tumma riisi vs. vaalea riisi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja JJJ
  • Aloitettu Aloitettu

JJJ

Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
1 963
Kysäsempä näinkin juntin kysymyksen vai onko tää jo kysytty? :eek:

Eli onko sillä käytännössä mitään väliä kumpaa riisiä vetää dieetillä? Siis käytännössä. Kun dieetillä nyt syödään jokatapauksessa 2-3h välein, niin tuskin toi vaalea riisi on liian nopeasti imeytyvää verrattuna tummaan. Tiedän että tummassa riisissä on kuituja enemmän, mutta jos oletetaan että tarvittavat kuidut otetaan jo puurosta, niin lisä kuitua ei tarvita. Ja vielä sellainen pointti, että tummassa riisissähän on enemmän hiilaria ja vähemmän protskua, eli vaaleaa riisiä voi syödä enemmän päivän aikana, kun dieetillä hiilaria juuri panttaillaan enemmän tai vähemmän? Ja vielä lisäyksenä, että jay cutler vetää musclemagin mukaan nimenomaan vaaleaa riisiä dieetillä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mä uskon, että suurin syy tumman riisin suosimiseen on sen alhaisempi glykeeminen indeksi vaaleaan verrattuna.

Tässä taulukossa on käytetty tapaa, jossa 100 on vaalean leivän glykeeminen indeksi. Tumman riisin ja pikariisin ero on jo huomattava, mutta itse en ainakaan tiedä, että minkä tyyppistä se "tavallinen" vaalea riisi Suomessa yleensä on. Jos se on tuota, jonka GI-luku on 83, niin sittenhän tuolla ei ole kovinkaan veretseisauttavaa merkitystä.

Rice, brown 79
Rice, wild, Saskatchewan 81
Rice, white 83
Rice, white, high amylose 83
Rice, Mahatma Premium 94
Rice, Pedle 109
Rice, Sunbrown Quick 114
Rice, Calrose 124
Rice, parboiled, low amylose Pelde 124
Rice, white, low amylose 126
Rice, instant, boiled 6 min 128

Lisää: http://members.tripod.com/pvdw/glycemic_index_lists.htm
 
Mites muuten on, mulla on sellanen käsitys että kokojyväriisi (eli kiillottamaton riisi eli tumma riisi) on aikas paljon kalliimpaa kun tavallinen kiillotettu riisi? ainakin muistelen näin olleen kun viimeksi ostin.
 
Kysytäänpä vielä, että mitä riisiä porukka vetää ihan tavallisesti. Itellä menee basmatiriisiä, pitäisi olla ihan hyvä ravintoarvoiltaan :) Vai pitäiskö siirtyä takas tummaan.
 
Riisistä

JJJ jo vastasikin omaan kysymykseensä: Tuollaisessa tavallisessa 20 minuutin keittämisajan vaativassa vaaleassa riisissä on sama GI-luku (79) kuin ns. tummassa riisissä. Se nostaa verensokeria siis yhtä nopeasti. Basmatiriisi, joka on "takertuvampaa" eli pehmeämpää ja sen vuoksi helpommin sulavaa kuin irtonainen riisi, on on GI-arvoltaan hieman korkeampi. Lukema on 83.

Tämä on asia, josta ei kannata stressata, sillä riisin pääasiallinen tehtävä on antaa energiaa. Muita ravintoaineita kuin hiilihydraatteja riisissä on laadusta riippumatta melko vähän.

Myös pastoissa keskustelu tummista tai vaaleista on oman kunnon kannalta aivan turhaa. GI-luku on keittoajasta riippuen (= kuinka pehmeäksi pasta on keitetty) välillä 52 ja 67.

Kuidut saadaan aivan muualta kuin riisistä ja pastasta, samoin vitamiinit, mineraalit ja fytokemikaalit.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom