Tekniikan DI:t, inssit ym alalla olevat vinkkejä millä myydä itseä työnantajalle?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mies847
  • Aloitettu Aloitettu
Tekniikan alalla nyt toki on itsestäänselvää, että jokainen:
- Osaa englantia (muut kielet saattaa olla plussaa, tehtävästä riippuen)
- Osaa laskea (doh!)
- On hyvä omaksumaan/oppimaan uutta

Noilla on aika turha yrittää päteä työnhaussa. Oikeissa töissä ei myöskään haeskella mitään hyviä tyyppejä. Kannattaa ajatella työnantajan näkökulmasta. Se on etsimässä jannua tekemään työtä/projektia X, jossa pitää osata joku tietty spesiaalijutska, esim koodata C:tä symbiaanille, tai laskea statiikan palkkitehtävä. Jos hakijoista joku osaa, se otetaan toki ennemmin töihin kuin joku joka ei osaa mutta on kova poika puhumaan ruotsia. Jos "päteviä" hakijoita on useampi, alkaa vaa'assa painaa myös sellaiset ominaisuudet, jotka tekee kaverista muita paremman tekijän myös tulevaisuudessa.

Eli: jos osaat homman X, jota tekemään työntekijää haetaan ja sulla on työkokemusta ja todeksinäytettävää kompetenssia, vaikkapa inssi/dippatyön muodossa kyseisestä hommasta, työpaikka on teidän. Muussa tapauksessa voi olla nihkeämpää.

Arvosanoista: pakollisten opintojen huonot numerot voidaan katsoa sormien läpi, mutta ammattiaineista olisi syytä olla vähintään kolmosta.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Heh noi D.Yatesin mainitsemat perusasiat on just niitä mitkä on parhaiten hanskassa.
Täytenee nyt huolella miettiä mistä sen insinöörityön aikanaan tekee, kuitenkin viimeisiä paikkoja missä voi todella osoittaa osaamistaan työnantajalle.

Olenko nyt ihan väärässä mutta D.Yates taitaa olla Nokialla töissä ja Tartsan jossain pienemmässä firmassa missä ihmiset ei vielä huku massaan?

Yllättänyt olen kyllä näin asiallisista ja oikeasti hyödyllisistä vastauksista, muutama sai pohtimaan mm. CV:n muokkaamista uusiksi seuraavia hakemuksia varten.
 
Täytenee nyt huolella miettiä mistä sen insinöörityön aikanaan tekee, kuitenkin viimeisiä paikkoja missä voi todella osoittaa osaamistaan työnantajalle.
Aivan. Jos vähän korjaan vielä aiempaa neuvoani kun sanoin että lopputyön/kesätöiden pitäisi vastata koulutusta... oli kuitenkin tarkoitukseni sanoa että niiden olisi syytä vastata potentiaalisia TULEVIA TÖITÄ. Nämä kun voivat olla hyvinkin erilaisia kuin mihin opinnot ovat painottuneet. Jos lopputyö on suoraan tuleviin työtehtäviin liittyviä, voi sillä olla ratkaiseva merkitys, varsinkin jos ei muuta alan kokemusta ole. Jos taas lopputyö on jotain akateemista tutkimusta niin sillä on hankala vakuuttaa työnanatajaa käytännön töitä haettaessa.
 
Juuri näin itsekin ymmärsin, tämä taas vaatii sitä kuuluisaa työpaikkaa mihin tehdä se insinöörityö.
Meillä on kyllä vakuuteltu että mittaus -ja testaustekniikan alalla pitäisi töitä olla mutta saa nyt nähdä. Tähän mennessä kolmella koko luokasta taitaa olla harjoittelut tehty ja yhdellä jo lopputyön aihekin. Niin ja alkamassa on monelle se viimeinen vuosi...
 
Juuri itse työpaikkaa vaihtaneena voin kertoa muutaman jutun.
Ensimmäiseen työpaikkaan vaikuttaa harjoitteluhistoria ja se mihin olet tehnyt lopputyön. Useasti, kuin itsellänikin, tein harjoittelut ja lopputyön samaan firmaan. Työskentelin vakkarina siellä jo ennen valmistumista.

