Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ehkä siellä oppii tekemään päätöksiä kuten AUK:ssakin. Ei varmaan enempää oikeassa elämässä hyödyllistä. Johtamista oppii kunnolla vain käytännössä.Nike sanoi:Oppiiko RUK:ssa oikeasti johtamista josta olisi hyötyä myös siviilielämässä?
TJJ sanoi:Totta tuokin, että tieto muuttuu ajan myötä. Mutta nykytiedon kanssa tässä pelataankin.
Kysymykseesi: Tuokaan asia ei ole niin yksinkertainen, edes "klassisen fysiikan" mielessä. En nyt jaksa etsiä kaavoja, mutta muistan ihmetelleeni vastaavaa asiaa joskus. Että jos vaikkapa ajatellaan, että matkaan junassa ja juna kulkee 100km/h. Lähden kävelemään/juoksemaan junassa junan kulkusuuntaan 10km/h, niin kulkunopeuteni maan suhteen ei ole 110km/h. Voisin ajatella, että sama periaate koskee autosta heitettyä kiveä.
Tästäkin on fys opettajan kanssa väitelty että jos sinne syöttäsi taskulampulla valoa niin keräätyisikö se sinne.Matkaaja sanoi:Tiedättehän sitä lasia, että jos katsoo toiselta puolelta, niin näkyy läpi ja jos katsoo toiselta puolelta, niin se toimii peilinä? Jos tästä lasista rakentaisi laatikon niin, että peilipuolet ovat sisälle päin, ja laatikkoon katsoisi, mitä näkisi?
Tämä on yhtä järkevä kysymys kuin että kiihdytetään esine yli valonnopeuden, ja kysytään sitten että onko valonnopeus ylitetty?Mäntti sanoi:Mitä tapahtuisi esineelle joka ammutaan esineestä, joka kulkee valon nopeutta? ylittäiskö se valon nopuden?
No niin varmasti onkin.. http://ee.tut.fi/fys/vastaus.shtml?range=1-5&id=153Mäntti sanoi:Tuossa juna esimerkissä kävelijän nopeus maahan nähden olisi (muistaakseni) 100 km/h. Sille oli joku hienon ovela syy jota en millään muista..
Matkaaja sanoi:En tiedä tuntuuko se vain siltä, mutta miksi voileipä tippuu aina voipuoli alaspäin lattialle?
Nyt te ajattelette asioita ihan liian hienosti. Jos juna kulkee satasta ja sä juokset 10 km/h nopeudella menosuuntaan nähden, niin sä liikut radan varrella olevan havaitsijan suhteen 110 km/h nopeudella. Ihan kuten toi autosta ammuttu luoti -esimerkkikin. Koko asiaan ei liity mitään ihme kaavoja eikä muutakaan, ihan vektorilaskennalla ton voi todeta.Mäntti sanoi:edit- Tuossa juna esimerkissä kävelijän nopeus maahan nähden olisi (muistaakseni) 100 km/h. Sille oli joku hienon ovela syy jota en millään muista..
lampunjalka sanoi:Mulla on 10 0000kertaa tippunut leipä lattialle ja varmaan kerran voipuoli latiaan:D
:Lucky:
Ja väärässä olin jälleenteemupii sanoi:No niin varmasti onkin.. http://ee.tut.fi/fys/vastaus.shtml?range=1-5&id=153
Niin mutta kun eikös se ole niin, ettei valon noputta voi ylittää. Joten ammuttaessa esineen nopeuden pitäisi kiihtyä, mutta mutta..teemupii sanoi:Tämä on yhtä järkevä kysymys kuin että kiihdytetään esine yli valonnopeuden, ja kysytään sitten että onko valonnopeus ylitetty?
Rin Tin Tin sanoi:Te ette kyllä tiedä fysiikasta vittuakaan :lol2:
Mäntti sanoi:Ei koske. Jos esimerkiksi ajat autolla 100 km/h, ammut asella luodin menosuuuntaan, luodin nopeus on 100 km/h + nopeus jolla luoti lähtisi paikaltaa ammuttuna. Tai ainakin näin lukion fysiikan tunnilla olen ollut oppivanani.
edit- Tuossa juna esimerkissä kävelijän nopeus maahan nähden olisi (muistaakseni) 100 km/h. Sille oli joku hienon ovela syy jota en millään muista..
Hölmö ajatusleikki: Olisi mahdollista ampua esine hurjalla nopeudella X, tämä esine kykenisi ampumaan esineen hurjalla nopeudella X, joka puolestaa pystyisi ampumaan esineen hurjalla nopeudella X jne.
Olisiko esineen nopeus X+X+X.. jne.?
Voisiko esine X saavuttaa valon nopeuden?
Mitä tapahtuisi esineelle joka ammutaan esineestä, joka kulkee valon nopeutta? ylittäiskö se valon nopuden?