"Tule sitten parin kuukauden päästä uudelleen" - Hammaslääkäri

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja reebus
  • Aloitettu Aloitettu
Originally posted by iivili


Mua ei lapsena kukaan pakottanut hampaita harjaamaan, enkä sitten myöskään harjannut. Tulos: suunnilleen 13-20-v piti ravata todella paljon hampilekurilla, myötäänsä jotain paikattavaa ja pari hammasta poistettiinkin (ok, myös oikaisuhoitoa, mikä ei liity em. harjaamattomuuteen). Tämä siitä huolimatta, että itse tajusin vihdoin siinä 13-v, että "Ei jumalauta! Pakko on rueta huolehtimaan hampaistaan!", jonka jälkeen olen harjannut todella säntillisesti joka päivä hampaat, vähintään yhden kerran, melkein aina aamuin illoin.

Minä olen myös hyvin neuroottinen mitä hampaisiin tulee. Olen lapsesta asti harjannut hampaat vähintään kerran päivässä ja lankaakin on käytetty enempi kuin tarpeeksi. Karkkia söin lapsena kerran viikossa, nykyään en juuri ollenkaan. Ja AINA on reikiä ollut tarkastuksessa. Sen siitä saa kun on huono hammaslaatu:(
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Hieman toista kymmentä vuotta sitten kaaduin pyörällä ja yksi etuhammas meni poikki. Tuo hammas jouduttiin sitten juurihoitamaan. Ensimmäisellä kerralla hampaaseen pistettiin vain väliaikainen paikka. Toisella kerralla aloitettiin varsinainen juurihoito. Hampaaseen porattiin reikä josta voitiin sitten kaapia hampaan hermot yms. mitä hampaan juuressa onkaan. Samalla kerralla pistettiin hampaaseen lääkepaikka.

Kolmannella kerralla oli tarkoitus viimeistellä juurihoito. Lääkäri otti lääkepaikan pois hampaasta ja alkoi ronkkia piikillä hampaan sisältä (hampaassahan ei ole enää mitään tuntoa kun siitä on hermot poistettu joten puudutusta ei ollut laitettu). Lääkäri tökkii ja ronkkii hampaan sisältä teräspiikillä kunnes PAM! AI VITTUUUUH. Tuntuu, että pää räjähtää. Helvetinmoinen kipu viiltää yläleuan läpi. Karjun sen mitä voin kun on suu täynnä pumpulituppoa ynnä muuta härveliä. Lääkäri on ihan, että "WHAT HAPPEN?!". Käy ilmi, että edellisellä kerralla on jäänyt poistamatta osa juuresta. Puudutuksen kanssa hoidettiin sitten loppuun.

Miettikää tätä ja elokuvaa "Maratoonari" kun menette hammaslääkäriin ;)
 
Mun kokemuksen mukaan juurihoito ei ollut mitään verrattuna sitä edeltävään kuukausien tuskaan kun hammaslääkärit eivät löytäneet mitään vikaa hampaasta. Vasta kun tulehdus oli sen verran paha että nousi korkea kuume ja en pystynyt nukkumaan silmäystäkään lekurit tajusivat katsoa vanhan paikan alle. Puudutustakaan ei kiinnostanut siinä vaiheessa ottaal
 
Pääsimpä minäkin elämäni ekaan juurihoitoon tänään ihan yllättäen: Vihlovan hampaan ikivanha amalgaamipaikka oli menossa uusintaan kun vaivan luultiin johtuvan siitä.

Lekuri poras paikan pois ja huomasi jotain omituista - paikan alus oli tummunut. Tämä estimoi sitä, että hermo olisi mädäntynyt ja kuollut pois. Ja niinhän se olikin. Tätä ei olisi hoksattu ilman paikan poistoa kun oireet ei täsmänny. Kuollut hermo kun ei tunne mitään - vihlonta olikin sitten peräisin viereisestä hampaasta.

"Kuollut" hammas oireilee yleensä "tykyttämällä" sydämen tahtiin. Tähän ei liity kipua paitsi jos on ehtinyt muodostaa tulehduspesäkkeen - hammasjuurta ympäröivä kudos joutuu tulehduksen aiheuttaman mädän kertymisen vuoksi hurjan paineen alaiseksi sillä leukaluussa ei ole tilaa laajeta (tosi paha tulehdus aiheuttaa kyllä sitten jo posken turpoamisen kun mätä pakottaa paikat venymään). Hammas saattaa olla "kuollut" pitkäänkin ilman mitään ihmeellisiä oireita - tulehdusta ei välttämättä aina synny.

Lekuri rassasi sitten siitä samalta istumalta hermon jäänteet sieltä pois.

Pelkopotilaana oli ottanut jo heti alkuun puudutuksen ja operaatio ei ollut missään vaiheessa kivulias. Hermo oli tosin lekurin mukaan jo täysin kuollut, joten ei sen olisi pitänyt muutenkaan sattua. Kyseessä oli alaleuan yksijuurinen hammas, nro 5 lekurikielellä.

Hoidon eteneminen paikan poiston jälkeen:
1. hampaan 'hermokatto' (hammasluuta) porattiin pois niin että koko hermokanava tuli näkyviin.
2. Mädäntynyt moska "nypittiin" kourumaisella neulalla pois. Välillä huuhdottiin vedellä. Tämä kesti vajaan minuutin. Tuntui hammaskiven poistolta eli ei mitenkään ihmeelliseltä.
3. tyhjään hermokanavaan työnnettiin "tikku", jolla mitattiin hampaan pituus ja samalla otettiin röntgenkuva, jolla varmistettiin ettei juuren alla ollut mitään ihmeellistä.
4. hermokanava kuivattiin työntämällä siinne paperista valmistettu "tikku". Tämä imi kaiken pesun tuoman kosteuden pois. Kun mitään ylimääräistä nesteen tihkumista ei havaittu niin jatkettiin seuraavaan kohtaan. Jos hampaan juuren alle olisi ehtinyt muodostua tulehdus niin hermokanavaan tihkuisi mätää/nestettä. Tällöin vaaditaan perusteellisempi puhdistus.
5. Hermokanavaan kierrettiin korkkiruuvimainen tikku, joka oli kastettu antibioottisalvaan. Korkkiruuvi työnsi mömmön ihan juuren kärkeen asti. Korkkiruuvi otettiin pois.
6. hammas täytettiin väliaikaisella hoitopaikalla ("kitillä), joka kovettui heti.
7. kotiin

Seuraava hoito 1 kk päästä. Tällöin kitti otetaan pois ja lekuri tarkistaa ettei hermokanavaan ole noussut mitään mömmöä mahdollisen tulehduksen johdosta. Näillä näkyminen homma meni kyllä jo nyt niin putkeen, että seuraavalla kerralla laitetaan suoraan pysyvä paikka.
 
Miten muuten te lääkepaikan kokeneet, sattuiko teillä syödessä (esim. leivänmurun jäädessä ylä- ja alahampaiden väliin ja näin painaen väliaikaista paikkaa) tai juodessa kylmää vettä? Lääkäri sanoi, että jos nyt kovasti tuntuu tuo syöminen, niin pitäisi käydä näyttämässä. Toisaalta en kyllä turhaankaan sinne haluisi mennä - ja uusi aika on reilun kuukauden päästä muutenkin. Mutta tuo hampaan arkuus kylmälle hieman huolestuttaa. Pari kertaa on käynyt mielessä, että hammaslääkäri on jotain tunaroinut ja sijoittanut huonosti väliaikaisen paikan ja nyt hampaan juuri ottaa lisää iskua. :(

EDIT: Niin ja yksityisellä käyn.
 
Jos kipu on "siedettävä" niin älä turhaan ota lekuriin yhteyttä - odottele pari päivää josko paranisi.

Jos ei parane niin sitten kyse on todennäköisesti siitä, että tuo pureminen nimenomaan häiritsee sitä - tulee purtaessa entistä kipeämmäksi. Väliaikainen paikka saattaa olla liian 'korkea', jolloin tämä yksi hammas saa purtaessa osakseen huomattavasti suuremman osan paineesta. Tämä voi ärsyttää hampaan alla olevaa kudosta ja siitä seuraa kipuilua. Paranee usein ihan sillä, että paikkaa hiotaan, jolloin hampaaseen kohdistuva purupaine vähenee.

Toinen vaihtoehto kipuilulle on se, että paikan alle jäi jotain moskaa huolellisesta puhdistuksesta huolimatta. Tai se falskaa. Saattaa aiheuttaa tulehduksenkin ja siksi lääkärissä käynti on paikallaan.

Jos olet epävarma niin soita lääkärillesi - hän voi puhelimessa sitten päättää onko paikalle tulo järkevää. Näin minut ohjeistettiin.
 
Originally posted by PepsiGirl
Ei reikiintyminen johdu hammasluusta vaan tietyntyyppisestä syljen entsyymistä. Näin hammaslääkäri mulle sanoi... :kuola:

Reikiintymisen saa alkuun bakteeri nimeltä Streptococcus Mutans. Jos tätä bakteeria eli ole tai jos sitä on vain alhaisia määriä, on äärimmäisen epätodennnäköistä, että henkilön hampaat koskaan reikiintyvät. Reikiintymiseen vaikuttavat myös, syljen määrä ja koostumus, ruokailutottumukset ja hampaiden puhdistus. Tietysti myös kiilteen vahvuus vaikuttaa, mutta eteenkin nuorempi väestö on saanut fluoria riittämiin joten yleensä ottaen kiille kyllä on vahva.
 
Originally posted by käärme
Reikiintymisen saa alkuun bakteeri nimeltä Streptococcus Mutans. Jos tätä bakteeria eli ole tai jos sitä on vain alhaisia määriä, on äärimmäisen epätodennnäköistä, että henkilön hampaat koskaan reikiintyvät.

Tämä on totta - MUTTA - suussa oleva bakteerikanta voi muuttua ajan myötä. Tämä johtuu mm. siitä, että bakteerikanta ja/tai -tasapaino voi horjahtaa kun esim. pusuttelee ylenmäärin toisen ihmisen kanssa. Kaikilla ihmisillä on erilaiset bakteerikannat ja 'vahvin' voittaa. Lapsena reiättömät hampaat omannut voi aikuisena saada "vääränlaisen" bakteerikannan kumppaniltaan jolloin reikiä alkaa ilmaantua. Tai toisinpäin.
 
Originally posted by Ironbutt
Jos kipu on "siedettävä" niin älä turhaan ota lekuriin yhteyttä - odottele pari päivää josko paranisi.

Jos ei parane niin sitten kyse on todennäköisesti siitä, että tuo pureminen nimenomaan häiritsee sitä - tulee purtaessa entistä kipeämmäksi. Väliaikainen paikka saattaa olla liian 'korkea', jolloin tämä yksi hammas saa purtaessa osakseen huomattavasti suuremman osan paineesta. Tämä voi ärsyttää hampaan alla olevaa kudosta ja siitä seuraa kipuilua. Paranee usein ihan sillä, että paikkaa hiotaan, jolloin hampaaseen kohdistuva purupaine vähenee.

Toinen vaihtoehto kipuilulle on se, että paikan alle jäi jotain moskaa huolellisesta puhdistuksesta huolimatta. Tai se falskaa. Saattaa aiheuttaa tulehduksenkin ja siksi lääkärissä käynti on paikallaan.

Jos olet epävarma niin soita lääkärillesi - hän voi puhelimessa sitten päättää onko paikalle tulo järkevää. Näin minut ohjeistettiin.

Kiitoksia. Maanantaina varaan ajan tarkistukseen - sen verran kauan on hammas vaivannut. Vaikka paikassa/hampaassa ei olisikaan mitään vikaa, niin saanpahan ainakin mielenrauhan kun käyn sitä näyttämässä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom