Tutkijalle Millennium-palkinto

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jissen
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
2.7.2004
Viestejä
1 296
Tuli tuolta eräästä toisesta threadista tämä asia mieleen. Siellä esitettiin joitain pohdintoja siitä, kuinka mielekästä on tutkijan ura. Nyt on suomalainen Millennium-palkinto annettu japanilaiselle tutkijalle (herra Nakamura) joka tutkiessaan niinkin arkista pikkuasiaa kuin ledivalot, on mm.

- keksinyt valkoisen ledivalon joka minimivirralla valaisee kuin hehkulamppu, ennustetaan että se korvaa lähitulevaisuudessa hehkulampun säästäen maailmasta helkutisti sähkönkulutusta, plus antaen sen edun että sähkövalo saadaan myös kehitysmaihin joissa virtaa ei vielä muutoin riitä

- keksinyt ultravioletin ledivalon joka mullistaa helppoudellaan, halpuudellaan ja tehokkuudellaan vedenpuhdistusteknologian

- keksinyt siniseen valoon perustuvan laserin jolla nykyinen tunnettuun laseriin perustuva cd/dvd -tallennuskapasiteetti saadaan viisinkertaistettua

Mitä mieltä jengi täällä on kyseisestä hemmosta, onko siinä oikeasti Nobelin arvoinen maailmanparantaja, vai onko tylsä tutkijantyö pääosin turhaa haihattelua?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mitä mieltä jengi täällä on kyseisestä hemmosta, onko siinä oikeasti Nobelin arvoinen maailmanparantaja, vai onko tylsä tutkijantyö pääosin turhaa haihattelua?

Ilman tuollaisia " maailmanparantajia ja haihattelua" et tänne kirjottaisi.. siinä se. Se totta kai se on mielenkiintoista. Ei muuten kukaan jaksaisi noita asioita miettiä. Se kiinostaisiko se minua tai sinua.. se on toinen juttu.

Sivujuonne tässä on myös se, että ko. herran työnantaja oli nimen omaan keiltänyt tuollaiset ledi-tutkimukset.. vaan eipä uskonut puhetta. Sitten kun herra teki keksintönsä, ei meinannut saada kunnon palkkiota.. Oliko ne viel oikeudessa siitä.. en muista.
 
Parhaat keksinnöt tuntuvat aina olevan hulluuden, nerouden ja ennakkoluuttoman asenteen johdosta.

Voihan se vaati myös pokkurointia kuten tässä tapauksessa:D.
Kyllä tuollaisella haihattelulla väliä on...
Enemmän kuin rakkausromaani haitatteluilla.
 
Eihän tämä muuten kiinnostais, mutta kun se palkinto on tasan miljoona euroa, niin olis ihan syytä harkita tarkkaan sitä voittajaa. En ainakaan ite lähtis heti jakelemaan tota miljoonan pottia ledilamppujen kehittäjälle. Mut on tuo palkinto ennenkin mennyt väärään kohteeseen (www:n keksijä).
 
En ainakaan ite lähtis heti jakelemaan tota miljoonan pottia ledilamppujen kehittäjälle. Mut on tuo palkinto ennenkin mennyt väärään kohteeseen (www:n keksijä).

Noh! mille miehelle se sitten pitäisi antaa. Eiköhän ton raadin tuomarit oo pikkuisen enemmän perillä näistä teknologia asioista kuin RillipäÄ. Outokumpu oli suurin sponsori kyseisessä palkinnossa ja en voi uskoa että palkinto annettaisiin jollekin helppoheikille.

Tai joku RilliturpA
 
Ah, loistavia perustelemattomia mielipiteitä, täydellistä.
Pistä nyt rilliturpa edes vähän perusteltua kommenttia siitä, miksi tuo palkinto meni väärään osoitteeseen, jäi nimittäin kiinnostamaan.

Ainahan ne menee "väärään osoitteeseen" koska se jokin toinen tutkija oli jossain muualla tehnyt juttuja jotka olivat niin ja niin paljon parempia ja tärkeämpiä, mutta eivät osanneet myydä niitä oikein ja jäivät nyt ilman mainetta ja mammonaa.
Mutta sorry, tämä on raaka maailma, ei riitä pelkästään että keksit jotain hienoa, jollet osaa joko itse moista myydä, tai löydä jotain toista sitä tekemään.
 
Nuohan on aika arkisia keksintöjä, korvata hehkulamppu jota on käytetty vasta n+1 vuotta valonlähteenä ja korvata se jollain lähes kulutuksettomalla valonlähteellä. Myöskään noita vedenpuhdistus ongelmia kun ei maailmalla ole ollut nykyään, kun minne vaan voidaan rakentaa puhdistuslaitos muutamalla miljoonalla. Turhaa se on keksiä tuollasia millä saman homman hoitaa lähes ilmaiseksi, onhan kehitysmailla rahaa.


:jahas:
 
1.Maailmalla, etenkin pohjois-Amerikassa säästyy energiaa muutamien voimalaitosten verran, joten se on hyvä asia. Olettaen, että LEDien valmistus yms ei tuhoa maailmaa enemmän kuin lopputulos säästää.

2. CD/DVD-levyjä tulee menemään vähemmän, kun niille saadaan enemmän tavaraa. Kuinka paljon tämä maailmaa parantaa, en osaa sanoa. Mutta kaiketi syntyy vähemmän jätettä ja tulee hienompia lisiä DVD-elokuville. :)

3. Vettä puhdistuu polkupyörää polkemalla -> halpaa ja taloudellista. Kunhan se vesi vain ensin saadaan suodatettua pahimmista öttiäisistä ja niitten munista. Hieno keksintö, jolla saadaan kaiketi miljoonien ihmisten elämää parannettua. Myös kehittyneessämaailmassa olevien vedenpuhdistuslaitosten käyttöön voi tuo vaikuttaa.

Kyllä tuolla vedenpuhdistuksella siis Nobel voisi irrota.

Seuraavaa kommenttiani en sitten sano provomielessä, vaan lähinnä objektiivisesti. :arvi:
Jos kehitysmaailmassa ihmisten kuolleisuus vähenee, on se inhimillisesti kiva juttu. Kuitenkin tämä vain lisää populaa planeetalla ja niitten aiheuttamaa kuormitusta pallolle. (tiedän että keskimääräinen luonnonvarojen kulutus/henkilö on moninkertainen kehittyneissä maissa verrattuna kehitysmaihin ja elämäntavat tuhlailevampia)
Siten kiva maailmanparantaja aiheuttaa vähenevien resurssien ansiosta enemmän sotaa ja nälänhätää. Olisiko sittenkään kannattanut keksiä? ja ensimmäiset hyödyntäjät ovat tietenkin rikkaat retkeilijät ja armeijat.

Ei, en ole jenkkivastainen viherpiiperö idunpurija.
 
Kyllähän tuollaiset keksinnöt/kehitykset kuten nuo 2 ensimmäistä ansaitsee palkinnon, ne ovat niin yleishyödyllisiä. Vielä kun joku keksisi pätevän vaihtoehtoisen energiantuottomuodon fossiilisille polttoaineille, ja mieluummin halvalla. :D

Onhan noita jonkinlaisia valaisuledejä jo myynnissä mutta tällä hetkellä ovat vielä hieman kalliita, tosin käyttöikäkin on pitkä.
 
Kyllähän nuo "ledihässäkät" ovat yleistyneet viimeisten viiden vuoden aikana todella paljon. Esimerkiksi liikennevaloissa käytetään usein hehkulamppujen sijasta ledejä, koska ne näkyvät hyvin myös päivällä, säästävät sähköä ja kestävät niin paljon pidempään että vaihtokustannukset alenevat merkittävästi. Lisäksi ledit hajoavat himmenemällä pikkuhiljaa, ja kun niitä on siellä yhdessä liikennevalossa monta, ei se koskaan mene kerralla toimimattomaksi.

Kännyköiden taskulamppu-featuret perustuvat superkirkkaisiin ledeihin. Myös tavallisia taskulamppuja on saatavilla ledipolttimoilla. Sähköliikkeistä saa myös ihan tavalliseen lampunkantaan tai halogeenilampun kantaan sopivia ledilamppuja, ongelma vain on että niistä saa pulittaa noin 20€.

Julkisissa tiloissa ledien käyttö on myös yleistynyt aika paljon, esim portaita valaistaan usein ledeillä jotka ovat itse portaassa.

Jos led-valo, joka valoteholtaan vastaa hehkulamppua, asennetaan samaan kantaan ja kestää 50 kertaa niin kauan kuin vastaava hehkulamppu, on 50-kertainen hinta oikeastaan perusteltu, kun lisäksi sähkönkulutus putoaa merkittävästi. Mutta uskoisin että hinnat putoavat seuraavan 10 vuoden sisällä niin paljon, että ledit ovat yhtä yleisiä kuin halogeenit ja loistevalot kodin valaistuksessa. Hehkulamppujen halvan yksikköhinnan takia ne tuskin koskaan katoavat markkinoilta (tai siis meidän elinikänä), mutta loistevalojen syrjäyttämiseen on hyvät mahdollisuudet.
 
Tarkemmin kun ajattelee niin ledeissä on saatanan kapea valokiila/pistemäinen valokiila ja isommat ledit ovat tarvinneet jäähdytystä.

Linssellä sitä kiilaa saadaan kasvatettua mutta mitään järkeviä variaatiota ei ole eksynyt silmiin noista.

Ja ledi kyllä kestää pitkään mutta valoteho hiipuu kuitenkin, jos maksimaalista kirkkautta haetaan...

Isot käyttötunnit ei merkkaa mitään, jos valo on loppujen lopuksi kuin tuikkukynttilä.
 
Tarkemmin kun ajattelee niin ledeissä on saatanan kapea valokiila/pistemäinen valokiila ja isommat ledit ovat tarvinneet jäähdytystä.

Linssellä sitä kiilaa saadaan kasvatettua mutta mitään järkeviä variaatiota ei ole eksynyt silmiin noista.

Ja ledi kyllä kestää pitkään mutta valoteho hiipuu kuitenkin, jos maksimaalista kirkkautta haetaan...

Isot käyttötunnit ei merkkaa mitään, jos valo on loppujen lopuksi kuin tuikkukynttilä.

Eikös ledien idea ole osaltaan se että ne kuumenevat vielä enrgiasäästölamppujakin vähemmän?
Kovaa vauhtia nuo yleistyvät ja 5-vuoden sisällä alkaa olla järkevän hintaisia omaankin kattoon.
Siihen asti energiansäästölampuilla jotka ovat nekin vievät 4-5kertaa hehkulamppua vähemmän sähköä suhteessa valotehoon.
Se miten nopeasti syrjäyttävät hehkulampun riippuu täysin sähkön hinnasta, siinä vaiheessa kun sähkön hinta tästä vielä vaikka 8-kertaistuu niin alkaa jo tavallista tallaajaakin se lampun kulutus kiinnostamaan
 
Kauankohan ylipäätänsä kestää että tuommoiset ledit saadaan massatuotantoon? Veikkaan, että meidän elinaikana hehkulamput on ja pysyy eikä ainuttakaan ledihässäkkää nähdä.

Noitten energiansäästöä edesauttavien keksintöjen suojaus (patentointi) ja kaupallistaminen on nykyään aika agressiivista ja keksinnön puolustamiseen käytetään aikaa, vaivaa ja rahaa. Kallis energia ja Aasian 'teollistuminen' on ainakin tietyillä aloilla (ledeistä en tiedä) kovia pakotteita. Palkkiosta päätellen systeemi on arvioitu joko toimivaksi tai ennen pitkää toimivaksi. Kyllä se sieltä ennen pitkää pullahtaa, muodossa tai toisessa, firmalta tai toiselta.

Ja vähän aiheen ohi tutkijan työstä: suurin osa saa nimellisen korvauksen keksinnöstään, innovatiivisuus jokseenkin 'kuuluu työnkuvaan' mutta sitä ohjaillaan aika tarkkaan markkinoitten tarpeitten mukaan eikä syyttä, ihan valtavan hyvin ei ns 'yliopistokeksintöjen' tuotteistaminen vielä kaikista ventures-yksitöistä huolimatta tuota. Harvalla yrityksellä on varaa akateemiseen mielenkiintoon.

Näin onpi minun näkemys.
 
Eikös ledien idea ole osaltaan se että ne kuumenevat vielä enrgiasäästölamppujakin vähemmän?
Kovaa vauhtia nuo yleistyvät ja 5-vuoden sisällä alkaa olla järkevän hintaisia omaankin kattoon.
Siihen asti energiansäästölampuilla jotka ovat nekin vievät 4-5kertaa hehkulamppua vähemmän sähköä suhteessa valotehoon.
Se miten nopeasti syrjäyttävät hehkulampun riippuu täysin sähkön hinnasta, siinä vaiheessa kun sähkön hinta tästä vielä vaikka 8-kertaistuu niin alkaa jo tavallista tallaajaakin se lampun kulutus kiinnostamaan

Ledit vievät vähemmän sähköä mutta selkeästi isommat ledit tarvitsevat enemmän virtaa ja ledin kanta kuumentuu myös enemmän.

Valo on erittäin kapea kiila ja linsseillä saadaan valokiilaa levitettyä:

peldisfit.jpg


http://www.solarpower.fi/products.php?g1=f580e8

http://www.lapetek.fi/light/page/21020.htm

3W ledi vastaa tuon mukaan 15 W halogeenia mutta kuumentuukin aivan erilailla kuin pieni led.

Lisäksi nimenomaan kanta kuumentuu eniten, eikä muu rakenne.

Halogeenissä lämpötilat on korkeita myös ja vähän kannattaa katsoa mihin niitäkään asentaa.

Miksei toki pienemmällä ledillä pärjää mutta sitten niitä ledejä täytyy olla x määrä enemmän.

Autoissa toimii takavaloina suhteellisen pienet led:it hyvin, kunhan niitä on paljon.
 
Ledit vievät vähemmän sähköä mutta selkeästi isommat ledit tarvitsevat enemmän virtaa ja ledin kanta kuumentuu myös enemmän.

Eikös tämä voittaja nimenomaan kehitellyt ledejä ominaisuuksiltaan paremmiksi viime vuosina? Vähemmän virrankulutusta, enemmän valovirtaa, ja nämä uudet käyttösovellukset kuten tehokas vedenpuhdistus, jota todellakin tarvitaan nykyään enenemässä määrin jopa muuallakin kuin kehittyvissä valtioissa.

Kuten tuossa jutussa visioitiin, jos esim. Jenkkilän sähkönkulutus saadaan alla kahdessa vuosikymmenessä puoliintumaan jonkin tuollaisen kehityksen ansiosta, niin sen on pakko olla vain hyvä asia? (Toki visiot visioina, mutta tämä ledivalon käyttö ei ole mikään ûberhitech juttu josta tarvitsisi pitää epäusko-laseja päällä erityisemmin, pistetään vain massatuotantoon normaaliin bulbbikantaan kelpaava ledivalo joka on halvempi, kestävämpi ja säästävämpi niin mikä ettei?)
 
Eikös tämä voittaja nimenomaan kehitellyt ledejä ominaisuuksiltaan paremmiksi viime vuosina? Vähemmän virrankulutusta, enemmän valovirtaa, ja nämä uudet käyttösovellukset kuten tehokas vedenpuhdistus, jota todellakin tarvitaan nykyään enenemässä määrin jopa muuallakin kuin kehittyvissä valtioissa.

Kuten tuossa jutussa visioitiin, jos esim. Jenkkilän sähkönkulutus saadaan alla kahdessa vuosikymmenessä puoliintumaan jonkin tuollaisen kehityksen ansiosta, niin sen on pakko olla vain hyvä asia? (Toki visiot visioina, mutta tämä ledivalon käyttö ei ole mikään ûberhitech juttu josta tarvitsisi pitää epäusko-laseja päällä erityisemmin, pistetään vain massatuotantoon normaaliin bulbbikantaan kelpaava ledivalo joka on halvempi, kestävämpi ja säästävämpi niin mikä ettei?)

Täytyy tarkastaa faktat tästä.
 
^ Tuossa antamassani linkissä YLEn sivuille mm. mainitaan että "Punainen led kehitettiin jo 1960-luvulla." ja "Vuonna 1993 professori Shuji Nakamura sitten hämmästytti optoelektroniikka-alaa julkistamalla uuden kirkkaansinisen ledin. Pian sen jälkeen hän esitteli myös vihreän GaN-pohjaisen led-valon, sinisen laserdiodin ja valkoisen led-valon.". Eli itse ainakin saan tuosta sen käsityksen että hänen ansionsa on nimenomaan näiden tuoreiden lediteknologioiden kehittelyssä, eikä siinä vanhemmassa tutussa joka on lähtöisin jo 60-luvulta.

Ja tässä vielä lisätietoa aiheesta: http://www.millenniumprize.fi/files/844_tiedotustilaisuus_background_suomi.pdf
 
Viimeksi muokattu:

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom