Rytmihäiriökö?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Orava
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mulla on ollut pari kertaa sellainen rytmihäiriö, että tuntuu että jää lyönti väliin, ja sit huimaa..olo on kuin taju lähtisi...sit sydän lyö muutaman kerran tosi voimakkaasti ja tuntuu painetta päässä ja kaulalla.

Pitäis saada aikaseks käydä lääkärillä, en usko että se normaalisti näkyy sydänfilmissä, jollei sit just sattus siinä tulemaan kun on kiinni koneessa. Kai pitäs vaatia kuvaus sydämeen ja kunnon tutkinta että sais poissuljettua kaikki synnynnäiset rakenteelliset ongelmat.
 
Niin, ei ne varmaan vaatimalla kuvaa sydäntä, jos ei sydänfilmissä ole häiriöitä.
Jos sydänfilmissä ei näy sillon mitään, niin ei sun sydämessä sillon ole mitään hälyttävää.
Noi sun jutut lienee kuitenkin ihan tavallisia flimmereitä, mutta kannattaa kuitenkin varmaan tutkituttaa ne.
 
Niin, ei ne varmaan vaatimalla kuvaa sydäntä, jos ei sydänfilmissä ole häiriöitä.
Jos sydänfilmissä ei näy sillon mitään, niin ei sun sydämessä sillon ole mitään hälyttävää.
Noi sun jutut lienee kuitenkin ihan tavallisia flimmereitä, mutta kannattaa kuitenkin varmaan tutkituttaa ne.

Jeps, ja tapaan käydä yksityisellä niin siellä saa mitä vaatii. En luota julkisen puolen palveluun. Voi olla että noi on tavallisia harmittomia, toivon ainakin niin. Voihan olla että mun keho vaan reagoi niihin, koska kai siellä sillon heilahtelee verenpaineet kun on rytmihäiriö??

Molemmilla kerralla on ollut sellainen olo että näinkö kuolen... ja kai se tuolta tuntuu jos kokonaan tilttaa.. ensioireet noi ja sit taju pois. Ja lopputulos EXITUS.
 
Verenpaineen heilahtelu ei liity rytmihäiriöihin, mulla oli ihan hyvät paineet vaikka oli flimmeri.
Mutta Taiccis varmaan vastaa kun kerkii ja saat faktatietoa etkä minun todennäköisinä pitämiäni tietoja.
Eikös tollaset tuntemukset voi olla paniikkihäiriönkin oireita ?
Tuntuu, että on sydänpohjaisia, mutta eivät liity sydämeen.
 
paremmin näihin tjj osaa vastata, sillä kun on perinpohjainen koulutus, ja tietotaito. mulla nämä olemattomat tiedot jää enemmänkin tuolle ensihoitopuolelle - eikä ole siis luonnollisesti lähellekään niin tarkkaa tietoa. ja kuten jo sanottua, siitäkin on jo aikaa, kun töiden painopiste on muuttunut enemmän sammutuspuolelle ensihoitopuolesta.

mutta, kyllähän tuo kaljun mainitsema huimaava tunne on kans ihan ´normaalia´ tuossa tilanteessa, kun se lyönti jää välistä. keho tietty muutenkin säikähtää tuollaista, ja sen takia myös voi tuntua että taju pakenee päästä (kyllähän sitä ihminen tuntee huimausta muutenkin mitä yllättävimmissä tilanteissa, esimerkiksi verta nähdessään, ilman rytmäreitäkin), mutta ei se hetkellinen verenpaineen notkahduskaan ole tuossa poissuljettua. mutta edelleen, paskamaisen tuntuisiahan nuo on, vaikka vaarattomia olisivatkin. kyllähän sitä aina eniten säikähtää noita pumpun aiheuttamia tuntemuksia. mutta tuo verenpaine voi tosiaan samalla tavallahan hetkellisesti laskea esim. nopeasti ylös noustessaan vaikkapa sängyltä, ja voi hetken aikaa nähdä tähtiä, ja olo on hutera. hetkellinen verenpaineen lasku siinäkin on syynä, eikä aivoihin sitten tullut riittävästi verta. ohimeneviä nuokin tietty, ja hetken päästä on taas kunnossa. ja flimmerihän pitää sen verenpaineen ihan hyvänä, kuten tuossa aiemmin jo sanoinkin. hyvin ne kroonista flimmeriä potevat ihmiset sen kanssa pärjäilevät.

mutta tosiaan, jos asia vaivaa, niin tutkimuksiin vaan. ja yksityiseltä saa sitten ainakin varmasti haluamansa hoidon, eikä tarvi odotella. sitä varten kannattaa ne vakuutuksetkin olla kunnossa, niin saa hoitoa ilman turhia odotteluja. tuskinpa nuo ekstrat filmissä näkyy, jos ei tosiaan osu kohdalleen sillä hetkellä. ja niitä ekstroja ne mitä luultavimmin on, flimmeri on kuitenkin harvinaisempi, ja vaatii tosiaan enemmän stressitilannetta, alkoholia/krapulaa, väsymystä, jne. ekstrat taas ei välttämättä vaadi mitään noista, tullakseen piipahtamaan silloin tällöin kylässä. tjj tietää paremmin sitten mitä muita tutkimuksia sen jälkeen voi pyytää, että saa haluamansa tiedot, mutta kaipa sitä ultraäänellä voi ainakin liikkeelle lähteä. kyllä silläkin jo paljon lisätietoa pumpustaan saa. ja paniikkihäiriö aiheuttaa vaikka minkälaisia tuntemuksia, ja tuollaisia varmasti myös, mutta en nyt oikein usko että kaljulla paniikkihäiriö syynä on.
 
Itsellä myös välillä niin, että rinnassa ensin hakkaa voimakkaasti ja sitten tuntuu kuin sydän tarkastaisi tahtia ja pitää pienen paussin, kun se olo rauhoittuu.
 
. tätä vagushermon ärsytystä voi koettaa tehdä myös hieromalla kevyesti kaulavaltimon kohtaa, se aiheuttaa saman heijastuksen. ikinä ei sitten kuitenkaan hierota kumpaakin puolta kurkusta samaan aikaan, siitä voipi taas lähteä vaikka taju hetkeksi, ja pahimmillaan myös pysähtyä se sydänkin.

enpä suosittele kenellekkään, että alkaa kyseistä toimenpidettä tekemään.. ei se ole mikään pirkka-niksi. sitä kyllä käytetään joskus ensihoidossa, kun yritetään rauhoittaa nopeita eteisperäisiä rytmihäiriöitä, tosin enemmänkin rytmihäiriöt hoidetaan lääkkeillä...olenpa nähnyt kuinka potilaan sydän on pysähtynyt vagus-hierontaa tehtäessä.
Yksittäiset epämukavat muljahdukset ovat vaarattomia kammio-extroja, eli yksittäisiä kammiolisälyöntejä....niihin on monia syitä.

Terv. Rautakeisari
Ensihoitaja AMK
 
enpä suosittele kenellekkään, että alkaa kyseistä toimenpidettä tekemään.. ei se ole mikään pirkka-niksi. sitä kyllä käytetään joskus ensihoidossa, kun yritetään rauhoittaa nopeita eteisperäisiä rytmihäiriöitä, tosin enemmänkin rytmihäiriöt hoidetaan lääkkeillä...olenpa nähnyt kuinka potilaan sydän on pysähtynyt vagus-hierontaa tehtäessä.
Yksittäiset epämukavat muljahdukset ovat vaarattomia kammio-extroja, eli yksittäisiä kammiolisälyöntejä....niihin on monia syitä.

joo, totta kyllä. ei se mikään pirkka-niksi olekaan, ja tosiaan jos ei tiedä mitä tekee, niin parempi ehkä jättää tuo toimenpide tekemättä. mutta sitä voidaan käyttää kyllä juurikin nimenomaan ensihoidossa, ja ensihoitoon ne minun vajavaiset tietoni pohjautuvatkin. sairaalat on sitten eri paikkoja, ja siellä ne hoidetaan toisin tavoin. harvemmin sitä vaan tavan tallaaja sattuu sairaalassa olemaan, jos ja kun niitä rytmäreitä sattuu pukkaamaan. mutta edelleen, tuota ´kyykkypaska´ -asentoa voi kyllä itse tehdä, ja koettaa sillä saada rytmin tasattua, jos tarvetta on. eli siis sama juttu, mitä tjj:kin neuvoi, siis se puhallustekniikka. painetta silläkin koetetaan sinne saada. ei se niihin ekstroihin kylläkään välttämättä auta, koska sillä tekniikalla koetetaan tasata sitä nopeaa rytmihäiriötä, kuten sanoitkin. en kyllä ole itse kuullut, enkä nähnyt, että se sydän terveellä ihmisellä vagushieronnasta pysähtyy, jos yhdeltä puolen sitä kevyesti hieroo. ne vanhukset edelleen erikseen, joilla on jo valmiiksi kalkkeutumia suonissa, jotka voivat lähteä liikkeelle hieronnasta - ja joilla on muutenkin jo sydän heikompi iän myötä. ja on sitä ensihoitoa jonkun verran täälläkin nähty. mutta, kaikkihan on toki mahdollista.
 
ja flimmerihän pitää sen verenpaineen ihan hyvänä, kuten tuossa aiemmin jo sanoinkin. hyvin ne kroonista flimmeriä potevat ihmiset sen kanssa pärjäilevät.

Joo, monesti flimmeri löytyy aivan sattumalta "normaalitsekkauksissa". Melkein voi sanoa, että mitä vanhempi, niin sitä vähemmän flimmeristä oireita. Nuoret siitä saa kovastikkin huonon olon, yleensä olo paranee jo jonkinverran kun sykettä saa rauhoitettua vähänkin.

Aiemmin oli myös puhetta siitä veritulppariskistä. Sehän on melko pieni, eikä sitä katsota merkittäväksi riskiksi, jos flimmeri on kestänyt sen alle 48h. Eli siis jos flimmeri on yli 2vrk vanha, niin sitä ei käännetä heti, koska silloin on kohonnut riski veritulppiin.

tuskinpa nuo ekstrat filmissä näkyy, jos ei tosiaan osu kohdalleen sillä hetkellä. ja niitä ekstroja ne mitä luultavimmin on, flimmeri on kuitenkin harvinaisempi, ja vaatii tosiaan enemmän stressitilannetta, alkoholia/krapulaa, väsymystä, jne. ekstrat taas ei välttämättä vaadi mitään noista, tullakseen piipahtamaan silloin tällöin kylässä. tjj tietää paremmin sitten mitä muita tutkimuksia sen jälkeen voi pyytää, että saa haluamansa tiedot, mutta kaipa sitä ultraäänellä voi ainakin liikkeelle lähteä.

Extrojahan on tosiaan terveellä nuorella ihmisellä luokkaa 100-200/päivä, eikä niitä yleensä edes huomaa. UÄ on hyvä sydämen rakenteeliseen tsekkaukseen, mutta rytmihäiriöasiassa se ei yleensä hirveesti kerro. Rytmihäiriöissä on tärkee saada kiinni se häiriö ekg:llä, joten yleensä sitä yritetään saada kiinni 24h kestävällä ekg rekisteröinnillä. Joskus niitä saa kans esiin rasitusergometriassa.
 
Tuo on totta, että valtaosalla satunnaisia rytmihäiriöitä potevilla ei yleensä ne näy normaalia sydänfilmiä otettaessa. Eli luotettavampi keino on se ekg:n pitkäaikaisrekisteröinti. Kohtuullisen paljon nuoretkin ihmiset tosiaan satunnaisten rytmihäiriöiden takia käyvät tutkimuksissa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom