Tutkimus: Ruoan uudelleenlämmittäminen puolittaa imeytyvän tärkkelyksen (hiilarin)

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
...eeeelikkä kaikkien roiskeläppäpitsoilla elävien pitäis olla timmissä kunnossa koska niissä on vaan puolet hiilaria?

Jos roiskeläppäpitsoilla elävä laskee roiskeläpistään saamansa kalorit paketin mukaan ja tavoittelee niiden perusteella kaloreita yhtä paljon kun päivän kulutus, tämän tutkimuksen tulosten perusteella hän laihtuu, kyllä.

Ainakin tuosta uutisesta saa sen kuvan että kyseessä ei ole mikään tutkimus vaan tv-ohjelma ja tri tolonen - no...
Mutta mistään uudesta asiasta ei ole kysymys:
Parboiled rice - Wikipedia, the free encyclopedia

Kyllä toi ihan pätevältä tieteelliseltä tutkimukselta kuulostaa vaikka onkin televisoitu:
Dr Chris van Tulleken roped in some volunteers to do the tests. The volunteers had to undergo three days of testing in all, spread out over several weeks. On each occasion they had to eat their pasta on an empty stomach.

The volunteers were randomised to eating either hot, cold or reheated pasta on different days.

On one day they got to eat the pasta, freshly cooked, nice and hot with a plain but delicious sauce of tomatoes and garlic.

On another day they had to eat it cold, with the same sauce, but after it had been chilled overnight.

And on a third day they got to eat the pasta with sauce after it had been chilled and then reheated.

On each of the days they also had to give blood samples every 15 minutes for two hours, to see what happened to their blood glucose as the pasta was slowly digested.

En tosin tunne tieteellisten tutkimusten käytäntöjä niin tarkkaan, että osaisin sanoa onko toi ihan julkasuun asti päätyvä tutkimus eli ts. mikä löytyis esim. PubMedistä tulevaisuudessa tai nyt jo kenties.

Resistentti tärkkelys edistää luultavasti terveyttä.

Luultavasti. Kaloreiden saannin kannalta tätä ite pohdin.

Sehän on vain erinomaista, jos juuri hiilari on se joka jättää imeytymättä :dance:

Tavalliselle, ehkä hieman tukevalle Matille ja Maijalle luultavasti kyllä, mutta ei välttämättä urheilijalle. Ainakaan jos asiasta ei ole tietoinen. Toisaalta puntari sen kertoo jos kaloreita ei saakaan niin paljon kun luule/on laskenu.

Eli voin itse tehdä kotona "low carb" Riisiä lämmittämällä sitä useamman kerran mikrossa aina kun se on ehtinyt jäähtyä? :dance:

Nimenomaan.

Jotenkin rohkenen vähän epäillä. Etenkin kun teksti alkaa sanalla "makarooni" ja sanotaan, että se sisältää paljon sokeria ja että sokeri lihottaa.

Ei pidä antaa Tolosen sanavalintojen hämätä vaan keskittyä tutkimuksen antiin.

Kyllä paska on aina paskaa, oli uudelleen lämmitettyä ruokaa tai ei. Ihmisen suolisto on melko hyvä ottamaan ravinteet talteen, joten tuskin ne tärkkelykset minnekään suoleen jää pörisemään. Kuitu on asia erikseen.

Jos ei suoraan kuidusta niin ainakin kuitumaisesta tavarasta tuossa puhutaan:
So, according to scientist Dr Denise Robertson, from the University of Surrey, if you cook and cool pasta down then your body will treat it much more like fibre

Tarkkuutta, tarkkuutta:
Luin tuon BBC:n sekä Tolosen tekstit eikä kummassakaan puhuttu imeytyvän hiilarin puolittumisesta (=kaloreiden puolittuminen). On taidettu ymmärtää siis tämä asia hieman väärin. Vaikka verensokerin nousu on tämän tutkimuksen mukaan 50% verrattuna vastakeitettyyn pastaan, niin se ei tarkoita sitä, että myös puolet hiilareista jäisi imeytymättä. Hiilarit imeytyy siis vain hitaammin, eikä kokonaiskalorisaantiin tule suuria muutoksia. Uudelleenlämmityksessä pienenee siis glykeeminen indeksi.

You will also absorb fewer calories
Tällöin vereen imeytyy vähemmän kaloreitakin, sanoo Robertson.
 
^Aivan, kun esimerkiksi tuota kaaviota katsoo, niin 90 minuutin jälkeen uudelleenlämitetyn pastan kohdalla verensokeri laskee kaikkein hitaimmin! Eli onko tämä uudelleenlämmittäminen siis keino "hidastaa" hiilareita?
 
Oisko tässä syy miksi mun laihdutus -ja bulkkikaloreissa on aina ollu niin suuri heitto kun luonnollisesti plussilla hiilarit tapissa.
 
^Aivan, kun esimerkiksi tuota kaaviota katsoo, niin 90 minuutin jälkeen uudelleenlämitetyn pastan kohdalla verensokeri laskee kaikkein hitaimmin! Eli onko tämä uudelleenlämmittäminen siis keino "hidastaa" hiilareita?

Kyllä, koska osa (jopa puolet) hiilareita muuttuu resistentiksi tärkkelykseksi.

Piti nyt ihan googlettaa, että mitä se tarkalleen ottaen on: Resistentti tärkkelys, kuidun ja FODMAP -hiilihydraattien sukulainen | PRONUTRITIONIST
Resistentin energia-arvo on n. 2,5 kcal/g
Eli puolesta uudelleenlämmitetyn ruoan hiilareista sais neljän sijasta vaan 2,5 kcal/g.
 
Tämähän pitää jo melkein ottaa huomioon ruokavaliota/suunnitelmaa tehdessä. Esim jos syö päivän aikana 200g pastaa, ja olettaa saavansa siitä esim 700kcal, mutta lämmittää annokset miksossa, niin todellinen kalorimäärä onkin vain n.570, mikäli laskin oikein.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom