Treenivinkkejä nyrkkeilyyn!

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
5.1.2008
Viestejä
6
Voi olla että täältä näitä löytyykin kuhan vaan kerkeen tarpeeks syvälle kaivautua tuonne viestien viidakkoon mutta tuleepahan näin vähän niinkuin henkilökohtaisemmin. Eli homman nimi on nyrkkeily treenien lisääminen ja lisääminen sileen että treenaaminen ois järkevää ja nautittavaa kuitenkin. Vastaan ja selvennän mielelläni jos kysymyksiä ilmenee. No niin asiaan:
kilpaluokka naiset 63/66: ehkä mahdollista puottaa 60:n jos tahtoo ja tarvis. Treenit ti to ja su noin 2h. Alkuun venyttely, tekniikkaa säkillä pistareilla ja sparria sit venyttely . Salitreenit siis kolmesti viikossa ja siihen vois lisätä yhden päivän ainakin omaa treeniä: mitä ja miten se ois täytyy miettiä.
Tästä lähdetään kasvattaa, kasvatan tätä tähän kohtaan sitä mukaa kun mulle sopivia vinkkejä tulee niin on sit helppo katsoa tästä ja lisätä osioita! Kiitos jo etukäteen!
 
Järkevintä lienee kysyä omalta nyrkkeilyvalmentajaltasi.
 
Entäs jos ostaa oman nyrkkeilysäkin? Ketteryysharjoituksiahan on maailma täynnä.
 
Maailma on täynnä erilaisia hyödyllisiä harjoitteita kamppailu-urheilijalle, ei tarvii kuin vain poimia ja täyttää niillä päivänsä. Tai ei se oikeesti noin mene. Jokainen on oma ihmeellinen yksilönsä, meillä on erilaiset fyysiset ominaisuudet, mikä toimii hyvin Pekalla, ei toimi ehkä ollenkaan Maijalla. Oma valmentaja on tässä kohtaa se henkilö jolla on paras näkemys harjoitteiden sopivuudesta kamppailijalle.

Kannattaa myös muistaa, että mahdollisimman paljon erilaisia harjoitteita ei tee mestaria. Suosittelen linkin ketjun lukemista ajatuksella.

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=61134
 
Nyrkkeilysäkki täytyy kotiin hommata, mutta ei varmaankaan aivan vielä vaan keväämmällä sitten tilanpuutteen vuoksi. Valmentajan kanssa on puhuttu ja tähän asti kun olen ollut vaan noissa seuran treeneissä ja oikeastaan en välipäivinä tehnyt mitään niin nytkun haluan ruveta tekemään kunnolla töitä ja katsoa minne rahkeet riittää niin se tarkoittaa myös sitä että joutuu itsenäisesti tekemään juttuja koska valmentajalta ei riitä välttämättä aikaa seurassa hirveästi jokaiselle yksilölle. Sitä olen nyt miettinyt että laadin itselleni jonkinlaisen viikko ohjelman johon sitten voi lisäillä tai vähentää tarpeen vaatiessa ja ainahan viikkoon ja treenaamiseen tulee muutoksia kilpailuiden ja leirien ja muiden takia. En ole ikinä mikään urheiluhullu ollut en tosin sohvaperunakaan eikä sinänsä ole paineita vaan tätä tehdään niin kauan kuin intoa ja puhtia riittää, vuosi on takana ja joitakin kilpailu vuosia voisi vielä olla edessä. Nyt ois tarkoitus lisätä yksi ohjattu harjoitus kerta viikkoon lähinnä tekniikka puolelle ja yksi säkki treeni viikkoon joten se olisi 5 kertaa viikossa. Sen kummemmin en vielä tiedä kestoja ja muita mutta oman kunnon mukaan. Peruskuntoa myös olisi vielä tarkoitus hiukka nostaa ja voimaa hiukan lisää joten sen ajattelin hoitaa niin että vedän ennen treenejä ylimääräisen puolen tunnin kuntopiirin.

Voiko omia viestejään muokata jotain kautta? Olisi helpompi lisätä tekstiä tuohon omaan juttuunsa niin saisi kaiken asian tuohon ekaviestiin sitten lisäiltyä?!
 
Täytyypä kommentoida, kun täällä aina sanotaan, että kysy valmentajalta ym. Omien kokemuksieni mukaan varsinkin nyrkkeilyvalmentajat on monesti aivan pihalla miten pitäis treenata. Itse en niiltä ole paljon järkevää ohjausta saanu. Puntti on aina pahasta ja pomputtelet vaan tennispalloa ja polvet linkkuun sisään päin. Ja kyllä, olen kilpaillut nyrkkeilyssä ja käynyt myös muissa seuroissa ja leireillä. Nuoremman polven valmentajat ovatkin yleensä päteviä voimaharjoittelun ym. suhteen. Thai/potkunyrkkeilyn aloittaessani muistaakseni jotain v. -96, ei tilanne sielläkään ollut kovin kummoisempi. Kasetti sisään, tunti turpaan ja sitten ehkä mitsejä. "ja käy juoksemassa mäkiä". Malli oli haettu nederlandista. Itse hakemalla olen todellakin löytänyt järkevän tavan treenata oheisharjoitteita ja syödä. Nyrkkeilyturnauksessa meidät vietiin kesken turnauksen syömään jotain pihviä ja rasvapottuja, oikeaoppisesta tankkauksesta ei tietoakaan ja valmentajia oli mukana vaikka kuinka. Ei ihmekään kun ei pelkällä tahdonvoimalla kaikille tullut voittoja. *katkera*

Alkuperäiselle kysyjälle. Jos kilpailet, treenaa ensin joka päivä nyrkkeilyä pl.1 päivä viikossa. Sitten kun kestät sen, lisää juoksu(voi hölkytellä jo harrastuksen alussa) ja sitten puntti. Näin.
 
Mullakin on ongelmia sen suhteen, ettei ole valmentajaa jota kiinnostaisi avittaa nyrkkeilijää, jolla olisi halua treenata enemmänkin kuin lajitreeneissä. Toisaalta joku aamutreenien sijoitteleminen treeniohjelmistoon on hankalaa sikäli, että ei saa koskaan kaveria mukaan - pistarit ja joku tekniikkajudeksi voisi sopia hyvin, vaan kun ei ole valmentajaa saatavilla. Ja jotkut valmentajat vastustavat punttitreeniä.

Täällä on lukuisia keskusteluja nyrkkeilijälle sopivista punttitreeneistä. Mielestäni voisit tuohon ohjelmaasi lisätä ainakin yhden lenkin ja yhden punttitouhun, ehkä kaksikin, mutta niiden on syytä olla lajinomaisia ja suhteellisen lyhytkestoisia ainakin kilpakaudella. Eli tsekkaa ohjelmia täältä tai etsiydy UFS:lle, tai jos et jaksa hakuilla niin mäkin voi kaivella jotain vinkkejä esille.

Lenkit ja niiden päälle ratauttelu (varjonyrkkeily, lyöntien treenaaminen peilin edessä) ja kuntopiirit ovat yksi vaihtoehto. Lenkit erityisesti kestävyyden lisäämiseen, kisakaudella voi ehkä tehdä jotain lyhyitä intervallijuttuja. Asiantuntevammat, korjatkaa. Säkillä on hyvä treenata lyöntivoimaa tai tekniikkaa, ennen kisoja kevyempää tempoiluhommaa. Koska treenaatte säkkiä omissa treeneissä, osaat sitä varmaan lyödä muutenkin. Olisiko tienoilla sali, josta löytyisi säkki? Mun itsenäinen lajitreeni sisältää hölkän tai hyppynaruilua, ratauttelun peilin edessä, säkkiä enintään kuusi erää, ja jos ei ole kisahommia läheisyydessä niin jotain käsipainotreeniä päälle.

Kerro vielä, millainen on suunnitelmasi ja vaiheesi nyt. Onko tavoitteena esimerkiksi SM-kilpailut, oletko jo otellut, mitä tarvitset lisää - voimaa, nopeutta, tekniikkaa, sparria..? Siitähän se lähtee. Aloittelijalle tärkeimpiä ovat lajitreenit ja ihan se koulunyrkkeily, niin puuduttavaa kuin se joskus onkin.

No niin. Vastasin taas ihan hirveän sekavasti. Olen iloissani, kun täällä on joku toinenkin naisnyrkkeilijä. Kuka oot, tunnenko mä sut, ootko käynyt leireillä, kerro heti!
Edit. No näköjään oletkin leireillyt. Ja tosiaan, kisathan sotkevat treeniohjelmaa aina. Jos tuon ylläolevan tiivistäisi, niin lisää yksi lajinomainen treeni (säkki tms. jumppailu) ja yksi lenkki viikkoon, ja mahdollisuuksien mukaan kysele sparrikavereita myös muista seuroista ja pitäkää oma sparripäivä. (Tämä on oma salainen haaveni...) Jos et ole punttia tehnyt, ei sitä kannata alkaa tässä vaiheessa kautta kyllä tekemäänkään.
 
AndyS: -Ihan mielenkiinnosta, miksi näin? Eikö lajikestävyyttä tule tule melkoisesti itse lajiharjoittelusta välinein, sparraten ym.? Ainakin omasta mielestäni kuntosaliharjoittelu järkevästi suunniteltuna antaisi nyrkkeilijälle enemmän kuin tasavauhtinen juoksentelu. Tottakai molempi parempi, mutta jos siis täytyisi valita 2:1 nuo harjoitteet.

"Jos oheistreeniä nyrkkeilyyn haetaan niin ehdottomasti mieluummin 2 lenkkiä ja 1 puntti kuin 2 punttia ja 1 lenkki. Lenkkeilyt on myös helppo sijoittaa aamuun."
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
AndyS: -Noo, puhutaan nyt sitten vaikka vauhtileikittelyistä, mutta kysymys edelleen sama: Miksi mielestäsi lenkit sopivat paremmin nyrkkeilyn oheistreeniksi kuin järkevästi suunniteltu kuntosaliharjoittelu? Ja kuten jo sanoin, että toki molempi parempi, mutta haluaisin sun henk. koht. perustelut tuolle väittämällesi.
 
Siksi että niillä on huomattavasti parempi kehittää sekä peruskuntoa että maitohappokestävyyttä kuin kuntosaliharjoittelulla. Nämä taas ovat nyrkkeilyssä selkeästi tärkeämpiä ominaisuuksia kuin voima (perusvoima ja voimakestävyys) ja siksi niiden kehittämiseen on syytä panostaa enemmän. Kestävyysominaisuuksia tulee kehitettyä tietysti myös lajitreeneissä mutta niin tulee voimaominaisuuksiakin.

Lisäksi voimaharjoittelu vaatii enemmän palautumista kuin lenkkeily ja siihen käytetty treeni häiritsee enemmän lajitreenejä. Lenkkeilyä on olemassa monenlaista ja lenkkien sisältöä ja kestoa pitää säätää harjoituskauden ja muun harjoitusohjelman mukaan. Jopa sellainen mahdollisuus että tekisi kolme lenkkiä eikä yhtään kuntosaliharjoitusta, on täysin realistinen.

Lisäperusteena on vielä se, että käytännössä kaikki menestyneet nyrkkeilijät juoksevat paljon.
 
AndyS: -Kyllä, peruskuntoa kehittääkin varmasti paremmin kuin kuntosaliharjoittelu, mutta maitohappokestävyyden harjoittamiseen kuntosaliharjoittelu sopii mielestäni yhtä hyvin jossei paremminkin kuin lenkkeily. Ja huomattavasti lajin omaisimmin harjoittein kuin juoksulla.

Ja samalla tavoin ne kuntosalilla tapahtuvat harjoitteet suoritetaan sen hetkisen harjoituskauden mukaan, kuten juoksutkin ja niitä voidaan säätää muun harjoitusohjelman ehdoin. Kuntosalilla on mielestäni paremmat mahdollisuudet harjoittaa kaikkia fyysisen kunnon osa-alueita lenkkeilyn sijaan, millään tavoin lenkkeilyä väheksymättä.

Mutta eipä tästä sen enempää, halusin vain kuulla henk. koht. mielipiteesi siitä, miksi ennemmin 2 lenkkiä ja 1 kuntosali kuin toisin päin. Itse olisin nuista vaihtoehdoista jälkimmäisen kannalla.
 
Anearobista tulee hyvin oikeanlaisella sparrilla ja pistareilla, mutta niitä ei voi oiken tehdä yksin. Tasavauhtinen juoksu kannattaa kuitenkin unohtaa, esim. tuolla on juttua juoksuharjoittelusta nyrkkeilyn tarpeisiin http://www.rossboxing.com/thegym/thegym1.htm
Anearobista voi myöskin tehdä yhtä hyvin (jos ei paremminkin) salilla (mm. crossfit) taikka uima-altaassa. Juoksu ei ole missään nimessä pakollinen (tarkoitus ei ole juosta kehässä vaan nyrkkeillä), mutta se on se helpoiten suoritettava harjoite jonka kaikki osaa.
 
Olen vähän samoilla linjoilla AndyS:n kanssa siinä, että juosta kannattaa. Niin kuntosaliharjoittelua kuin juoksulenkkejäkin tulee muunnella sen mukaan, mikä kausi on kyseessä, mutta kuntosaliharjoittelun tekee helpommin väärin. Vauhtileikittelyt ja tennispallon pompottelut tuskin ovat haitaksi myöskään.

Itselläni tällä hetkellä 4-5 lajitreeniä viikossa, niiden päälle yksi pidempi (muttei sekään kovin pitkä...) lenkki, 1-2 lyhyempää lenkkiä vähän fiiliksen mukaan, ja pari punttitreeniä (lyhyitä sessioita nekin). Tarkoitus olisi nyt koettaa juosta pikemminkin tuommoisia pikaisia spurtteja kuin pitkää ja tasaista lenkkiä. Mullekin saa muuten oikein mieluusti antaa vinkkejä ohjelman suhteen.

Mitenkä sitä maitohappokestävyyttä punttisalilla voi lisätä?

Edit. Meinaan joskus potea huonoa omaatuntoa siitä, kun ohjattujen treenien lisäksi sijoittelen lenkit ja puntit ehkä vähän miten sattuu tuonne viikoille. Olen kuitenkin huomannut, että tällakin tavalla saa ihan fiksun rytmin omaa treenaamiseen: raskaat ja kevyet päivät kulkevat hyvissä sykleissä, vaikkei joka viikko ihan samalla tavalla tekisikään. (Kilpailuja on tosin keväällä sen verran taajaan, että se tuo aika paljon muutoksia "ohjelmaan".)
 
Milläs meinasit peruskunnon hankkia?

Uimalla, juoksemalla (maastossa, matolla), sparraamalla (nyrkkeilemällä), kuntosalilla (crossfitillä), sauvakävelyllä, pyöräilemällä, hiihtämällä? Ei kai se peruskunnon hankkiminen nyt niin mystistä ole? Unohtaminen oli väärä sanavalinta, mutta pointti oli että kevyt tasavauhtinen juoksu ei palvele itse ottelutapahtumaa kovinkaan hyvin. Pohjaahan sillä on hyvä rakentaa, varsinkin peruskuntokaudella. Mutta on muitakin vaihtoehtoja kuin juoksu, varsinkin jos on altis jalkaongelmille.
 
On mahdollista hankkia riittävä peruskunto ilman juoksemista, mutta siihen on ihan syynsä, miksi juoksu on kuningaslaji. Ensinnäkin se on helppoa ja halpaa treeniä. Varusteiksi tarvitsee vain kengät, suorituspaikka alkaa kotiovelta ja on aina käytettävissä pl. ne muutamat lenkkipäivät vuodessa jolloin saattaa olla liikaa pakkasta. Ihminen on myös "tarkoitettu" juoksemaan ja siksi keho toimii siinä optimaalisemmin kuin vaikka fillaria veivatessa, mikä ei ole ihmiselle luontainen liikkumistapa. Juoksuaskelessa tapahtuva vartalon kiertäminen on lisäksi suhteellisen lähellä takasuoran liikerataa.

Korvaavilla harjoituksilla on monia huonoja puolia:

Uimalla: Vaatii uimahallin, ei kehitä kimmoisuutta, liike on vähemmän lajinomainen kuin juoksuaskel.

Sparraamalla: Kuuluu enemmän lajiharjoittelun piiriin, loukkaantumisriski, peruskuntotreeniksi sopivan tempoiset erät eivät oikein sovi kilpakauden harjoitteluun, vaatii kehän ja treeniparin.

Crossfitillä: Vaatii kuntosalin tai laitteen, ei kehitä kimoisuutta, liike ei ole yhtä luonnollinen ihmiselle kuin juokseminen.

Sauvakävelyllä: Ei ole riittävän raskasta hyväkuntoiselle ottelijalle. Sopii lähinnä palauttavaksi harjoitukseksi.

Pyöräilemällä: Pyörä on kallis, muun liikenteen takia kaupunki ei sovi suorituspaikaksi, ei kehitä kimmoisuutta. Lisäksi rasitus kohdistuu lähinnä alavartaloon. Itse käytän kuitenkin pyöräilyä, ellen jostain syystä voi juosta.

Hiihtämällä: Mahdollista vain talvella ja tietyissä paikoissa. Ei kehitä kimmoisuutta. Hyvät hiihtovälineet ovat kalliit ja voitelu vaatii osaamista sekä vaivaa.

Näistä syistä näen muut peruskuntoharjoitteet lähinnä juoksemista korvaavina eikä ensisijaisina vaihtoehtoina. Syinä korvaustarpeeseen voivat olla vaikkapa jalkaongelmat.
 
AndyS: -Eivätkö erillaiset jumpat ja kuntopiirit sovi aerobiseen harjoiutteluun? Ja miksei?

Niissä voi mielestäni aerobisen harjoittelun ohella kehittää helposti esim. kehonhallintaa ja liikkuvuutta aerobisen harjoittelun yhteydessä.
Ne on helposti jaettavissa halutun mittaisiin jaksoihin työn ja palutumisen osalta, jolloin harjoituksen haluttu vaikutus on helposti saatavissa (aerobinen/anaerobinen, tehokas/palauttava, ym.).
Ne on helposti muokattavissa ja niistä saa helposti niin lajinomaisia kuin haluaa. (liika lajin omaisuus voi toki olla jopa pahastakin esim. kilpakaudella.)

Ja varmasti eivät jää kiinni harjoitus mahdollisuuden puutumisesta. Pienellä mielikuvituksella saa tehtyä hyvinkin monipuolisia jumppia vaikka 2x2m tilassa. Eikä jää kiinni siitä ettei paikat kestä, valitsee niihin vain sellaiset harjoitukset joita ne paikat kestää.

Mutta kuten sanottua, juoskoon se kuka juoksusta nauttii. Muttei se ole kuin yksi konsti muiden joukossa hyvän kunnon hankkimiseen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom