- Liittynyt
- 31.1.2005
- Viestejä
- 246
Jaa-a. Kommentoidaan nyt jotain kohtia. Maksimisyke tai hyvin lähelle sitä löytyy esim. Cooperin testillä, kun sen tekee täysillä. Ei siinä nyt kovin valvottuja olosuhteita tarvita nuorilla ja terveillä ihmisillä.Willie sanoi:Maksimisykkeesi on todennäköisesti huomattavasti korkeampi. Et saavuta maksimisykettäsi kovalla lenkillä, eikä sen mittaaminen ole niin yksinkertaista, että se onnistuisi pelkällä mutulla. Maksimisyke on toki mahdollista mitata yksinkin sykemittaria apuna käyttäen tiettyillä rasitustesteillä, mutta tuollaiseen maksimisuoritukseen liittyy aina pieni riski. Riskin vuoksi suosittelen tekemään rasitustestin ensimmäisellä kerralla valvotuissa oloissa ammattilaisen ohjauksessa, ja jatkossakin kaverin kanssa.
Mikäli maksimisykkeesi olisi 175 ja kykenisit juoksemaan kaksi tuntia 145 sykkeellä, olisit poikkeuksellinen yksilö. Matalan maksimisykkeen lisäksi sinulta puuttuisi ihmisille tyypillinen sydämen suojamekanismi. Noin kovalla sykkeellä (% maksimista) liikuttaessa aivot suojaavat sydäntä vähentämällä sen rasitusta tietyn ajan jälkeen. Suojaaminen tapahtuu niin, että aivot yksinkertaisesti madaltavat sykettä, jolloin lihaksille ei riitä happea ja vauhti ja rasitus hidastuu auttamattomasti.
Itselläni tuo suojamekanismi alkaa toimimaan noin 75 minuutin kohdalla, ja asiasta tietämättömänä ilmiö pelästytti minut hieman sen ensimmäistä kertaa havaitessani. Aikaa ensimmäisestä omakohtaisesta havainnostani on kutakuinkin 10 vuotta. Olin juossut silloisen normaalin tunnin kestävän lenkkini n.170 sykkeellä (maksimi 200+) ja koska olo oli mitä mainioin, päätin juosta vielä sopivaksi arvioimaani kiertotietä (juostuna n. 30 minuuttia). Juostuani hetken kiertotietä sykemittariin asettamani sykerajat alkoivat hälyyttämään, mutta arvelin sen johtuvan vain alamäestä. Kiristin tahtiani, mutta syke ei suostunut nousemaan vielä tasaisellakaan osuudella. Päätin ottaa spurtin seuraavassa ylämäessä, mutta syke pysyi alhaalla. Ylös päästyäni puuskutin ankarasti, jalkani olivat hapoilla, syke pysyi edelleen alhaalla ja minua alkoi paleltamaan. Paleleminen oli erittäin outoa ottaen huomioon ylämäestä aiheutuva rasitus ja päälläni oleva verryttelytakki. Totesin jonkin olevan vialla ja hidastin reippaaseen kävelyyn. Syy selvisi lopulta juoksuaiheisesta kirjallisuudesta
Stressi, univelka, päivän ruokavalio jne. voivat kaikki vaikuttaa sykkeen kohoamiseen ja leposykkeeseen. Siinä ei ole mitään epätavallista.
2 tuntia juoksua 30 lyöntiä alle maksimisykkeen ei ole mitenkään epänormaalia vaan ihan normaali sunnuntaijuoksijan "kisasyke".
Varmasti elimistöllä "suojamekanismeja" on, mutta tuo sinun ilmiösi 75 min kohdalla todennäköisesti johtui siitä, että hiilihydraatit energianlähteenä olivat lopussa.