Ja aloittelijalla sarjat voi alussa olla helpompia senkin takia että kasvuäsyke saadaan aikaan myös kevyemmillä sarjoilla. Tämä tottakai kannattaa hyödyntää.
Näen itsekin asian juuri näin. Perustelu:
Mike Israetel ja Chad Wesley Smith (Renaissance periodization, Juggernaut training system) puhuvat sellaista termeistä kuin MV, MEV, MAV, MRV.
MV: Maintenance Volume. Millä volyymilla voit säilyttää nykyisen lihasmassan ja voiman.
MEV: Minimum Effective Volume. Pienin volyymi millä saat hädintuskin tulosta aikaan.
MAV: Maximum Adaptible Volume. Volyymi millä saa aikaan maksimaalisen kehityksen.
MRV: Maximum Recoverable Volume. Volyymi mistä voi vielä juuri ja juuri palautua.
Mikään näistä ei ole pysyvä asia, vaan kaikki muuttuvat treenihistorian, iän ja miljoonan palautumiseen vaikuttavan tekijän mukana. Aloittelijalla MV on tietysti nolla sarjaa, joten aivan naurettavan pieni määrä nostaa aloittelijan jo MEV tasolle ja toisaalta aloittelijan MRV on hyvin matala, joten ei ole mitään ideaa lähteä treenaamaan heti isolla volyymilla ja ihan vitun kovaa. Silloin mennään MRV:n yli, ei palauduta ja kehitys kärsii. Parempi aloittaa rauhallisesti, niin on sitä liikkumavaraa nostaa sarjamäärää ja tehoa.
Se mistä noi puhuu, on oikeastaan se, että kova treeni ja iso volyymi ei ole se kehittävä asia, vaan se matka sinne isoon volyymiin ja kovaan treeniin on. Pätee niin aloittelijaan kuin pidemmälle ehtineeseen. Pidemmälle ehtinyt sortuu helposti siihen, minä mukaan lukien, että treenaa vain kovaa ja hakkaa päätä seinään siellä MRV:n rajalla, eikä ymmärrä, että MAV ja hyvällä säkällä jopa MEV on jo vuosia sitten ylittänyt MRV:n. Siis kroppa ei kestä niin paljon volyymia kuin mitä kehittyminen vaatisi. Liikkumavaraa ei enää ole. Miten saat lisää kehitystä jos et voi enää nostaa treenitehoa, määrää tai frekvenssiä?
Suosittelevat, että silloin nollataan kropan volyyminsietokyky tiputtamalla kaikki treeni hetkeksi MV-tasolle. Annetaan kropan tottua matalaan volyymiin ja saadaan taas liikkumavaraa ylöspäin. Treeni on sellaista nousujohteista missä nostetaan volyymia, intensiteettiä ja vaikka frekvenssiäkin, kunnes ollaan taas rajalla missä palautuminen tulee vastaan ja tiputetaan taas kaikki alas. Toimii etenkin priorisointitreenissä oikein hyvin. Priorisointi voikin olla ainoa keino millä pidemmälle ehtinyt saa tulosta. Voi pitää yhden tai kahden lihasryhmän treenit korkealla ja muut MV-tasolla ja palautuminen riittää vielä priorisoitavien lihasten kehittävään treenaamiseen.