Mutta kannattaa olla tarkkana mihin firmaan sen tekee ja onko se juuri sellainen yritys missä haluat olla. Itseni tilanteessa päädyin en-niin-koulutusta-vastaavaan-hommaan, joka sitten alkoi tökkiä 2.5v jälkeen.

Koulussa en todellakaan ollut mikään varsinainen huippuoppilas, enkä aina paikallakaan mutta valmistuin ajallani. Tärkeimpänä valttina työhaastatteluissa ja muissa tilanteissa mistä jätät itsestäsi käyntikortin on sosiaaliset taidot. Jos olet ns. supliikkimies, tulet pärjäämään hyvin. Tällä en tarkoita sitä, että sanot juuri sitä mitä toinen haluaa kuulla. Täytyy olla omia mielipiteitä ja selkärankaa. Tietysti huoliteltu ja urheilullinen olemus ei ole pahitteeksi.

Tähän uuteen virkaani pääsin sillä, että omaan työkokemusta myös likaisista hommista vaikka työnkuva on pelkästään kauluspaitaosastolla. Työhaastattelun ensimmäiset hetket on tärkeimmät. itsevarma ja luonteva esiintyminen ja oleminen on hyväksi. Ja missään vaiheessa kukaan ei halunnut edes vilkaista todistusnumeroita vaikka haastatteluun kannoin tutkintotodistuksen mukana.

Kaikkien hakijoiden joukosta jäljelle jäi kaksi, joista toinen olin minä ja toinen vastavalmistunut DI.

Vielä pähkinänkuoressa:
-Hoida harjoittelut ja lopputyö kunnialla hyvään firmaan, ne ratkaisevat todella paljon oikeita ensimmäistä työpaikkaa haettaessa.
-Sosiaaliset vuorovaikutustaidot kuntoon
-Esiinny itsevarmasti mutta älä kuitenkaan "kusipää"
-Hanki pohjatietoja haastatteluun mennessä ko. yrityksestä
-Korosta käytännön taitojasi, jos sellaisia omaat

Onnea opiskelujen loppuunviemiselle ja tulevaan työelämään :kippis1:

edit: niin ja itselläni koulutus oli ihan perus kone-ja tuotantotekniikan AMK-ins.
 
Ööh, sanotaan vaikka, että Tartsanilla on omakohtaista kokemusta molemmista, isoista ja pienistä firmoista ;) Ja Tartsanin mielipiteet ovat Tartsanin omia.
Noista D.Yatesin listaamista "kliseistä" sen verran, etteivät ne todellakaan ole kaikilla hallussa, muttei niitä silti kannata ensimmäisinä CV:ssään mainita.
Vaikka kuinka ottaisi kupoliin sen CV:n tekeminen, niin silti siihen kannattaa käyttää aikaa, hutaisten/väkiset väännetyt CV:eet näyttävät kaikki samanlaisilta - huonoilta. Aloitat CV:een vaikka kertomalla mitä söit tänään aamupalaksi, josta sitten jonkun älyttömän aasinsillan kautta siirryt asiaan. Ei sen niin kuolemanvakavaa tarvi olla, kunhan ei ihan läskiksi heitä.
Minulle aikoinaan alkoi työhaastattelukutsuja suorastaan sadella, kun panostin työhakemusten laatuun, kouluarvosanojen pysytellessä edelleen heikkona.
Kuten jo aiemmin sanoin, ei niillä koulupapereilla kovin suurta merkitystä ole - tai jos on, niin haluaako sellaiseen paikkaan töihin ensinkään?
 
Viimeksi muokattu:
Kuten jo aiemmin sanoin, ei niillä koulupapereilla kovin suurta merkitystä ole - tai jos on, niin haluaako sellaiseen paikkaan töihin ensinkään?

Vahvistetaan, työkokemuksella ja "asenteella" on enemmän merkitystä. Tietysti sulla pitää olla sen verran alan asiat hallussa että osaat keskustella niistä fiksusti. Jopa se lopputyö voi olla arvokkaampi kuin ne numerot siellä todistuksessa.

Itse en ole todistusta laittanut hakemuksen mukaan ja haastattelussa näyttänyt vain pyydettäessä. Muistaakseni noin kaksi tai kolme kymmenestä on ollut siitä kiinnostunut ja viiden vuoden työkokemuksen jälkeen ei kukaan.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom