Suuri proteiinikeskustelu

Meta title: 💥 SUURI PROTEIINIKESKUSTELU – SAANNIT, LAADUT, LÄHTEET JA OPTIMAALINEN RAVITSEMUS 💥

Meta description: Keskustelua proteiinista: lähteet, laadut, imeytyminen, määrät, treenaajan tarpeet, ruokavalioiden erot ja käytännön kokemukset.


Originally posted by JuhazOne
Onko hydrolysoitu proteiini yhtään sen parempaa palautumisjuomassa kuin tavallinenkaan? Nuo hydrolysoidut proteiinit maksavat niin mukavasti enemmän ja makukin on kuulemma sen verran ihana, ettei ensimmäisenä tee mieli ostaa niitä.

Proteiinin hydrolysointiasteella on suuri merkitys anabolisena aktivaattorina.
 
Originally posted by Juha1
Imeytyvät paremmin ja maistuvat paremmille, sopivat paremmin palautus juomaan kuin GOod night protskuksi ((MUTUUUU)):thumbs:
Anteeksi kuinka? Hydrolisoitu heraproteiini maistuu maustamattomana lähinnä koiran oksennukselta kun taas tavallista konsentraattia nyt sentään pystyy pelkän veden kanssa nielemään.
 
Onko kenelläkään ollut allergiareaktioita erillaisilla heraproteiineilla, siis vain jollakin valmisteella. Itse olen käyttänyt muutamia mutta vain Fast:n whey3 aiheuttaa lievän allergisen reaktion. Oisko tietoa mikä voisi olla syy? Laktoosi-intoleraktikko en ole.
 
Re: Re: Re: Hydrolysoitu proteiini hyödyllistä?

Originally posted by aabo
Varmaan TOOODELLA suuri..........

Kaseiinin ja heran välllä on selvä ero mutta tietääkö kukaan kuinka asian laita on eri herojen välillä?
 
Esitetäänpä sellainen kysymys, että onko tuote jonka proteiinista 1/3 on heraisolaattia, 1/3 munaproteiinia ja 1/3 maitoproteiinia, sopivaa palautusjuomaan?
 
Re: Re: Hydrolysoitu proteiini hyödyllistä?

Originally posted by pahvieikka
Proteiinin hydrolysointiasteella on suuri merkitys anabolisena aktivaattorina.

Eli mielestäsi tavallista proteiinipitoista ruokaa (esim. rahka, liha, kala...) syömällä kasvaa paljon huonommin?
 
Täytyy muistaa, että insuliini on voimakas anabolinen hormoni. Nopeammin imeytyvä proteiini (tässä tapauksessa hydrolysaatti) saa aikaan insuliinin nopeamman erityksen erityisesti hiilarin kanssa ja on muutenkin nopeammin solujen käytettävänä.
 
Originally posted by gotto
Täytyy muistaa, että insuliini on voimakas anabolinen hormoni. Nopeammin imeytyvä proteiini (tässä tapauksessa hydrolysaatti) saa aikaan insuliinin nopeamman erityksen erityisesti hiilarin kanssa ja on muutenkin nopeammin solujen käytettävänä.

Suomeksihan tämä tarkoittaa että harjoituksen jälkeen elimistö on katabolisessa tilassa eli lihaksia kuluttavassa/purkavassa tilassa. Hydrolysaattia nauttimalla saadaan tuo ikävä tila tapettua nopeammin ja anabolinen (kasvu)tila päälle.

Lisäksi jostain on päähäni tarttunut että hydrolysaatin paremman imeytymisen myötä annostus verrattuna esim. tavalliseen heraan voisi olla puolet pienempi jolloin taas tuo kilohinta ei tunnu niin pahalta. Eriasia on tietenkin se jaksaako kukaan naukkailla hydrolysaattia tarpeeksi usein jotta proteiinivaste pysyisi tarpeeksi tasaisena koko päivän. Korjatkaa jos olen väärässä!
 
Originally posted by gotto
Täytyy muistaa, että insuliini on voimakas anabolinen hormoni. Nopeammin imeytyvä proteiini (tässä tapauksessa hydrolysaatti) saa aikaan insuliinin nopeamman erityksen erityisesti hiilarin kanssa ja on muutenkin nopeammin solujen käytettävänä.

Tämän perusteella optimaalisin tapa kasvattaa lihasta on syödä pelkkiä aminohappoja (proteiinin sijasta), onkohan moisesta tehty luotettavaa vertailevaa tutkimusta?
 
Originally posted by Jokkeri
Suomeksihan tämä tarkoittaa että harjoituksen jälkeen elimistö on katabolisessa tilassa eli lihaksia kuluttavassa/purkavassa tilassa. Hydrolysaattia nauttimalla saadaan tuo ikävä tila tapettua nopeammin ja anabolinen (kasvu)tila päälle.

Itseasiassa hiilarit on paljon parempi tapa nostaa insuliinitasoja kuin minkään sortin proteiini.

Pasteenpas lyhyen pätkän yhdesta tutkielmasta.

"He havaitsivat myös, että hiilihydraattien nauttiminen aiheutti vähentyneen proteiinien hajoamisen lihasten myofibrilleissä, vähentyneen virtsan urean määrän sekä lisääntyneen fraktionaalisen proteiinisynteesin."

Tossa oli siis juotu hiilareita 1g/kg heti treenin jälkeen ja tunti treenin jälkeen ja vertailuna oli placabo ryhmä.

Ja tuo lainaus oli otettu Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksella tehdystä tutkielmasta. Linkki tohon on annettu täällä pakkotoistossa, tosin en ala sitä threadia ettimään. Mulla on toi tulostettuna täällä kotona.
 
Re: Re: Re: Hydrolysoitu proteiini hyödyllistä?

Originally posted by indigof73
Eli mielestäsi tavallista proteiinipitoista ruokaa (esim. rahka, liha, kala...) syömällä kasvaa paljon huonommin?

Kysymys oli palautusjuomasta, jossa hydrolysointiasteella on suuri merkitys, vapaat aminohapot tai kiinteä ruoka eivät imeydy "kertalaakina" ja juuri tästä pitäisi palautusjuoman nauttimisessa pitäisi olla kyse.
 
Re: Re: Re: Re: Hydrolysoitu proteiini hyödyllistä?

Originally posted by pahvieikka
Kysymys oli palautusjuomasta, jossa hydrolysointiasteella on suuri merkitys, vapaat aminohapot tai kiinteä ruoka eivät imeydy "kertalaakina" ja juuri tästä pitäisi palautusjuoman nauttimisessa pitäisi olla kyse.

Jeps, mun moka. Unohdin keskustelun tuoksinassa, että kysyjä oli nimenomaan kiinnostunut palautusjuomasta.
En kuitenkaan käsitä, miten 'hydrosylaatti' imeytyisi nopeammin kuin vapaat aminohapot. Täydellinen hydrolysointihan kemiallisesti tarkoittaa, että proteiini on pilkkoutunut aminohapoikseen :confused:
 
Asiaa on tutkittu ja tällaiseen tulokseen on tultu. Toki aminohapoilla on paikkansa (esim. glutamiini) ennen treeniä ja jälkeen. Mukana ei saa olla hiilaria, koska silloin se jää mahaan seisomaan ja hydrolysointi menee hukkaan. Tuotteen laadulla on siis merkitystä eli pelkkä hydrolysointi ei siis takaa vielä mitään.
 
Ainakin Fastin Reco2 suklaa ja mansikka sekä Evolutionin Ultra Whey suklaa aiheuttaa mulle pahat allergiset reaktiot. Kurkku turpoaa ja limaa erittyy ihan järjettömiä määriä noiden kanssa. Tämän takia hommasin Fast Whey hydrolysoitua heraproteiinia joka maistuu elefantin valkovuodolle, mutta ei aiheuta mitään oireita.
 
Originally posted by pahvieikka
Asiaa on tutkittu ja tällaiseen tulokseen on tultu. Toki aminohapoilla on paikkansa (esim. glutamiini) ennen treeniä ja jälkeen. Mukana ei saa olla hiilaria, koska silloin se jää mahaan seisomaan ja hydrolysointi menee hukkaan. Tuotteen laadulla on siis merkitystä eli pelkkä hydrolysointi ei siis takaa vielä mitään.

Haluaisin selvittää ennen kaikkea, mitä tällä 'hydrosylaatti' -ilmauksella tarkoitetaan -siis proteiinin kemiallisen rakenteen kannalta? Hydrolysointi tarkoittaa sitä, että polypeptidiketju on pilkkoutunut yksittäisiksi aminohapoiksi - hydrolysointiaste olisi siis tässä tapauksessa täydellinen. Jos se on _osittainen_, proteiini on pilkkoutunut lyhyemmiksi peptideiksi? Mitä lyhyemmistä peptideistä on kysymys, niin periaatteessa sitä nopeammin ne imeytyvät. En tiedä, imeytyvätkö muutaman aminohapon pituiset peptidit nopeammin kuin vapaat aminohapot -onko sinulla heittää jotain referenssiä? Joka tapauksessa proteiinisynteesissä käytetään kuitenkin vapaita aminohappoja.
 
Originally posted by indigof73
En tiedä, imeytyvätkö muutaman aminohapon pituiset peptidit nopeammin kuin vapaat aminohapot -onko sinulla heittää jotain referenssiä? Joka tapauksessa proteiinisynteesissä käytetään kuitenkin vapaita aminohappoja.

Jhulmin et kavereiden urheilujuomajutussa mainittiin, että di- ja tripeptideille on suolistossa oma kuljetusmekanismi, jota vapaat aminohapot eivät voi käyttää, ja näin ollen niiden imeytyminen olisi nopeampaa. Tiedä sitten miten marginaalinen tuon merkitys on.
 
Originally posted by viltteri
Jhulmin et kavereiden urheilujuomajutussa mainittiin, että di- ja tripeptideille on suolistossa oma kuljetusmekanismi, jota vapaat aminohapot eivät voi käyttää, ja näin ollen niiden imeytyminen olisi nopeampaa. Tiedä sitten miten marginaalinen tuon merkitys on.

Oisko tossa tutkimuksessa jotain viitteitä...
 
Mainittu tutkimus (ja siellä sivu 15):

http://www.cc.jyu.fi/~jjhulmi/Urheiluravitsemus.pdf

Jutussa mainitut viitteet asian tiimoilta:

Crampton, R.F., Gangolli, S.D., Simson, P. & Matthews, D.M. 1971. Rates of absorption by rat intestine of pancreatic hydrolysates of proteins and their corresponding amino acid mixtures. Clinical Science 41, 5, 409-417.

Grimble, G.K., Rees, R.G., Keohane, P.P., Cartwrigth, T., Desreumaux, M. & Silk, D.B. 1987. Effect of peptide chain length on absorption of egg protein hydrolysates in the normal human jejunum. Gastroenterology 92, 1, 136-142.

Zaloga, G.P. 1990. Physiologic effects of peptide-based enteral formulas. Nutrition in Clinical Practise 5, 6, 231-237.


Tutkikoon ken jaksaa.
 
Back
Ylös Bottom