Turvotus ja ravinnon pilkkoutuminen

Timo Kettunen

Health Skeletor
AMMATTILAINEN
Liittynyt
29.5.2002
Viestejä
910
Hyi, tööt. Kuka pieraisi? Maha on kuin pallo, mitä tehdä?

Kaikkia meitä turvottaa aina välillä, ja yleensä samaan aikaan kaverit katoavat ympäriltä hajuhaittojen takia. Mistä turvotus johtuu? Vastaus on yksinkertainen: kaasusta, komisario Palmu. Ok, myös suola ja nestetasapainon häiriöt voivat turvottaa, mutta keskitytään nyt tähän vatsan seutuun ja ruoansulatukseen. Mistä kaasunmuodostus johtuu? Käytännössä siitä, että elimistössä ei ole tarpeeksi entsyymejä pilkkomaan ruokaa ohutsuolessa, joten osa ruoka-aineista kulkeutuu paksusuoleen. Paksusuolen bakteerit duunaavat ruoasta sitten muun muassa kaasua (bakteerikäyminen). Perusesimerkki tästä on laktaasientsyymin puutoksesta johtuva maitosokerin (laktoosin) pilkkoutumattomuus.

Tässä vaiheessa täytynee korostaa, että pieni kaasunmuodostus on normaalia ja kuuluu pakettiin. Mutta jos paukutus on jatkuvaa ja olet sen takia suurimman osan päivästä yksin, niin sitten voitaneen puhua liiallisesta kaasunmuodostuksesta. On myös sanomattakin selvää, että kun ruoka pilkkoutuu kunnolla (ruoansulatus toimii oikein), tulee ruoka-aineista hyötykäytettyä suurempi osa!

Ehkäisy

Elä terveellisesti.

  • Tupakointi lisää ilman päätymistä mahaan ja suoleen. Jos siis muutenkin meinaa turvottaa, niin nortti lisää oireita.
  • Liikkuminen lisää/nopeuttaa suolen toimintaa, joten ilmakin tulee nopeammin pihalle.
  • Älä käytä kuituvalmisteita liikaa.
  • Syö hitaasti ja pureskele ruokasi niinkuin äiti opetti.
  • Vältä stressiä!

Tasapainota suoliston normaalifloora. Syö probiootteja (maitohappobakteereja) sisältäviä ruoka-aineita, kuten happamia jogurtteja tai raakamaitoa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa bakteerit myös purkista. Maitohappobakteereja kannattaa vetää sekä acidophilusta (lactobacillus), että bifidobakteereja (bifidum). Näissä on se ero, että ensin mainittu viihtyy yleensä ohutsuolessa ja jälkimmäinen paksusuolessa. Molemmat estävät "huonojen" bakteerien lisääntymistä/kasvua suolistossa, mutta acidophilus lisää myös maitotuotteiden ja gluteenin pilkkoutumista.

Vältä samojen ruokien syömistä 24/7. Kokemus on osoittanut, että jos ihminen mättää koko ajan samaa safkaa, alkaa elimistö kyllästyä/hidastua tuottamaan entsyymejä. Tähän perustuu muun muassa aikuisten "pseudo-laktoosi-intoleranssi", jossa liiallinen maidonjuonti saa aikaan laktoosin imeytymishäiriön. Muutaman viikon tauko maidosta ja taas uppoaa.

Vältä kaasunmuodostusta lisääviä ruoka-aineita. Jos et voi välttää evästä, niin käytä ruoansulatusentsyymejä. Muista kuitenkin, että kaikki entsyymit eivät pilko kaikkia ruoka-aineita, vaan ne täytyy kohdistaa oikein. Ihan yleisenä vinkkinä, että ns. syömäpäivien/mättöpäivien aikana kannattaa käyttää ihan suosiolla purkkientsyymejä. Entsyymien suhteen on kuitenkin tärkeä noudattaa pakkauksen ohjeita: ota entsyymejä tarpeeksi ja etukäteen/ruoan yhteydessä. Ne auttavat myös jälkikäteen otettuna, mutta eivät täydellisesti.

Lista entsyymeistä ja ruoka-aineista joita ne pilkkovat (jotka voivat aiheuttaa kaasua):

laktaasi (Lactrase, Lactanon, Nolact*) pilkkoo laktoosia
  • maitotuotteet
alfagalaktosidaasi (Sinaire Forte, Nogasin*) pilkkoo monimutkaisia sokereita
  • leipä (ruis)
  • pasta (vehnä)
  • pizza (vehnä)
  • riisi
  • leseet (vehnä)
  • mysli
  • murot
  • parsa
  • parsakaali
  • porkkana
  • kaalit
  • kurkku
  • sipulit
  • sienet (sienissä oma sokeri trehaloosi)
  • peruna
  • pippurit
  • maissi
  • appelsiini
  • banaani
  • kiivi
  • rypäleet
  • manteli
  • pähkinät
  • herneet
  • pavut
  • linssit
amylaasi, sellulaasi, mallasdiastaasi ja invertaasi pilkkovat yksinkertaisia sokereita

lipaasit (Elivo*)
  • ruoan rasvat
proteaasit 3.0. 4.5 6.0 (Elivo*)
  • proteiinit

Ruoka-aineista pavut, linssit ja hernekasvit ovat tunnetusti melko hardcore-kamaa kaasunmuodostuksessa. Alfagalaktosidaasi hoitaa yleensä homman kotiin, mutta jos olet erityisen herkkä tapaus, niin papujen liottaminen vedessä (1 tunti) ennen keittämistä vähentää kaasun muodostusta.

*) Joitain kauppanimiä apteekissa/luontaistuotekaupassa. Lista ei ole täydellinen. Elivo sisältää kaikkia entsyymejä.

Vältä kaasua sisältäviä ruokia ja juomia. Näitä ovat hiilihappoja sisältävät juomat, sekä muun muassa pirtelöt ja muut "kuohkeat" ruoat. Vältä myös makeutusaineita (jotkut ovat näille tosi herkkiä).

Joidenkin instanssien mukaan turvotus johtuu siitä, että mahalaukussa ei ole tarpeeksi mahahappoa (HCl) ja ruoka ei pilkkoonnu kunnolla, joten kaasun muodostusta ei voi välttää. Joissakin tapauksissa näin saattaa ollakin, mutta kehottaisin varovaisuuteen tämän diagnoosin kanssa, jos vaivaan liittyy myös närästys/happamat röyhtäykset/rintakivut/äänihäiriöt/kurkun käheys/nielemisvaikeudet. Tässä tapauksessa HCl-lisää ei kannata ainakaan omin päin hankkia, ja lääkärin konsultaatio saattaa olla tarpeen.

Laktoosi-intoleranssi on yksi yleisimmistä turvotuksen aiheuttajista. Joillakin turvotuksen aiheuttaa yksinkertaisesti gluteeni (piilevä keliakia tai gluteeni-intorelanssi), joten kotimaisten viljojen jättäminen pois ruokavaliosta voi vähentää turvotuksen jopa kokonaan. Kokeile olla 1-2 viikkoa ilman gluteenia ja huomaa ero.

Mikä avuksi?

Jos ehkäisytoimet ovat menneet pieleen ja kaasua on päässyt muodostumaan, on jotain kuitenkin tehtävissä. Apteekista voi ostaa lääkkeitä joissa on vaikuttavana aineena simetikoni tai dimetikoni. Nämä pilkkovat kaasukuplia pienemmäksi, joten ne eivät jumi suolen mutkaan niin helposti. Näiden teho on kuitenkin kyseenalainen - lääkkeet toimivat joillakin vähän paremmin taikka sitten ei.

