Ratkaisu:
Hei,
Kiitos viestistäsi. Kiitos myös mielenkiinnosta varhaiskasvatusta ja uutta tukimateriaaliamme kohtaan.
On hyvä, että asiasta keskustellaan, ja Opetushallituksen Toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnittelu -sivusto saakin herättää mielipiteitä, myös kritiikkiä. Opetushallitus on valmistellut tukimateriaalin hallitusohjelmalinjausten mukaisesti.
Varhaiskasvatuksen järjestäjillä on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä tehdä tavoitteellista ja suunnitelmallista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä 1.6.2023 uudistettujen tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain mukaisesti.
Suunnitelmallisuus tasa-arvotyössä ja yhdenvertaisuuden edistämisessä on tärkeää, koska lapset omaksuvat jo varhain esimerkiksi sukupuoliin liitetyt normit.
Opetushallituksen Toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnittelu -sivusto tukee varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstöä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimisessa. Sivuston valmisteluun ovat osallistuneet oikeusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Naisasialiitto Unioni, Folkhälsan, Oulun yliopisto ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto. Sivuston sisältöä varten on kuultu myös muun muassa varhaiskasvatuksen järjestäjiä ja henkilöstöä sekä tutkijoita.
Julkisessa keskustelussa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten oikeuksia vastaan argumentoidaan vanhentuneilla ja asenteellisilla väitteillä, jotka osaltaan ylläpitävät sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa rakenteellista ja suoraa väkivaltaa. Ihmisoikeuksien sekä niiden toteutumisen puute vaikuttavat sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä osallisuuteen.
Ikätasoinen tieto sukupuolen moninaisuudesta ja sukupuolinormien purkaminen tukevat lasten ystävyyssuhteita ja vähentävät häirintää. Kiusaamisen kohteeksi joutuu muita useammin lapsi tai nuori, joka kuuluu sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön. Esimerkiksi sukupuolivähemmistöjen kokema kiusaaminen on noin kolminkertaisesti yleisempää kuin cissukupuolisten kokema kiusaaminen kaikilla koulutusasteilla.
Asennekasvatuksen sekä kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisy alkaa jo varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta lähtien. Yleensä asiallinen tieto ihmisoikeuksista vähentää syrjintää ja lisää toleranssia erilaisuutta kohtaan.
Suurin osa lapsista kokee sukupuolekseen sen, mikä heille on syntymässä määritelty. Jokaisella lapsella on oikeus tulla nähdyksi ja arvostetuksi omassa sukupuolessaan.
Hyvää kesää!
Lisätietoa: Toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-t...aisuus-varhaiskasvatuksessa-ja-esiopetuksessa
Ystävällisin terveisin
Kati Costiander
opetusneuvos
perusopetus ja varhaiskasvatus
Opetushallitus (PL 380 / Hakaniemenranta 6, 00531 Helsinki)
puh. 029 533 1526 / 050 4383210,
www.oph.fi