- Liittynyt
- 30.3.2003
- Viestejä
- 94
Tässä luettavaa toisesta näkökulmasta: Uusi Tie: Erkki Tuomiojan ateistinen tunnustus
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tässä luettavaa toisesta näkökulmasta: Uusi Tie: Erkki Tuomiojan ateistinen tunnustus
Teologisista tiedekunnista
Olin Skepsis r.y.:n 20-vuotisjuhlassa yhtenä puhujana. En ollut tehnyt mitään kirjallista puheenvuoroa, mutta puhettani on sinänsä asiallisesti ja oikein referoitu Skepsiksen kotisivulla ja heidän lehdessään. En siis ollut varautunut mihinkään suureen julkisuuteen ja keskusteluun, jota puheenvuoroni Ilta-Sanomien tartuttua asiaan on synnyttänyt.
Eniten keskustelua on herättänyt ja palautetta tuonut sivuhuomautukseni, jossa kyseenalaistin teologisen tiedekunnan ylläpidon osana valtion tiedeyliopistoa. Vastauksena tähän runsaaseen palautteeseen on nyt jälkiviisaampana todettava, että tätä olisi pitänyt käsitellä huomattavasti huolellisemmin ja perustellummin.
Enin osa palautteesta huomauttaa aivan oikein, että teologisessa tiedekunnassa harjoitetaan uskontoihin ja kirkkoon kohdistuvaa tieteen sääntöjen mukaista tutkimusta ja opetusta, joka ei ole millään tavoin tunnustuksellista. Tämän toki tiedän ja siksi myös totesin puheenvuorossani, että uskonnon ja uskomusten tutkimukselle pitää olla tiedeyliopistossa paikkansa. Mutta tarvitaanko sitä varten erillistä teologista eli jumaluusopillista tiedekuntaa vai olisiko sen oikeampi paikka muiden tieteiden yhteydessä?
Teologisilla tiedekunnilla on kannettavanaan enemmän tieteenvastaisia historiallisia rasitteita kuin muilla tiedekunnilla. Ontuvaa analogiaa käyttäen kukaan ei enää samankaltaisista syistä kannata marxismi-leninismin nimeä kantavaa oppituolia saatikka tiedekuntaa yliopistoon, vaikka marxismi-leninismi sinänsä onkin legitiimi tutkimuskohde (erotuksena tutkimusmetodista, joka ei koskaan tieteellisyyden kriteeriä täyttänyt).
Oma kysymyksensä on tiedeyliopiston suhde kirkon pappiskoulutukseen. Tästä voi todeta, että kun kerran elinkeinoelämäkin haluaa vaikuttaa siihen, millaisen koulutuksen saanutta (ja joskus myös millaisin taloustieteellisin uskomuksin varustettua) väkeä se korkeakouluista palvelukseensa saa, niin miksi ei kirkkokin.
Yksi vahva perustelu sille, että kirkon toimihenkilöiden koulutus on sidottu teologiseen tiedekuntaan on, että näin on tehokkaasti torjuttu sellaista uskonnollista fundamentalismia, joka kukoistaa helpommin olosuhteissa, joissa uskonnollinen yhteisö itse vastaa heidän kouluttamisestaan. Tämä on varmaan totta, mutta synnyttää kysymyksen siitä, onko kuitenkaan julkisen yliopistolaitoksen ja valtiovallan asiana toimia minkään uskonnollisen opin oikeaoppisuuden vaalijana, vaikka se kohdistuisikin sellaisen "vääräoppisuuden" torjumiseen josta olisi laajempaa yhteiskunnallista vahinkoa?
10.1. 2008
http://www.tuomioja.org/
Tuomioja on tänään YLE:n Lauantaiseurassa haastateltavana. Eiköhän ne tätäkin aihetta käsittele.
Kannattaa katsoa tuo. Loppupuolella Tuomiojalta todella hyvää puhetta julkisesta taloudesta (post-)keynesiläisestä näkökulmasta.
http://areena.yle.fi/toista?id=1030961
Kannattaa katsoa tuo. Loppupuolella Tuomiojalta todella hyvää puhetta julkisesta taloudesta (post-)keynesiläisestä näkökulmasta.
http://areena.yle.fi/toista?id=1030961
No kyllähän tuo vakuutteli julkisen vallan erinomaisuutta kaikinpuolin ja varmaan jos Tuomiojasta ja SDP:stä riippuisi, olisi veroprosentti 100 ja jokikinen kansalainen tukityöllistettynä kantelemassa toinen toistaan vuoronperään paareilla laitoksesta toiseen.