Kysäisin Valiolta asiaa, ja vaikka vastaus vähän myöhässä tuleekin laitan sen nyt kuitenkin muittenkin luettavaksi.
Tekstistä paistaa tietysti valion omat "propakanda" mutta on tässä jotain tietoa ja perääkin .
Kysymykseni kuului:
Miten maidon juominen ruokailun aikana vaikuttaa vitamiinien
tai esimerkiksi raudan imeytymiseen ?
Vataus :
Maito itsessään sisältää monia vitamiineja ja kivennäisaineita (tiamiinia,
B2-, B12-,niasiinia, D-vitamiinia, kalsiumia, sinkkiä, fosforia,kaliumia,
kuparia, seleeniä ja jodia), joista eniten kalsiumia ja D-vitamiinia. Nämä
ravintoaineet rikastuttavat ruokavaliota nautittiin maito ruoan kanssa tai
ilman.
Kalsium saattaa vaikuttaa raudan, sinkin, kuparin ja magnesiumin
imeytymiseen heikentävästi, mutta vain jos sen saanti on todella runsasta
sekä raudan, sinkin, kuparin tai magnesiumin puolestaan hyvin vähäistä.
Kalsiumin vaikutus näiden kivennäisaineiden imeytymiseen on hieman erilaista
myös siitä riippuen onko ateria suuri vai pieni sekä mitä muuta aterialla
nautitaan. Kalsiumin vaikutus on suurempi pienillä välipala-tyyppisillä
aterioilla (esim. juustoleipä) kuin suurilla aterioilla. Terveellä
ihmisellä kalsiumin saannista ei siis pitäisi olla haittaa raudan, sinkin,
kuparin ja magnesiumin imeytmisen suhteen. Raudan puutos anemiasta
kärsivillä voi olla etua siitä, jos he nauttivat rautavalmisteen ja maidon
erikseen.
Vitamiinien imeytymiseen maito ei juurikaan vaikuta. Maidon sisältämät
rasvahapot saattavat lisätä rasvaliukoisten A-,D-,E- ja K-vitamiinien
imeytymistä. Maidossa olevat proteiinit ja peptidit saattavat myös lisätä
joidenkin kivennäisaineiden imeytymistä.