seurustelu masentuneen kanssa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Corto
  • Aloitettu Aloitettu
kotka sanoi:
Hyvä pointti kaljulta, mutta sitten asiaan. Kiinostaisi ensinnäkin tietää onko masenukseen joku selkeä syy? Mikäli joku syy löytyy (yleensä varmaan löytyy) niin sitten asiaa on helpompi lähteä purkamaan. Puolisona täytyisi tässä tilanteessa kyllä jaksaa. Se voi olla vaikeaa, mutta kyllä te yhdessä tuon ongelman voitte voittaa ja suhde siitä varmasti vaan paranee.

Useinkaan masennukseen ei löydy syytä. Voi olla joku laukaiseva tekijä, tai sitten ei. Ainoa, minkä tiede on osannut yhdistää masennukseen on aivojen kemian häiriö. Monilla masentuneilla on serotoniinista, noradrenaliinista ja/tai dopamiinista puutetta. Sitä ei osata sanoa kumpi tuli ensin, masennus vai noiden aineiden puutos. Lääkitys pureutuu juuri noihin puutoksiin ja tuottaa usein hyviä tuloksia. Kuitenkin oikean lääkkeen löytäminen voi olla aikamoista arpapeliä, koska lääketiede ei myöskään osaa selvittää mikä lääke sopii parhaiten, vaan yrityksen ja erehdyksen kautta yleensä löytyy se sopiva.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Lääkkeiden lisäksi masennuksen hoidossa ois tärkeetä tasaset rytmit, niiden eri vaiheiden tunnistaminen ja LÄHEISTEN TUKI....

Mikään ei oo hirveempää, kuin pyöriä masennuksessa yksin. Yleensä masennuksen on aiheuttanut joku alamäki tai vastoinkäyminen ja sittten kun masentuu on enää vaikeeta hoitaa normaaleja ja päivittäisiä asioita.
Töissäkäyminen vaikeituu ja monella se johtaakin joko sairaslomaan, irtisanomiseen/irtisanoutumiseen tai vähintäänkin työtehon laskuun

Pienestäkin asiasta kasvaa isoja asioita kun ne jää hoitamatta ja monta asiaa kertyy hoidettavaksi.

Sitä ei ole todellakaan kivaa katsella, eikä se ole kivaa olla masentuneenakaan. On tullut joskus makoiltua viikkojakin sängyssä, käymättä suihkussa ja kykenemättä tekemään mitää järkevää. Siinä vaiheessa kun vielä jos viimeinenkin tuki tippuu pois on olo jokseen sellanen että millään ole mitään väliä ja helposti tuleekin mieleen ne itsemurhat ja muut epätoivoset ratkaisut.

Mutta niinkuin sanottua, ei se masennus ikuisuuksiin kestä, se voi olla ihan pienikin juttu mikä sytyttää ja sitä kautta saa asioita järjestykseen ja pääsee taas elämään kiinni. Se pieni tai isompi juttu pitää vaan keksiä. Kenellä se on puntti, kenellä lemmikki josta on pakko huolehtia ja toisella joku muu...

Näin siis omasta kokemuksesta voin sanoa.
 
Lukasin tämän ketjun alkupäätä ja huhhuh....
Onko tosiaan niin,että joku kokee toisen jättämisen oikeutetuksi,kun toinen sairastuu!!
Ymärrän että sairaan ihmisen tukeminen on raskasta,mutta se on myös inhimillistä.
Tällä hetkellä masennusta hoidetaan todella paljon "aivokemiallisena häiriönä",kuten Hippa tossa jo totesikin.Välittäjäaineisiin vaikuttava hoito tuo varmasti tulosta,mutta kyllä se tukiverkkokin on tärkee...Voimia vaan ketjun alottajalle!!
 
Hippa sanoi:
Useinkaan masennukseen ei löydy syytä. Voi olla joku laukaiseva tekijä, tai sitten ei. ...

Juu, tällöin tilanne on varmaan vaikeampi korjata normaaliksi. Ketjun aloittajan puolisolla noita syitä näytti olevan useampikin ja varmaan osaavat psykologit ja psykiatrit pystyvät antamaan neuvoja tilanteen purkamiseksi. En voi puhua kuin omasta puolestani, mutta laitetaan nyt tähän oma selvitymisstrategia.

Mulla tuohon masennukseen oli selvä syy/syyt, joten tilanne on erilainen. Ja mulla on mielessä ihan noita samoja asioita mitä kahlaajalintu otti esille. Eli tilanteesta missä mitään ei jaksa tehdä pitää lähteä tekemään niitä hyvin pieniä asioita, eli ei jäädä makaamaan sinne sänkyyn, vaan esim. noustaan ja peitetään sänky. Seuraavaksi voidaan vähän jo siivoilla kotona jne. Noista saa niitä pieniä onnistumisia joilla ainakin minä pääsin pikkuisen takaisin normaali ihmisen rytmiin. Epäonnistumisia ei saisi tulla, vaan pitää hakeutua vaan tilanteisiin, missä niitä onnistumisia tulee. Eli pienin askelin eteenpäin.

Joku lemmikki esim. on hyvä kun sehän ei tule ilman sinua toimeen, eli joku syy on elää (onhan niitä tietysti paljon muitakin, mutta itse sitä ei näe). Minua ei auttanut todellakaan ne tiedot, että masennus saattaa kestää niin ja niin monta vuotta, pahensi vain koko asiaa. Jokatapauksessa kun saa niitä positiivisia kokemuksia, niin se murentunut itsetuntokin paranee asteitain ja se lumipallo lähtee pyörimään oikeaan suuntaan.

Ja todellakin se masentunut ihminen tarvitsee vähintään jonkun joka sitä kuntelee.
 
Tomppa85 sanoi:
Eivätkö tällaiset ihmiset, joilla juuri nyt tällä hetkellä ei mene niin kovaa, ansaitse tukea ja apua päästäkseen eteenpäin?
Kyllä kai. Kysymys onkin hyvin pitkälti siitä, kenen sitä apua pitäisi antaa ja se nyt riippuu monestakin asiasta, esim suhteen kestosta. Jos on sattumoisin alkanut seukkaamaan masennukseen taipuvaisen ihmisen kanssa, niin todellisuuden iskiessä ei seurustelukumppani ole millään lailla velvollinen ryhtymään omaishoitajaksi. Mieluummin nostaa kytkintä ja toivottaa hyvät jatkot, kuin pilaa oman elämänsäkin toisen ongelmilla.
 
Tärkeää olisi varmaan koittaa pitää oma pää niin kylmänä kuin suinkin mahdollista, vaikka partnerin tunne-elämä kuohuisikin.
Kovasti masentunut ihminen kun vie helposti voimia itsensä lisäksi myös läheisiltä, ja jos itse joutuu uupuessaan samaan masennuksen suohon, niin kuka sieltä enää on pois nostamassa.
Kannattaa siis hyvissä ajoin avautua tilanteesta vaikka ystäville tai sukulaisille tms,
niin ehkä sitä kautta asiaan saa hieman objektiivisempaa perspektiiviä. :)
 
Itsehän en koe olleeni koskaan masentunut, tosin äärimmäinen vitutus on arkipäivää.

Pieni vinkki. Valot. Vaikuttavat oikeasti aika paljolti, ainakin omalla kohdalla rupee lähes samantien vituttaa kun joutuu himassa pimeissä käytävissä käppäilemään. Joten valot päälle ;) .

Animen ystäville(miksei muillekin) loisto sarja aiheeseen liittyen.

Kimi Ga Nozomu Eien
 
Maallikon mutta kuitenkin itse masennuksesta kärsineen (kärsivän vieläkin ainakin jollain asteella) ja monen muun masentuneen hoitoa vierestä katsoneen kommentti:

Aika hyvä ratkaisu vois olla se mieto masennuslääkitys. Mulla ei pelkkä puhuminen poistanut noita pahoja hetkiä, mutta lääkkeet (mulla fluoksetiini 20mg/pv) auttoi niihin tosi hyvin. Ainoa haittapuoli joka oli se, että panetus laski jokapäiväisestä joka toiseen päivään (tavallaan ihan mukavaakin), ja välillä tuntui kuin tunneskaalan kontrasti-asteikosta olis kadonnut molemmista päistä 10%. Hiki virtasi myös aika paljon kovemmin. Silti plussalle jäi reilusti.

Kävin myös psykiatrin juttusilla yhteensä n. 20 krt, sain b-lausunnon eli kela maksais kokonaan psykoterapian, eli ainakin kaksi kertaa viikossa tapahtuvan vähintään puolen vuoden ajan jatkuvan keskustelun. Jätin tuon ässän käyttämättä toistaiseksi, ja tuskin tulen ikinä käyttämään.

Ois taas paljon pikkuasioita hoitamatta, joita vaan ei jaksa/kiinnosta hoitaa. Ryhtyminen on aina ollu jotenkin vaikeeta, kun oli lääkitys, sekin onnistui. Pitäisi varmaan laittaa "kuuri päälle" koska vähän niinkuin vastoin lääkärin määräystä sen huomattavasti liian aikaisin lopetin.

Ja, mistäs tuo masennus taas pamahti päälle? Seurustelin reilun vuoden mimmin kanssa, joka ite sairasti masennusta. Ekat puoli vuotta meni hyvin, jaksoi olla vahvana, mutta niinhän siinä kävi että pamahti itellekkin päälle taas. Valitettava tosiasiahan on, että masennus kyllä tarttuu tavallaan, ja helposti puhkeaa jos on asuin/elinkumppaninaan masentunut henkilö ja itsellä aikaisemmin ollut masennusta. En kehdannut jättää muijaa suorin sanoin, joten kärvistelin pari kuukautta ja sinä aikana "muutuin" tavoitteena saada neiti "jättämään" minut. Sitten yksi aamu tuli vaan "musta tuntuu että ..." Helpotuksen toi, mutta totta kai oli vähän aikaa paha mieli "kun siitä nyt ei tullutkaan mitään" jne. Taas ois kivinen mäki kiivettävänä pois masennuksen rotkosta. Kiitos siitä seurusteluni masentuneen kanssa.
 
Vaimoni sairastui seurustelun alkuvaiheessa masennukseen ja ,kun olin itse sairastanut kyseistä tautia niin tietty oli helpompi suhtautua niihin kuikun puuskiin jota sain päälleni. Tottakai puolisolla on "oikeus" toisinaan polttaa hihat ,kun toinen rähjää turhasta ,mutta itse näin tärkeäksi pyytää anteeksi myöhemmin ettei jää mitään hampaankoloon. terapeuttini sai minut uskomaan vaimoni kiukunpuuskat siten, että se rakastaa ja luottaa kun uskaltaa purkaa paineitaan minuun ja se osittain helpottaa seitä,mutta myös varmasti kaduttaa myöhemmin.
Yhtenä hyvän keinon huomasin sairauden pahimpana aikana,kun vaimoni sai kiukku kohtauksen otin sen kainaloon ja sanoin "Mikä rakasta kiukuttaa,kerro mulle ni se helpottaa" toisinaan sain kunnon haukut niskaani,mutta yleensä tilanne päättyi itkun purskahdukseen ja hän kertoi mieltä painavat asiat.
Sairaushan on puolison kannalta todella kinkkinen,kun se ei ole mikään flunssa joka lähtee parin päivän jälkeen pois vaan kestää pitkään.
Tietty lääkitys auttaa jonkin verran,mutta siihen pitäisi saada terapiaa päälle. Onnellisuus pillerit ei tuo kaikilla ikuista onnea.
Rakkaan puolison tuki on todella tärkeätä,vaikka masentunut ei jaksa sitä aina kertoa ja miksei sitä tukisi rakastamaansa ihmistä.
Onhan se tietty helppo pakokeino ottaa ero ja lähteä omille teilleen,mutta ainahan elämässä tulee vastoin käymisiä ja kun tästä vastoinkäymisestä pääsee,tuntuu muut asiat paljon helpommilta hoitaa.

Tsemppiä kaikille jaksamiseen.
 
Mitenkään kehenkään kohdistamatta tai sulkematta pois sitä mahdollisuutta, että masennus on oikea sairaus ja siihen sairastuminen on ikävää...

mutta onko tämä joka toisessa keskustelussa esiin tulevan masennus jonkinlainen aikamme muotisairaus, jossa saadaan saman epämääräisen diagnoosin alle (tai ilman diagnoosia) katettua mahdollisimman monenlaisia käytöshäiriöitä, ja sitä kautta ikäänkuin lupa käsittämättömään käytökseen?

Vähän niinkuin ADHD. Jos pennulla on huono tai olematon kotikasvatus ja vähän liikaa energiaa, niin sillä on heti ADHD ja sitä pitää paapoa ja siitä tehdään erityislapsi. Mikä sitten pahentaa entisestään käytöshäiriötä, joka olisi alunperin parantunut yhdellä kunnon selkäsaunalla. Tai sillä, että vanhemmat olisivat käyttäneet vähän enemmän aikaa lapsen kanssa puuhailemassa jotain liikuntaan, ulkoiluun ja yhteiseen tekemiseen liittyvää.

Agraariyhteiskunnassa asiat olivat paljon paremmin: ei ollut aikaa jäädä masentuneena sängyn pohjalle makoilemaan, kun vesi jäätyy ämpärissä jos et hae uuniin puita. Tai sitten piti olla toimeton kartanonrouva tai ison tilan isäntä vähintään, että oli varaa masentua. Niinkuin siinä Suomi Filmissä, jossa uljas ja komea renki laittaa ensin emännälle siemenet vakoon ja menee sitten herättelemään kammarissaan makaavaa isäntää, joka on itselääkinnyt dopamiini- ja serotoniinitasojaan paloviinalla, että nyt olis aika lähteä tekemään muutkin kylvöt. "En voi nousta, olen liian laiska!" huudahtaa tuo kelvoton isäntä petinsä pohjalta.
 
reino sanoi:
mutta onko tämä joka toisessa keskustelussa esiin tulevan masennus jonkinlainen aikamme muotisairaus, jossa saadaan saman epämääräisen diagnoosin alle (tai ilman diagnoosia) katettua mahdollisimman monenlaisia käytöshäiriöitä, ja sitä kautta ikäänkuin lupa käsittämättömään käytökseen?

Voi olla, mutta todellista kai on se masennus ja sen oireet. Kukaan ei leikillään esitä masentunutta (tai ainakaan tee sitä kovin kauaa). Vakavasti masentunutta ei edes pysty esittämään uskottavasti. Mun mielestä masennus sinänsä on todellista ja olevaa, eikä mikään muotisairaus, mutta masennuksen laukaisevista syistä ja siihen altistavista asioista voidaan keskustella. Masennus on tunnistettu ja rajattu omaksi mielenterveyden häiriöksi kuitenkin aika vähän aikaa sitten. Entisaikaan sillä oli erilaisia selityksiä, äärimmillään mm. "kapinaa yhteiskuntaa vastaan". Kuulin sellaisesta joskus, kun 1960-luvulla eräälle henkilölle oli tehty abortti ja henkilö oli ollut tapauksen johdosta masentunut, niin aikalaiset kertoivat vain, että "hän vain makasi kaksi viikkoa huoneessaan tuijottaen seinää". Sanaa masennus ei ollut siis nykyisessä merkityksessä ollut käytössä ja tätäkään masennustapausta ei siis "ollut olemassakaan", henkilö "vain makasi huoneessaan" ja oli omituinen.

Aikaisemmin lisäksi pelättiin mielenterveyden ongelmien luokittelua, koska laitoshoitoa käytettiin paljon enemmän kuin nykyään ja aika mielivaltaisin perustein. Oli siis viisasta kaikin puolin olla diagnosoimatta kenenkään mielenterveyden ongelmia, koska oli uhka, että henkilö suljetaan johonkin laitokseen ja porataan lobotomiaporalla parit reijät päähän, että pysyy rauhallisena. Perhe halusi välttää tämän ja myös häpeän, jolloin asiasta ei puhuttu kenellekään. Yhä edelleen jossain tutkimuksessa todettiin, että 30% mielenterveyshäiriösten omaisista, jotka hoitavat potilasta kotonaan (mm. skitsofreenikoiden perheet), elävät käytännössä vailla mitään perheen ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja.

Nykyisin mielenterveyshäiriöiden diagnosointi on kehittynyt ja myös hoitotavat (mm. lääkityksen käyttö ja terapiamuodot). Ilmapiiri on myös muuttunut avoimemmaksi, jolloin mielenterveyshäiriöstä puhutaan enemmän ja psyykkinen sairastaminen ei ole enää niin häpeällistä. On siis ihan normaalia käydä lataamassa välillä akkujaan.

Se, että mielenterveysongelmia peiteltäisi ja yritettäisi elää niin kuin niitä ei olisikaan, on aika ongelmallista. En ole mikään psykosomatiikan asiantuntija, mutta esimerkiksi ahdistukselle ihmisen psyykellä on monia erilaisia kanavoimis "reittejä". Joku käsittelemätön ahdistus voi toiselle ihmiselle siirtyä neurooseiksi ja toisille taas selittämättömäksi päänsäryksi. Silloinkaan mitään mielenterveysongelmaa ei perinteisessä mielessä ole "enhän mä nyt mikään hullu ole".
 
reino sanoi:
Mitenkään kehenkään kohdistamatta tai sulkematta pois sitä mahdollisuutta, että masennus on oikea sairaus ja siihen sairastuminen on ikävää...

mutta onko tämä joka toisessa keskustelussa esiin tulevan masennus jonkinlainen aikamme muotisairaus, jossa saadaan saman epämääräisen diagnoosin alle (tai ilman diagnoosia) katettua mahdollisimman monenlaisia käytöshäiriöitä, ja sitä kautta ikäänkuin lupa käsittämättömään käytökseen?.
Sekoitat nyt selkeästi 7-päivää lehden jutut ja todellisuuden. Masentuminen, sairautena, ei ole sama asia kuin Dahlmanin Jennin aviohuolet jonka seurauksena ei ole päässyt viikkoo ostamaan uutta asua ja ratsastamaan, mutta onneksi on aina päivälehdet joille voi kertoa tästä kauheasta kokemuksesta...
Et ilmeisestikkään ole ikinä nähnyt masentunutta ihmistä. Muotisairauden siitä tekee sen että päivälehdissä siitä mainitaan jatkuvasti edelle mainittuun tyyliin ja sen takia että se on yleistä.
5% suomalaisista sairastaajonkun asteista maanis-depressiivisyyttä lähde.
Huomautan edelleenkin että sillä on eroa onmko se masennus sairautena vai onko kysymys vaan siitä että ei vaan mene niin hyvin ja on allapäin tilanteen johdosta.

reino sanoi:
Vähän niinkuin ADHD. Jos pennulla on huono tai olematon kotikasvatus ja vähän liikaa energiaa, niin sillä on heti ADHD ja sitä pitää paapoa ja siitä tehdään erityislapsi. Mikä sitten pahentaa entisestään käytöshäiriötä, joka olisi alunperin parantunut yhdellä kunnon selkäsaunalla. Tai sillä, että vanhemmat olisivat käyttäneet vähän enemmän aikaa lapsen kanssa puuhailemassa jotain liikuntaan, ulkoiluun ja yhteiseen tekemiseen liittyvää.
Lisään iltarukouksiin kohdan jossa toivon ettet ikinä saa lasta tai ainakaan sairasta lasta mikäli tälläinen vahinko pääsee tapahtumaan. Kasvatusmetodit kuulostavat olevan ihan suoraan 50-luvulta.

reino sanoi:
Agraariyhteiskunnassa asiat olivat paljon paremmin: ei ollut aikaa jäädä masentuneena sängyn pohjalle makoilemaan, kun vesi jäätyy ämpärissä jos et hae uuniin puita. Tai sitten piti olla toimeton kartanonrouva tai ison tilan isäntä vähintään, että oli varaa masentua. Niinkuin siinä Suomi Filmissä, jossa uljas ja komea renki laittaa ensin emännälle siemenet vakoon ja menee sitten herättelemään kammarissaan makaavaa isäntää, joka on itselääkinnyt dopamiini- ja serotoniinitasojaan paloviinalla, että nyt olis aika lähteä tekemään muutkin kylvöt. "En voi nousta, olen liian laiska!" huudahtaa tuo kelvoton isäntä petinsä pohjalta.
Mistäs sä tieddäty mieten sillon on masennusta hoidettu ja millä tavoin?? Sillon vuonna miekka ja kilpi oli muutenki yleinen terveydenhoito aika heikoilla kantimilla ja elinikä huomattavasti alhaisempi, että en käsit'ä kuin sä voit haikailla sitä takaisin.

Sitä paitsi luuletko oikeesti, että kysymys on laiskuudesta?? Luuletko tosissaan, että aikuinen ihminen makoilee huvikseen viikkoja sängyssä? Käymättä edes suihkussa?? Siitä on laiskuus hyvin kaukana
Tai luuletko että huvikseen jättää asiansa hoitamatta kun ei vaan laiskuutta jaksa ja siksi ei ole puhtaita vaatteita päälle??
 
Hippa sanoi:
Ainoa, minkä tiede on osannut yhdistää masennukseen on aivojen kemian häiriö. Monilla masentuneilla on serotoniinista, noradrenaliinista ja/tai dopamiinista puutetta. Sitä ei osata sanoa kumpi tuli ensin, masennus vai noiden aineiden puutos.

Liian usein mennään kuitenkin metsään siinä että kaikki elämänkulkuun liittyvät sinänsä normaalit vastoinkäymiset medikalisoidaan ja psykologisoidaan. Joku sairastuu fyysisesti ja masentuu siitä. Joku menettää läheisen äkillisesti kuolemantapauksen johdosta ja masentuu siitä. Joku joutuu yllättäen työttömäksi ja masentuu siitä. Pitäisikö näille ihmisille alkaa kirjoittamaan masennuslääkkeitä liukuhihnalta? Ei helvetissä!

Jos on vaikka menettänyt jonkun läheisen ihmisen kuolemantapauksen takia niin sitten pitää tehdä asiaan kuuluva surutyö. On täysin normaalia että tällainen surutyö kestää useita vuosia eikä rakkaan läheisen kuolemasta selviä koskaan kokonaan.

Nykyaikana ihmisillä on vain sellainen kumma käsitys että heti jos vähän paikkoja särkee tai masentaa niin pitää olla pilleripurkki käsillä. Tässä mennään pahasti pieleen.

Masentuneen kanssa seurustelu. Mielestäni tässä vaaditaan avointa keskustelua siitä miten sitoutuneita ollaan suhteeseen. Jos kyseessä on pitkä suhde ja on jo ennestään koettu yhdessä ylä- ja alamäkiä niin ilman muuta kannattaa tehdä töitä suhteen hyväksi. Sen sijaan sellainen suhde missä lähtökohtaisesti on ruvettu yhteen auttaja-autettava pohjalta ei mielestäni voi toimia pitemmän päälle. Seurustelu ei voi perustua siihen että "hei nyt mä pelastan tuon sievän tytön masennuksesta".

Just my 2 cents ja arvaan jo miten joku provosoituu jos ei malta lukea koko viestiä kunnolla. ;)

Kahlaajalintu sanoi:
Masentuminen, sairautena, ei ole sama asia kuin Dahlmanin Jennin aviohuolet jonka seurauksena ei ole päässyt viikkoo ostamaan uutta asua ja ratsastamaan.

Jep. Masentumisesta voidaan alkaa puhua siinä vaiheessa kun kestää puoli päivää saada itsensä sängystä ylös laittamaan ruokaa jota ei sitten huvita syödä. Been there, seen that.
 
protsku sanoi:
Sen sijaan sellainen suhde missä lähtökohtaisesti on ruvettu yhteen auttaja-autettava pohjalta ei mielestäni voi toimia pitemmän päälle. Seurustelu ei voi perustua siihen että "hei nyt mä pelastan tuon sievän tytön masennuksesta".

Niinpä. Ihan niinkuin kumppaniaan ei voi myöskään "rakastaa raittiiksi", "parantaa rakkaudellaan" väkivaltaisuudesta, patologisesta mustasukkaisuudesta jnejnejne... Miksi, oi miksi ihmiset eivät tätä usko, vaan yrittävät itse tehdä jotain sellaista, mikä kuuluisi ammattiauttajille? :itku:
 
protsku sanoi:
Liian usein mennään kuitenkin metsään siinä että kaikki elämänkulkuun liittyvät sinänsä normaalit vastoinkäymiset medikalisoidaan ja psykologisoidaan. Joku sairastuu fyysisesti ja masentuu siitä. Joku menettää läheisen äkillisesti kuolemantapauksen johdosta ja masentuu siitä. Joku joutuu yllättäen työttömäksi ja masentuu siitä. Pitäisikö näille ihmisille alkaa kirjoittamaan masennuslääkkeitä liukuhihnalta? Ei helvetissä!

Jos on vaikka menettänyt jonkun läheisen ihmisen kuolemantapauksen takia niin sitten pitää tehdä asiaan kuuluva surutyö. On täysin normaalia että tällainen surutyö kestää useita vuosia eikä rakkaan läheisen kuolemasta selviä koskaan kokonaan.

Nykyaikana ihmisillä on vain sellainen kumma käsitys että heti jos vähän paikkoja särkee tai masentaa niin pitää olla pilleripurkki käsillä. Tässä mennään pahasti pieleen.
Toiset masentuu helpommin kuin toiset ja joku toinen tarvitsee lääkkeitä enemmän kuin joku toinen. Osa ihmisistä ei kestä kipua juurikaan ja joku ei syö ikinä edes buranaa. Miksi ihmeessä itää kärsiä jos apua on saatavilla?? Miksi ei voisi ottaa sitä pilleriä joka tekee olon paremmaksi?? Siksikö että niin kuuluu tehdä. Ihmisen kuuluu kestää kipua ja koittelemuksia. Rajansa toki kaikella, mutta sen vuoksihan meillä on kehittynyt lääketeollisuus ja hoitomenetelmät, että niitä käytettäisiin. Joskus käveltiin paikasta toiseen kun oli pakko sormin, nykyään ei enää ole, on helpompiakin tapaoja matkustaa....

protsku sanoi:
Masentuneen kanssa seurustelu. Mielestäni tässä vaaditaan avointa keskustelua siitä miten sitoutuneita ollaan suhteeseen. Jos kyseessä on pitkä suhde ja on jo ennestään koettu yhdessä ylä- ja alamäkiä niin ilman muuta kannattaa tehdä töitä suhteen hyväksi. Sen sijaan sellainen suhde missä lähtökohtaisesti on ruvettu yhteen auttaja-autettava pohjalta ei mielestäni voi toimia pitemmän päälle. Seurustelu ei voi perustua siihen että "hei nyt mä pelastan tuon sievän tytön masennuksesta".
Samaahan vi sanoa kaikesta muistakin sairaudesta kärsivistä, mutta kyllä. Olet oikeasssa mm. ei alkoholisteilla sama asia pitää paikkansa. Ei siltä lähtökohdalta voida lähteä liikenteeseen.

protsku sanoi:
Just my 2 cents ja arvaan jo miten joku provosoituu jos ei malta lukea koko viestiä kunnolla. ;)
Sano vaan suoraan että kenelle toi kommentti on osoitettu, turhaa sä vihjailet... Arvostan enemmän suoraa puhetta, kuin tollasta vihjailua :) Uskosin että niin sinäkin.


protsku sanoi:
Jep. Masentumisesta voidaan alkaa puhua siinä vaiheessa kun kestää puoli päivää saada itsensä sängystä ylös laittamaan ruokaa jota ei sitten huvita syödä. Been there, seen that.
Totahan se on joo, ja pahempaakin on.. Perseestä joka tapauksessa
 
protsku sanoi:
Jos on vaikka menettänyt jonkun läheisen ihmisen kuolemantapauksen takia niin sitten pitää tehdä asiaan kuuluva surutyö. On täysin normaalia että tällainen surutyö kestää useita vuosia eikä rakkaan läheisen kuolemasta selviä koskaan kokonaan.

Jep! Tää on tämä kolikon toinen puoli siinä, kun on alettu puhua masennuksesta avoimesti. Eli tämä elämän kriiseihin liittyvä surutyö tulisi tehdä ilman pillereitä sun muuta. Vasta, jos normaali suruprosessi pysähtyy ja ei kulje eteenpäin, kannattaa harkita jotain toimenpiteitä. Mun käsityksen mukaan terapiastakin yleisellä tasolla on hyötyä vasta, kun henkilö on itse ensin päässyt kriisityöskentelyssä tiettyyn vaiheeseen.

Mutta sen lääkärin on helppo nakata pilleriresepti käteen, kun aikaa on mitoitettu se 15 min/potilas, niin ei siinä kovin syvältä voi alkaa henkilön tilannetta kartoittamaan :rolleyes:
 
kahlaajalintu, sinulle tämä on hyvin omakohtainen asia ja minä taas heittelen juttua enempi vaikkapa nyt sitten 7-päivää lehden todellisuudesta. Meidän ei kannata tästä ruveta keskustelemaan.

kahlaajalintu sanoi:
Lisään iltarukouksiin kohdan jossa toivon ettet ikinä saa lasta tai ainakaan sairasta lasta mikäli tälläinen vahinko pääsee tapahtumaan.

Kiitos. :) Aina mukava tietää, että joku ajattelee minua lämmöllä. Huolenpitosi on tosin turhaa. Minäminäminä olen jo diagnosoinut itseni tämän lapsiasian suhteen itsekkääksi paskaksi ja kohdistanut itseeni pakkosterilisaation, kuten pitääkin. Viattomat pienet lapsukaiset ovat siis siltä osin turvassa. Ja kun me molemmat tiedämme, että sinä tulet kasvattamaan omat lapsesi hyväkäytöksisiksi kunnon kansalaisiksi, niin minulla ei tule olemaan ikipäivinä syytä kohottaa rankaisevaa kättäni heitäkään kohtaan. Kenelläkään ei siis ole syytä masennukseen tämän asian tiimoilta. ;)
 
reino sanoi:
kahlaajalintu, sinulle tämä on hyvin omakohtainen asia ja minä taas heittelen juttua enempi vaikkapa nyt sitten 7-päivää lehden todellisuudesta. Meidän ei kannata tästä ruveta keskustelemaan.
Jos haluat niin niin toki, ei siitä ole pakko keskustella. Keskustelu tosin on se avain onneen kaikessa. Puhuminen helpottaa oloa ;) Kerro vaan tarinasi, kuuntelen kyllä...

reino sanoi:
Kiitos. :) Aina mukava tietää, että joku ajattelee minua lämmöllä. Huolenpitosi on tosin turhaa. Minäminäminä olen jo diagnosoinut itseni tämän lapsiasian suhteen itsekkääksi paskaksi ja kohdistanut itseeni pakkosterilisaation, kuten pitääkin. Viattomat pienet lapsukaiset ovat siis siltä osin turvassa. Ja kun me molemmat tiedämme, että sinä tulet kasvattamaan omat lapsesi hyväkäytöksisiksi kunnon kansalaisiksi, niin minulla ei tule olemaan ikipäivinä syytä kohottaa rankaisevaa kättäni heitäkään kohtaan. Kenelläkään ei siis ole syytä masennukseen tämän asian tiimoilta. ;)
Eipä kestä :) Kovasti koitan kasvattaa lapsosistani kunnon kansalaisia jos sikseen tulee. Sanotaanko nyt sitten että uskon hieman erilaisiin kasvatus metodeihin kun koivuniemeherran ja karaiseminen...
Tosin olen miettinyt että jos nimeisi poika lapsen Torspo Uoleviksi niin hän oppisi heti ettei elämä ole niin helppoa ja ihmiset ovat ilkeitä. Sepäs olisi omiaan karaisemaan lastani tulevia koitoksia vastaan!!!!
 
Kyllä mä koen olevani sitoutunut auttamaan toista.Rakastuttiin ja eleltiin yhdessä, kaikki oli hyvin. Nyt kun kaikki ei ole hyvin, jaksan silti uskoa parempaan ja yritän ymmärtää.
En ajattelekaan että voisin toisen parantaa, mutta edesauttaa sitä prosessia toimimalla tukena ja ymmärtäjänä.
jos ihminen kokee valmiiksi olevansa yksin, tuskin oloa helpottaa jos minäkin lähden kävelemään, kun kullan ongelmat stressaa.
Tosin myönnän että voisin useammin suoda itselleni esim.baari-illan poikain kanssa (typerä joskin kongreettinen esimerkki).
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom