Mun mielestä kuntosalien ei tarvitse kieltää sairaan ihmisen liikuntaa, mutta hänelle voi ilmaista sen, että hän liikkuu omalla vastuullaan. Sillä, että asia on "huomattu" huolestuneessa mielessä, on mielestäni merkitystä, jos salin puolelta halutaan olla "vastuullisia". Asia vaan pitää ottaa jollain tavoin hienotunteisesti esiin sekä pyrkiä ohjaamaan anorektikkoa siihen suuntaan, että tämä hakisi apua. Tällä en tarkoita sitä, että kuntosalin pitää ottaa vastuuta anorektikon paranemisesta, vaan siitä että he osoittavat välittävänsä asiakkaistaan siitäkin huolimatta, että anorektikko reagoi puuttumiseen siten, että hän vaihtaa salia.
Omien havaintojeni mukaan anorektiot salilla pyrkivät yleensä verhoutumaan pitkähihaisiin paitoihin ja housuihin joko laihuuttaan peittääkseen tai sitten siksi, että heillä on kylmä. En ole nähnyt anorektikkoa, joka pyrkisi "esittelemään" itseään ja laihuuttaan, vaikka pitävätkin muiden salilla käyvien normaalia tervettä ja urheilullista vartaloa liikalihavana.
Näiden syömishäiriöistenhän lisäksi saleilla käy entisiä syömishäiriöisiä, jotka ovat suunnanneet pakkomielteensä treenaamiseen sekä terveelliseen ruokavalioon. Tunnen joitakin ihmisiä, joilla on diagnosoitu syömishäiriö ja he ovat näennäisesti "parantuneet" syömishäiriöstä, mutta heillä ei siltikään ole täysin normaalia suhtautumista ruokaan, ulkonäköasioihin tai treenaamiseen.
Kaikki tuntemani
entiset syömishäiriöiset (tarkoitan nyt lähinnä anorektikkoja) ovat tietyllä tavalla melko täydellisyyteen pyrkiviä, kontorillifriikkejä, itselleen ankaria, inhoavat ulkonäköään sekä ja läskiä ylipäätään. Kukaan heistä ei puhu ikinä ruuasta oma-aloitteisesti siinä mielessä, että se olisi nautinto. Enintäänkin vain terveellisestä ruuasta sekä protskuista/hiilareista/rasvasta jne.
Joillekin sairauden on saattanut laukaista ulkopuolisten asettamat ulkonäköpaineet. He ovat saattaneet esim. harrastaa nuoresta saakka lajeja, joissa ulkonäöllä ja hoikkuudella on valtava merkitys. Tulee mieleen esim. balettitanssijat, mäkihyppäjät jne. Toisaalta en oikein osaa sanoa, onko tämä urheilulajin takia laihassa kunnossa oleminen anoreksiaa vai mitä? Onhan olemassa myös ihmisiä, jotka ovat sairastuneet "liian terveelliseen elämäntapaan", ortorexiaan.
Lisäksi lähinnä miesten keskuudessa on todettu olevan lihasdysmorfiaa, joka on kuulemma ikäänkuin "käänteinen anoreksia". Tästä sairaudesta löytyy lisää informaatiota näistä alla olevista linkeistä:
http://www.iltalehti.fi/terveys/2010102512581527_tr.shtml
http://www.duodecimlehti.fi/web/gue...article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero
Ne tuntemani henkilöt, joilla on ollut aiemmin bulimiaa, ovat usein olleet masentuneita niihin aikoihin, kun heillä on ollut syömishäiriö ja heillä on ollut ylipainoa. He ovat olleet mahdollisesti lapsena/nuorena ylipainoisia ja jatkuva pilkkaaminen on aiheuttanut heille itsetunnon murenemista, joka ei ole välttämättä parantunut, vaikka he ovat päässeet bulimiasta eroon.
He ovat mielestäni ihmisiä, jotka osaavat nauttia hyvästä ruuasta (vaikka heidän suhtautuminen ruokaan on epätervettä), saavat siitä mielihyvää erilaisissa elämäntilanteissa (ilot ja surut) sekä tuntevat samaan aikaan syyllisyyttä syömisestään. Sitten ovat nämä syömishäiriöiset, jotka pelkästään ahmivat ruokaa, mutta eivät oksenna sitä pois. Näit bulimikkoja ja ahmijoita voi olla vaikeampi tunnistaa, kuin esim. anorektikkoa.
Off topic:
Vuosi sitten eräs ystäväni kuoli, kun hänen sydämensä petti. Kyseessä oli 60 -vuotias nainen, joka ei syönyt. Kyse ei ollut sellaisesta syömishäiriöstä, joka johtui ulkonäköpaineista - halusta olla laiha, vaan masennuksen aiheuttamasta syömättömyydestä (tiedän, että ihmisiä kuolee myös tähän). Hänellä oli koko aikuisikänsä mielenterveyden kanssa ongelmia, eikä asiaa auttanut viimeisinä vuosina se, että hänen viimeisin miesystävänsä kuoli ja hän joutui työttömäksi firman irtisanoessa väkeä. Masennustaan hän "paransi" alkoholilla sekä lääkkeillä.
Puolta vuotta ennen hänen kuolemaansa sanoin hänelle suoraan, että hän kuolee, jos hän jatkaa samaan malliin. Sanoin, että hänen pitää yrittää ottaa itse vastuu omasta syömisestään. Hän saattoi syödä viikon aikana (itsensä pakottaen) muutaman leivänpalan, tomaatin sekä juoda alkoholia. Hänen lihaksensa olivat surkastuneet (en muista, millä tätä K-kirjaimella alkavaa tilaa kutsutaan), hän oli alipainoinen, sydän hakkasi ja hän kaatuili.
Ystäväni kertoi, ettei hän ole ikinä tykännyt syömisestä eikä varsinkaan yksin syömisestä. Hän oli hyvin ronkeli, joka ei tykännyt monestakaan ruokalajista. Yritin ehdottaa, että hän alkaisi käydä päivittäin syömässä ulkona lounasravintoloissa (hänellä ei ollut rahasta pulaa), joissa hän saattoi tavata tuttuja kasvoja, mutta tätä hän ei tehnyt.
Yhteisellä lomareissullamme hän pysyi erossa alkoholista ja söi, kun minä valvoin vieressä (jopa ihan hyvällä ruokahalulla). Reissusta palattuamme varasin hänelle hänen luvallaan ajan terveyskeskuksesta, jonne kerroin missä mennään. Talven aikana hän kävikin terveyskeskuksissa kunnollisessa terveystarkastuksessa, labrakokeissa, punnituksissa, psykiatrin/yleislääkärin luona jne.
Hän inhosi kiinteän ruoan nielemistä ja siksi ehdotin hänelle, että hän ostaisi itselleen lisäravinteita, minkä hän tekikin. Niillä hän yritti elää talven yli, ennen kuin hän keväällä kuoli. Valitettavasti hän asui yksin toisella paikkakunnalla eikä hänellä ollut enää kauheasti ystäviä jäljellä. Kaikki hänen lähisukulaisensa olivat kuolleet lukuunottamatta iäkästä enoa, jonka asioita hän kävi hoitamassa.
Näkisin, että ystäväni teki "hitaan itsemurhan" syömättömyydellään samaan aikaan, kun hän pelkäsi kuolemista.
Huom! Yllä kirjoittamani jutut ovat suurimmaksi osaksi omia mielipiteitäni ja olettamuksiani. En ole terveydenhuollon ammattilainen enkä syömishäiriöiden asiantuntija.