Suuri proteiinikeskustelu

Meta title: 💥 SUURI PROTEIINIKESKUSTELU – SAANNIT, LAADUT, LÄHTEET JA OPTIMAALINEN RAVITSEMUS 💥

Meta description: Keskustelua proteiinista: lähteet, laadut, imeytyminen, määrät, treenaajan tarpeet, ruokavalioiden erot ja käytännön kokemukset.


Mun mielestä on väärin syödä mitään, jolla ei ole ollut tilaisuutta juosta karkuun... edes jossain vaiheessa evoluutiota. Tosta huulesta ei tartte suuttua.

Lihasta en vielä luovu, mutta jos joku esittelee menestyviä voimaurheilijoita, jotka elävät kasvisravinnolla, niin lupaan harkita asiaa. Ja kaikille kasvissyöjille: Voimajooga tai powerwalk eivät oikeasti ole voimalajeja.
 
tosta tulikin mieleen jo "erittäin terveellisen uncle ben's jasmiiniriisin" paketin kyljessä oleva suositus. "Tasapainoinen ruokavalio koostuu noin 55% hiilihydraatista, 30% rasvasta ja 15% proteiinista. Omasta mielestäni proteiinia et voi saada liikaa. Tietty pitää taas muistaa, että uncle ben's tietenkin ajattelee normaaleita pulliaisia, jotka vetävät vaaleaa riisiä ja perunaa vatsan täyteen ja miettivät, miksi eivät laihdu vaikka kuinka yrittävät, eivätkä ole syöneet tänään kuin 25 pisteen edestä sallitusta 30:stä. Ainakaan dieetillä ei voi saada liikaa proteiinia, silkka mahdottomuus.
 
Originally posted by Danger
Kyllä kannattaa pyrkiä sellaiseen hien hajuun josta kuvittelee haistavansa ammoniakin... tai haistanko sittenkään. Silloin ollaan "on the edge".. ja sehän on sitä mitä haetaan :cool:
Haiseeko siis porukalla jo itse hiki ammoniakille, vai vasta hikiset vaatteet? Itse olen aina miettinyt, että miksi läpimäräksi hiottu vaate alkaa hetken päästä haista "salmiakille"? Voisikohan tässä olla kyseessä sama juttu? Kun en oo yläasteen jälkeen ammoniakkia haistellu, ni on haju päässyt unohtumaan...

Mulla toi ilmiö on siis ihan jokapäiväinen, vaikka en proteiinia hirveesti saa päivässä ahdettukaan. Tosin lihaskasvustani päätellen elimistö ei ilmeisesti ota grammaakaan proteiinista käyttöön :itku: Kaikki yli 20 gramman on mulle ylimääräistä?
 
Originally posted by Phat
Tälläistä juttua lueskelin liiasta proteiinista

Sivu on tottakai erittäin subjektiiviselta taholta (veget)

Pääpointti: jengi vetää liikaa proteiinia joka aiheuttaa jos jonkun moista vaivaa. Urheilijoiden proteiinintarve on vain hieman enemmän kuin rivikansalaisella.

Itse en allekirjoita mutta toisaalta olen kuitenkin maltillisen proteiinimäärän kannattaja eli se 2g/painokilo ei mielellään ylittyisi. Mielipiteitä/vastaavia linkkejä tai mielellään tämän kumoavia tutkimuksia??

Potaskaa. Kato se mun työ Protein Met Exerc Human....
 
Mitä on ionivaihdettu proteiini? Ja toiseksi: mitä tarkoittaa, kun proteiini on hydralysoitu? Onko se parempaa kuin halpa perus heraprotsku?
 
Tästä aiheesta oli muistaakseni aika hyvä threadi aikasemmin, löytynee sörtsillä..

Mutta lyhykäisyydessään, ionivaihdetut ja hydrolysoidut protskut on hienosti kikkailemalla ja uusinta tekniikkaa (tm) käyttäen pilkottu siten, että ne imeytyvät nopeammin. Usein niitä käytetään juuri palautusjuomissa.

Hieno nimi maksaa, mutta onko niistä mitään hyötyä vs. perushera? Mielestäni ei, mutta jokainen voi toki kokeilla itse.
 
Ioninvaihto on proteiinien eristämiseen käytettävä menetelmä, jossa haluttu proteiini sitoutuu ioninvaihtohartsiin ja ei-toivottu materiaali joko ei sitoudu ollenkaan (ja menee läpi) tai sitoutuu eri affiniteetilla. Sitten haluttu proteiini voidaan eluoida ts. huuhtoa tietynlaisella puskuriliuoksella ioninvaihtomateriaalista irti, jolloin saadaan erotettua kohtalaisen puhdasta proteiinia muusta materiaalista. Labramittakaavassa tämä tehdään pakkaamalla tuota ioninvaihtohartsia lasiputkeen ja puskemalla sen läpi tuo käsiteltävä materiaali. Teollisessa mittakaavassa voi olla joitain käytännön eroja, ei ole kokemusta. Oma valinta onko tuolla sitten merkitystä verrattuna johonkin proteiinivalmisteeseen, jossa on mukana hieman muutakin kamaa, kuten rasvaa tai hiilareita.

Hydrolysoitu proteiini on pilkottua proteiinia ts. pitkä aminohappoketju on pilkottu lyhyemmiksi pätkiksi. Periaatteessa tämä voi imeytyä paremmin.
 
Re: Re: veget

Originally posted by Phat
Toi voisi olla mahdollista jos tällä hetkellä kaikki ihmiskunnan käyttämä ravinto olisi lihaa. Täytyy kuitenkin muistaa että suurin osa ihmisen käyttämästä ravinnosta on jo kasvikunnan tuotteita, kuten viljat, riisi, maissi.
Yhden ISON sonnin valmistamiseen tarvitaan helvetisti heinää ja se vie pinta-alaa mutta jos tämä alue missä kasvatetaan heinän sijasta esim riisiä söisi siitä varmasti useampi ihminen kuin, siitä sonnista. EMT ymmärsinkö kirjotukses väärin mut aivan sama.
 
Originally posted by apophis
Niin ja tosimiehethän syö ainoastaan karhuilla ruokittujen karhujen lihaa!

Jos sä pedon lihaa haluat syödä, niin naapuri (anopit loppuvat kesken) päivässä pitänee lääkärin loitolla. :evil:
 
Proteiinin määrä

Tämä on mielenkiintoinen kysymys laajemmassa mittakaavassa. Uskon, että tulevaisuudessa ihmiskunta tyydyttää proteiinintarpeensa hyvin pitkälti soijaproteiinilla. Tämä siksi, että merissä ei riitä kalaa eikä laitumilla ruohoa tuottaa sikaa, nautaa, kanaa ja maitotuotteita esim. 10-12 miljardille ihmiselle. Jos ajatellaan puhtaasti proteiinintuotantoa, niin soijaa voidaan kaikkein tehokkaimmin tuottaa, nykyaikaisen maanviljelyksen keinoin.

Em. ei millään tavalla koeta väittää, että "Soija on parasta! Syökää pirusti soijaa!!ygönen!!!!", vaan vain pohtia sitä, miten ihmiskunta kokonaisuutena esim. 20-100 vuoden päästi tulee tyydyttämään proteiinin tarpeensa. Tunnettu tosiasia on, että proteiini ja rasva ovat välttämättömiä ihmiselle. Rasvaa on helppo tuottaa rypsistä, aurongonkukista yms. kasviperäisistä lähteistä yllinkyllin, mutta entä proteiinia?

Ehkä ihminen pystyy selviämään kohtuullisesti esim. riisin ja viljan sisältämällä proteiinilla, mutta mitenpä voisi tulevaisuutta yhtään varmaksi ennustaa. Arvelen, että vielä meidän elinaikanamme eläinperäisen proteiinin (sika, nauta, kala, kana) kilohinta tulee nousemaan ja paljon. Tästä esimakuna vastikään julkaistut tiedot monien merikalalajien uhanalaisuudesta (esim. tonnikala). Täten on soijan käyttöä tod.näk. lisättävä ja vain varakkailla länsimaalaisilla on mahdollisuus syödä minkäänlaista lihaa.

Menipä :offtopic: yömyöhällä/aamuvarhaisella, mutta oevoe, anti mennä ny.
 
Re: Proteiinin määrä

Originally posted by iivili

Em. ei millään tavalla koeta väittää, että "Soija on parasta! Syökää pirusti soijaa!!ygönen!!!!", vaan vain pohtia sitä, miten ihmiskunta kokonaisuutena esim. 20-100 vuoden päästi tulee tyydyttämään proteiinin tarpeensa.

Tämä on ihan hyvä aatos, vaikka en ole viher piipertäjä, en silti nauti ajatuksesta eläinten käytöstä lihantuottoon. Lihaa siis syön kuitenkin.

Mielestäni tulevaisuus suuntautuu väkisin siihen että lihaa aletaan "viljelemään" eli geeniteknisesti tuottamaan isoissa altaissa jossa on pelkkää lihasta. Toisaalta voihan lihaproteiinia alkaa tuottamaan syntettisesti mutta uskoisin että ennenpitkää siitä ei hyvä seuraa kun liha on sentään ruokaa kaikkine aineksineen toisin kuin "aminohappo" jauhe.
Tämä nyt on tämmöistä scifi kuvitelmaa mutta odottakaapas... :)

(vuonna 2101, viherpiipertäjät kahliutuivat sätkivien lihojen altaaseen ja vaativat lihojen oikeuksia omaan elämään...)
 
Tästä on kyllä ollu erilaista juttelua mutta sanokaas että paljo käytätte proteiinia painokiloa kohti tai paljon yleensä menee päivässä proteiinia?
Tiedän että 2g olisi sellainen sopiva määrä urheilialle mutta joskus tuntuu että proteiiniä voisi syödä enemmänkin.
Ja kuinka nopeasti proteiini menee läskiksi jos sitä syö liikaa ?
 
"Tuntuu etta vois syoda enemmankin"? Miten ihmeessa tunnet sen?:) Oli vaan ihan pakko kysya... :) Ja kylla se 2g painokila kohti on ihan riittavasti, se etta saat sen ja hiilareiden maaran oikeasti laskettua ja syotya oikein niin on sitten oma asiansa.
 
Re: Re: Proteiini

Originally posted by J0u
Oon kuullu et jos protskua syö liikaa nii voi tulla syöpä myöhemmäs vaihees
Näin se vaan on. Kaikki varmasti muistavat tarinan halsualaisesta turskafarmarista, Erasmus Pullapitkosta, joka söi yhden lihapullan, sai proteiiniöverit ja kuali aivo- ja persesyöpään seuraavana päivänä.
 
Back
Ylös Bottom