Uusi tutkimus; low-carb dieetit vaarallisia! beware! :)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Dachar
  • Aloitettu Aloitettu
Käsiteltiinkö tossa itse tutkimuksessa muuten nimenomaan atkinsin terveyshaitoista vaiko vain "korkea proteiinisen" terveyshaitoittoja.
Atkinsin dieetistähän siinä uutisoitiin ja ilmeisesti heidän käsityksensä mukaan sitä juuri oli yritetty tutkiakin. Homma vaan oli mennyt käteen jo siinä vaiheessa, kun eivät näköjään tiedä, ettei Atkinsin dieetti ole "normaalia" runsasproteiinisempi vaan runsasrasvaisempi.

// ShoGun

Edit. Perun puheitani, tarkistuksen jälkeen on todettava, että abstraktissa ei näköjään kyllä puhuta Atkinsin dieetistä mitään vaan on tutkittu vähähiilihydraattista ja runsasproteiinista ruokavaliota. Kotimainen uutisointi näköjään on oheistanut Atkinsin nimen tähän.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Missä on kaikki paleo-kommentit? Pihviä on kuitenkin syöty jokunen vuosi ennen perunaa ja pastapuun hedelmiä.
 
Kieltämättä aika sensaationhakuisia otsikoita, varsinkin Iltasanomissa. Tärkein tämän tutkimuksen, Willetin ryhmän, ja muiden sanoma on se, että hiilihydraattipitoisten ruoka-aineiden korvaaminen proteiinipitoisilla lähteillä ei ole välttämättä hyvä juttu pitkällä tähtäimellä jos ei kiinnitetä huomiota mistä ne ovat peräisin. Eli kannattanee suosia kasviperäisiä proteiinilähteitä, ja ottaa hiilihydraatit pääosin täysjyvästä, hedelmistä ja vihanneksista. Yhtä hyvinhän tuo otsikko voisi olla: "Uusimman tutkimuksen mukaan ruotsalaisnaiset eivät osaa laihduttaa oikein". :)
 
siis ei vittu nuiden svenssoneiden kanssa...! johan se atkinsonkin tiedettiin vaaralliseksi melkein heti kun keksittiin.

kannattaa jättää kaikki ruotsalaistutkimukset arvoonsa, muistamme kaikki legendaariset syöpä tutkimukset...:jahas:

Ja sen kun ruotsalaiset keksivät sen että 65% tupakoitsijoista kuolee.
(mahtavaa! jos alan polttaa tupakkaa jää minulle 35% mahdollisuus etten kuole ollenkaan:lol2: )
 
..sanoma on se, että hiilihydraattipitoisten ruoka-aineiden korvaaminen proteiinipitoisilla lähteillä ei ole välttämättä hyvä juttu pitkällä tähtäimellä jos ei kiinnitetä huomiota mistä ne ovat peräisin.

..Yhtä hyvinhän tuo otsikko voisi olla: "Uusimman tutkimuksen mukaan ruotsalaisnaiset eivät osaa laihduttaa oikein". :)

Aivan. :) Surullisinta näissä otsikoissa onkin se, että ne antavat jälleen lyömäaseita näille, jotka eivät jostakin syystä kykene objektiivisesti tarkastelemaan sitä, minkälaisia suotuisia toteutusvaihtoehtoja "laatuhiilariruokavalio" luo. Alan ihmiset varmasti osaavat varmasti tarkastella haastetta laajemmin, mutta ikävästi tällaiset uutisotsikot ylläpitävät näitä virheellisi oletuksia.

Toisaalta kyllä näiden tutkimusten yksi anti on mielestäni se, että ne kertovat karua kieltä vähähiilaristen soveltamisesta väestötasolla, ainakaan tämänhetkisillä resursseilla. Valistunut pakkislainen toki osaa rakentaa terveyttä edistävän ja ylläpitävän, hiilareita vähän tai semisti sisältävän ruokavalion, mutta tuo sama ei aina toteudu populaatiotasolla. Eli kuten tämäkin tutkimusryhmä pohdinnassaan toteaa: "vegetables, fruits, cereals and legumes, are important sources of carbohydrates and reduced intake of these food groups is likely to have adverse health effects" (eikä tarvitse tarkoituksellisesti ymmärtää tuota lausetta väärin..).
:kippis1:
 
Missä on kaikki paleo-kommentit? Pihviä on kuitenkin syöty jokunen vuosi ennen perunaa ja pastapuun hedelmiä.

Täältä tulee! Sydän- ja verisuonisairaudet eivät ole merkittävä kuolinsyy parhaassa lisääntymisiässä olevilla Homo-yksilöillä. Tyypillisesti alkoholia, tupakkaa, kalakukkoa ja pieruheraa runsaasti nauttivat yksilöt ovat aiheuttaneet ahtaumansa vasta 30-50 ikävuoteen mennessä, jolloin sapelihammastiikereiden, ruton ja muiden jokapäiväisempien kuolinsyiden viikate on ehtinyt niittää suurimman osan ikäluokasta. Ja poikasilla on tuolloin jo oma luola ja siellä omat poikaset.

Ts. ei aiheuta valintapainetta pastan suuntaan.
 
Ihanko sinulla siis on kokemusta vähähiilarisella ruokavaliolla ketoasidoosiin joutumisesta alkoholin nauttimisesta?

// ShoGun

Enpä asidoosista tiedä kun en ole lääkäri, mutta kommentillani halusin viitata siihen että en suosittele juomaan hiilihydraatitonta alkoholijuomaa suuria määriä hiilihydraatittomalla ruokavaliolla. Tein sen, ja ikinä ei ole ollut niin paha olo, todellinen delausfiilis. Kaveri sitten tunki leipää ja sokerimehua suuhun väkisin. Ero oli kuitenkin huomattava ihan "perusövereihin" nähden. :(
 
Enpä asidoosista tiedä kun en ole lääkäri, mutta kommentillani halusin viitata siihen että en suosittele juomaan hiilihyTein sen, ja ikinä ei ole ollut niin paha olo, todellinen delausfiilis. :(

Itse olen juonut muutaman kerran alkoholia, ja ketoosissa menee päähän, kuin häkä. Kuuden kevytsiiderin jälkeen halaa pönttöä, kun normaalisti menee melkein mäyräkoira pohjiksi. Olenkin vaihtanut juomaksi reilusti oluen, jos joskus jotain pitää juoda. Saa hiilarit samalla, niin ei hyydy.

Ketoasidoosista...mä olen ymmärtänyt, että se on sokeritautisella se tila, kun verensokeri on erittäin korkea ja ei ole insuliinia siirtämään sokeria soluihin. Siksi ketoaineiden pitoisuus kohoaa veressä korkealle, kun elimistö alkaa polttamaan hädissään rasvaa. Tila on sokeritautiselle vaarallinen, koska aivot ei saa sokeria.

Ketoosissa kuitenkin veressä on ketoaineiden lisäksi sokeria (jota maksa valmistaa), sekä insuliinia. Aivot saa sokeria riittävästi. Lihakset taas käyttää energialähteenä ketoaineita ja rasvaa.

En kyllä ole mikään lääkäri...jostain tommosta lukenut.
 
Itse olen juonut muutaman kerran alkoholia, ja ketoosissa menee päähän, kuin häkä. Kuuden kevytsiiderin jälkeen halaa pönttöä, kun normaalisti menee melkein mäyräkoira pohjiksi. Olenkin vaihtanut juomaksi reilusti oluen, jos joskus jotain pitää juoda. Saa hiilarit samalla, niin ei hyydy.

Ketoasidoosista...mä olen ymmärtänyt, että se on sokeritautisella se tila, kun verensokeri on erittäin korkea ja ei ole insuliinia siirtämään sokeria soluihin. Siksi ketoaineiden pitoisuus kohoaa veressä korkealle, kun elimistö alkaa polttamaan hädissään rasvaa. Tila on sokeritautiselle vaarallinen, koska aivot ei saa sokeria.

Ketoosissa kuitenkin veressä on ketoaineiden lisäksi sokeria (jota maksa valmistaa), sekä insuliinia. Aivot saa sokeria riittävästi. Lihakset taas käyttää energialähteenä ketoaineita ja rasvaa.

En kyllä ole mikään lääkäri...jostain tommosta lukenut.

Tätä itsekin tarkoitin, eli kirkas viina menee päähän ihan luonnottoman kovaa, seurauksena uskomattoman huono olo. Ketoasidoosihan viittaa liian korkeaan verensokeriin muistaakseni, mutta itsellä olo oli lähinnä sellainen että verensokeri on tosi tosi matalalla. Vaikeapa tuota analysoida, mutta todella epämiellyttävä fiilis. Siitä lähtien on ne pakolliset alkoholit juotu nimenomaan oluena ja siiderinä tällä ruokavaliolla.
 
--
Originally Posted by okeido
Miksi ihmisten pitää hokea sitä "mitään ei voi kohta syödä" -hokemaa? Niinhän ei tässäkään tutkimuksessa väitetty. Eikä muistaakseni missään näkemässäni.

---
Samanlainen mielikuva tuli minullekin. Ihmettelen näitä reaktioita.

Taitavat nämä reaktiot ponnahtaa siltä pohjalta, jossa se oma ruokavalio on vähän(tai paljon) päin peetä ja sitten se "yllättäen" todetaan jossain pitkään jatkettuna epäterveelliseksi. Itsehän EI VOI OLLA väärässä ja ruokavalion muuttaminen vaatii liikaa uhrauksia, joten pakko se on lytätä tutkimukset ettei vaan tarvitse monipuolisemmin syödä kuin mihin on tottunut. Useinhan nämä tutkimukset tuntuvat liittyvän jollain tapaa yksipuolistettuun ruokavalioon, joka pitkällä tähtäimellä ei, ihme kyllä :rolleyes: , olekaan ikuisen terveyden lähde tjsp.
 
Ketoasidoosista...mä olen ymmärtänyt, että se on sokeritautisella se tila, kun verensokeri on erittäin korkea ja ei ole insuliinia siirtämään sokeria soluihin. Siksi ketoaineiden pitoisuus kohoaa veressä korkealle, kun elimistö alkaa polttamaan hädissään rasvaa. Tila on sokeritautiselle vaarallinen, koska aivot ei saa sokeria.

Ketoosissa kuitenkin veressä on ketoaineiden lisäksi sokeria (jota maksa valmistaa), sekä insuliinia. Aivot saa sokeria riittävästi. Lihakset taas käyttää energialähteenä ketoaineita ja rasvaa.

En kyllä ole mikään lääkäri...jostain tommosta lukenut.
ainakin terveellä ihmisellä ketoosissa aivot käyttää ketoaineita ravintona, eikä sokeria. asidoosi tekee tilasta vaarallisen diabeetikolle (happamoituminen)
en ole tästä ihan varma, mutta muistaakseni jos ei hiilihydraatteja syödä, niin ei maksakaan pysty tekemään sokeria proteiinista, vaan pelkästään ketoaineita niinkuin rasvahapoistakin.
 
Enpä asidoosista tiedä kun en ole lääkäri, mutta kommentillani halusin viitata siihen että en suosittele juomaan hiilihydraatitonta alkoholijuomaa suuria määriä hiilihydraatittomalla ruokavaliolla. Tein sen, ja ikinä ei ole ollut niin paha olo, todellinen delausfiilis. Kaveri sitten tunki leipää ja sokerimehua suuhun väkisin. Ero oli kuitenkin huomattava ihan "perusövereihin" nähden. :(
Hitto ja kerrankin kun odotin että olisi edes yksi tapaus, joka olisi saanut ketoasidoosin olematta diabetespotilas.

Kohdallasi tuskin oli ketoasidoosista kysymys tai ainakaan ketoasidoosia ei hoideta sokereilla.

// ShoGun
 
en ole tästä ihan varma, mutta muistaakseni jos ei hiilihydraatteja syödä, niin ei maksakaan pysty tekemään sokeria proteiinista, vaan pelkästään ketoaineita niinkuin rasvahapoistakin.

No enpä ole varma mäkään mutta...jostain luin, että jotkut aivosolut toimivat ketoaineilla, ja jotkut solut tarvitsevat kuitenkin glukoosia. Jos gukoosia ei ole ollenkaan, niin tosiaan kuolee.

Sitäkin mietin, että vaikka kävin aika tiukassa ketoosissa (hh 20 g/vrk)verikokeissa ja lisäksi 12 h paastonneena. Silti verensokeri oli jotain 4,5, mikä ihan normaali arvo. Tuskin se sokeri oli enää suoraan ravinnosta peräisin.

Mutuna vois heittää, että alkomaholi häiritsee jotenkin maksan glukoosin tai ketoaineiden tuotantoa, mistä tuo huono olo ketoosissa ryypätessä.
 
Hitto ja kerrankin kun odotin että olisi edes yksi tapaus, joka olisi saanut ketoasidoosin olematta diabetespotilas.

Kohdallasi tuskin oli ketoasidoosista kysymys tai ainakaan ketoasidoosia ei hoideta sokereilla.

// ShoGun

En tuohon usko itsekään, koska tunne oli lähinnä sellainen, että veressä ei ole sokeria. Vaikeatahan tuota fiilistä on eritellä kun on ihan über-pleksit, vaikka ei ole edes juonut paljon... Mutta ilmeisesti asidoositila on mahdollinen, siihen en ota kantaa.

Mutta silti, ei raakaa viinaa ketolla....:down:

edit. tulee tietty halvaksi :D
 
Jossain oli muuten mielenkiintoinen tutkimus julkaistu aivokasvaimista - jossa noin karkeasti sanoen ketogeenisellä ruokavaliolla saatiin kasvaimet kutistumaan/surkastumaan kokonaan (olisiko ollut niillä perinteisillä rotilla). Makrot taisi tosin olla luokkaa 10/85/5 p/r/hh, sinnepäin ainakin. Teoria oli että syöpäsolut nimenomaan tarvitsevat glukoosia, eivätkä pysty käyttämään ketoneita.
 
Sitäkin mietin, että vaikka kävin aika tiukassa ketoosissa (hh 20 g/vrk)verikokeissa ja lisäksi 12 h paastonneena. Silti verensokeri oli jotain 4,5, mikä ihan normaali arvo. Tuskin se sokeri oli enää suoraan ravinnosta peräisin.
Sokereita muodostuu jämistä, joita jää jäljelle, kun keho pilkkoo rasvoja ja proteiineja energiaksi.
Ainakin minulla ketostikit näyttävät nollaa jos vaan olla möllöttelee, mutta pikkusen liikuntaa niin jo alkaa tikku tummeta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom