Sailaksen ehdotus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Clown
  • Aloitettu Aloitettu

Clown

the Maximus
VIP
Liittynyt
10.1.2003
Viestejä
285
Muistelen että täällä oli aikoinaan väittelyä opiskelusta, työnteosta ja työttömyydestä. Sohaisenkin nyt näin viikonlopun viettoon lähtiessäni muurahaispesää tikulla ja herättelen keskustelua tästä Raimo Sailaksen ehdotuksesta.

"Julkisuuteen tulleiden (HS 27. 3.) tietojen mukaan Sailaksen työryhmä esittää ensi maanantaina julkaistavassa loppuraportissaan muun muassa työttömyysturvan keston lyhentämistä, opintotuen korvaamista opintolainalla, osa-aikaeläkkeen ikärajan nostamista ja kuntien toimintojen osittaista yksityistämistä."

Onko suhtautuminen asiaan näin :curs: vai näin :worship: ? Vai?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei prkl jos toi tommonen "suunnitelma" toteutuu!
 
töitä ei yksinkertaisesti löydy kaikille.
kyllä töitä löytyy. kysymys on vain siitä riittääkö pokkaa mennä mcdonaldsiin paistamaan purilaista tai läheiseen kouluun siivoojaksi.
 
Loisimista ja passiivisuutta sitä Suomessa tuetaan! Opiskelijoilta (jotka pyörittävät yhteiskuntaamme tulevaisuudessa) vaan rahat pois, mutta työttömyyskorvauksiin, sosiaalitukiin ja afrikan kulttuurirahastoon lisää rahaa!
 
Itse olen kyllä sitä mieltä, että kaikki noista esityksistä on niin hyvinvointivaltion perusidean vastaisia, että niitä ei voi hyväksyä missään tapauksessa. Oikeistolaisempia ehdotuksia tämä Sailas ei olisi voinut esittää. :whip:

Mikähän olisi muuten ollut Lipposen ja SDP:n äänisaalis vaaleissa, jos tuo olisi julkaistu ennen vaaleja? Tuo Sailaksen työryhmän raporttihan oli Lipposen tilaama juttu, joten ainakin vaalikeskusteluihin se olisi tuonut mielenkiintoiset väittelyt.
 
Tarkoitin tuolla, että töitä ei löydy kaikille lähinnä sitä, että Suomessa on kymmeniä tuhansia, joita kukaan ei ota töihin (pahasti alkoholisoituneet, mielenterveysongelmaiset, suurimman osan elämästään vankilassa istuneet).
 
Joo

Varmaan älyttömin ehdotus Sailakselta on ansiosidonnaisen päivärahan ehdoksi 15 vuotta kestänyt työsuhde kun se nykyään on 10 kk ja monet elävät pätkätöiden varassa missä 15 vuoden duuniputki on vain haave.

Sailas -> :whip:



:curs: :curs: :curs: :curs:
 
Se mikä on ongelmana suomalaisessa koulupolitiikassa, on jokin ihmeellinen tasa-arvoillistaminen ja rahoituksen määräytyminen aloituspaikkojen määrän perusteella. Tasa-arvoillistamisella tarkoitan sitä, että entiset opistotasoiset tutkinnot piti väkisin rinnastaa samanarvoiseksi yliopistotutkinnon kanssa, eli molemmat ovat nyt sitten korkeakoulututkintoja. Sitten mentiin vaatimaan väkisin että esim. terveydenhoitajan tutkinnosta pitäisi korvata yliopistotutkintoon(lääkäri) jotain 80 ov, vaikka yliopistojen tutkintolautakunnat näkivät AMK-tason tutkinnosta korvattavan arvoisia opintoviikkoja vain noin kahdeksan ov:n verran. Olikohan sillä mitään merkitystä, että Maija Rask(opetusministeri) oli itse käynyt tämän AMK-tason tutkinnon? Tästähän nähtiin vasta vähän aikaa sitten lääketieteiden opiskelijoiden ulosmarssi. Sitten on vielä se AMK-jatkotutkinto, jolla ei ole vielä edes kunnon nimitystä ja on muutenkin ihan mieletön.

Sitten AMK:t saavat rahoituksensa aloituspaikkojen määrän perusteella, ei sen perusteella mitkä ovat valmistuneiden määrät. Tämä taas johtaa siihen, että kyseisiin puljuihin pääsee sisälle melkein kaikki sinne hakijat, joka taas tarkoittaa sitä, että opiskelijoiden taso heikkenee. Kun opiskelijoiden taso heikkenee, myös opetuksen tasoa on heikennettävä, että valmistuneiden määräksi saataisiin edes jotenkin siedettävät luvut. Mutta keskeyttäneiden määrät ovat siltikin suuret, ja he ovat taas omalta osaltaan kuluttaneet valtion määrärahoja ihan turhaan.

Sitten valmistuneiden taso eurooppalaisiin saman koulutuksen saaneisiin verrattuna tulee olemaan yllättäen Euroopan huonointa. Suomessa taitaa olla Euroopan maista prosentuaalisesti eniten "korkeakoulutettua" kansaa, mutta taas koulutuksen taso on Euroopan huonointa. Muistaakseni tästä löytyy tutkimus TEK ry:n lehdestä joskus viime keväältä, mutta en jaksa kaivella sitä nyt esille.

Kun opetuksen tasoa pudotetaan koko ajan oppilaitokseen pääsyrajan kanssa käsikädessä, tulee saadusta tutkinnosta heikkotasoinen ja keskeyttäneiden määrät tulee kasvamaan, kun materiaali ei ole enää niin laadukasta mitä aikaisemmin vaadittiin samasta tutkinnosta. Euroopassa vaaditaan edelleenkin. Myös valmistumisajat tulee pitenemään, kun ei saada opintotukeen vaadittavia opintoviikkomääriä läpi, vaan elämiseen vaadittavat rahat on ansaittava työstä. Tämä vie valtiolta rahaa, kun näitä "kulkijoita" tason laskun johdosta päästetään entistä enemmän kouluihin sisälle. Myös yliopistojen ylioppilaskunnat ovat vaatineet useasti, että koulutuksen tasoa ei saisi laskea sisäänottomäärän noustessa, mutta näinhän siinä käytännössä on päässyt käymään. Lisäksi tuntuu olevan joku buumi päällä, että jokaiseen pikkukylään pitää perustaa vähintään TKK tai edes yliopisto, esim. olikohan se nyt T&T-lehti, missä oli selvitetty vastavalmistuneiden diplomi-insinöörien sijoittuminen työelämään ja joillakin aloilla se oli kohtalaisen korkea, mutta esim. ympäristötekniikan DI:stä oli muistaakseni n. 67% työttömyyskortistossa ja silti sille alalle haetaan lisää aloituspaikkoja!

Jotakin pitäisi tehdä, että tutkinnon taso ei laskisi ja valmistumisajat saataisiin taas entiselleen.

Minusta se Sailaksen lainasysteemi olisi hyvä, koska sillä saataisiin karsittua sitä opiskelijoiden määrää, saataisiin mahdollisesti nostettua laatua ja saataisiin opiskelijoille pelkoa perseeseen valmistumisajan suhteen. Tuskin kukaan viitsisi enää lähteä ikiopiskelijaksi, kun joutuu lainalla rahoittamaan opiskelunsa.

Jotain porkkanaa pitäisi olla ja Sailaksen ehdotus on minun mielestä kokeilemisen arvoinen. Mitä nopeammin valmistut, sen vähemmän koulutuksestasi maksat, siinähän sitä porkkanaa pitäisi riittää. Ameriikasta kannattaisi ottaa myös mallia siitä, miten sieltä koulusta lentää ulos jos ei tule riittävästi credittejä. Suomessahan saa opiskella niin kauan kuin itse haluaa.
 
Originally posted by strong


Minusta se Sailaksen lainasysteemi olisi hyvä, koska sillä saataisiin karsittua sitä opiskelijoiden määrää, saataisiin mahdollisesti nostettua laatua ja saataisiin opiskelijoille pelkoa perseeseen valmistumisajan suhteen. Tuskin kukaan viitsisi enää lähteä ikiopiskelijaksi, kun joutuu lainalla rahoittamaan opiskelunsa.

Jotain porkkanaa pitäisi saada ja Sailaksen ehdotus on minun mielestä kokeilemisen arvoinen. Ameriikasta kannattaisi ottaa myös mallia siitä, miten sieltä koulusta lentää ulos jos ei tule riittävästi credittejä. Suomessahan saa opiskella niin kauan kuin itse haluaa.

Kyllähän se totta on, mutta Amerikasta pitäisi ottaa myös se malli, että jos tutkinnon hankkii ja siihen järkyttävän määrän lainaa ottaa, niin sillä pitää olla sitten merkitystäkin sillä tutkinnolla. Jos nyt Suomessa valmistuu DI:ksi, niin voi se pientä hymyntapaista tuottaa työnantajan huulille, kun pamauttaa aloituspalkkatoiveeksi Ameriiiikan malliin n. 7500 eukkia kuussa. :)
Tuollainen lainapohjainen juttu aiheuttaa näillä nykyisillä hyvinvointihelvetin säännöillä lisää vahinkoa. Naiset pukkaisivat jälkeläistä hedelmöityshoidolla 40-vuotiaina, ensimmäinen omistusasunto ostettaisiin joskus 35-vuotiaana, jne. Mitenhän se mahtaisi yhteiskunta pyöriä silloin? Minä sanon, että luovutaan tästä vasemmistolaisesta hyvinvointihelvetin hyysäämisestä kokonaan tai sitten pidetään opintotuki entisellään.
 
Sehän sitten lyhentääkin valmistumisaikoja, jos puoli vuotta opiskellaan, puoli vuotta tehdän työtä, puoli vuotta opiskellaan, puoli vuotta tehdään työtä......???

NYT jo opiskelijoiden pitää käydä duunissa, että rahat riittäisi....
 
Käy mulle vallan mainiosti. Oon jo nyt velkakierteessä kelalle, kun vapaa tulo kuluu vanhojen tukien maksuun ja elääkin pitäisi joten tulorajat on pakko paukuttaa taas jossain vaiheessa. Tuolla ehdotuksen tavalla mulla olisi ainakin enemmän maksuaikaa.
Sääliksi käy tietysti niitä jotka oikeasti pystyvät tulemaan toimeen opintotukisysteemin kanssa. Mutta ei toi uusi systeemi ainakaan opiskelumotivaatiota parantaisi!
 
Juttuhan on siinä ettei kaikkien kannata mennä töihin, koska fatta ja kela maksaa saman, miksei mieluummin viettäisi aikaa muuten.
Varsinkin PK-seudulla missä vuokrat on korkeita, saattaa tulla tämmönen ongelma.
Ongelmaa ei ole jos tienaa tarpeeksi tai ei asu yksin.
 
Telessä haastateltiin jotain pamppua siitä, että miksi ei leikata niistä suurimmista ansiosidonnaisista työttömyyskorvauksista, niin se vastas:"koska suurta korvausta saavat ovat tottuneet tiettyyn elintasoon".

Prkl moni pienipalkkaisessa työssä käyvä voi olla tottunut sellaiseen elintasoon, että saa vuokran ja ruoat maksettua ja sitten ei pääse kuin työmarkkinatuelle, jos työ on kestänyt alle 10kk.
 
Back
Ylös Bottom