Toinen vaihtoehto on yrittää manata kaasu ulos manuaalisesti. Pyhää vettä ei tarvita, vaan ns. mahahieronta voi auttaa. Mahahieronta/vatsahieronta nopeuttaa suolen peristaltiikkaa ja auttaa kaasua työntymään suolessa eteenpäin. Mahahierronan voi tehdä itse seuraavalla tavalla:

  • Asetu selinmakuulle.
  • Kuvittele mahan päälle kellotaulu siten, että klo 12 on 10 cm navasta alaspäin ja klo 6 on rintalastan alapuolella.
  • Aseta kädet päällekkäin mahaa vasten klo yhden kohdalle, molemmat kämmenet mahaa vasten.
  • Paina kämmenillä kevyesti mahaa ja työnnä käsiä samalla eteen päin (kevyesti painava sivelyliike).
  • Käy koko "kellotaulu" läpi myötäpäivään (suolen sisällön kulkusuunta) painellen ja sivellen.
  • Tee mahahierontaa 5-30 minuuttia, painelun voimakkuutta vaihdellen (kipua ei saa tuntua).
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Entsyymejä ja suolahappoa on tullut otettua isojen annosten yhteydessä. Toimii! Sit ku tajusin jättää ruisleivänkin veke, niin eihän tässä enää edes muista milloin on viimeksi pierassu ("kusipieruja" ei lasketa).
 
Entsyymejä ja suolahappoa on tullut otettua isojen annosten yhteydessä. Toimii! Sit ku tajusin jättää ruisleivänkin veke, niin eihän tässä enää edes muista milloin on viimeksi pierassu ("kusipieruja" ei lasketa).

Ihan uteliaisuudesta, minkälaista annosta vetelet suolahappoa?

Minttu on myös luonnon oma lääke turvotukseen. Toimii!

Mielenkiintoista. Tämä on ihan uusi tuttavuus minulle tähän käyttöön, joten kertoisitko vähän lisää? Minkälainen annos? kuinka nopeasti vaikuttaa? Missä muodossa nautitaan? Kiitos :)
 
Mielenkiintoista. Tämä on ihan uusi tuttavuus minulle tähän käyttöön, joten kertoisitko vähän lisää? Minkälainen annos? kuinka nopeasti vaikuttaa? Missä muodossa nautitaan? Kiitos :)
Meillä on tollaista itsetehtyä valmista minttuvettä. En nyt ole varma reseptistä kun se on anopilta saatu, mutta olettasin että ihan vaan mintun lehtiä on vedessä liotettu. Meillä on kohtuu vahvan makuista niin joku 1dl riittää yleensä. Jos ruuan jälkeen alkaa turvottamaan, niin että ihan koskee niin sitten otan. Vaikuttaa aikalailla samantien. Minttutee on kanssa ihan toimiva.
 
Piereskely helpottaa kummasti kaasujen poistossa.
 
Turvotukseen voisi lisätä vielä polyolit, sokerialkoholit, jotka eivät imeydy laisinkaan. Lähinnä näitä löytyy jostain low carb patukoista, läkeroleista ym "sokerittomista" tuotteista..
 
Suolahappo on loistava apu ruoansulatukseen!

Tähän mennessä olen tavannut yhden (1) ihmisen joka tunsi lämpöä ylävatsassa yhdellä HCL-namulla.

Se on siis merkki siitä että vatsan suolahappoeritys on riittävää, jos ruoan jälkeen alkaa tuntemaan lämpöä vatsassa kun ottaa HCL:ää ruoan aikana.
 
Piereskely helpottaa kummasti kaasujen poistossa.

Kyllä. Ongelma voi olla lähinnä siinä, että jos kaasu on yhtenä kuplana suolessa, ei sitä kovin hetero saa pieraistua kerralla ulos...

Turvotukseen voisi lisätä vielä polyolit, sokerialkoholit, jotka eivät imeydy laisinkaan. Lähinnä näitä löytyy jostain low carb patukoista, läkeroleista ym "sokerittomista" tuotteista..

Juu, tämä totta. Menee osastolle makeutusaineet.

Suolahappo on loistava apu ruoansulatukseen!

Itsekin saattaisin suositella suolahappoa ruoansulatukseen, mutta vain jos voin olla varma ettei potilaalla ole refluksia/helikobakteeria/palleatyrää/tms.
 
Semmoista kysyisin, että kuinka kauan melko nestemäisellä smoothiella kestää kulkea mahalaukusta pohjukaissuoleen? Hiilarithan kulkevat sinne proteiineja nopeammin ja tuota nestepitoista, rasvatonta smoothieta voisi varmaan verrata veden tai mehun juomiseen kun ei ole rasvakaan hidastamassa sen kulkua? Teen tutkimusta ruuansulatukseni kanssa, voin kertoa tarkemmin jos saan tuloksia ongelmieni kanssa lähipäivinä :D
 
Semmoista kysyisin, että kuinka kauan melko nestemäisellä smoothiella kestää kulkea mahalaukusta pohjukaissuoleen? Hiilarithan kulkevat sinne proteiineja nopeammin ja tuota nestepitoista, rasvatonta smoothieta voisi varmaan verrata veden tai mehun juomiseen kun ei ole rasvakaan hidastamassa sen kulkua? Teen tutkimusta ruuansulatukseni kanssa, voin kertoa tarkemmin jos saan tuloksia ongelmieni kanssa lähipäivinä :D

Niin ja jos tiedät, niin kerrohan vielä, kuinka kauan proteiinit viipyvät vatsassa?

No tuo ruoan hengaaminen mahalaukussa on aika yksilöllistä, ja siihen tosiaan vaikuttaa aika moni asia: mahahapon ja pepsiinien määrä, autonomisen ja enterisen hermoston tila (stressi/lepo) ja muut ravintoaineet (muutaman seikan mainitakseni). Smoothien tapauksessa vaikuttavat varmaan esim. kuitu- ja sokeripitoisuus. Jos smoothiessa on protskua, niin sekin hidastaa ohutsuoleen pääsyä. Tämähän menee väkisin arvauksen puolelle, joten olisiko 5-60 (tai jos paljon tosi protskua ja kuitua niin jopa 90-120) minuuttia.

Se kuinka kauan protsku viipyy mahalaukussa riippuu samoista asioista mitä yllä luettelin. Lähteestä riippuen arvoksi annetaan 2-5 tuntia, mutta näissä ei aina eritellä onko siellä rasvaa mukana (rasvan lisäksi kuitu hidastaa). Itse veikkaisin n. 2-3 tuntia. Protskuista muuten hajotetaan mahassa n. 15-20 %, joten ohutsuolellekin jää vielä rumpsuteltavaa.

Toki jos kirkasta viinaa (> 30 %) vetää ennen ruokaa, niin mahanportista ei kulje eteenpäin juuri mitään. Se kun ärsyyntyy ja voi sulkeutua etanolin vaikutuksesta. Ja se viinakin jää silloin sinne mahaan. Tosin se imeytyy mahasta kyllä verenkiertoon, mutta menipä taas niin offtopiciksi, että ei paremmasta väliä :)
 
Itsekin saattaisin suositella suolahappoa ruoansulatukseen, mutta vain jos voin olla varma ettei potilaalla ole refluksia/helikobakteeria/palleatyrää/tms.
Mikäli mitään yllä mainitsemistasi sairauksista ei ole, onko suolahapon säännöllisestä / pidempiaikaisesta käytöstä jotain haittaa? Lähinnä minua kiinnostaa se, vaikuttaako ulkopuolelta tuleva suolahappo luonnolliseen suolahappomäärään, eli voiko suolahappolisää nauttimalla päätyä entistä huonompaan tilanteeseen? Vai onko vaikutus päinvastainen, eli jossain vaiheessa luonnollinen suolahappomäärä kohoaa riittävälle tasolle?
 
Mikäli mitään yllä mainitsemistasi sairauksista ei ole, onko suolahapon säännöllisestä / pidempiaikaisesta käytöstä jotain haittaa? Lähinnä minua kiinnostaa se, vaikuttaako ulkopuolelta tuleva suolahappo luonnolliseen suolahappomäärään, eli voiko suolahappolisää nauttimalla päätyä entistä huonompaan tilanteeseen? Vai onko vaikutus päinvastainen, eli jossain vaiheessa luonnollinen suolahappomäärä kohoaa riittävälle tasolle?

Jälkimmäinen. Tarkoitus olisi että kehon oma suolahappotuotanto lisääntyy. Sen huomaa siitä kun polte alkaa samalla annoksella millä aikaisemmin ei tuntunut.
 
Jälkimmäinen. Tarkoitus olisi että kehon oma suolahappotuotanto lisääntyy. Sen huomaa siitä kun polte alkaa samalla annoksella millä aikaisemmin ei tuntunut.

Yleensä ottaen näin. Tämäkin tosin riippuu vähän siitä mistä mahdollinen hapottomuus johtuu ja/tai onko mahassa miten paljon limakalvomuutoksia tai atrofiaa. Jos ei halua suoraan suolahappoa kokeilla, niin apteekista saa ilman reseptiä glutamiinihappohydrokloridia (Hypochylin), joka pyrkii vapauttamaan mahan omaa suolahappoa. Noin testimielessä myös viinietikka ruoan yhteydessä voi paljastaa hapottoman mahan (lusikallinen viinietikkaa -> ei oireita -> viittaa hapottomaan mahaan).

Tässä vaiheessa myös muistutus, että PPI-lääkkeet (+ mahdolliset muut närästyslääkkeet) vaikuttavat mahan happopitoisuuteen alentavasti. Närästyslääkkeistä voidaankin sitten käydä ihan oma vääntö jossain muualla...
 
Yleensä ottaen näin. Tämäkin tosin riippuu vähän siitä mistä mahdollinen hapottomuus johtuu ja/tai onko mahassa miten paljon limakalvomuutoksia tai atrofiaa. Jos ei halua suoraan suolahappoa kokeilla, niin apteekista saa ilman reseptiä glutamiinihappohydrokloridia (Hypochylin), joka pyrkii vapauttamaan mahan omaa suolahappoa. Noin testimielessä myös viinietikka ruoan yhteydessä voi paljastaa hapottoman mahan (lusikallinen viinietikkaa -> ei oireita -> viittaa hapottomaan mahaan).

Tässä vaiheessa myös muistutus, että PPI-lääkkeet (+ mahdolliset muut närästyslääkkeet) vaikuttavat mahan happopitoisuuteen alentavasti. Närästyslääkkeistä voidaankin sitten käydä ihan oma vääntö jossain muualla...

Onko sillä väliä mistä hapottomuus johtuu? Jos se ei johdu sairaudesta.

Nykyihmiset syövät paljon pahempia asioita päivittäin kuin suolahappo. Joten en ihan kauheasti arastelisi sen syömisessä.

Närästyslääkkeet ovat kyllä perseestä, hyvä mainoskampanja se on selittää että närästysket etc johtuvat liikahapoista.
 
Onko sillä väliä mistä hapottomuus johtuu? Jos se ei johdu sairaudesta.

Nykyihmiset syövät paljon pahempia asioita päivittäin kuin suolahappo. Joten en ihan kauheasti arastelisi sen syömisessä.

Närästyslääkkeet ovat kyllä perseestä, hyvä mainoskampanja se on selittää että närästysket etc johtuvat liikahapoista.

No lähinnä just noihin sairauksiin viittasin. Jengi vetää tosiaan ihan liikaa närästyslääkkeitä nykyään ja jopa närästys voi johtua mahahapon vähyydestä. Itse tosin joudun syömään PPI-lääkkeitä päivittäin (tähystetty on, portti vuotaa), koska muuten saan ruokatorvikramppeja kesken ruokailun ja ääneni menee käheäksi.
 
Tosta flowerpowerin kysymyksestä tuli mieleen, että kuinka kauan heraprotskujuoma, jossa vettä vaikka 2dl mahtaa kulkea mahalaukusta pohjukais-suoleen? Eikös aminohapot kuitenkin sujahda aika nopeesti ohutsuoleen? :D
 
Mä nappaan Solgarin HCL tabun aina proteiinipitoisen ruokailun yhteydessä. On alkanut olemaan nälkä ihan eri tavalla ja nopeammin sen jälkeen, kun aloitin tabujen käytön. Mulla tuli kahdesta tabusta semmonen röyhtäysrykelmä, mutta en muista oisko mitään poltetta tuntunut.. Päädyin kuitenkin ottamaan yhden tabun/ateria.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom