SAK kytköksissä vasemmistopuolueisiin... kannattaa lukea!

Liittynyt
23.11.2004
Viestejä
766
Korporaatiot vaalikehiin

JUHANI HEIMONEN

Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen käynnistelivät viime viikolla puolueen vaalikampanjaa Vantaalla.

Kauppakeskus Jumbossa toveripari tutustui pullojen palautukseen. Sen jälkeen porhallettiin Tikkurilan Tikkuraitille tapaamaan Työelämäpäivän merkeissä oikeita työläisiä.

Merkittävää mediatapahtumaa seuranneen journalistin mukaan "vaikutelmaa SAK:n ja Sdp:n yhteiselosta oli vaikea välttää" (HS 11.1.).

Parimarssi sujui Ihalaiselta ja Heinäluomalta luontevasti - olivathan asialla ay-pomo ja hänen entinen alaisensa.

Suurin palkansaajien keskusjärjestö aikoo satsata maalisvaaleihin pyöreät 400 000 euroa. Luku on viime kesältä, jolloin SAK kertoi käyttävänsä rahapotin kuten ennenkin, vain "äänestysaktiivisuuden kohottamiseen".

Vantaan Tikkuraitilla aisaparia peesasi liuta uusmaalaisia demariehdokkaita Risto Kuismasta Maria Guzeninaan. Ihalainen kuitenkin tähdensi, ettei SAK mitenkään pyri vaikuttamaan siihen, ketä palkansaajat äänestävät.

Eipä tietenkään. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa ay-liike on valjastettu opastamaan, mitä puolueita kunnon työläisen ei pidä äänestää.

Muistellaanpa edellisiä vaaleja.

Neljä vuotta sitten SAK puhalsi väkeensä äänestysintoa luokkavihaa tihkuneella kampanjalla, jossa varoiteltiin erityisesti keskustan ja kokoomuksen ehdokkaista.

Kentän avainhenkilöille jaetussa valistusvihkosessa muistutettiin kepun vanhasta, mutta aina yhtä veriruskeasta synnistä, työreformista.

Osansa sai myös tuolloinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki. Kauhisteltiin puolijulkisesti, miten maan käy, jos "se Pohjan akka pääsee valtaan".

Juuri vaalien alla SAK:n sylttytehtaalta norui julkisuuteen toinenkin vihkonen, jonka kannessa komeilivat Pohjan akan kanssa Esko Aho ja Iiro Viinanen. Oikeistovaaralla peloteltiin neuvosto- ja natsipropagandan parhaita perinnemalleja tyylitellen.

Mainoskampanjassa vihjailtiin porvarien haluavan steriloida työttömät, tyhjentää terveyskeskukset herrojen golf-simulaattorien tieltä, arpoa irtisanottavat ja passittaa lakkoilijat vankilaan.

Sama "äänestysaktiivisuuden kohottaminen" jatkui viime talven presidentinvaaleissa.

SAK sitoutui jo varhain ja oikein valtuustonsa päätöksellä tukemaan vasemmiston ehdokasta Tarja Halosta. K eskusjärjestö ja jäsenliitot rahoittivat kampanjaa ja lainasivat toimitsijoitaan käytännön vaalityöhön.

Korporatiivinen vyörytys huipentui ennen toista kierrosta, jolloin kokoomuksen Sauli Niinistön gallup-kannatus lähenteli jo istuvan presidentin lukemia. Haastajaa alettiin roimia lentolehtisillä, joissa tämä leimattiin rullaluistelevaksi, alepalkkajärjestelmää ajavaksi patruunavallan käsikassaraksi.

SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen kehuskeli jälkeenpäin, ettei Halonen olisi voittanut ilman Hakaniemen vahvaa tukea.

Vasemmistoliitosta demareihin loikanneen Viialaisen mukaan SAK joutuu osallistumaan sekä eduskunnan että presidentin valintaan, koska ei hänen nykyinen eikä edellinen puolueensa pysty hoitamaan vaalityötä.

Näin rehvakasta puhetta voi päästellä vain ay-satraappi, joka on tottunut ohjailemaan maan mahtavaa työväenliikkeen etujoukkoa.

SAK-laisten organisaatioiden avainkaaderit ovat epäilemättä tiukasti sosiaalidemokraattien komennossa. Valtapolitiikan ongelma muhii vieraantuvassa ja kerettiläistyvässä jäsenkunnassa.

Järjestökartoituksen mukaan vasemmistopuolueita kertoo äänestävänsä enää 37 prosenttia jäsenistä. Osuus on samaa tasoa kuin vasemmiston kannatus Suomen äänestäjäkunnassa yleensä.

SAK:n päätöksentekoelinten poliittinen koostumus ei ole enää vähään aikaan vastannut kentän puoluepoliittista jakaumaa. Ay-liikettä johdetaan harvainvallan, ei edustuksellisen demokratian periaattein.

Kannattaa olla valppaana, ettei Suomi vaivihkaa luisu samanlaiseen puolikorporatiiviseen järjestelmään kuin Ruotsi, jossa ay-liike, sosiaalidemokratia ja valtiovalta ovat pitkään olleet paljolti yksi ja sama asia.

(02) 269 3299 juhani.heimonen@turunsanomat.fi

Julkaistu Turun Sanomat 18.1.2007 1:30:43
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tavallaan asiaan liittyen voisin kysyä, tietääkö joku, onko suomen valtamedioilla minkäänlaisia taipumuksia suuntautua johonkin tiettyyn poliittiseen suuntaan. Joskus esimerkiksi MTV3:n uutisia katsellessa tulee vähän tälläinen olo.
 
Töissä pääluottamusmies jaksoi pressanvaalien aikaan mäyhätä vanhana demarina Halosen puolesta koko saatanan vaalien ajan. Eikä käyttänyt mitään normaalia kampanjaa vaan oikeen pelottelutaktiikka oli käytössä. Pienet kommarikuitit ja koukut palleaan saivat vanhukset raivon partaalle. Aika jännä, että metalliliiton edustaja vetää noin räikeää linjaa.
 
Juu, eihän tuo nyt suurena yllätyksenä tule, että SAK on noinkin vahvasti kytköksissä SDP:hen. Räikeästi tulee aina vaalien alla/aikana esille SAK:n puolueellisuus(kirjaimellisesti).
 
Tavallaan asiaan liittyen voisin kysyä, tietääkö joku, onko suomen valtamedioilla minkäänlaisia taipumuksia suuntautua johonkin tiettyyn poliittiseen suuntaan. Joskus esimerkiksi MTV3:n uutisia katsellessa tulee vähän tälläinen olo.

Onhan noilla ihan selvät suuntaukset, riittää kun lukee lehteä ja/tai kuuntelee uutisia.

Onko se sitten ihme ?

IMHO miksi työntekijöitten etujärjestö ei tukisi työntekijöiden 'puolella' olevia puolueita... miksi ei esim. vasemmistoliitto, johtuu siitä että turha sitä on tukea, koska mahdollisuudet on olemattomat vs. SDP.

Varmasti TA-liitot tukevat omalta osaltaan ja omien mahdollisuuksiensa puitteissa ns. oikeistolaisia puolueita... mikä ihme sekään on ?
 
En maksa SAK:lle mitään, joten ei kuulu mulle paskan vertaa, ketä järjestö katsoo aiheelliseksi tukea päämääriensä saavuttamiseksi. Ei ole olemassa isoa järjestöä, jonka jäsenistö olisi yksimielinen asioista. SAK:n johtoon jäsenistö pystyy vaikuttamaan. Väärin valittu johto? Se on SAK:n jäsenten asia. Jos jäsenestä tuntuu siltä, että omien asioiden ajaminen onnistuu paremmin ilman SAK:ta, herää kysymys: miksi olet jäsen?
 
Siis karkeasti mustavalkoistettuna tämä "uutinen" oli se että duunareiden ammattiliitto tukee duunareiden puoluetta (ja vastaavasti voidaan olettaa että porvareiden liitot tukevat porvaripuolueita)?

Yritin tässä kerätä kaikkia näyttelijänkykyjäni ja... uuh, liian hapokasta, ei pysty edes esittämään hämmästynyttä.
 
Loanheitto puoleen ja toiseen on varsinkin vaalien alla aina yhtä huvittavaa. Kerta toisensa perään saa nauraa kun Demarit haukkuvat Kokoomuslaisia riistoporvareiksi joiden ainoana päämääränä on kyykyttää duunaria, sekä Kokoomuslaiset haukkuvat Demareita kommunisteiksi joiden päämääränä on tuhota suomen kansainvälinen kilpailukyky ja tehdä yrittäjien elämästä helvettiä :rolleyes:.

Suurin osa pakkiksen poliittisesta "keskustelusta" on omien havaintojeni mukaan erilaista vastapuolen mollaamista, loanheittoa ja naurunalaiseksi tekemistä. "Jos olet eri mieltä kanssani, olet mistään mitään tietämätön idiootti".

Ironista tässä on lähinnä se, että tälläinen mustamaalaaminen ja loanheitto tekee useimpien ihmisten silmissä loanheittäjän ajamasta asiasta/puolueesta/ideologiasta/tms. lähinnä vastenmielisemmän.
 
Nimenomaan, ittelläni tullut hieman vastenmielisyyttä oikeistokannattajia vastaan täällä pakkiksella, miksi ei keskustella asioista eikä heitellä alatyylin, mun mielestä, kuulin jostain kommentteja.
 
Enpä olisi ikinä uskonut. Miten nyt sosiaalidemokraattien miehittämä, Suomen suurin ammattiliitto voisi olla kytköksissä vasemmistoon...?
 
CNN breaking news. Tiesittekö muuten että TA liitot tukevat kokkareita ja maanviljelijä/metsänomistaja + TA järjestöt kepua?
 
olisko kepun vaalibudjetti ollut 1,5 miljuunaa ja SDP:n 900 000.

yksittäisten ehdokkaan vaalirahoitus on nähtävissä esim. vaaalit.fi sivuilla jos yksittäinen lahjoitus on ollut yli 1700 niin antajan nimikin. näyttää siltä että kokoomus saa rahansa yrityksiltä. 2003 vuoden tietoja siis nähtävissä.

salen rahoitus pressan vaaleissa: http://www.vaalit.fi/uploads/9v09dr4cwra16f.pdf

tarjan rahoitus pressan vaaleissa: http://www.vaalit.fi/uploads/wii3j1g8ftjhc_1.pdf

kuten näkyy on pieni ero mistä rahat tulevat. pressan vaaleissa siis rajana 3400 erittelyyn
 
Merkillepantavaa on, että vaikka vain 37% SAK:n jäsenistä äänestää vasemmistopuolueita, SAK:n johto piut paut välittää jäsenistönsä ajatuskannasta, vaan kerta toisensa jälkeen veuhkoo liiton tuen vasureiden ehdokkaille.

Siinäpä solidaarinen ammattiyhdistysliike.
 
Merkillepantavaa on, että vaikka vain 37% SAK:n jäsenistä äänestää vasemmistopuolueita, SAK:n johto piut paut välittää jäsenistönsä ajatuskannasta, vaan kerta toisensa jälkeen veuhkoo liiton tuen vasureiden ehdokkaille.

Siinäpä solidaarinen ammattiyhdistysliike.

Niin ja kaikkien muiden etujärjestöjen jäsenet äänestävät sitä mikä etujärjestön kanta on?

"Eri puolueiden kannattajista varmimpia äänestäjiä ovat tässä vaiheessa kokoomuksen kannattajat, joista 84 prosenttia on täysin varma äänestämisestään. Eniten epävarmuutta ilmenee yllättäen Vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa (67 %). SDP:n kannattajista vaaliuurnille on varmasti menossa 73 prosenttia ja Keskustan sekä Vihreiden kannattajista 70 prosenttia.

Ammatillisesti järjestäytyneistä epävarmimpia äänestäjiä ovat SAK:laiset, joista aikoo varmasti äänestää 63 prosenttia. Akavalaisista varmoja äänestämisestään on 86 % ja STTK:laisista 80 prosenttia"

heittomerkeissä olevat asiat ovat tns-gallupilta.

Johtuisko kokoomuksen+kepun prosentuaalisesti noinkin suuri kannatus siitä että sillä on aktiivisimmat kannattajat?

"Tuon jo julkistetun tutkimuksen mukaan työväestöstä äänestäisi Tarja Halosta 72 prosenttia, Matti Vanhasta 12 prosenttia ja Sauli Niinistöä 10 prosenttia. SAK:laisten liittojen jäsenistä Halosta äänestäisi 77 prosenttia ja Vanhasta sekä Niinistöä 9 prosenttia."

heittomerkeissä olevat asiat ovat tns-gallupilta.

mistä olet ton 37% repäissyt?? ainut mitä ite löysin niin oli tällänen:
"Vasemmistoliitto 8,4%
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 33,1%
Suomen Keskusta 7,8%
Kansallinen Kokoomus 3,3%
Ei osaa sanoa 18,3%
Ei halua sanoa 21,5%"

prossaosuuksien lähde oli aih niin luotettava suomi24 jossa väitettiin tämän olevan vuodelta 2000 tehty SAK:n jäsentutkimus. kyseessä on siis puoluekanta, ei se ketä aikoo äänestää. haluisin oikeesti nähdä sen 37% tutkimuksen sillä kun suomalaisista työntekijöistä suurin osa on järjestäytyneitä niin kelle menevät ne 67% äänistä? elleivät ne mene vasemmalle, niin silloinhan ne menevät oikealle vai äänestävätkö vastavuoroisesti yrittäjät yms sankoin joukoin vasureita?

"Valtaosa suomalaisista sanoo, että ay-liikkeen pitää eduskuntavaalien alla
nostaa vaalikeskusteluun palkansaajien kannalta keskeisiä epäkohtia (83 %)
sekä yrittää vaikuttaa palkansaajamyönteisemmän ilmapiirin vahvistamiseksi
yhteiskunnassa (82 %).
Selkeä enemmistö kansalaisista soisi ay-liikkeen myös vaikuttavan ehdokkaisiin
palkansaajien kannalta tärkeissä asioissa (75 %) ja aktivoivan ihmisiä
äänestämään (69 %)."

siis suomalaisista ei SAK:n jäsenistä. heittomerkeissä olevat asiat ovat tns-gallupilta.
 
Mikä tässä nyt on niin kummallista? SAK:ssa edustajat valitaan vaaleilla ja tulos on sen mukainen. En sinänsä ihmettele, että liittohallituksiin ym. päätyy demareita ja vasemmistoliittolaisia, koska yleensä esim. luottamusmiestehtävissä työskentelevät ovat näitä. Sitten vaaleissa ihmisillä, joilla on näyttöä aikaansaannoksista, on tapana päätyä valituiksi. Ei tule mieleen esim. rakennusliitosta yhtään kokoomuslaista pääluottamusmiestä, vaikka melko laajalti olen asioihin perehtynyt. Johtuisiko siitä, ettei kokoomuslaista duunaria kiinnosta vaikuttaa asioihin, jos saattaa joutua napit vastakkain työnantajan kanssa? Oikeistolaisesti ajattelevat duunarit voisivat muutenkin perustaa vaikka toiminimen, jos se vasemmistoon leimautuminen on niin kauheaa.

Muuten olen sitä mieltä, että liittojen neuvottelemat työehtojen parannukset kuuluisivat vain liittojen maksaville jäsenille.
 
:offtopic: :offtopic:

Muuten olen sitä mieltä, että liittojen neuvottelemat työehtojen parannukset kuuluisivat vain liittojen maksaville jäsenille.

No itse en todellakaan ole tätä mieltä, sillä miksi luoda suomeen kahdet työmarkkinat.. järjestäytyneet ja vapaat ?

Työehdot tulee sitoa kaikkiin alan työntekijöihin, mutta palvelua ei liiton tarvitse antaa järjestäytymättömälle.


Ps.
AKT:ssa tämä oli nimittäin vuosituhannen alussa tapetilla koko TES:n lakkauttaminen ja se ei todellakaan olisi tehnyt hyvää alan työntekjöille. He ovat jo nyt ylityöllistetty niiden vähien osalta, jotka allalla ovat. Aikoinaan siellä on tehty tunneilla rahaa, kun ei ole palkankorotuksia saatu. Sama trendi jatkuisi varmasti tänä päivänäkin, jollei olisi noita kuljetuksen aikasäädöksiä laissa ja jonkinlaista TES:iä ohjaamassa työn sääntöjä. Enimmäkseenhän nuo on yhden miehen firmoja tätänykyä, mitä tuolla meidän tehtaalla pyörii.

:offtopic: :offtopic:

Jatkakaa poliittista kiistelyä, mä haen popcornit ja jaffat esiin, sillä on tää aika viihdyttävää :evil: :thumbs: :D
 
:offtopic: :offtopic:



No itse en todellakaan ole tätä mieltä, sillä miksi luoda suomeen kahdet työmarkkinat.. järjestäytyneet ja vapaat ?

Työehdot tulee sitoa kaikkiin alan työntekijöihin, mutta palvelua ei liiton tarvitse antaa järjestäytymättömälle.


Ps.
AKT:ssa tämä oli nimittäin vuosituhannen alussa tapetilla koko TES:n lakkauttaminen ja se ei todellakaan olisi tehnyt hyvää alan työntekjöille. He ovat jo nyt ylityöllistetty niiden vähien osalta, jotka allalla ovat. Aikoinaan siellä on tehty tunneilla rahaa, kun ei ole palkankorotuksia saatu. Sama trendi jatkuisi varmasti tänä päivänäkin, jollei olisi noita kuljetuksen aikasäädöksiä laissa ja jonkinlaista TES:iä ohjaamassa työn sääntöjä. Enimmäkseenhän nuo on yhden miehen firmoja tätänykyä, mitä tuolla meidän tehtaalla pyörii.

:offtopic: :offtopic:

Jatkakaa poliittista kiistelyä, mä haen popcornit ja jaffat esiin, sillä on tää aika viihdyttävää :evil: :thumbs: :D

Tottakai pitäisi saada valita haluaako kuulua liittoon vaiko ei ja sääntöjä ei pidä sitoa koko toimialaan. Tämä helpottaa työllistymistä mikäli liitto on neuvotellut tasapainoasemaa korkeamman minimipalkan mikä saa firmat haluttomiksi palkata lisää työvoimaa ja porukka jää ilman töitä niinkuin nykytodellisuudesta voimme havaita. Tämä kansantaloudelliselta näkökannalta.

Voisiko ylitöiden kasautuminen AKT:lla kenties johtua juuri tästä? Ei ole firmalle kannattavaa palkata enempää työvoimaa henkilöstöresurssien rajoissa kuin mitä nykyisellään vaikka hommia kyllä olisi. Ratkaistaan asia antamalla yhdelle henkilölle 1.2 henkilön työt...:jahas: Pohjapalkan alennus toisi lisää työpaikkoja mistä työttömät ilahtuvat, mutta työssäolevat eivät tietenkään tätä halua vaan lisää korotuksia ja lisää porukkaa pellolle. Ja enemmän ylitöitä.

Edit. Jos eettisesti pohditaan mikä on minimipalkan alin järkevä asema, niin mielestäni se on se mitä kulloinenkin tilanne vaatii saavuttaakseen tasapainon, ei siis mikään indeksiin sidottu, vaan siitäkin pitäisi olla valmis tinkimään tilanteen niin vaatiessa. Työnteon on luonnollisesti säilyttävä kannattavana.
 
Ei tule mieleen esim. rakennusliitosta yhtään kokoomuslaista pääluottamusmiestä, vaikka melko laajalti olen asioihin perehtynyt. Johtuisiko siitä, ettei kokoomuslaista duunaria kiinnosta vaikuttaa asioihin, jos saattaa joutua napit vastakkain työnantajan kanssa?

Ei varmaan tule vastaan koska normi kokoomuksen äänestäjä ei työskentele duunarihommissa. Katteles hetken päästä niitä vaalimainoksia: niissä on useinmiten nimi ja ammatti mainittuna. Kokoomuslainen sorvaaja taitaa olla yhtä yleinen kuin vasemmistolainen pankkiiri.
 
Ei varmaan tule vastaan koska normi kokoomuksen äänestäjä ei työskentele duunarihommissa. Katteles hetken päästä niitä vaalimainoksia: niissä on useinmiten nimi ja ammatti mainittuna. Kokoomuslainen sorvaaja taitaa olla yhtä yleinen kuin vasemmistolainen pankkiiri.

Näinhän se hyvin pitkälti menee. Kaikesta vakuuttelusta huolimatta näköjään muillakin kuin mulla on välillä vaikeuksia olla nauramatta Kokoomuksen "työväenpuolue"-tyyppisille hämäyksille.
 
Back
Ylös Bottom