Hieno homma, että mountainer, sinun tuttavasi ovat työllistyneet hyvin, koska silloin toivoa on myös tuollakin alalla. Minulla on juuri pezku^:n tilastoja tukevia kokemuksia: materiaalitekniikan vastavalmistuneille näyttää olevan tarjolla pääosin tutkijan hommaa julkisella puolella. Ei ole mitenkään epätavallista, että kun juttelen materiaalitekniikasta valmistuneen kanssa, niin hän on joko a) tutkijana yliopistolla b) työttömänä c) opiskelemassa toisen alan tutkintoa. Tietenkin voihan tuo tutkijan duuni kiinnostaa, eli jos siinä näkee tulevaisuutensa, niin ei tuo materiaalitekniikka ole varmasti hullumpi.
Kyllähän se näin juuri on. Vielä jos tarkemmin analysoi noita tilastoja, niin todellakin huomaa sen, että niistä vähistä työllistyneistä materiaaliopin diplomi-insinööreistä lähes puolet on jäänyt töihin TTY:lle, joten todellakaan mitään kovaa huutoa ei teollisuudella tuolle koulutettavien määrälle ole. Allaolevasta tilastosta huomaa sen, että materiaaliopin DI työllistyy melko suurella todennäköisyydellä jonkinlaiseksi tutkijaksi tai assistentiksi yliopistolle kun taas esim. kone- ja rakennustekniikassa ja tuotantotaloudessa se on harvinaisempaa. Tähän tietenkin vaikuttaa avoinna olevien tutkijanpaikkojen lukumäärä, mutta kyllä tämä mun silmissäni ainakin kertoo siitä, että teollisuudella ei ole mahdollisuuksia tätä koko materiaali-insinöörien armeijaa työllistää. Kuitu- ja tekstiilitekniikan DI:t eivät paljoa yliopistolle työllisty, kun tutkimuskin on siltä alalta ajettu niin alas.
Esim. vuonna 2013 TTY:llä valmistumisajankohdan mukaan (vrt. edellisen viestin tilastoihin):
Materiaalitekniikka: työttömänä 40 % valmistuneista; työssä 60 %, joista 39 % TTY:llä
Kuitu- ja tekstiilitekniikka: työttömänä 44 % valmistuneista; työssä 56 %, joista 0 % TTY:llä
Materials Science: työttömänä 57 % valmistuneista; työssä 43 %, joista 67 % TTY:llä
Konetekniikka: työttömänä 12 % valmistuneista; työssä 88 %, joista 5 % TTY:llä
Rakennustekniikka: työttömänä 12 % valmistuneista; työssä 86 %, joista 9 % TTY:llä
Tuotantotalous: työttömänä 22 % valmistuneista; työssä 75 %, joista 13 % TTY:llä (aikaisemmassa viestissä kopioin tähän virallisen tilaston väärin lasketun prosenttiluvun, nyt korjattu)
Kaikilla em. aloilla prosenttilukujen summa ei ole 100, koska väliin jäävät mm. armeijassa olevat ja jatko-opintoja suorittavat.
Tämä meni jo aika syvälliseksi tilastoanalyysiksi, mutta täytyi nyt kuitenkin vielä esittää faktoja kun niitä kerrankin löytyy. Koko tilastoa en viitsinyt laittaa näkyville, koska ne löytyvät opiskelijoille vain kirjautumisen jälkeen, vaikka mitään salaista näissä tiedoissa ei sinänsä tietenkään ole.