Suomalaiset huonossa kunnossa?

Ymmärrän ett suomen +40 junttiäijät eivät välitä ulkonäöstään mutta naurettavaa on kuin nuoret naiset valittaa läskeistään samalla kun vetää pullaa namaan.
Sepä se, kun moni läskeistään eroon haluava vetää tietoisesti lihottavaa safkaa. Ihmiset ovat aikalailla oman aivokemiansa armoilla. Pelkällä tahdonvoimalla ei pötkitä pitkälle ja tämä pätee muuhunkin kuin laihduttamiseen.
Laihduttaminenhan on periaatteessa helvetin helppoa, mutta todellisuudessa se voi olla aivan ylivoimaisen vaikeaa, kun ei osata käsitellä ja ohjailla omien aivojen toimintaa. Henkilökohtaisesti en tästä syyllistä ketään, koska se voi oikeastikin olla erittäin vaikeaa. Kannustaisin silti jatkamaan yrittämistä ja etsimään uusia keinoja.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ymmärrän ett suomen +40 junttiäijät eivät välitä ulkonäöstään mutta naurettavaa on kuin nuoret naiset valittaa läskeistään samalla kun vetää pullaa namaan. Kuntosalin suosio on kyllä kasvanut mikä on hyvä asia mutta se on varmaan niin että kalja, pulla ja kebabbi maistuu liian hyvälle. Se on tietenkin totta että tulee syötyä huonompaa ruokaa jos on köyhä mutta ei se nyt ole mikään tekosyy. On se tietenkin vaikeaa jos on perhe, lapsia ja duuni ja pitäisi vielä iltaisin harrastaa urheilua mutta se on ihan itsestään kiinni. Kaveritkin haluaa olla hyvässä kunnossa mutta kukaan ei ole valmis tekemään töitä sen eteen:)

Ei urheilu ole asian ydin. Lapsuudessani oli todella vähän lihavia ihmisiä, eikä silloin juurikaan urheiltu. Bodauksesta ei oltu edes kuultu vielä silloin. Arkisin oltiin kyllä paljon aktiivisempia. Maalaistaloissa tehtiin vielä paljon töitä käsin ja muutakin ruumiillista aktiviteettia oli enemmän. Ruoka oli silloin vain selkeästi tylsempää (ja minusta ihan kamalaa! Jauhemaksapihvejä, lihakeittoa ja niitä iän ikuisia kuoripottuja yms.), eikä sitä tehnyt mieli syödä yhtään enempää kuin oli ihan pakko.

Tosin paluuta vanhaan ei enää ole, mutta ehkä siitä ruokailusta voisi vielä ottaa oppia. ;)
 
Meillä töissä on 10 henkilöä joista 2 on reilusti ylipainosia, minä yhtenä. Työteho on kuitenkin paremmalla tasolla kuin muutamalla laihalla kun on asennetta, voimaa ja kuntoa tehdä ruumiillista työtä. Kyllä mä silti sen 40-50kg aion laihtua, terveyden ja ulkonäön vuoksi.
 
Ruoka oli silloin vain selkeästi tylsempää (ja minusta ihan kamalaa! Jauhemaksapihvejä, lihakeittoa ja niitä iän ikuisia kuoripottuja yms.), eikä sitä tehnyt mieli syödä yhtään enempää kuin oli ihan pakko.)

Totta. Eron ymmärtää kun kuuluu siihen sukupolveen jonka elinaikana suomeen on tullut hampurilaisketjut, pizzat ja kebabit. Perunoita ja ruskeaa soosia kyllä syötiin joka helkkarin päivä. No kävin kyllä joskus yläasteaikoina mäkkärissä Ruotsissa, en vaan osannut maalaisjunttina tilata mitään. Kaveri otti juustohampurilaisen.

Työkaverit on kyllä urheilullista sakkia. Tuntuu olevan nykyään luokkaero tän suhteen.
Ehkä surullisinta on käydä alastonsuomessa katsomassa millaseen kuntoon nuoret naiset nykyään syövät itsensä.
 
Ketjun kysymykseen: joo, ovat. Lisään, että koulutustaso korreloi juuri, kuten tässä 2000-luvulla julkaistuissa tutkimuksissa väitetään. Tiivistetysti kyse on siitä, mitä tekee ja mitä ei tee ja kuinka usein, noi siis syömisen, juomisen ja fyysisen kuormituksen suhteen. Voin joku päivä tarkentaa ja pistää tosielämän esimerkkejä, nyt ei jaksa, eikä ehdi. Kokemusta on kahdesta ammatissa, joissa pyörin lähes 100% akateemisesti koulutettujen kanssa ja kahdesta ammatista, joissa olen pyörinyt melkein 100% ei-akateemisten ihmisten kanssa. Mielenkiintoista on, että melkein suurin ero vaikuttaisi olevan siinä, onko henkilö käynyt lukiota vai ei, ei AMK- tai yliopistotason koulutuksessa vai ei.

Lady-72:n esimerkki työpaikalta oli ihan hyvä. Voisin kertoa kymmeniä vastaavia esimerkkejä paitsi siitä, mitä on tehty ja ei ole tehty niin, että ei lihota ja pysytään terveinä ja sitten päinvastaisesta myös, mutta toisaalta se olisi turhaa, koska kyllä väki ne jutut tietää jo.
 
Tilastoistahan sen näkee: Lihavuuden yleisyys Suomessa - THL
Valtaosa aikuisista on ylipainoisia (painoindeksi >25) ja noin 20% aikuisista on lihavia (painoindeksi >30). Urheilijoilla ja etenkin salitreenaajilla voi ylittyä ylipainon raja olematta lihava, mutta sellaisia ihmisiä on väestössä luultavasti aika merkityksetön osuus.
Eli kyllä, Suomessa ollaan lihavia. Ei se kuitenkaan rajoitu pelkästään Suomeen, vaan sitä esiintyy länsimaissa paljonkin. Suomi on tuon linkin mukaan Euroopan keskitasoa tässä asiassa.
.

Mä olin mukana Terveyden ja hyvinvointilaitoksen "Terveys 2011" -tutkimuksessa enkä arvota sitä kaikilta osin todellakaan korkealle. Multa esimerkiksi otettiin kehonkoostumusanalyysi sellaisella tavallisen vaa'an näköisellä laitteella ja se antoi mulle tuloksen, jonka mukaan olen reippaasti ylipainoinen, vaikka en ollut muuta kuin normaalinaista lihaksikkaampi. Siinä se.

Mulle oli kuitenkin tehty muutamaa viikkoa aiemmin kehonkoostumusanalyysi Inbody 720 -laitteella, jonka mukaan painoindeksini oli "yli", mutta rasvaprosenttini oli normaali. Fitnes-indeksini oli tuossa Inbody720 -laitteessa 93. Inbodynsivuilta: Ohjeelliset pistemäärien raja-arvot ovat: alle 70 = hintelä tai lihavuus, 70-90 = normaali, yli 90 = lihaksikas, roteva. Fitness-indeksiin vaikuttavat rasva- ja lihasmassan suhde ja niiden määrä. Liian pieni tai liian suuri rasvaprosentti laskee fitness-indeksiä. Tavallista suurempi lihasmassa nostaa fitness-indeksiä.

Pointtini on se, että jos tehdään virallista, monien luotettavien tahojen maksamaa tutkimusta suomalaisten terveydentilasta, tulisi laitteidenkin olla sen verran hyvät, että ne antaisivat ainakin suuntaa-antavasti oikeanlaisia tuloksia. Annoin täatä palautetta heille. Nythän kaikki tutkimuksessa mukana olleet lihaksikkaat ihmiset luokiteltiin tutkimuksen mukaan ylipainoisiksi. Mutta joo, kait tuo tutkimuskin oli "suuntaa-antava" eikä siihen pidäkään luottaa ihan täysillä.
 
Tuntuu olevan nykyään luokkaero tän suhteen.

Eriarvoisuus ja ääripäät tuntuvat tosiaan lisääntyneen ja korostuvan tässäkin asiassa. Toisaalta näkee fitness- ja healthie -elämäntapaa vietynä äärimmilleen ja yli, ja toisaalta sitten taas ylipainoisten ja jopa sairaalloisesti ylipainoisten määrä vain lisääntyy.

Tuo Anonymityn mainitsema seikka kehonkoostumuksen virheellisesti mittaamisesta tietty voi jotain tilastollista heilahdusta aiheuttaa; mutta varmasti vain vähän. Koska ei nyt niin, että joka toinen suomalainen niin järjestään ja silmiinpistävän lihaksikaskaan olisi. Ja eikä tarvitse imo kuin katsella ympärilleen vaikka ratikassa tai bussissa. Kyllä se läskin määrä, enkä nyt puhu parista kilosta, vaan painosta, jonka myötä ihminen ei enää edes matkustusvälineen penkkiin mahdu, on lisääntynyt hurjasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
 
Nythän kaikki tutkimuksessa mukana olleet lihaksikkaat ihmiset luokiteltiin tutkimuksen mukaan ylipainoisiksi. Mutta joo, kait tuo tutkimuskin oli "suuntaa-antava" eikä siihen pidäkään luottaa ihan täysillä.
Niin, tossa mä kyllä vähän sivusinkin tätä. Lihaksikas ihminen menee helposti "ylipainon" puolelle, jos pelkkää painoindeksiä katsotaan. En kuitenkaan usko, että tää heilauttaa noita tuloksia merkittävästi mihinkään suuntaan, ellei tutkittuun ryhmään hakeutunut poikkeuksellisen paljon lihaksikkaita ihmisiä. Koko väestöstä ei mun arvioni mukaan kovin suuri osuus ole lihaksikkaita ihmisiä.

Parastahan se olisi, jos pystyttäisi luotettavasti ja helposti erittelemään lihaksesta ja rasvakudoksesta tuleva paino. En oo noihin Inbodyihin tutustunut, mutta oon kuullut että niistä voi tulla aika vaihtelevia tuloksia laitteesta riippuen. Jos se pitää paikkansa, niin ei sellainenkaan kelpaa tutkimusta tehdessä.
 
Joo, Anonymityn tarinaan liittyen, niin monet ns. viralliset kuntomittarit ovat aika puutteellisia, nätisti sanottuna. Esimerkkeinä voisi mainita vaikkapa intin lihaskuntotestin vatsa- ja selkälihasosuudet ja kuuluisan UKK kävelytestin. Olen pakkiksellakin joskus sen selostanut, miten tein it-duunarina suunnilleen tämän kokoisena noin 10v sitten UKK testin. Sain tulokseksi jotain "Ylipainoinen ja huonokuntoinen, on syytä laihduttaa" tai sinne päin vain ja ainoastaan siksi, että BMI:ni on vähän päälle 28, eli lähellä vakavaa ylipainoa. Kun vertailin minun ja muiden tuloksia, niin aikani oli aika lailla sama kuin muilla, mutta syke noin kymmenen lyöntiä alempana. Jos ajatellaan aikaa, matkaa ja sykettä, niin tuosta voisi päätellä, että oli silloin ihan hyvä kunto. Mutta kun ei, se iiiivöll BMI kun oli korkea, niin heti pisteet alas ja viis siitä, jos vyötärönympärys on yli 30cm pienempi, kuin rinnanympärys. :rolleyes:

Veikkaan, että esim. Anonymitylle tulisi saman suuntainen tulos UKK kävelytestistä, koska olethan sä todella lihaksikas ja vahva nainen ja sen takia voi BMI olla korkea, mutta kunto ja terveys silti loistava.
 
Geeneistä myös kiinni aika paljon. Usein miten ylipainoisilla vanhemmilla on ylipainoisia lapsia. Oma äitini on ollut koko ikänsä erittäin hoikka ja faija koko nuoruutensa keski-ikään asti ripped kunnossa ja broidini syö vaikka mitä epäterveellistä ruokaa yhtenään ja silti on erittäin tikku ja mahaa ei ole ollakseen. Myös vaikutusta totta kai, että kumpikin meistä on lapsesta asti harrastanut liikuntaa jossakin muodossa.

Kaverini, joilla on tikku vanhemmat ovat itsekkin yleensä hoikkia/ normaalipainoisia / hyvässä kunnossa. Hieman turha kyllä yleistää, mutta näin se tuntuu menevän.
 
Geeneistä myös kiinni aika paljon. Usein miten ylipainoisilla vanhemmilla on ylipainoisia lapsia. Oma äitini on ollut koko ikänsä erittäin hoikka ja faija koko nuoruutensa keski-ikään asti ripped kunnossa ja broidini syö vaikka mitä epäterveellistä ruokaa yhtenään ja silti on erittäin tikku ja mahaa ei ole ollakseen. Myös vaikutusta totta kai, että kumpikin meistä on lapsesta asti harrastanut liikuntaa jossakin muodossa.

Kaverini, joilla on tikku vanhemmat ovat itsekkin yleensä hoikkia/ normaalipainoisia / hyvässä kunnossa. Hieman turha kyllä yleistää, mutta näin se tuntuu menevän.

Eikö tuo teoria ole jo kumottu? Lihavat vanhemmat siirtävät huonot tapansa omille lapsillensa. Vanhemmathan eivät ole mitään sukua (toivottavasti) toisillensa...
 
Lapsethan siitä kärsivät totta kai, jos vanhemmat mättäävät herkkuja päivät pitkät ja syöttävät lapsiaan näillä. Mutta lähinnä meinasin aineenvaihduntaa ja kropan olemusta/mihin se läski kertyy ja kertyykö se mitenkä helposti, noihin asioihin vaikuttavat geenit.

Kaverini kanssa joskus mietittiin miten helvetin vaikeeta bulkkaaminen meille on, kun rampataan paskalla 2 - 4x päivässä ja hämmästeltiin, miten yks kaveri ei koko viikon reissun aikana käynyt kertaakaan paskalla(tämä kaveri on ylipainoinen ja kumpikin vanhemmista ylipainoisia).

Edit. jokainen kuitenkin voi vaikuttaa tuohon omaan painoonsa totta kai, oli sitten miten huonot, tai hyvät geenit tämän suhteen. Mutta joillekkin se on vain vaikeampaa pysyä hoikkana ja turpoavat helpommin, mikäli eivät siihen panosta.
 
Lapsethan siitä kärsivät totta kai, jos vanhemmat mättäävät herkkuja päivät pitkät ja syöttävät lapsiaan näillä. Mutta lähinnä meinasin aineenvaihduntaa ja kropan olemusta/mihin se läski kertyy ja kertyykö se mitenkä helposti, noihin asioihin vaikuttavat geenit.

Kaverini kanssa joskus mietittiin miten helvetin vaikeeta bulkkaaminen meille on, kun rampataan paskalla 2 - 4x päivässä ja hämmästeltiin, miten yks kaveri ei koko viikon reissun aikana käynyt kertaakaan paskalla(tämä kaveri on ylipainoinen ja kumpikin vanhemmista ylipainoisia).

Syötte enemmän kuitua. Kokeilkaa jättää kaikki kuitu pois, niin johan alkaa ummettaa! ;)
 
Toki myös geenit vaikuttavat siihen, miten helposti ylipainoa kertyy. Muttei se mikään automaatio, saati tuomio lihavuuteen ole, nykyiselläänhän afaik on asiaa tutkittu, ja todistettu, että liikunnalla voi kumota juurikin niiden (lihavuus)geenien merkitystä. Kyseessä on yleensä monien syiden summa, ja josta merkittävin aina se, mitä sinne käkättimeen menee. Kyllä se lihavinkin laihtuu, kun energiansaantia rajoitetaan riittävästi. Muutenhan eivät edes lihavuusleikkaukset toimisi, koska geenit.

Ja ylipainoisella ihmisellä aineenvaihdunta nyt yleisestikin on niin juntturassa ja/tai muuten ei ideaali, ettei tuo esimerkkisi mitään todista geenien osalta, ja vaikka kaveria eivät vanhemmat olleetkaan ruokkimassa sen viikon aikana.
 
Perintötekijöissä vaikuttaa varmaan myös se, miten nälkä koetaan ja miten ruoka maistuu, tai ylipäätään miten aivot ohjaavat syömisiä. Lisäksi arvaisin, että periytyvä lihavuus johtuu myös pitkälti, ehkä jopa geenejä enemmän opituista ruokailutottumuksista ja elämäntavoista, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle.
 
Kyllä se on liikunnan ja hyötyliikunnan puute, mikä ihmiset läskeyttää nykyään. Nykyään, kun duunit on todella pitkälti istumatyötä, niin ei sitä liikuntaa tule vain tarpeeksi, jos ei sille sitten uhraa vapaa-aikaansa. Tottakai nykyajan roskamässy vaikuttaa kanssa, mutta kyllä sitäkin saa kohtuudella popsia, jos samalla harrastaa kohtuullisesti liikuntaa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom