Teräaseet

Liittynyt
17.12.2010
Viestejä
3 155
Tällainen löytyy itseltä, tämä on mun veitsihifistelyn huippu tällä hetkellä.
Solingen EICKHORN PRT II Rescue Tool

 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
15 708
Kaupunki
Pirkanmaa
Alko muuten saada puukot terään, kun hommas nahkaa ja vihdosta viimein sain homman sillä startattua. Perus keittiön fiskars mikä vesikivillä saatu kyllä näppärästi paperia leikkaan, mutta nyt sillä ajaa vaikka partansa.
 
Liittynyt
16.2.2014
Viestejä
1 792
Pittää olla hyvä terä, että pelkkä nahka oikoo sen "lastun" teränsuusta. Ja kulma hyvä. Nahkaan voi lisätä esim. timanttitahnaa, jolloin se myös hio hieman.

Vesikivi + öljykivi + viimeistelyyn keraaminen kivi, niin niillä saat kyllä huipputerän jos vaan metalli antaa myöden. Yleensäkki, fiskarssin terät on suhteellisen vähäkromisia ja tiiviitä, joten ne jopa voi terottaa kunnolla. Teroitettavuuteen vaikuttaa aika paljon mm. rst-terien kromipitoisuus, ja hiili+kromiterästen valmistustapa - prässätyillä terillä esimerkiksi ei tee mitään, lisäksi karkaisukovuus vaikuttaa isosti. Jos joku lukija ei usko, voi verrata sepän takoman puukon teroitettavuutta vs. marketin halpaveitteen..

Ja kaiken lopuksi tietty pitäs osata terottaa itse, jos tahtoo terässä pitää :)
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
15 708
Kaupunki
Pirkanmaa
Oli siinä nahkassa konelaikalle tarkoitettua vahaa ja päälle vielä tuubista metallinkiilloitukseen tarkoitettua mäiskettä. Lopulta vielä puhtaaseen nahkaan sipasut, niin tulos kyllä yllätti.

En pelkillä vesikivillä saanut noita fiskarsseja leikkaan karvaa, mutta tuo nahka jeesi loppuun.

Benchmadessa taitaa olla 154cr jos oikein muistan. Se tosin on vielä terässä, niin ei ole tarvinnut sitä koittaa työstää. Luulen että nahkalla pääsee aika pitkälle, kun tuntuu isoin terä lähtevän. Onhan tuo ihan mukavaa puuhaa reenailla millon mihinkin puukkoon. Vois koittaa kirveen vielä saada nahkalla samaan jamaan leikkaan karvaa kun ehtii. Paperia se sekin jo leikkaa ja nätin haavan leikkas, kun sormee lastua naputtaessa hipas.
 
Liittynyt
11.5.2010
Viestejä
1 336
Puukon teroitus, asia jota en varmaan koskaan opi...
Kyllä sen oppii. Itse just parikuukautta sitten opettelin. Aina käyttänyt noita Fiskars valmisterottimia, kunnes lopulta Sissipuukon terä oli niin huono, ettei se siihen pystynyt. Sit vaan Youtubesta katsomaan videoita ja ostin ihan pari halpis kiveä ja muutaman tunnin jälkeen homma rupesi sujumaan. Tuli muuten terävä Sissipuukko.
 
Liittynyt
16.2.2014
Viestejä
1 792
En pelkillä vesikivillä saanut noita fiskarsseja leikkaan karvaa, mutta tuo nahka jeesi loppuun..
Vesikivi on aika karkea. Siitä voi jatkaa öljykivellä, ja lopuksi jollain sanomalehden sivun karheusluokkaa olevalla (keraamisella) kivellä. Vesikivellä mielestäni lähinnä on käyttöä, jos terä on kolhiintunut / muuten tosi kulunut. Tai jos on tosi pehmeää metallia, jolloin tuo karkeampi tekee työn. Periaate on hioa terän suu niin teräväksi, että kyseisen karkeuden kivi lähinnä työntää lastua suunnasta toiseen - sitten on aika vaihtaa hienompaan. Lopulta kun hienoimmillakaan karkeuksilla ei saa loppusilausta, puikolla tms. oikaistaan se lastu (huom. ei katkaista!) terän suusta ja saadaan viimeinen silaus. Periaatteena että vesikivellä karkeahionta, öljyllä varsinainen terotus, ja keraamisella viimeistely. Puikko/keraaminen sulake / kahvikupin pohja mitä lie ihmiset käyttää, ei ole teroitusväline, se on ylläpitoväline.

Sitten myös nämä timanttihössäkät sotkee hieman. Niitä on myös eri karkeuksisia, löytyy puikkoja ja levyjä, mutta sama periaate pysyy. Karkeus kulumisen mukaan, ja aina kun "työ on tehty", vaihto sileämpään.

