Suomalainen politiikka

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DayOne
  • Aloitettu Aloitettu
Mikäs se kellariravintola oli missä on ne pitkät pöydät ja tummaa olutta LYÖDÄÄN eteen kysymättä. Melkoiset peijaiset olivat mitä siitä reissusta muistan. joku fleku se tais olla.
Kalikka tai siihen suuntaan oleva nimi, ehkä. Vähän kauempana Praha keskustasta. Menee selvästi ohi niiden Praha 1-20 -aluiden taakse.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
ihan uteliaisuudesta kyselisin kyllä muutamia esimerkkejä maista mihin voisit muuttaa jos muuttaisit? Jossain Espanjassa on yleensä lämpöä riittänyt, mutta viimeaikoina, tai vuosina, pistänyt silmään esim. helteistä johtuva sähkön rajoittaminen, että tärkeisiin paikkoihin riittää viilennyskapasiteettia, muutamassa kohtaa aika kovat helteet siis, ja ihan hiljattain se tulva.joka paikassa omat ongelmat siis. Itse jos muuttaisin niin aika kauas ryssistä ehdottomasti.

Puola. Ei mamuja ja tervettä ryssävihaa.
 
Luulen, että Argentiina on ottanut tässä opportunistisen strategian, kun se haluaa IFM:n pelastavan sen katastrofaalisen talouden tilan. Jenkkien äänivalta IFM:ssä on kolmen Kiinan suuruinen, joten kannattaa olla Jenkkien kanssa hyvissä väleissä BRICS:iin liittyminen ei liene olisi parantanut näitä välejä.

Etkö usko Milein talousuudistuksiin?
 
On järkeä ehdottomasti. Voisi tehdä Suomessakin samat temput.

Minulla on hyvin lyhyt oppimäärä Argentiinasta, joten en osaa oikein sanoa uskonko noiden uudistuksen onnistumiseen.

View: https://youtu.be/8NLzc9kobDk?si=UqrjL2nsz4fz9cvc

Pitkä haastattelu, mutta jos kiinnostaa. Ainakin mulla muuttui ihan merkittävästi kuva tyypistä, koska aiempi perustui monilta osin kamppanjointiinsa ja miten sitä uutisoitiin. Aika paljon siinä on ollut mediapeliä ja todellisuudessa paljon hillitympi, analyyttisempi ja erinomaisen hyvin kartalla realiteeteista - tällaista kuvaa ei saanut, kun katsoi tyypin heiluvan nahkatakissa moottorisahan kanssa.
 
Ja pahoittelut nyt, että tämä koskee suomalaista politiikkaa vain mutkan kautta, mutta kun on täällä aiemminkin spekuloitu talouspoliittisia juttuja ymv. Milein hallinta on nyt ollut Argentiinassa alle vuoden, joka on aivan liian lyhyt aika vetää lopullisia johtopäätöksiä, jos multa kysytään, mutta on silti mielenkiintoista katsoa väliaikatietoja.

- Inflaatio on tippunut siten, että se oli vuositasolla lähteistä riippuen jossain 300-17 000 %:n välillä ja nyt lähteistä riippuen jossain 3-30 % välillä ja laskutrendissä ja joka tapauksessa tippunut alle kymmenesosaan ja matalimmilleen vuosikausiin.
- Argentiinan budjetti on kääntynyt ylijäämäiseksi ensimmäistä kertaa yli 100 vuoteen (ymmärsin, että joinain vuosina, kun maa defaulttasi ja lopetti velkojen maksun, niin budjetti oli hetkellisesti ylijäämäinen, mutta tuo ei ole vertailukelpoista).
- Sitten tämä ei ole vielä toteutunut luku, mutta JP Morgan oli nostanut ennustetta Argentiinan talouskasvusta 8,5 %:iin, joka on kovin maailmassa ja aiempikin enmuste oli yli 7 %. Katsotaan, että kuinka pitkään jatkuu ja kuinka ennusteet osuu. Tästä varsinkin tarvitaan pidemmän ajan dataa, mutta superpositiivinen indikaattori tässä vaiheessa joka tapauksessa.
- Työllisyys, köyhyys, HGI, jne. päivittyvät hitaasti eikä ilman maksullisia palveluita tuollaiseen dataan pääse käsiksi kuin pitkällä viiveellä, mutta alkushokin jälkeen reaalipalkat ovat kääntyneet jo kasvuun ja ilmeisesti edellinen hallinto väärensi data, joka näyttää sitten shokin vielä vähän isompana, koska lähtötaso oli manipuloitu korkrammalle. Tarvitaan pidemmän ajan dataa joka tapauksessa, mutta tähän mennessä näyttää hyvältä olosuhteisiin ja odotuksiin nähden.
- Milein kannatus on ilmeisesti noussut vaaleista, joka on todella poikkeuksellista ja viittaa siihen, että asiat todella ovat menossa parempaan.

Tän luulisi olevan aika shokki ja kuulisin mielelläni aitoja mielipiteitä. Ainakin mun maailmankuva järkkyisi isosti, jos Venezuela tai Kuuba alkaisi yhtäkkiä raketoimaan. Ja tämä on vielä isompi, koska vastaisi enemmänkin sitä, että aiemmin vapaa maa kääntyisi sosialismiin välittömästi ja kaikki menisi hyvin. Tyyliin Singapore kääntyisi kommnistiseksi ja vauhti vain kiihtyisi tai Hong Kong olisi alkanut pärjäämään paremmin, kun CCP otti siellä vallan (tapahtui tietty päin vastoin).

EDit. Lisätään vielä, että vaikka itse odotin tästä suurta menestystä, niin edes mun optimismihöttöisissä unissa en nähnyt näin kiistatonta ja nopeaa parannusta. Odotin, että 2 vuoden päästäkin homma olisi jossain määrin väiteltävissä ja vaatisi tulkintaa. Kuvaavaa on myös se, että useampi lehti on tehnyt Mileistä lokauutisia ja niihin ei ole löydetty muuta kauhisteltavaa, kuin yksittäisten ihmisten haastatteluita. Eli kun luvuista ja todellisuudesta ei löydy vikoja, niin etsitään tyyppejä, joiden subjektiivinen kokemus on huono, ja haastatellaan heitä.
 
Viimeksi muokattu:
Ja sitten vielä kotimaahan. "Oikeistohallituksemmehan" nosti veroja, kuten toki oikeiston ydinarvoihin kuuluu, ja vastoin kaikkia excel-laskelmia, se onkin osoittautunut virheeksi. Kuinka erikoista?!
 
Ja sitten vielä kotimaahan. "Oikeistohallituksemmehan" nosti veroja, kuten toki oikeiston ydinarvoihin kuuluu, ja vastoin kaikkia excel-laskelmia, se onkin osoittautunut virheeksi. Kuinka erikoista?!
Tähän sellainen kommentti, että aika nopea johtopäätös Kauppalehdeltä.. Yleisen alvikannan nosto tuli tosiaan syyskuussa voimaan, eikä se kosketa esimerkiksi elintarvikkeita lainkaan. Jos alv-nosto ei tuo kassaan rahaa odotetusti niin se kertoo tässä vaiheessa ehkä vain siitä että kassalaskelmat menivät pieleen. Kuinka paljon pieleen?

"Jotain kertoo se, että veronkiristys toi syys–lokakuussa valtion kassaan 40 miljoonaa euroa arvioitua vähemmän. Tämä kielii siitä, että jonkinlainen saturaatiopiste on saavutettu."

No 40 miljoonaa on iso luku eli paljon siis?

Alvia kerätään vuosittain 30 - 40 miljardia euroa, ainakin verottajan tietojen mukaan https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tilastot/verotulojen-kehitys/aiemmat-vuodet/vuosi-2023/

Eli kuukausitasolla alvia kertyy n. 35 mrd / 12 kk = 2 916 miljoonaa euroa kuukaudessa. Tuosta -40 miljoonaa on -40 / 2916 = -1,3 %. Tuolta samalta sivulta kun katsoo tilastoa niin tuon mittaluokan huojunta on normaalin puitteissa helposti. Ei ehkä olisi eka kerta valtionhallinnossa kun joku budjettiluku ei mene nappiin.

Enemmän tossa uutisoinnista huokuu, jälleen kerran, perinteisen median pakonomainen tarve kritisoida kaikkea mitä oikeistohallitus tekee, ja tartutaan vähäismpäänkin indikaattoriin mitä mahdollista.

Se, oliko toi alvikannan nosto virhe vai ei, näkyy ehkä joskus vuosien päästä. Mielestäni paljon isompia virheitä, mistä voisi uutisoida ja ruoskia edellisen hallituksen perseet ruvelle, olisi esimerkiksi koronasulut ja vihreä siirtymä, mitkä on tuoneet luultavasti kaikista isoimmat kulut keskiverotkansalaisille tässä viimeisen viiden vuoden aikana. Noista ei kukaan hiisku sanaakaan. Alvin korotus on ihan nothing burger noiden rinnalla. Toki meillä vaikuttaa myös korot ja vaikkapa idänkaupan tyrehtyminen, mutta niille nyt ei hallitus olisi voinut mitään.

mskomu tää ei ollut sua vastaan mitään, rupes taas vaihteeksi vaan harmitteleen media - tällä kertaa kauppalehti.
 
Oikein hyvä oikaus ja näpäytys itselle, kun olin laiskalla päällä, enkä jaksanut perehtyä aiheeseen, vaan postasin tänne. Ja samaa mieltä siitä, että rasittaa, kun median taso on tätä.
 
Paljos sillä jo tehdyllä alvin nostolla laskelmoitiin saatavan lisätuloja valtion kassaan? (en lukenut linkkejä tarkemmin, en tiedä oliko sanottu). Vaikka alv kokonaisuudessaan tuottaakin miljardeja, niin siihen tuota 40 miltsiä ei kannattane verrata, vaan siihen tavoiteltuun lisäverokertymään. Eli esim jos tavoiteltiin 100 miltsiä verotuloa lisää ja saatiin 60, niin sitten lopputulema ei kovin hyvältä näytä. Kauppalehti ei mielestäni kovin vasemmistonut lehti ole, vaikka sielläkin on kyllä seassa monenlaista toimittajaa. Tämä tosin oli pääkirjoitus, joten ei pitäisi tulla yksittäisen vasemmistotoimittelijan kynästä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom