tai hänellä on tietoa saako ko. kirjasta hankkitua mistään, se sisältää myös esimerkki kuntosaliohjelman ja kuvat liikkestä.
Enempää en uskalla kuvata tänne, kun alkaa tekijänoikeudet paukkumaan.

Minulla itsellä ei riitä referenssin alkaa Halosen kanssa väittelemään :D
 
Duodecimissä on hyvä artikkeli, joka tätäkin aihetta käsittelee. Kirjoittajakaartikin on melko vakuuttava ja vakuuttaa sidonnaisuudettomuuttaan. Ko. tekstissä käsiteltiin erästä meta-analyysiä, jossa eroa heran ja soijan välillä oli havaittu (heran eduksi ja siis lihaskasvussa). Eikös tuo 70-vuotiailla miehillä tehty tutkimuskin havainnut siis etuja heran hyväksi, jos soijalla vastetta ei saaatu ja heralla se oli vain heikentynyt?

Tässä vielä linkki mainitsemaani juttuun, jos ginostaa:

http://www.duodecimlehti.fi/web/gue..._Article_WAR_DL6_Articleportlet_hakusana=hera

Kyllä, näin minäkin vasteesta kirjoitin. Viestissäni nostin vain esille, että tutkimus oli tehty ikämiehillä, eikä urheilijoilla. Tuo linkki ei toimi, mutta turhan monessa tutkimuksessa, joissa verrataan hera- ja soijaproteiinia lihaksen kasvatuksessa, on mukana SMP. Enkä oikein jaksa uskoa, että SMP purisi ruokkivaa kättä.

"SM Phillips has received research grant funding from The Canadian Institutes for Health Research (MOP 123296) and The National Science and Engineering Research Council, Dairy Farmers of Canada, and the US Dairy Research Institute; has undertaken contract research sponsored by Nestlé has provided consultation and has spoken on behalf of the Dairy Farmers of Canada, the US National Dairy Council, Nestlé, and the US National Cattlemen’s Beef Association; and for these services has received cost of living, travel expenses, and, on occasion, honoraria."

Edelleen suurin osa lukemistani tutkimuksista päättyy tuohon "ei merkittävää eroa" -mantraan. Jos nyt kuitenkin soija jää heralle kakkoseksi samalla annoksella, niin vielä ainakin osittain tilanteen voi korjata suuremmalla määrällä soijaproteiinia. Suuremmalla määrällä huonompilaatuistakin proteiinia näyttäisi saavuttavan saturaatiotason proteiinisynteesin kannalta, jolloin päästään ylemmäs vielä tuosta "ei merkittävää eroa" -alenemasta.

Osittain tuo biologinen arvo(+ maku, koostumus) tekee soijasta omalla arvoasteikolla melko käyttökelvotonta vs. hera. Toki jos olisin vegaani niin varmasti käyttäisin, mutta näin sekasyöjänä en näe tuossa mitään nettopositiivista vs. eläinperäiset proteiinit.

Biologinen arvo on vanhentunut proteiinin laatumittari, jota käytetään nykyään lähinnä herapussin kyljessä :D Tarkin yleisesti käytössä oleva proteiinin laatuarvo on PDCAAS. PDCAAS-arvon 1.0 on katsottu antavan "täydellinen" (paremmasta ei hyötyä) aminohappoprofiili, jonka myös soijaproteiini saavuttaa. Tosin mm. maitotuottajat olisivat kovin kinnostuneita ottamaan käyttöön uuden DIAAS laatuluvun, jolla maitoproteiini voidaan luokitella soijan yläpuolelle. Tämä ei kuitenkaan ole ainakaan vielä isommassa käytössä, ja jotain puutteita siinäkin taisi olla.
 
TC Luoman tekstejä kannattaa jopa hieman uskoa, kun on pohjat biokemiassa, niin oikeasti tietää, miten solutasolla asiat toimivat.

Jaa rasittaa proteiini munuaisia? On tainnut palstallakin heilunut Jari Rossikin todeta (on muuten tutkija (PhD) biolääketieteen laitoksella) , että ihan yhtä paljon, kuin mikä tahansa muukin makroravinne. Munuaisista en kauhean huolissani olisi, jos ei verenpaineet huitele jostain syystä katossa tai ole vahvempaa kierrossa. Siinä sitten taas tulee tuo - paljon rautaa. Mihin hemmettiin ainakaan miehet rautaa tarvitsevat?

Se lisääkö soija estrogreenia... Noh ottamatta juuri tähän asiaan kantaa, niin kyllä phytoestrogeenit xenoestrogeeneina, joita soijaproteiinikin sisältää ovat bioaktiivisia ihmiskehossa.

Myös lihaksenkasvatuksen kannalta sisältää vähemmän haaraketjuisia aminohappoja, omaten heikomman aminohappoprofiilin heraan verrattuna.

Tuskin kuitenkaan kauheen vaarallista tai käytännössä kovinkaan paljoa vähempää anabolisempaa, olettaen että ruokavaliossa on muitakin proteiinin lähteitä. Taitaa käytännössä kulminoitua siihen, mitä pitää mausta, hinnasta ym. tekijöistä.
 
Terveellä ihmisellä tosiaan tuskin on suurestakaan proteiininsaannista haittaa, mutta vielä toistaiseksi ainakin käypä hoito kehottaa munuaisten vaajatoiminnasta kärsivien välttämään suurta proteiininsaantia

Vaikka hiuksia on mukava halkoa, niin tottahan on, että lopulta se on kutakuinkin se ja sama kumpaa jauhetta sheikkeristä löytyy. Jos panostaa kokonaisuuteen yhtä suurella tarmolla kuin me tähän soija-/herakeskusteluun, niin paketti on varmaan aika hyvin kasassa.

PS: Hera on parasta
 
Juu, minulla enää yksi munuainen. Se onneksi terve.
Lääkärit varoitelleet mm. proteiinistä ja se kyllä selkeästi nostaa Krea arvoa.
Nyt pari kuukautta mennyt hera konstrentraatti 80 (maustettu) 2/3 ja soija 90 1/3 sekoitusta noin 7-10 kertaa päivässä. Maku mun mieleen, kun pelkkä hera liiankin makeaa. Voimatasot nouseet hyvin, penkki dietiilläkin melkein ennätystasolle, kunnes serratus anterior repesi.
Tuosta Guru Halosen tekstistä innostuneena lisäsin prote settiin mukaan kaseiinin ja sehän ei minun mahalle sopinut, hillitömät ilmavaivat ja ruikuli. Onneksi sekoitettua satsia ei tarvinnut roskiin heittää, kun vaimo omi sen itselleen :D

Soijan hyvä puoli on että sitä voi käyttää leivontaan, lättyihin/pannariin.

Kaiken tutkimustiedon mukaan Super femma on oikeassa, hera kasvattaa suurimmat lihakset.
Se että miten solutasolla lihakset ovat rakentuneet on asia erikseen.
Tuo estrogeenijuttu on kait jo yhtä monesti todistettu kuin kumottu.

Minä käytän Floravitalia säännöllisesti, kovaa treenatessa minun hempalla on taipumus tippua ja kun lähtötasotkaat ei ole korkeat, niin tämä on välttämätöntä. Vatsa ei kestä tab. muotoista rautaa. Dietiillä vielä vähemmän rautaa ruuassa, joten jos sitä on soijassa niin ihan hyvä.
Joku "lääkityshän" nostaa heppaa, mutta siitäkään ole apuja jos sellaista ei ole.
 
Se lisääkö soija estrogreenia... Noh ottamatta juuri tähän asiaan kantaa, niin kyllä phytoestrogeenit xenoestrogeeneina, joita soijaproteiinikin sisältää ovat bioaktiivisia ihmiskehossa.
Ja nykytiedon mukaan tämä bioaktiivisuus on havaittu lähinnä syöpäriskien alenemana, miehillä erityisesti eturauhasen ja naisilla rintasyövän. Muutamia vuosia sitten vielä pelättiin, että soija voisi altistaa rintasyövälle, mutta nykyään kelkka on toisinpäin. Vai oliko jotain muuta mielessä? Maitotuotteet taas kasvattavat erityisesti eturauhassyövän riskiä.

Kohtuullisesti näyttöä on myös soija- tai muun kasviproteiinin suojaavalta vaikutukselta sappivaivoja vastaan, joten ainakin näille 300 000 sappivaivaiselle suomalaiselle voisi olla hyötyä heraproteiinista luopumiselle.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mikä oli lopputulos?

Soijan puolustajat: Kaikki muuta väittävät tutkimukset on väärässä.
Heran puolustajat: Kaikki soijaa puoltavat tutkimukset on väärässä.

Tutkimuksia on puolesta ja vastaan eikä mikään saa ihmisten päitä käännettyä jos heillä on jo jokin mielipide. Pistää miettimään miksi koko aihetta edes tutkitaan. Joku pakkiksella väittää jotain, niin toinen huutaa tutkimusta. Hän saa tutkimuksen ja etsii toisen mikä on toista mieltä ja uskoo mieluummin sitä koska se tukee yksilön alkuperäistä käsitystä. Aina sama juttu ja tutkimusten tekemisen perimmäinen tarkoitus taitaa olla että niillä voi pönkittää omaa käsitystään, koska kaikille löytyy jotakin. Tupakoinnin haitattomuutta tukevia tutkimuksiakin löytyy.
Sama pätee moneen muuhun tutkimukseen. Osa on maksettuja, osassa vedetään väärät johtopäätökset, osa on liian lyhyitä, osa on muuten vajavaisia ja sit kun löytyy kaksi "hyväksyttävää tutkimusta" niin niissä on eri lopputulokset. Mihin sitä pitäisi uskoa? Vie kyllä pohjan kaikilta tutkimuksilta.
 
Kun tutkimuksia tehdään tarpeeksi, alkaa usein hahmottumaan myös lopullinen "totuus". Yksittäisen tutkimuksen arvo tosiaan on yleensä melko vähäinen. Tämä meidän juttuhan on vain viihdekirjoittelua eikä missään määrin tieteellistä. Täällä rinnastetaan öbaut serkun kokemukset meta-analyysien kanssa (tai luokattomat tai vähintäänkin epäilyttävät tutkimukset laadukkaiden, vertaisarvioitujen ja kattavien tutkimusten kanssa). Soijaproteiinistakin voi tutkia miljoonaa eri asiaa ja niistä harvoista tutkijoista, jotka ovat kiinnostuneet soijasta, niin vielä harvempi on kiinnostunut sen vaikutuksesta lihaskasvuun. Kestää siis aikansa ennen kuin saadaan tarpeeksi dataa semi-varmojen johtopäätösten vetämiseksi. Se että ristiriitaisia tuloksia ilmenee on ihan normaalia.

Itse uskon kyllä tuohon prosessiin, jolla tietoa tiedemaailmassa tuotetaan, vaikkei se täydellinen olekaan (kaukana siitä). Ja se, ettei ihmisten mielipidettä saa muutettua, on vähän puppua. Itse tiedostan heti useampia mielipiteitä, jotka ovat muuttuneet ajan saatossa (muitakin kuin lempiruoka ja -väri). Onpahan aurinkokin joskus yleisen konsensuksen mukaan kiertänyt maata.

PS: Tupakoinnin haitattomuudesta tuskin löytyy yhtään tutkimusta ainakaan viimeisen 40 vuoden ajalta?
 

Suositut

Back
Ylös Bottom