Transrasva tappaa!

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja skuge
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
7.10.2004
Viestejä
1 722
Noin 50 000 ihmistä kuolee EU:ssa vuosittain sydäntauteihin transrasvojen vuoksi.

Transrasvojen kieltämistä käsitellään Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Norjan Stavangerissa huhtikuussa. Sosiaalidemokraatit ovat ehdottaneet, että vaaralliset rasvat kiellettäisiin Pohjoismaissa, kuten Tanskassa on jo tehty.

Transrasvoja on varsinkin teollisesti valmistetuissa ruoissa, kuten kakuissa, kekseissä, popcorneissa ja ranskanperunoissa. Ylilääkäri Steen Stender tanskalaisesta Gentoften sairaalasta kertoi rasvojen vaaroista Ruotsin valtiopäivillä keskiviikkona.

Transrasvojen saanti vaihtelee tuntuvasti maittain: Unkarilainen syö sadassa grammassa riskiruokia keskimäärin yli neljäkymmentä grammaa transrasvaa ja suomalainen kymmenen. Vähiten saa tanskalainen: 0,4 grammaa.

Tanskassa transrasvojen määrää ruoissa on rajoitettu tiukasti vuodesta 2004 lähtien. Sadassa grammassa tuotetta saa olla korkeintaan kaksi grammaa transrasvaa. Stenderin mukaan tiukat raja-arvot muuallakin EU:ssa voisivat pelastaa tuhansia henkiä vuodessa.

Transrasvojen kieltosuunnitelmista kerrotaan Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston verkkosivujen uutisessa.

STT
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Rupeeko holhous menemään överiksi kun vika on käyttäjässä...muutama läski syö ittensä hengiltä niin kielletään kaikki...Toisaalta poistuisi kaupasta ne paska jäätelöt niin ei tulisi niitä vahingossa ostettua...
 
Transrasvathan on kaikkein pahinta myrkkyä mitä ittees voit työntää. Toisaalta jos poltat tai ajat autolla ilman turvavyötä niin turha valittaa =) Usassa FDA:n suositusmäärä transrasvoille on 0%
 
Rupeeko holhous menemään överiksi kun vika on käyttäjässä...muutama läski syö ittensä hengiltä niin kielletään kaikki...

Joo ne paskiaiset meinaa kieltää jotain - kansalaiset barrikaadeille!

Hei, mitä mahdollista haittaa transrasvojen kiellosta voisi olla? Eiköhän nuo ole lähinnä ruokateollisuuden keino vetää valmistuskulut minimiin. Ihan sama mitä porukalle syötetään kun rahaa tulee, eikä jengi tiedä paremmasta.

Hyvälaatuiset rasvat lienevät kalliimpia. Lisäksi oikeanlainen "koostumus" tietyissä leivonnaisissa tms. on valmistusteknisesti helpompaa(siis halvempaa) saavuttaa kovetetuilla kasvirasvoilla.
 
Ekana tuli mieleen ettenkö mä nyt saatana saa sillon tällön enää syödä popcornia tai sipsejä :) Pitkässä juoksusssa kuitenkin joutuisivat kehittelemään trasrasvattomia versioita tuotteista mikä luonnolisesti on hyvä juttu...

Mitäköhän kamaa poistunut Tanskan kaupan hyllyiltä tuolloin..?

Näin Canadassa:

Kanada oli ensimmäinen maa, jossa laadittiin säädökset transrasvojen pakkausmerkinöistä 12.12.2002. Ne tulivat pakollisiksi 12.12.2005.

Eiköhän nuo ole lähinnä ruokateollisuuden keino vetää valmistuskulut minimiin.
Näin olen itsekkin ymmärtänyt, tosin onhan esim. lihassakin nuita...
 
Kieltämisessä ei tietenkään ole kyse chipsien tai popcornin kielto, vaan transrasvojen käyttökielto niiden valmistuksessa. Transrasvat on halpoja ja sitten niillä on jotain sellaisia jähmeysominaisuuksia, jotka on hyödyllisiä. Jenkeissä on ainakin jossain osavaltioissa siirrytty transrasvakieltoon ja se on tarkoittanut sitä, että esimerkiksi leivosteollisuus on joutunut mukautumaan toisenlaisten rasvojen käyttöön.
 
Minustakin tuo on vain hyvä juttu. Vieläkun pystyisivät jotenkin puuttumaan epäterveellisen ruuan verotukseen samallalailla kun tupakkaan, alkoholiin jne.
 
User Name

Popcorneista muuten tarkoitetaan mikropoppareita joissa on (trans)rasvat mukana. Itse kun tekee rypsiöljyllä niin eikös ne ole ihan hyvää naposteluherkkua?
 
Miten tuo "nokurasvojen" muuttuminen transrasvoiksi paistaessa, josta palstalla on ollut puhetta? Olisiko missään infoa miten ja missä määrin esim. öljy tai voi muuttuu transrasvoiksi pannulla tai vastaavalla paistellessa?
 
Rupeeko holhous menemään överiksi kun vika on käyttäjässä...muutama läski syö ittensä hengiltä niin kielletään kaikki...Toisaalta poistuisi kaupasta ne paska jäätelöt niin ei tulisi niitä vahingossa ostettua...

Transrasva on keinotekosti kovetettu rasva, joten sen voi ihan yhtä hyvin kieltääkin ja käyttää luonnollisia vaihtoehtoa.

Näin olen itsekkin ymmärtänyt, tosin onhan esim. lihassakin nuita...

Eikä lihassa pitäisi transrasvaa olla?!!!

Antakaa joku tarkempaa tietoa, jos löytyy!:worship:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom