Tyydyttyneiden rasvojen rooli ketogeenisessä ruokavaliossa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ror
  • Aloitettu Aloitettu
Onkohan tällaista todella Bikman sanonut? Vähän epäilen. Eikös matala insuliini vain mahdollista rasvojen purun energiaksi, mutta tietysti sitä vapautuu kehon käyttöön vain tarpeen mukaan. Ja ainut keino rasvalla poistua rasvakudoksesta, on hapetuksen kautta.

Sitten jos olet ylilihava, niin huolimatta korkeasta insuliinista rasva ei tahdo pysyä varastossa, vaan purkautuu verenkiertoon. Se näkyy sitten kohonneina triglyinä.
Muistelisin että Bikmanin ollessa Paul Saladinon vieraana tätä aihetta sivuttiin. Insta tarinoissa Bikman tästä puhunut enemmänkin, ei kyl riitä nyt motivaatio käydä kaivamaan todisteita tuekseni, usko pois vaan :).
Itse olen myös erimieltä tuosta hapetuksesta ja rasvasta juurikin tämän ensimäisen teorian takia.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Sillon on kropassa jotain vikaa jos ei tunne nälkää pitkässä juoksussa. Se ei oo haluttu tai toivottu asia.
 
Tukee kyllä niitä väitteitä että ketoosissa ollessa laihdut vaikka et yrittäkään ja vaikka et tuntisi nälkää yhtään. Kalori = Kalori väite todistettu vääräksi jo aikoja sitten. Bikman ja monet muutkin ovat tuoneet asian ilmi että insuliinin ollessa matalalla, rasvasolut eivät pysty pitämään ylimääräistä rasvaa niin helposti sisällään ja ylimääräinen rasvaa poistuu mm virtsan ja öhkön mukana. Toisesssa testissä aineenvaihdunta taisi verrokkiryhmässä nousta 270kcal päivää kohden vs korkeampi hiilihydraattinen ruokavalio. Harmi kun Ketoilu ei ole se kaikista käytännöllisin ruokavalio esim. työpaikkaruokailun kannalta.
Eiköhän kyse ole kuitenkin siitä, että hiilihydraattien rajoittaminen saa useimmat ihmiset syömään vähemmän kuin kuluttavat. Siinä mielessä ketoosi toimii ainakin osalle laihdutukseen hyvin. Pidemmällä aikavälillä tuo hyöty ymmärtääkseni vähenee.
Sopivan dieetin valinnassa on kysymys lähinnä itselle sopivasta nälänhallinta keinosta.
 
Sopivan dieetin valinnassa on kysymys lähinnä itselle sopivasta nälänhallinta keinosta.
..ja mitä pystyy noudattamaan pitkässä juoksussa parhaiten.

Dietatakkaan ei voi ikuisesti eikä olla kalorivajeessa. Sitten ollaankin sormisuussa kun protskut korkeella eikä niitäkään oikee voi lisätä eikä rasvaakaan entisestään. Hiilihydraatti on se jota ''joutuu'' käyttää imo jossain vaiheessa. Sitten nouseekin paino kun suolistossa ruokaa enemmän, lihasglykogeenit täyttyy ja nestettä kertyy=''hiilihydraatit lihottaa mua''.
 
Eiköhän kyse ole kuitenkin siitä, että hiilihydraattien rajoittaminen saa useimmat ihmiset syömään vähemmän kuin kuluttavat. Siinä mielessä ketoosi toimii ainakin osalle laihdutukseen hyvin. Pidemmällä aikavälillä tuo hyöty ymmärtääkseni vähenee.
Sopivan dieetin valinnassa on kysymys lähinnä itselle sopivasta nälänhallinta keinosta.

View: https://www.youtube.com/watch?v=bRzBGHx93hc&t=2715s


Esim tässä videossa kohdasta 7:38 tutkimusten vertailu kertoo kyllä vähän jotain muuta.
 
Tukee kyllä niitä väitteitä että ketoosissa ollessa laihdut vaikka et yrittäkään ja vaikka et tuntisi nälkää yhtään. Kalori = Kalori väite todistettu vääräksi jo aikoja sitten.
Kyllä, monelle ketoosi toimii hyvin, koska näläntunne on pienempi vaikka ovat kalorit miinuksella. Mutta se ei tarkoita, etteikö kalori silti olisi kalori. Todennäköisesti näläntunne on pienempi, koska ruokavalio rasva/proteiinipainotteinen. Proteiinit sulavat hitaasti ja rasva hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ruokailun jälkeen, jolloin kylläisyydentunne säilyy pidempään.
 
Tukee kyllä niitä väitteitä että ketoosissa ollessa laihdut vaikka et yrittäkään ja vaikka et tuntisi nälkää yhtään. Kalori = Kalori väite todistettu vääräksi jo aikoja sitten. Bikman ja monet muutkin ovat tuoneet asian ilmi että insuliinin ollessa matalalla, rasvasolut eivät pysty pitämään ylimääräistä rasvaa niin helposti sisällään ja ylimääräinen rasvaa poistuu mm virtsan ja öhkön mukana. Toisesssa testissä aineenvaihdunta taisi verrokkiryhmässä nousta 270kcal päivää kohden vs korkeampi hiilihydraattinen ruokavalio. Harmi kun Ketoilu ei ole se kaikista käytännöllisin ruokavalio esim. työpaikkaruokailun kannalta.
Hyvin yksilökohtaista. On yksiselitteisesti väärin sanoa, että karppaus pitäisi nälän loitolla paremmin kuin muut vaihtoehdot. Joillakin varmasti pitää.

Esimerkiksi tässä Kevin Hallin ja kumppaneiden tutkimuksessa todettiin, että ad libitum -syömisellä plant-based low-fat porukka söi vähemmän kuin animal-based low-carb porukka.

View: https://twitter.com/kevinh_phd/status/1258102121246806017?lang=fi
 
Hyvin yksilökohtaista. On yksiselitteisesti väärin sanoa, että karppaus pitäisi nälän loitolla paremmin kuin muut vaihtoehdot. Joillakin varmasti pitää.

Esimerkiksi tässä Kevin Hallin ja kumppaneiden tutkimuksessa todettiin, että ad libitum -syömisellä plant-based low-fat porukka söi vähemmän kuin animal-based low-carb porukka.

View: https://twitter.com/kevinh_phd/status/1258102121246806017?lang=fi

Ei mikään ihme että kaloreita tulee enemmän koska onhan sitä rasvassa ja proteiinipitoisessa ruoassa helpolla enemmän kuin kasviksissa. Painoon tuossa ei oteta kantaa. Itse kun olin 2kk keto/carnivorella niin laihduin noin 8kg ja rasvat tippui 10% (-8%) pintaan mutta lihasmassa kasvoi. Nälkää ei tarvitse nähdä yhtään, söin noin 3-4 kertaa päivässä mahan täyteen pääasiassa lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita + öljyä. Todellakin toimii ja helppoa kuin heidän teko.
 
Ei mikään ihme että kaloreita tulee enemmän koska onhan sitä rasvassa ja proteiinipitoisessa ruoassa helpolla enemmän kuin kasviksissa. Painoon tuossa ei oteta kantaa. Itse kun olin 2kk keto/carnivorella niin laihduin noin 8kg ja rasvat tippui 10% (-8%) pintaan mutta lihasmassa kasvoi. Nälkää ei tarvitse nähdä yhtään, söin noin 3-4 kertaa päivässä mahan täyteen pääasiassa lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita + öljyä. Todellakin toimii ja helppoa kuin heidän teko.
No joo, jos kaloreita nautitaan enemmän niin kyllä se yleensä pitää nälän paremmin loitolla. Ihan dieetistä riippumatta.
 
Muistelisin että Bikmanin ollessa Paul Saladinon vieraana tätä aihetta sivuttiin. Insta tarinoissa Bikman tästä puhunut enemmänkin, ei kyl riitä nyt motivaatio käydä kaivamaan todisteita tuekseni, usko pois vaan :).
Itse olen myös erimieltä tuosta hapetuksesta ja rasvasta juurikin tämän ensimäisen teorian takia.
On Bikman todellakin sanonut, että ketoosissa rasvaa katoaa kehosta myös virtsatessa (ketoaineiden muodossa). Juuri, kuten Cronos tuossa ehdottaa.

Nyttemmin hän lienee keskittynyt coupling-uncoupling of energy production -teoriaan. Toisin sanoen mitokondrioissa, joissa on coupled state, rasvaoksidaatio ja ATP tuotto on sidottu toisiinsa. Uncoupled-tilassa oksidaatio on korkea, mutta ketoaineiden ansiosta ja vähäisen insuliinin ansiosta solut "tuhlaavat" energiaa oksidaatioon, ja ATP:n tuotto ei kulje käsi kädessä sen kanssa. Oheisessa videossa asiasta.


View: https://www.youtube.com/watch?v=cCJS2m92KwI&ab_channel=LowCarbDownUnder
 
On se kumma kun aineenvaihdunta tehostuu, rasvaa lähtee kusen mukana ja ties mitä muita ihmeitä ketoilulla saa aikaan, mutta silti rasvamassa ei pienene yhtään enempää kuin low-fat ryhmällä silloin kun kalorit ja proteiini matchätään. :unsure:
 
Mitä tapahtuu lipideille, kun metabolisesti terve vetää paketin voita päivässä 10 päivän ajan? No ei mitään muutaku paremmat arvot, sama tapahtu kun toinen tyyppi veti kuukauden 30 kanamunaa päivässä.


View: https://www.youtube.com/watch?v=BhNGRB14TTE&t=689s



View: https://www.youtube.com/watch?v=1Hh25TRG8p4&t=309s


Toine tyyppi veti 4 munaa päivässä ja 5 viikossa LDL 2,46 --> 3,74. Jokaisen pitää ite testata miten vaikuttaa.

 
Toine tyyppi veti 4 munaa päivässä ja 5 viikossa LDL 2,46 --> 3,74. Jokaisen pitää ite testata miten vaikuttaa.


Joo joillan on se geeni että nousee herkästi, suurimmalla osalla ravinnon kolesteroli ei vaikuta.
 
Joo joillan on se geeni että nousee herkästi, suurimmalla osalla ravinnon kolesteroli ei vaikuta.

Muutamassa lähteessä mainittu että itse kananmuna ei olisi syy vaan kananmuna + tyydyttynyt ja transrasvat yhdessä saisi aikaan shaissea. Derek mainitsee myös yleisesti inflammatorisen tilan esim. ravinnossa sokeria paljon ja siihen päälle kolesterolia niin suonet kalkkeutuu.

Further, in the specific circumstances where eggs are the source of dietary cholesterol, an improvement in dyslipidemias is observed due to the formation of less atherogenic lipoproteins and changes in HDL associated with a more efficient reverse cholesterol transport. However, if the cholesterol sources are consumed with saturated and trans fats, as happens in the Western diet pattern, increases in plasma cholesterol may be observed.

 
Muutamassa lähteessä mainittu että itse kananmuna ei olisi syy vaan kananmuna + tyydyttynyt ja transrasvat yhdessä saisi aikaan shaissea. Derek mainitsee myös yleisesti inflammatorisen tilan esim. ravinnossa sokeria paljon ja siihen päälle kolesterolia niin suonet kalkkeutuu.

Further, in the specific circumstances where eggs are the source of dietary cholesterol, an improvement in dyslipidemias is observed due to the formation of less atherogenic lipoproteins and changes in HDL associated with a more efficient reverse cholesterol transport. However, if the cholesterol sources are consumed with saturated and trans fats, as happens in the Western diet pattern, increases in plasma cholesterol may be observed.


Yleensäkkin suonten tukkeutuminen on useamman tekijän summa.

Tällä hetkellä Dave Feldmanilla on tutkimus menossa missä kuvataan valtimoita henkiköiltä jotka on korkea rasvaisella ketolla ja LDL todella korkealla. Suonten tukkeutumista ei ole havaittu.

Screenshot_20221229_093232.jpg



View: https://youtu.be/pl7t5-tWMG0
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom