Sykemittarit & Kuntosaliharjoittelu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja guarts
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
11.7.2006
Viestejä
69
En löytänyt haulla tämmöstä aihetta.

Oon tässä jo jonkun aikaa katsellut tuota Suunto t3c sykemittaria, mutta ei oo tullut vielä ostettua, koska ei ole mitään tietoa, että onko tuolla sykemittarilla minkälaista yhteensopivuutta kuntosalilaitteisiin?

Sykemittari tulisi käteen mittaamaan päivittäistä kalorikulutusta, olis nimittäin kiva tietää oma kalorikulutus tarkemmin että osaisi rakentaa ruokavaliota paremmin sen ympärille sitten.

Mitä ootte mieltä Suunto t3c sykemittarista päivän kalorikulutuksen mittaajana ja onko omia kokemuksia tästä pelistä?

Muista sykemittareistakin voi kertoa kokemuksia.

(oon tässä parhaillaan massaa keräämässä ni ajattelin hommata mittarin et saa kalorit sopivasti yli kulutuksen)
 
Ite sekä suunnon että polarin mittareita (polar F11, suunto t3) käyttäneenä en kyl noiden näyttämiin pohjautuen ruokavaliota alkais koostaa. Suunnossa ehkä polaria vähemmän tulos riippuu asetuksista, mutta en jotenkin jaksa uskoa,että mikään noista mittaisi kovin tarkasti. Tähän kun lisää vielä sykevyön satunnaiset pätkimiset, joita ei aina itse edes huomaa sekä sen, että ainakin itsellä joissain liikkeissä vyö joutuu sellaiseen puristukseen, että pätkiminen on jokakertaista...

Ihan päteviä nuo pelit ovat kovaan aerobiseen, jossa kontakti pysyy hyvin kun vyö suorastaan ui hiessä eikä ole "hankalassa" asennossa.
 
Mistä sais katottua päivän melko tarkan kalorikulutuksen? Olis kiva syödä se +500kcal päivä mutta se on vaikeampaa kun pitää arpoa oma kalorikulutus.
 
Itse en ole saanut noista sykemittareista salilla kovinkaan luotettavia tuloksia: välillä näyttää, että tunnin treeni kuluttaa melkein yhtä paljoin kuin reipas lenkki, vaikka salilla suurin osa ajasta menee taukoihin sarjojen välillä...

Toisaalta, kalorinkulutuksen tarkka arvioiminen on melkoisen haastavaa oli sitten hyvä sykemittari tai ei. Itselläni toimii mainiosti seuraavanlainen systeemi:

Päätetään millaisella +/- kaloreilla halutaan olla liikenteessä (tai vaihtoehtoisesti päätetään paljonko halutaan painon olevan esim. 6 kk kuluttua). Sitten lasketaan paljonko painon täytyy muuttua päivittäin tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Esim. tuo +500 kcal olisi varmaan n. 0,5 kg lihasta & rasvaa kuukaudessa (eli pyritään treenaamaan niin, että saanto on pääasiassa lihasta), joten haluttu painon nousu on vaikkapa n. 0,45 kg kuukaudessa, eli n. 15 g päivässä. Tästä on sitten helppo vetää esim. Exceliin taulukko, jossa on päivämääräkolumni, sen vieressä päivän punnitustulos ja kolmantena kolmunina tavoitepaino (eli 0,015 kg lisää joka päivälle, helppo täyttää taulukko Excelin autofill-toiminnolla). Sitten nämä kolumnit vedetään Excelillä graafiksi, jolloin näet yhdellä silmäyksellä painosi kehityksen sekä tavoitepainon joka päivälle.

(Huom, em. laskut olivat vain pikaisesti päässä laskettuja esimerkkejä, kannattaa ensin selvittää ja laskea huolella oma tavoitteensa)

Oman painon kohdalle kannattaa vielä vetää trendikäyrä, niin näkee kehityssuunnan koko ajan: jos trendikäyrä on samassa tasossa kuin tavoitepainokäyrä, kalorinsaanti on optimaalinen. Jos trendi on loivempi kuin tavoite (+500 kcal), pitää syödä enemmän ja jos jyrkempi, syödään vähemmän. Koska paino heittelee joka päivä satoja grammoja, joskus kilonkin, niin kaaviota kannattaa täyttää esim. niin, että kerran viikossa pistää kaavioon sen viikon tulokset ja katsoo mihin suuntaan on menty. Sitten seuraavalla viikolla syö vähän enemmän tai vähemmän sen mukaan mitä käppyrä näytti.

Itselläni em. systeemi on toiminut erinomaisesti. Laskin 0,5 kg painonlisäyksen tavoitteeksi seuraavalle 8 kk:lle (eli aika maltillinen lisä) ja nyt vaan popsin ruokaa sen mukaan, miten tuo käyrä kehittyy. Ei ole tarvinut vaivata päätä kalorien laskennalla lainkaan, ja kehitys on ollut hyvinkin pitkälle sellaista kuin toivoin. Tätä samaa systeemiä on onnistuneesti käytetty myös dieettaamisen apuna: lyödään vain tavoitepainonpudotus kaavioon ja about kerran viikossa tarkastetaan, että kehitys on sopivaa. Toki päivittäisen punnituksen yhteydessä aina huomaa, jos on tullut syötyä ihan liikaa/liian vähän, mutta yksittäisillä tuloksilla ei kannata paljoa vaivata päätään, koska pelkkä nestetasapainon muutos voi olla yli puoli kiloa päivästä toiseen. Ja jos joskus jää päivä/päiviä väliin punnituksesta, laittaa tyhjiin kohtiin vain punnitusten välisen keskiarvon, niin trendikäyrä pitää edelleen kutinsa.

Itse olen lisännyt kaaviooni myös omistamani Omron bioimpedanssivaa'an antamat rasva- ja lihasprosentit, joista voi kokonaispainon avulla mitata suoraan rasva- ja lihaskudoksen määrän kiloissa, sekä niissä tapahtuneen muutoksen. Vaikkei vaakani mikään 100% luotettava ole, niin sillä näkyy kyllä hyvin muutoksen suunta, eli esim. tuleeko lihasta lisää tai putoaako rasva! Mutta siis pelkkään kalorikulutuksen mittaamiseen riittää tavalinen 0,1 kg tarkkuudella punnitseva vaaka ja MS Excel tai Open Officen joku vastaava ohjelma. Suosittelen kokeilemaan :)
 
Back
Ylös Bottom