terveellisyydestä...

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Dynion
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
5.2.2003
Viestejä
253
tuli tossa kaverin kanssa kinaa kumpi on terveellisempää...paistetut perunat jotka on paistettu rypsiöljyssä vai kuoritut keitetyt perunat?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kun rypsiöljyä kuumennetaan ne hyvät rasvat muuttuu huonoiksi, eli keitetyt perunat on terveellisempiä.
 
Originally posted by slade
Kun rypsiöljyä kuumennetaan ne hyvät rasvat muuttuu huonoiksi

Onko tosiaankin näin? Mihin tämä perustuu? Kuka tahansa joka tietää, niin infoa tästä asiasta tännepäin!
 
Tyydyttymättömät rasvat ym. aineet varsinkin kertatyydyttymättömät tyydyttyvät kun ne saa tarpeeks lämpöä. Kemiallinen tai fysikaalinen reaktio, tollasethan opetetaan yläasteen tunneilla, tosin jos ootte pelannut vaan taskubilistä kemian ja fysiikan tunnit niin ei oo varmaan jäänyt mieleen.

Esim jos on supertiukka dietti niin kanakin keitetään vedessä tai sitten laitetaan uuniin. Ilman mitään rasvaa(ja tietenkin ilman suolaa), sitten otetaan hyvät rasvat suoraan pullosta :)

Ja jos tossa alkuperäsessä postissa oli kyse(varmaankin) vielä tavallisesta rypsiöljystä eikä kylmäpuristetusta. Tavallisessa on jo valmiiks paljon tyydyttyneitä(eli huonoja)rasvoja. Kylmäpuristetun valmistusvaiheessa ei ole vaihetta jossa öljy saisi lämpöä ja tyydyttyisi. Tavallisessa taas on. Jos joku tajus jotain niin hyvä ;)
 
Originally posted by smeagol
Ja jos tossa alkuperäsessä postissa oli kyse(varmaankin) vielä tavallisesta rypsiöljystä eikä kylmäpuristetusta. Tavallisessa on jo valmiiks paljon tyydyttyneitä(eli huonoja)rasvoja. Kylmäpuristetun valmistusvaiheessa ei ole vaihetta jossa öljy saisi lämpöä ja tyydyttyisi. Tavallisessa taas on. Jos joku tajus jotain niin hyvä ;)

Kylmäpuristetun ja tavallisen rypsiöljyn rasvahappokoostumukset eivät juurikaan eroa toisistaan. Tässä pari linkkiä:
Fineli - Elintarvikkeiden koostumustietopankki
Margariinin ja kasviöljyn valmistus
Öljyistä, rasvan laadusta
Kasviöljyjen valmistus

Tyydyttymätön öljy saattaa polymeroitua kuumennettaessa, jolloin sen molekyylikoko kasvaa. Eikä paistettu öljy siis ole enää niin terveellistä kuin "tuore" öljy. Eri öljyjen kuumennuksen kestävyydessä on kuitenkin eroja, tietääkö joku minkälaisissa lämpötiloissa mikäkin öljy huononee?
 
Originally posted by Pauliina
Kylmäpuristetun ja tavallisen rypsiöljyn rasvahappokoostumukset eivät juurikaan eroa toisistaan.

Mutta kylmäpuristettu rypsiöljy on tavallista rypsiöljyä parempaa siksi, että tavallinen rypsiöljy sisältää kuumennuksesta johtuen enemmän rasvahappojen hapettumistuotteita ja vähemmän vitamiineja.
 
Originally posted by Pauliina
Kylmäpuristetun ja tavallisen rypsiöljyn rasvahappokoostumukset eivät juurikaan eroa toisistaan...

Hienoa! Tuon finelin mukaan ei tosiaan ole juuri mitään eroa kylmäpuristetussa ja tavallisessa rypsiöljyssä. Mikä sen kylmäpuristetun idea sitten loppupeleissä on? Muu siis kuin se, että se on helvetin paljon pahemman makuista.

En enää osta kylmäpuristettua, on se niin paljon pahempaa kuin tavallinen öljy. Kuinkahan en ole hoksannut tuota aiemmin tarkistaa, sillä juuri noiden linolihappopitoisuuksien takia olen kylmäpuristettua ostanut, kun sitä ei pullon kyljessä lue...

Ei saisi sokeasti uskoa pakkislaisia ;)

edit: käytän niin vähän rasvaa ruoanlaitossa, että tuolla hannibalin faktallakaan ei ole kannaltani niin väliä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom