Muistakaamme sellainen asia, että luvatut nopeudet ovat teoreettisia ja siinä on kaikki data eikä niinkään pelkkä hyötydata eli esim. tiedostonpalasia, mitä olet lataamassa. Todellisuudessa kun piuhassa kulkee myös erilaiset liikenteenohjaus ja tunnistustiedot, virheenkorjaus, protokollan "kehysrakenne", jne. Eihän postikaan kulje minnekään, jos kukaan ei ole kertomassa, mitä se on ja minne se pitäisi viedä. Nämä kaikki tieto sisällytetään luonnollisesti käytettävissä olevaan kaistaan eli hyötysuhde ei suinkaan ole siis 100%
Hyvä nyrkkisääntö on sellainen, että ADSL-yhteyksissä eli tässä tapauksessa "laajakaista" liittymissä käytännön maksiminopeus on jotain 83-86% luvatusta nopeudesta eli esim. 2Mbit paluukaista antaa 256KB/s sijaan vain noin 214KB/s (puhun kokemuksesta, koska ainakin oma liittymä tekee näin). Joissain paikoissa tosin käytännön nopeus voi olla hyvinkin lähellä luvattua eli esim. jopa 96%. Keskuksien asetukset ovat jostain syystä erilaisia.
Tietoliikennenopeuksissa on jotain hämminkiä, koska esim. 2Mbit ei kuulemma ole 256KB/s vaan 250KB/s. En tiedä mistä se johtuu.
Syy, miksi nopeudet kuitenkin ilmoitetaan niin kuin ilmoitetaan, on ehkä tuttuun tyyliin puhdasta markkinointikikkailua ja maksiminopeus riippuu myös protokollasta (protokolla = sovittu kieli, jolla tietokoneet kommunikoivat keskenään) eli joissain tilanteissa Internetissä yleisesti käytetyn protokollan mukaisesti ilmoitetut maksiminopeudet eivät välttämättä päde muissa protokollissa, koska joissain tilanteissa protokollan rakennetta voidaan yksinkertaistaa ja siten vie vähemmän tilaa eli ehkäpä siksi onkin päädytty ilmoittamaan koko kaistan nopeus.
Usein myös ruuhkat hidastavat nopeutta ja sille ei voi mitään. Internet kun on muutenkin liian sotkuinen verkko ja altis kaikenlaiselle hyväksikäytölle kuten spammaukseen ja muunlaiseen "pommitukseen". Toivottavasti seuraava versio Internetistä parantaa tilannetta vaikkakin käyttäjätkin kaipaisivat koulutusta ennen kuin heidät voi päästää nettiin seikkailemaan.