Nato-Suomen ”huoltovarmuus” pettänyt heti: USA:n kanssa sovituissa LNG-kaasun toimituksissa jopa vuoden viivästykset
EU-Suomi puskettiin etulinjassa Venäjää vastaan. Kaasun ja sähkön toimitukset Venäjältä katkaistiin taloussodan vastatoimina, samalla kun Suomi luotti Yhdysvaltojen lupauksiin kiteytetyn LNG-kaasun toimituksista. Nyt selviää, että USA:n viennin LNG-terminaali tulee olemaan ainakin 4 kuukautta remontissa kesäkuun onnettomuuden jälkeen. Sovittuja kaasulaivoja ei ole kenties odotettavissa Yhdysvalloista Suomeen vuokrattuun terminaalilaivaan ennen talvea, eikä kenties vielä ensi talvenakaan.
Reutersin mukaan Yhdysvaltain toiseksi suurin nesteytetyn maakaasun vientilaitos, joka kärsi onnettomuudessa kesäkuussa, ei saa korjata tai käynnistää toimintaansa uudelleen, ennen kuin se puuttuu yleiseen turvallisuuteen kohdistuviin riskeihin, USA:n viranomaiset ilmoitti torstaina. Kesäkuun 8. päivänä tapahtunut räjähdys ja tulipalo tyrmäsivät Freeport LNG:n Quintanan laitoksen, mikä pahentaa LNG-kaasupulaa.
Perussyyanalyysi viivästyttää laitoksen osittaista uudelleenkäynnistystä 90-120 päivällä ja saattaa viivästyttää täydellistä uudelleenkäynnistystä, analyytikot sanoivat. Osittaisen nesteyttämistoiminnan odotetaan alkavan uudelleen lokakuun alussa ja palaavan täyteen tuotantoonsa vasta vuoden loppuun mennessä.
”Varsinainen prosessi (tarkistukset, korjaukset ja hyväksynnät) kestää yli kolme kuukautta ja saattaa kestää 6-12 kuukautta”, sanoi Alex Munton, globaalin kaasun ja nesteytetyn maakaasun johtaja Rapidan Energy Groupista.
Freeportin LNG-terminaali on ollut pääasiallinen lähde Eurooppaan rahdattavalle nestekaasulle. Vielä kesäkuussa uskottiin, että onnettomuus ei jäädyttäisi vientiä Eurooppaan syyskuun jälkeen. Terminaalin pääasialliset asiakkaat ovat EU-alueen ja Britannian (70%) lisäksi olleet Kiina, Turkki ja Etelä-Korea.
Suomi luotti vieraan apuun…
Venäjä on toimittanut Suomelle energiaa vuosikymmeniä ilman ongelmia tai huolta kansakunnan huoltovarmuudesta. Venäjä ei ole myöskään uhkaillut tai kiristänyt, saati esittänyt poliittisia vaatimuksia jatkaakseen edullisia kaasun, öljyn ja sähkön toimituksia naapurimaahansa.
Suomi kuitenkin päätti katkaista kaikki huoltovarmuutensa edellytykset, kun Venäjä ilmoitti tukevansa Donbassin tasavaltoja alkaneita kiivaita Ukrainan hyökkäysvalmisteluja vastaan helmikuun lopussa. Sotilaallisen intervention alettua lännen hallitsemaa Ukrainaa vastaan.
”Poliittinen pyrkimys ja tahto on ollut tässä hyvin yhteneväinen ja selkeä alusta asti. Me haluamme eroon venäläisestä energiasta. Me emme halua rahoittaa suomalaisilla varoilla Putinin pyrkimyksiä tuhota Ukrainaa. Se on meille päivänselvä asia”, ministeri Annika Saarikko sanoi toukokuussa, kun Venäjä katkaisi kaasuhanat, kun laskuja ei enää maksettu.
Joe Biden hehkutti maaliskuussa 2022 uutta markkinarakoa vallattaessa: ”Mullistava sopimus” – USA korvaa Venäjän energiaa Euroopassa!
Uusi Suomi uutisoi toiveikkaasti, kuinka Yhdysvallat lupasi lisätä LNG:n tuontia Eurooppaan vähintään 15 miljardilla kuutiometrillä jo tänä vuonna. Suomen globalistit innostuivat Washingtonin lupauksista.
Toukokuussa
uutisoitiin, että Suomen hallitus ”järjesti harkitun tiedotuksellisen vastaiskun” Venäjälle, joka katkaisi maakaasun toimitukset sen jälkeen, kun Suomi jätti kaasulaskunsa maksamatta eikä suostunut Gazpromin asettamaan maksuvaatimukseen ruplissa.
Saarikko kertoi tuolloin tiedotustilaisuudessa, että Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on allekirjoittanut sopimuksen yhdysvaltalaisen Excelerate Energy -yhtiön kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi. Terminaalilaiva Exemplar tulee suunnitelmien mukaan vuoden lopulla Suomen rannikolle turvaamaan etenkin teollisuuden kaasunsaantia.
Ongelmana kuitenkin on nyt, kuten ylläolevasta uutisoinnista selviää, ettei laivaterminaalilla ole satamaa ja tuotantolaitosta, joka lastaisi sen tarvitsemat LNG-kaasulaivat Yhdysvalloissa. On epäselvää, että missä vaiheessa Suomen vuokraama terminaalilaiva saisi lastinsa varmasti pitkässä jonossa suurten EU-maiden odottamia kaasutoimituksia.
”Nesteytetty maakaasu kuljetetaan tankkereilla terminaalilaivaan, missä se höyrystetään jälleen kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon. Saarikon mukaan Suomeen saapuva terminaalialus on varsin mittava, sillä yhdellä lastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta.”
Nyt on kuitenkin uhoaminen hiljentynyt. Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtajan
Pia Oeschin mukaan on olemassa riski, että Suomessa voidaan nähdä ensi talvena 1970-luvun energiakriisin kaltainen tilanne. Asiasta uutisoi
Uusi-Suomi tänään.
Oeschin mukaan Suomessa pitää varautua siihen, että ensi talvena sähkö, lämmitys ja polttoaineet voivat olla todella kalliita. Huolestuneena me tätä koko sektoria tarkastelemme tällä hetkellä”, Oesch sanoo.
”Olemme välillisesti hintojen kautta energiakriisissä joka tapauksessa. Nähtäväksi jää, miten muut eri epävarmuustekijät sääolosuhteista lähtien toteutuvat. Se loppujen lopuksi sanelee, minkälainen tuleva talvi energian suhteen on.”
Oesh vaikenee haastattelussa LNG-toimituskatkosta Yhdysvalloista.
LNG-kaasua on toki saatavilla – ruplilla
Venäjä kiinnittää huomiota sen maakaasua korvaavan LNG-kaasun nopeasti kasvavaan puutteeseen Euroopassa, jossa Venäjää vastaan hyökänneellä EU-alueella energiapulasta on tullut kriisi ja Yhdysvaltojen LNG-toimitusten pettäminen pahentaa tilannetta kriittiseksi.
Venäläinen kaasuntuottaja Gazprom on ehdottanut putkikaasun ruplaa-kaasusta -järjestelmän laajentamista koskemaan nesteytettyä maakaasua (LNG), uutistoimisto Interfax kirjoitti
Reutersin mukaan.
Gazpromin varapäällikön
Kirill Polousin esitys tulee sen jälkeen, kun Venäjä siirtyi viime viikolla takavarikoimaan Sakhalin-2 LNG-laitoksen toiminnan vastatoimena länsimaisille pakotteille. Tämä Venäjän presidentti
Vladimir Putinin allekirjoittama määräys perustaa uuden yrityksen, joka ottaa haltuunsa Sakhalin Energy Investment Co:n oikeudet ja velvollisuudet.
Venäjän osuus maailman LNG-toimituksista on noin 8 %, ja 40 miljardia kuutiometriä alijäähdytettyä kaasua vuodessa, joka tulee pääasiassa Sakhalin-2:sta ja Novatekin Yamal LNG:stä, joka on Venäjän suurin LNG-laitos.