Jos terän kulma on turmeltu (esim. pitkiä aikoja käsipelillä), niin tahko on hyvä kampe palauttamaan se koveruus. Käsivehkeillä menee lopulta aina kuperaksi terän kylki, siihen ei mikään auta paitsi noi "teroituslaitteet".

EI tuo niin taidetta ole. Helposti saa perushyvän keittiöveitten siihen luokkaan, että se halkaisee tomaatin, kun antaa omalla painolla kaatua tomaatin päälle. Jos tahtoo partaa ajaa, se vaatii jo vähän parempaa osaamista, mutta harva käyttövehje ihan tällaista terää vaatii.

Ja tuohon ylläolevaan yhtälöön vielä ne terän ominaisuudet mukaan, niin täytyy sanoa että ehkä kokemus opettaa paremmin kuin selostukset :)
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
15 708
Kaupunki
Pirkanmaa
Muutaman vesikiven ostin ulkomailta, oiskohan karkeusluokat 3000, 5000, 8000 ja joku sattui vielä tuonne väliin. Oiskohan ollut 4000, vai oliko karkein 2000, en minä enään muista. Sit on vielä joku oikeasti karkea, taitaa olla 400 ja toisella puolen 800.

Kaikille noille käytän vettä, niin ei tarvi jatkossakaan öljyllä leikkiä.

Sanomalehdestä kun oli puhe, niin koitin muuten sanomalehteenkin tehdä lopputerää, mutta ei onnannut oikein. Pitää sitäkin vielä koittaa paremmalla ajalla. Puikkoa vilauttelen normaalisti aina ennen käyttöä.
 
Liittynyt
16.2.2014
Viestejä
1 792
Minä en noista karkeusluokista kivien kanssa tiedä. Jos hiomapaperiin vertaa, niin perus vesikivet on siellä 80-120 käytön luokkaa, öljykivet 240/320, ja viimeistely 400-1200 tasoa. Periaatteena kun tuota pitää, niin pelaa.

Joittenkin terien kohdalla toimii ihan sekin, että kun on mielestään teroittanut sen, niin hetken veistelee vaikka puuta, niin turhat lastut siliää. Mutta se on vähän tuuripeliä :)
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
15 708
Kaupunki
Pirkanmaa
Minä oon kuvitellut että ne on ihan samaan tapaan jaoteltu kuin hiomapaperi. Eli esim p8000 on omista hienoin.

En ole saletti, mutta näin kuvittelen. Meinaan jo vesikivistäni (wet stone) se kakstonninen on niin siliää, että ei sillä paljo näkyvää aikaan saan.

Näyttää siis tuommosille:
images(2).jpg
 
Liittynyt
16.2.2014
Viestejä
1 792
Asialliselta näyttäis ainakin ja varmaan on joku gradus-asteikko noillakin. En ole perehtynyt.

Tuossa voi äkkiä tulla sama ilmiö, kuin hiontahommissa aloittelevilla puusepillä - liian hienolla paperilla tekee liian karkeaa työtä -> ei se etene eikä onnistu.

Jos on joku halpisveitti, niin on erittäin hyvä harjoitella käyttämään noita karkeusluokkia. Ilmeisesti ei ole sinulla ainakaan kamppeista kiinni.
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
15 708
Kaupunki
Pirkanmaa
Timantti + nahka jossa aineet pinnassa vois olla halvin ja yksinkertaisin kombo.

Mdf-levystä tehty kiekko vielä koittamatta.

Ja vanha perintötahko on se sekin vielä koeajamatta. Kasa työpuukkoja odottaa että pääsee veivaan.

Ajankulunsa kullakin.
 
Liittynyt
16.2.2014
Viestejä
1 792
No, ite aseisiin liitttyen, touhusin tuossa viime kuussa hetken innoittamana varustelekasta Skraman. Hauska kampe. Käy lähitaisteluaseesta myös.
 

Seagram

Eläkeläinen
VIP
Liittynyt
23.2.2005
Viestejä
8 842
Ikä
42
Viimeksi muokattu:

Seagram

Eläkeläinen
VIP
Liittynyt
23.2.2005
Viestejä
8 842
Ikä
42
3 luku
Kielletyt esineet ja aineet

9 §
Vaaralliset esineet

Nyrkkirautojen, stilettien ja heittotähtien sekä muuksi esineeksi naamioitujen teräaseiden samoin kuin sähkölamauttimien ja -patukoiden, jousipatukoiden sekä tarkkuussinkojen ja -linkojen valmistus, maahantuonti, kauppa sekä hallussapito yleisellä paikalla ja yleisellä paikalla olevassa kulkuneuvossa on kielletty, jollei 2 tai 3 momentissa taikka 12 §:ssä muuta säädetä.
Teleskooppipatukan kauppa on kielletty, jollei luovutuksen saajana ole yksityisistä turvallisuuspalveluista annetussa laissa (1085/2015) tarkoitettu turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija tai voimankäyttökoulutuksen järjestäjä. Teleskooppipatukan hallussapito yleisellä paikalla ja yleisellä paikalla olevassa kulkuneuvossa on kielletty, jollei hallussapitäjänä ole yksityisistä turvallisuuspalveluista annetussa laissa tarkoitettu turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa oleva vartija tai järjestyksenvalvoja työtehtävässään taikka jollei hallussapitoon ole teleskooppipatukan luovuttamiseen liittyvää hyväksyttävää syytä tai jollei tämän lain 12 §:ssä muuta säädetä. (21.8.2015/1094)

Kerran nähnyt kun ihmistä lyödään nyrkkiraudalla, oli niin pahaa jälkeä että sen näyn jälkeen ei tee mieli lisätä nyrkkirautoja kokoelmiin. Vaikka kyllä ne hienoja ovat jos oikein ovat koristeltuja. Tämmönen enolla on https://en.wikipedia.org/wiki/Apache_revolver mutta tossa toi nyrkki ei ole niin kauhean brutaali kun vaan vois olla. Heittotähdistä tuli yläasteella hirvee kalabalaakki kun juoppo kässänmaikka antoi meidän tehdä niitä. No välituntivalvoja ei sitten ollut samoilla linjoilla. Sähkölamautin, taseri joo, mulla on semmonen tossa. Täysin laillinen kotona, jos joku kysyy niin se löytyi sohvan välistä bileitteiden jälkeen. Sit on tää "muuksi esineeksi naamioitu" Tilasin vuosia sitten jostain banaanivaltiosta setin veitsiä(en kuollaksenikaan muista mikä valtio). Niin tullista tuli pyyntö tulla sinne availeen niitä paketteja. Ne oli pakattu niin maan perusteellisesti, sanomalehteä ei oltu säästelty. Niitä oli joku 10 pakettia ja tietyssä pisteessä se tullin naisvirkailija ei jaksanut enää olla kiinnostunut mun pakaaseista. Tää "naamioitu" on tämmönen jostain massasta tehty kuu-ukko seinäkoriste. Siinä on vaan terä siellä sisällä ja koska näyttää joltai multa kuin veitseltä päällepäin niin siksi kielletty. Jousipatukkakin löytyy, semmonen 20cm pitkä http http://www.weapons-universe.com/Personal_Defense/Saps/Leather_Blackjack-14_ounces.shtml. Tuolla napautin kerran yhtä heeboa niskaan, tippu polvilleen, semmonen rento ranneliike. Kunnon telaria ei ole ollut, kai sen ASP pitäs olla. Joku kiinalainen paska on ollut, vaihdoin sen johonkin, tai myin, ei muista. Niin tommotteen blackjackin mun mielestä voi vieläkin tilata jos se on vintagee, siin on laissa semmonen mahku. Maagisesta telarista vielä niin työkaverilla on järkkäkortin takana lupa kaasulle JA telarille. En olisi uskonut että järjestyksenvalvojalla voi olla telari mutta pakko oli uskoa kun se sen näytti sen korttinsa. Toi tarkkuussinko homma hoh-hoijaa, jos siinä ritsassa on rannetuki on se jostain helvetin syystä silloin kielletty SUOMEN LAISSA! Miten se rannetuki tekee siitä ritsasta niin vaarallisen?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.2.2014
Viestejä
1 792
Sä oot @Ampuhaukka kova mettämies. Mihin luotat niissä sun askareissa reissuilla? Tietty toi Varustelekan härpäke mutta onko tolla hyvä veistää lastuja? Lähitaisteluun näyttäs tää olevan ihan ok:). Itse kun miettii mihin sitä työkalua metsässä tarvii eniten niin painavaa paksu hamaraista isoa puukkoa jota voi käyttää kuten vesuria. Tommonen löytyy https://www.roselli.fi/epages/roselli.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014063003/Products/R150
Skrama on aika sama kuin vesuri. Vähän rouheempi, menee enemmän vesurista. Terävä kärki on kyllä plussaa vesuriin verraten, plus että tätä rautakankea ei tarvi sääliä. Terä on hyvää kamaa, teroitettu halon hakkaamiseen (onnistuu hienosti), ja tyvessä pätkä vuoluun sopivampaa kulmaa.

Mieltymysasioitahan nämä lelut on, syrjäytin tuolla skramalla kirveen, koska tämä kapea kampe menee mukavammin kuljetuksessa. Mutta jos asenne on kohillaan, pelkällä puukollakin pärjää pirun pitkälle.

Eli tällä hetkellä puukko on "vapautettu tyhjänkulkemisesta", retkillä käytän skramaa + leatherman pihtikäyttöön, mettästys yms. hommissa puukko on kyllä mukana. Muuten skrama/kirves ja rosvosaha.

Eniten askareissa luotan itseeeni, koska käsistä kätevä tekee hommia huonommallakin työkalulla. Osaaminen ja asenne ratkaisee. Muuten sitten kamat makujen mukaan.
 
Ylös