- Liittynyt
- 29.5.2002
- Viestejä
- 910
Hyi, tööt. Kuka pieraisi? Maha on kuin pallo, mitä tehdä?
Kaikkia meitä turvottaa aina välillä, ja yleensä samaan aikaan kaverit katoavat ympäriltä hajuhaittojen takia. Mistä turvotus johtuu? Vastaus on yksinkertainen: kaasusta, komisario Palmu. Ok, myös suola ja nestetasapainon häiriöt voivat turvottaa, mutta keskitytään nyt tähän vatsan seutuun ja ruoansulatukseen. Mistä kaasunmuodostus johtuu? Käytännössä siitä, että elimistössä ei ole tarpeeksi entsyymejä pilkkomaan ruokaa ohutsuolessa, joten osa ruoka-aineista kulkeutuu paksusuoleen. Paksusuolen bakteerit duunaavat ruoasta sitten muun muassa kaasua (bakteerikäyminen). Perusesimerkki tästä on laktaasientsyymin puutoksesta johtuva maitosokerin (laktoosin) pilkkoutumattomuus.
Tässä vaiheessa täytynee korostaa, että pieni kaasunmuodostus on normaalia ja kuuluu pakettiin. Mutta jos paukutus on jatkuvaa ja olet sen takia suurimman osan päivästä yksin, niin sitten voitaneen puhua liiallisesta kaasunmuodostuksesta. On myös sanomattakin selvää, että kun ruoka pilkkoutuu kunnolla (ruoansulatus toimii oikein), tulee ruoka-aineista hyötykäytettyä suurempi osa!
Ehkäisy
Elä terveellisesti.
Tasapainota suoliston normaalifloora. Syö probiootteja (maitohappobakteereja) sisältäviä ruoka-aineita, kuten happamia jogurtteja tai raakamaitoa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa bakteerit myös purkista. Maitohappobakteereja kannattaa vetää sekä acidophilusta (lactobacillus), että bifidobakteereja (bifidum). Näissä on se ero, että ensin mainittu viihtyy yleensä ohutsuolessa ja jälkimmäinen paksusuolessa. Molemmat estävät "huonojen" bakteerien lisääntymistä/kasvua suolistossa, mutta acidophilus lisää myös maitotuotteiden ja gluteenin pilkkoutumista.
Vältä samojen ruokien syömistä 24/7. Kokemus on osoittanut, että jos ihminen mättää koko ajan samaa safkaa, alkaa elimistö kyllästyä/hidastua tuottamaan entsyymejä. Tähän perustuu muun muassa aikuisten "pseudo-laktoosi-intoleranssi", jossa liiallinen maidonjuonti saa aikaan laktoosin imeytymishäiriön. Muutaman viikon tauko maidosta ja taas uppoaa.
Vältä kaasunmuodostusta lisääviä ruoka-aineita. Jos et voi välttää evästä, niin käytä ruoansulatusentsyymejä. Muista kuitenkin, että kaikki entsyymit eivät pilko kaikkia ruoka-aineita, vaan ne täytyy kohdistaa oikein. Ihan yleisenä vinkkinä, että ns. syömäpäivien/mättöpäivien aikana kannattaa käyttää ihan suosiolla purkkientsyymejä. Entsyymien suhteen on kuitenkin tärkeä noudattaa pakkauksen ohjeita: ota entsyymejä tarpeeksi ja etukäteen/ruoan yhteydessä. Ne auttavat myös jälkikäteen otettuna, mutta eivät täydellisesti.
Lista entsyymeistä ja ruoka-aineista joita ne pilkkovat (jotka voivat aiheuttaa kaasua):
laktaasi (Lactrase, Lactanon, Nolact*) pilkkoo laktoosia
lipaasit (Elivo*)
Ruoka-aineista pavut, linssit ja hernekasvit ovat tunnetusti melko hardcore-kamaa kaasunmuodostuksessa. Alfagalaktosidaasi hoitaa yleensä homman kotiin, mutta jos olet erityisen herkkä tapaus, niin papujen liottaminen vedessä (1 tunti) ennen keittämistä vähentää kaasun muodostusta.
*) Joitain kauppanimiä apteekissa/luontaistuotekaupassa. Lista ei ole täydellinen. Elivo sisältää kaikkia entsyymejä.
Vältä kaasua sisältäviä ruokia ja juomia. Näitä ovat hiilihappoja sisältävät juomat, sekä muun muassa pirtelöt ja muut "kuohkeat" ruoat. Vältä myös makeutusaineita (jotkut ovat näille tosi herkkiä).
Joidenkin instanssien mukaan turvotus johtuu siitä, että mahalaukussa ei ole tarpeeksi mahahappoa (HCl) ja ruoka ei pilkkoonnu kunnolla, joten kaasun muodostusta ei voi välttää. Joissakin tapauksissa näin saattaa ollakin, mutta kehottaisin varovaisuuteen tämän diagnoosin kanssa, jos vaivaan liittyy myös närästys/happamat röyhtäykset/rintakivut/äänihäiriöt/kurkun käheys/nielemisvaikeudet. Tässä tapauksessa HCl-lisää ei kannata ainakaan omin päin hankkia, ja lääkärin konsultaatio saattaa olla tarpeen.
Laktoosi-intoleranssi on yksi yleisimmistä turvotuksen aiheuttajista. Joillakin turvotuksen aiheuttaa yksinkertaisesti gluteeni (piilevä keliakia tai gluteeni-intorelanssi), joten kotimaisten viljojen jättäminen pois ruokavaliosta voi vähentää turvotuksen jopa kokonaan. Kokeile olla 1-2 viikkoa ilman gluteenia ja huomaa ero.
Mikä avuksi?
Jos ehkäisytoimet ovat menneet pieleen ja kaasua on päässyt muodostumaan, on jotain kuitenkin tehtävissä. Apteekista voi ostaa lääkkeitä joissa on vaikuttavana aineena simetikoni tai dimetikoni. Nämä pilkkovat kaasukuplia pienemmäksi, joten ne eivät jumi suolen mutkaan niin helposti. Näiden teho on kuitenkin kyseenalainen - lääkkeet toimivat joillakin vähän paremmin taikka sitten ei.
Toinen vaihtoehto on yrittää manata kaasu ulos manuaalisesti. Pyhää vettä ei tarvita, vaan ns. mahahieronta voi auttaa. Mahahieronta/vatsahieronta nopeuttaa suolen peristaltiikkaa ja auttaa kaasua työntymään suolessa eteenpäin. Mahahierronan voi tehdä itse seuraavalla tavalla:
Kaikkia meitä turvottaa aina välillä, ja yleensä samaan aikaan kaverit katoavat ympäriltä hajuhaittojen takia. Mistä turvotus johtuu? Vastaus on yksinkertainen: kaasusta, komisario Palmu. Ok, myös suola ja nestetasapainon häiriöt voivat turvottaa, mutta keskitytään nyt tähän vatsan seutuun ja ruoansulatukseen. Mistä kaasunmuodostus johtuu? Käytännössä siitä, että elimistössä ei ole tarpeeksi entsyymejä pilkkomaan ruokaa ohutsuolessa, joten osa ruoka-aineista kulkeutuu paksusuoleen. Paksusuolen bakteerit duunaavat ruoasta sitten muun muassa kaasua (bakteerikäyminen). Perusesimerkki tästä on laktaasientsyymin puutoksesta johtuva maitosokerin (laktoosin) pilkkoutumattomuus.
Tässä vaiheessa täytynee korostaa, että pieni kaasunmuodostus on normaalia ja kuuluu pakettiin. Mutta jos paukutus on jatkuvaa ja olet sen takia suurimman osan päivästä yksin, niin sitten voitaneen puhua liiallisesta kaasunmuodostuksesta. On myös sanomattakin selvää, että kun ruoka pilkkoutuu kunnolla (ruoansulatus toimii oikein), tulee ruoka-aineista hyötykäytettyä suurempi osa!
Ehkäisy
Elä terveellisesti.
- Tupakointi lisää ilman päätymistä mahaan ja suoleen. Jos siis muutenkin meinaa turvottaa, niin nortti lisää oireita.
- Liikkuminen lisää/nopeuttaa suolen toimintaa, joten ilmakin tulee nopeammin pihalle.
- Älä käytä kuituvalmisteita liikaa.
- Syö hitaasti ja pureskele ruokasi niinkuin äiti opetti.
- Vältä stressiä!
Tasapainota suoliston normaalifloora. Syö probiootteja (maitohappobakteereja) sisältäviä ruoka-aineita, kuten happamia jogurtteja tai raakamaitoa. Vaihtoehtoisesti voit ottaa bakteerit myös purkista. Maitohappobakteereja kannattaa vetää sekä acidophilusta (lactobacillus), että bifidobakteereja (bifidum). Näissä on se ero, että ensin mainittu viihtyy yleensä ohutsuolessa ja jälkimmäinen paksusuolessa. Molemmat estävät "huonojen" bakteerien lisääntymistä/kasvua suolistossa, mutta acidophilus lisää myös maitotuotteiden ja gluteenin pilkkoutumista.
Vältä samojen ruokien syömistä 24/7. Kokemus on osoittanut, että jos ihminen mättää koko ajan samaa safkaa, alkaa elimistö kyllästyä/hidastua tuottamaan entsyymejä. Tähän perustuu muun muassa aikuisten "pseudo-laktoosi-intoleranssi", jossa liiallinen maidonjuonti saa aikaan laktoosin imeytymishäiriön. Muutaman viikon tauko maidosta ja taas uppoaa.
Vältä kaasunmuodostusta lisääviä ruoka-aineita. Jos et voi välttää evästä, niin käytä ruoansulatusentsyymejä. Muista kuitenkin, että kaikki entsyymit eivät pilko kaikkia ruoka-aineita, vaan ne täytyy kohdistaa oikein. Ihan yleisenä vinkkinä, että ns. syömäpäivien/mättöpäivien aikana kannattaa käyttää ihan suosiolla purkkientsyymejä. Entsyymien suhteen on kuitenkin tärkeä noudattaa pakkauksen ohjeita: ota entsyymejä tarpeeksi ja etukäteen/ruoan yhteydessä. Ne auttavat myös jälkikäteen otettuna, mutta eivät täydellisesti.
Lista entsyymeistä ja ruoka-aineista joita ne pilkkovat (jotka voivat aiheuttaa kaasua):
laktaasi (Lactrase, Lactanon, Nolact*) pilkkoo laktoosia
- maitotuotteet
- leipä (ruis)
- pasta (vehnä)
- pizza (vehnä)
- riisi
- leseet (vehnä)
- mysli
- murot
- parsa
- parsakaali
- porkkana
- kaalit
- kurkku
- sipulit
- sienet (sienissä oma sokeri trehaloosi)
- peruna
- pippurit
- maissi
- appelsiini
- banaani
- kiivi
- rypäleet
- manteli
- pähkinät
- herneet
- pavut
- linssit
lipaasit (Elivo*)
- ruoan rasvat
- proteiinit
Ruoka-aineista pavut, linssit ja hernekasvit ovat tunnetusti melko hardcore-kamaa kaasunmuodostuksessa. Alfagalaktosidaasi hoitaa yleensä homman kotiin, mutta jos olet erityisen herkkä tapaus, niin papujen liottaminen vedessä (1 tunti) ennen keittämistä vähentää kaasun muodostusta.
*) Joitain kauppanimiä apteekissa/luontaistuotekaupassa. Lista ei ole täydellinen. Elivo sisältää kaikkia entsyymejä.
Vältä kaasua sisältäviä ruokia ja juomia. Näitä ovat hiilihappoja sisältävät juomat, sekä muun muassa pirtelöt ja muut "kuohkeat" ruoat. Vältä myös makeutusaineita (jotkut ovat näille tosi herkkiä).
Joidenkin instanssien mukaan turvotus johtuu siitä, että mahalaukussa ei ole tarpeeksi mahahappoa (HCl) ja ruoka ei pilkkoonnu kunnolla, joten kaasun muodostusta ei voi välttää. Joissakin tapauksissa näin saattaa ollakin, mutta kehottaisin varovaisuuteen tämän diagnoosin kanssa, jos vaivaan liittyy myös närästys/happamat röyhtäykset/rintakivut/äänihäiriöt/kurkun käheys/nielemisvaikeudet. Tässä tapauksessa HCl-lisää ei kannata ainakaan omin päin hankkia, ja lääkärin konsultaatio saattaa olla tarpeen.
Laktoosi-intoleranssi on yksi yleisimmistä turvotuksen aiheuttajista. Joillakin turvotuksen aiheuttaa yksinkertaisesti gluteeni (piilevä keliakia tai gluteeni-intorelanssi), joten kotimaisten viljojen jättäminen pois ruokavaliosta voi vähentää turvotuksen jopa kokonaan. Kokeile olla 1-2 viikkoa ilman gluteenia ja huomaa ero.
Mikä avuksi?
Jos ehkäisytoimet ovat menneet pieleen ja kaasua on päässyt muodostumaan, on jotain kuitenkin tehtävissä. Apteekista voi ostaa lääkkeitä joissa on vaikuttavana aineena simetikoni tai dimetikoni. Nämä pilkkovat kaasukuplia pienemmäksi, joten ne eivät jumi suolen mutkaan niin helposti. Näiden teho on kuitenkin kyseenalainen - lääkkeet toimivat joillakin vähän paremmin taikka sitten ei.
Toinen vaihtoehto on yrittää manata kaasu ulos manuaalisesti. Pyhää vettä ei tarvita, vaan ns. mahahieronta voi auttaa. Mahahieronta/vatsahieronta nopeuttaa suolen peristaltiikkaa ja auttaa kaasua työntymään suolessa eteenpäin. Mahahierronan voi tehdä itse seuraavalla tavalla:
- Asetu selinmakuulle.
- Kuvittele mahan päälle kellotaulu siten, että klo 12 on 10 cm navasta alaspäin ja klo 6 on rintalastan alapuolella.
- Aseta kädet päällekkäin mahaa vasten klo yhden kohdalle, molemmat kämmenet mahaa vasten.
- Paina kämmenillä kevyesti mahaa ja työnnä käsiä samalla eteen päin (kevyesti painava sivelyliike).
- Käy koko "kellotaulu" läpi myötäpäivään (suolen sisällön kulkusuunta) painellen ja sivellen.
- Tee mahahierontaa 5-30 minuuttia, painelun voimakkuutta vaihdellen (kipua ei saa tuntua).