Tutkimus: Ruoan uudelleenlämmittäminen puolittaa imeytyvän tärkkelyksen (hiilarin)

-elgen-

Elias Reijonen
Liittynyt
19.9.2010
Viestejä
757
Ikä
35
Kaupunki
Helsinki
Otsikon mukaista dataa siis saatu tutkimuksessa. Alkuperäistä tutkimusta en kyllä allaolevista linkeistä löytäny. Toisaalta en niiden laatua osaa kovin hyvin arvioidakaan ja lähinnä siksipä tän esiin toinkin eli josko olis etevämpiä tieteellisten tutkimusten arvioijia. On tapana tehdä useammaksi päiväksi ruoat kerrallaan ja ihan vitaali tieto olis tämä jos kerran puolet hiilareista vaan imeytyis uudelleenlämmityksen jälkeen.

BBC News - Is reheated pasta less fattening?
Näin teet pastaruoasta "vähähiilihydraattista" - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen

Tässä vielä dokkaria aiheesta (itse en vielä kerennyt katsomaan):
https://www.youtube.com/watch?v=_r9WfXtDOHA
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
...eeeelikkä kaikkien roiskeläppäpitsoilla elävien pitäis olla timmissä kunnossa koska niissä on vaan puolet hiilaria?
 
...eeeelikkä kaikkien roiskeläppäpitsoilla elävien pitäis olla timmissä kunnossa koska niissä on vaan puolet hiilaria?

Ja näkkileivässä ei ole kaloreita, koska se on ensin leivottu, paahdettu oikein kuumassa ja sitten jäähdytetty. Jos sen pakastaa, niin onko sitten negatiivisia kaloreita?
 
Aika hienoa että asia on saatu käännettyä ylösalaisin. Siitä että ruoka paskoontuu uudelleen lämmityksessä onkin tehty hyvä asia.
Jos söisi pahvia niin siinä olisi vielä vähemmän hiilareita, win.
 
Aika hienoa että asia on saatu käännettyä ylösalaisin. Siitä että ruoka paskoontuu uudelleen lämmityksessä onkin tehty hyvä asia.
Jos söisi pahvia niin siinä olisi vielä vähemmän hiilareita, win.

Resistentti tärkkelys edistää luultavasti terveyttä.
 
Itellä tapana tehdä jääkaappiin valmiiksi iso satsi esim makarooni-jauhelihaa, ja siitä sitten lämmitellä mikrossa. Kuka nyt jaksaa jos syö vaikka 6krt päivässä tehdä jokaista ateriaa erikseen? Aina se pannujen yms puhdistus. No pitää laittaa vitargoo enemmän juomiin.
 
Juu todella erinomaista, kun hiilarit on just se makro mitä on hankalin kiskoa bulkkimäärää.. :jahas:
Mut meno aika läskistynyt länsimaa. Taidan edustaa vähemmistöä kun suhtautuminen ruokaan on sellainen, että tahtoisin jokaisen kalorin imeytymään täydellisesti, en syö mitään huvin vuoksi, vaan nimenomaan ravinnoksi. Jossain perunas ja keitetys makaronis on jo niin vähän energiaa suhteessa painoonsa, että jos joku niillä ittensä saa lihavaks ni on kyllä ruokahalu kohdillaan... :wtf:
 
Eli voin itse tehdä kotona "low carb" Riisiä lämmittämällä sitä useamman kerran mikrossa aina kun se on ehtinyt jäähtyä? :dance:
 
Jotenkin rohkenen vähän epäillä. Etenkin kun teksti alkaa sanalla "makarooni" ja sanotaan, että se sisältää paljon sokeria ja että sokeri lihottaa.
 
Kyllä paska on aina paskaa, oli uudelleen lämmitettyä ruokaa tai ei. Ihmisen suolisto on melko hyvä ottamaan ravinteet talteen, joten tuskin ne tärkkelykset minnekään suoleen jää pörisemään. Kuitu on asia erikseen.
 
Luin tuon BBC:n sekä Tolosen tekstit eikä kummassakaan puhuttu imeytyvän hiilarin puolittumisesta (=kaloreiden puolittuminen). On taidettu ymmärtää siis tämä asia hieman väärin. Vaikka verensokerin nousu on tämän tutkimuksen mukaan 50% verrattuna vastakeitettyyn pastaan, niin se ei tarkoita sitä, että myös puolet hiilareista jäisi imeytymättä. Hiilarit imeytyy siis vain hitaammin, eikä kokonaiskalorisaantiin tule suuria muutoksia. Uudelleenlämmityksessä pienenee siis glykeeminen indeksi.
 
Luin tuon BBC:n sekä Tolosen tekstit eikä kummassakaan puhuttu imeytyvän hiilarin puolittumisesta (=kaloreiden puolittuminen). On taidettu ymmärtää siis tämä asia hieman väärin. Vaikka verensokerin nousu on tämän tutkimuksen mukaan 50% verrattuna vastakeitettyyn pastaan, niin se ei tarkoita sitä, että myös puolet hiilareista jäisi imeytymättä. Hiilarit imeytyy siis vain hitaammin, eikä kokonaiskalorisaantiin tule suuria muutoksia. Uudelleenlämmityksessä pienenee siis glykeeminen indeksi.

Jostain muusta julkaisusta luin myös tämän suuntaisen tiedon. Hiilarit imeytyisivät vain hitaammin eikä niin isoa piikkiä verensokeriin tulisi. Tämä tietenkin on vain positiivinen asia kylläisyyden ja enrgiatasojen suhteen.

- - - Updated - - -

Oon joskus miettinyt, et miten esim. kaurahiutaleet imeytyy kun tekee blenderissä pirtelöitä. Onko jollain tietoa?


Olen lukenut, että kaurahiutaleiden imeytyminen paranee kun siitä tehdään puuro(keitetään). Myös hivenaineiden imeytyminen paranis.
 
Pitää muistaa, että GI on oikeassa maailmassa melko turha vempele. Glykeeminen indeksi testataan koehenkilöllä paaston jälkeen, jotta muut aineet eivät vaikuta imeytymiseen. Todellisuudessa kuitenkin esim. aamiaisella nautittu kuitu vaikuttaa vielä illalla nautitun vitargon imeytymiseen ja tasoittaa verensokeripiikkiä. Suurin osa meistä syö vieläpä rasvaa ja proteiiniakin siihen päälle, jopa useita kertoja päivässä, joten sitä indeksiä on aika turha kytätä. Toki matalan GI:n hiilarilähteet ovat usein kuitupitoisia sekä mikroravinnerikkaita, mikä tekee niistä vaikka maltoa paremman valinnan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom