Rytmihäiriökö?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Orava
  • Aloitettu Aloitettu

Orava

Chef
Liittynyt
29.9.2003
Viestejä
1 207
Joskus puntteja nostellessa tuntuu että sydän pomppii kurkusta ylös mutta sitten se "pysähtyy" noin sekunniksi ja jatkaa taas.
Onkohan tämä taas kerran normaalia?:thumbs:

Ps, Mikä on rytmihäiriö englanniksi?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Varsinkin väsyneenä normaalia. Ihmisillä on paljon rytmäreitä vuorokauden aikana, mutta suurin osa ei niitä edes huomaa. Huonoa on se, jos tämä tapahtuu usein rasituksessa. Pidäppä huolella lepoa ja jos jatkuu, niin lekurille mittauksiin. Se miksi sydän tuntuu kurkussa, johtuu seuraavasta:

Sydän lyö eka 2 kertaa nopeaan peräkkäin, tämän jälkeen pitää pidemmän tauon, jonka aikana täyttyy enemmän verestä ja seuraava lyönti tuntuu muljahduksena.
 
mulla on joskus jotain pomppuja pumpussa ihan muuten vaan. jos oon vaikka kyljeltään kattomassa telkkaa, yhtäkkiä pumppu lyö muutaman kerran tosi kovaa. näkee miten rintakehä liikkuu.. pelottavaa. :itku:

joku päivä tulee äkkikuolema.

EDIT: juuri sain tiedon että tämä minun oire on ihan normaalia.. se siitä sitten.
 
Kiitoksia tiedoista. Tämä nyt ei ole kovin yleistä joten pidänpä tässä parin päivän levon ja jos vielä jatkuu niin käyn lääkärillä.
:worship:
 
Virallisesti nämä eivät ole nimeltään rytmihäiriöitä.

Mulla on noita kans joskus. Välillä ne kestää niin pitkään, että pystyy pulssista laskemaan miten se sydän hyppii. Mulla se meni jotenkin sillai, että joka 5 hyppy jäi pois.

Inhottava tunne se kuitenkin on!
 
Näitä kuvattuja juttuja sanotaan lisälyönneiksi. Normaalin lyönnin jäljeen tulee enneaikojaan lisälyönti ja ja seuraava normaali jää pois jolloin pumppu kerkiää täyttyä enempi kuten Mike kirjoitti.

Noita lienee vaarattomia ja sitten vaarallisempia, en muista terminologiaa kumpi oli kumpi, eteis vai kammio versio. Vaarattomat on yleisempiä. Itselläni nuo alkoi yhden lievän flunssan jälkeen yhtäkkiä, n. 10000 lisä pumputtelua vuorokaudessa ei kyllä kovin miellyttävää ollu. Tuli ja meni jossain vaiheessa viikkojen ja kuukausien sykleillä. Betasalpaajalla pysyys aika huomaamattomana. Sinänsä kuulemma sydämen normaali toimintaa, joku apu sähkörata on vain jostain syystä aktivoitunut (ns. vara järjestelmä) Tuon "hermon" voi tietty polttaa pois mutta on mahdollisuus että se vain alkaa pompottelemaan siitä vierestä.
 
Vaarattomat on eteislisälyöntejä. Terveellä ihmisellä ei ole kammioperäisiä lisälyöntejä.

Tosiaan muljahdukset saattavat olla nimenomaan extroja eikä rytmihäiriöitä. Noita extroja on terveelläkin ihmisellä useita vuorokauden aikana, useinkaan niitä ei edes tunneta.

Itellä on myös taipumusta noihin muljahduksiin ja joskus niitä on kiusaksi asti. Oon huomannu, että jos on väsyny, syöny huonosti, stressiä tms niin silloin niitä saatta tulla jopa rasituksessa, lähinnä ponnistellessa, esim. puntilla, kun pidättää hengitystä viimesissä rutistuksissa.

Satunnaiset muljahdukset on vaarattomia, mutta jos siihen liittyy heikkoa oloa, kivun tai painon tunnetta rinnassa tai jos se on jatkuvaa (useita minuutteja) kannattaa soittaa 112, koska silloin voi olla kyse jatkuvasta eteisperäisestä rytmihäiriöstä (esim SVT), jota voi myös joskus terveillä esiintyä.
 
Vanha ketju, mutta kerronpa tässä mitä tapahtui.
Otin eilen kaljaa jasitten alko rytmihäiriöt, tuntu tosi pahalta rinnassa.
No, otin beetasalpaajan, olo helpottu jonkun verran.
Nukuin sitten yön yli, mutta edelleen oli rytmi sekaisin.

Hilpasinpa sitten lääkäriin ja eteisvärinähän sieltä paljastui.
No, makasin sitten siinä "lavitsalla" odottamassa lääkitystä, mitä aiottiin kokeilla ennen kuin siirretään rytmi sähköllä , sydänmonitori oli kiinni ja näytti rytmin olevan huono.
Siinä oli sitten hoitaja vieressä ja mua alko aivastuttamaan.
Heti kun olin aivastanut, niin hoitaja sano, että sun rytmi muuttu oikeaksi !
Lääkkeitäkään ei siis tarvittu, minusta aika erikoinen homma, että aivastus korjasi rytmin, toivottavasti ei toimi toisinpäin.:kippis1:

P.S.AINA JOS RYTMIHÄIRIÖT KESTÄÄ VUOROKAUDENKIN, NIIN LÄÄKÄRIIN!
 
Nuorempana noita oli melkein päivittäin. Nykyään ei oikeastaan enää ollenkaan.. Joskus toi saattoi tulla esim. tönäisystä rintakehän alueelle. Keuhkot täyteen ja "painetta" rintakehään. Tolla meni yleensä ohi noi.

Toi muljahdus on tosi vittumainen. Onneksi ei tarttis kovemman muljahduksen jälkeen jäädä kitumaan. :)
 
Siinä oli sitten hoitaja vieressä ja mua alko aivastuttamaan.
Heti kun olin aivastanut, niin hoitaja sano, että sun rytmi muuttu oikeaksi !
Lääkkeitäkään ei siis tarvittu, minusta aika erikoinen homma, että aivastus korjasi rytmin, toivottavasti ei toimi toisinpäin.:kippis1:

P.S.AINA JOS RYTMIHÄIRIÖT KESTÄÄ VUOROKAUDENKIN, NIIN LÄÄKÄRIIN!

tuo on ihan ensihoidon opuksissa kerrottu ´hoito´, nimenomaan siis ensiavuksi. vagushermon heijastuksesta johtuva keino, joka siis lähettää paineen vaikutuksesta heijastuksen sydämeen, ja voi rauhoittaa tilanteen. tätä voi koettaa niin, että menee ns. kyykkypaska-asentoon (ei ole välttämätöntä kuitenkaan tehdä sitä tarvetta loppuun asti ;) ), ja koetetaan äkistää sitä painetta sinne kurkun seudulle - siis aivan kuin vääntäisi sitä torttua. tämä luo sen paineen sinne kurkun seudulle, jossa siis sijaitsee se vagushermo, ja lähettää sen heijastuksen pumpulle. voi olla tosin vaarallinen vanhuksille, koska se voi pahimmillaan myös pysäyttää sydämen - ja siksipä vanhuksia vessoista toisinaan kuolleena löydetäänkin. terveillä ja nuorilla ihmisillä tätä vaaraa ei pahemmin ole. tätä vagushermon ärsytystä voi koettaa tehdä myös hieromalla kevyesti kaulavaltimon kohtaa, se aiheuttaa saman heijastuksen. ikinä ei sitten kuitenkaan hierota kumpaakin puolta kurkusta samaan aikaan, siitä voipi taas lähteä vaikka taju hetkeksi, ja pahimmillaan myös pysähtyä se sydänkin.

noilla kotikonsteilla, joita siis opetetaan ihan ensihoidon kirjoissakin, voidaan saada rytmi palautumaan normaaliksi. rytmärit, sekä ekstrat on kyllä vähän helvetin epämukavia, ja aina laittaa miettimään että onkohan se lähtö nyt sit lähellä - vaikka tietäisi vallan hyvin, että ne vaarattomia ovatkin. itsellä myös taipumusta niihin, ja jopa noihin rytmäreihinkin toisinaan, hetkellisistä svt:stä ja flimmereistä lähtien. eipä ne pitkään kestä, ja niitä tulee harvoin, mutta tosi paskamaisen tuntuisia. ekstroja sitten toisinaan ihan useamminkin. näihin liittyy sitten kyllä tosiaan muita syitä, jotka ne laukaisevat. terveillä ihmisillä noita flimmereitä ja muita eteisperäisiä rytmäreitä voi tosiaan esiintyä stressin, väsymyksen, tai esimerkiksi krapulan takia.

ja tosiaankin, jos ne on pitkäkestoisia, niin lekuriin. tuota flimmeriä ei ehkä kannattane ihan vuorokautta kuitenkaan katsella, jos se ei meinaa pois lähteä. se rytminsiirto kun hankaloituu, ja menee jossakin vaiheessa mahdottomaksikin tehdä, jos sitä liian pitkään ihmettelee, eikä mene lekurille. tarkkoja aikoja en tuohon muista, mutta jos ne nyt yli tunnin alkaa mennä, niin kyllä sinne lekurin pakeille olis jo hyvä mennä. saa sen ainakin nopeasti hoidettua. krooniset flimmerit sitten tietenkin erikseen, niitä ei tietenkään enää rytmisiirrellä.

lätinä voi sisältää muutamia asiavirheitä, mutta ehkä se nyt kokonaisuudessaan kuitenkin ihan sinnepäin meni. ei oo meinaan ihan hetkeen enää tarvinnut ensihoidollisia toimitteita tehdä töissä.
 
Otin eilen kaljaa jasitten alko rytmihäiriöt, tuntu tosi pahalta rinnassa.
No, otin beetasalpaajan, olo helpottu jonkun verran.

Alkoholi on yks sellainen aine, mikä voi (varsinkin krapulassa treenaaminen) pukata eteisvärinää.

minusta aika erikoinen homma, että aivastus korjasi rytmin, toivottavasti ei toimi toisinpäin.:kippis1:

Itseasiassa ei yhtään erikoinen homma. :) A) eteisvärinä kääntyy usein itsestään normaaliksi ja B) aivastus saa aikaan sellaisen refleksin mikä voi joskus korjata jotku rytmihäiriöt tai ainakin hidastaa niiden nopeutta. Saman efektin saa aikaan vaikka puhaltamalla suljettua nenää ja suuta vasten. Eteisvärinää se ei ihan niin hyvin korjaa kuin jotain muita, mutta joskus senkin. :)

P.S.AINA JOS RYTMIHÄIRIÖT KESTÄÄ VUOROKAUDENKIN, NIIN LÄÄKÄRIIN!

Joo, mutta kuten ketjussa aiemmin oli puhetta, niin yksittäisiä extra-iskuja sekä niihin kuuluvia taukoja on jokaisella.
 
Jos on rytmihäiriötaipumusta, niin kannattaa myös kiinnittää huomiota kahvin- ym. "piristeiden" käyttöön. Itse huomaan ihan selvästi, että häiriöt lisääntyy jos oon juonut kahvia (yleensä en juo).
 
Eikös se ole juuri päinvastoin? Olen jo tovin uskonut että kammiolisälyönnit ovat vaarattomia. :confused:

Kammioextrat on juuri niitä mitä normaalistikkin on jokaisella. Tuntuvat juuri "muljahduksena" ja sen jälkeen pienenä taukona.
 
Sattuipa sopivasti. itselläni oli flimmeri viime perjantaina ja se hoidettiin tiputuksella. Aikaa meni noin 5-6 tuntia. Sitä ennen flimmeri iski 8 vuotta sitten ja silloinkin homma hoidettiin tiputuksella.Eli jos flimmeri kyseessä niin kannattaa mennä lekuriin, vaarana nimittäin on veritulppa pahimmassa tapauksessa.
 
Sattuipa sopivasti. itselläni oli flimmeri viime perjantaina ja se hoidettiin tiputuksella. Aikaa meni noin 5-6 tuntia. Sitä ennen flimmeri iski 8 vuotta sitten ja silloinkin homma hoidettiin tiputuksella.Eli jos flimmeri kyseessä niin kannattaa mennä lekuriin, vaarana nimittäin on veritulppa pahimmassa tapauksessa.
Mitäs siinä tiputuksessa sitten annetaan, vissiin lääkettä siinä on seassa, ei kai se korjaannu pelkällä suolavedellä ?:D

Muuten, täällä kun on asiantuntevaa porukkaa, niin sellasta vielä, että multa mitattiin sydämen happisaturaatio (sormesta !) ja se oli 90, onkohan se hyvä vai huono jos ajatellaan sen tasoa raskaan kuntosaliharjoittelun kannalta.
Ilmeisesti se kuitenkin on ihan tavallinen arvo, koska siitä ei sanottu sen kummempaa.
 
Mitäs siinä tiputuksessa sitten annetaan, vissiin lääkettä siinä on seassa, ei kai se korjaannu pelkällä suolavedellä ?:D

Muuten, täällä kun on asiantuntevaa porukkaa, niin sellasta vielä, että multa mitattiin sydämen happisaturaatio (sormesta !) ja se oli 90, onkohan se hyvä vai huono jos ajatellaan sen tasoa raskaan kuntosaliharjoittelun kannalta.
Ilmeisesti se kuitenkin on ihan tavallinen arvo, koska siitä ei sanottu sen kummempaa.

Ensin betasalpaajaa nesteenä ja sitten digoksiinia pillerinä.
 
Muuten, täällä kun on asiantuntevaa porukkaa, niin sellasta vielä, että multa mitattiin sydämen happisaturaatio (sormesta !) ja se oli 90, onkohan se hyvä vai huono jos ajatellaan sen tasoa raskaan kuntosaliharjoittelun kannalta.
Ilmeisesti se kuitenkin on ihan tavallinen arvo, koska siitä ei sanottu sen kummempaa.

sormestahan ne saturaatiomittarilla otetaan. 90 on ihan ok luku, ehkä hieman alhainen, mutta tuskinpa siitä nyt kannattaa alkaa huolta kantamaan. jos luku rupeaa jatkuvasti 8:lla alkamaan, niin se ei ihan normaalia sitten ole. siitäkin on jo tovi, kun sitä härveliä on käytellyt, mutta kun sen toimivuutta työvuoron alussa testaili omalla sormella, niin kyllä ne luvut siinä 95 kulmilla olivat, +/- muutama numero. kysymyksessä voi olla tietenkin myös jostakin syystä huonompi ääreisverenkierto/kylmät sormet/jne, jolloin mittarista ei saa niin luotettavaa lukemaa. ja tuskin se nyt sun jumppailuun vaikuttaa, älä huoli. :)

siitä flimmeristä, ja veritulpasta sen verran, että kyllä se vaatii sen kroonisen ja pidempään kestäneen flimmerin, että sinne eteiseen kerääntyisi sitä hyhmäistä verta, joka sitten lähtisi liikkeelle, tulpaksi muodostuen. eli ei se nyt ihan heti vaarana ole, mutta kuuluu toki tuon rytmärin ikävämpään puoleen pidempään jatkuneena. sinälläänhän flimmeri ei kroonisenakaan muuten juuri elämään vaikuta, kyllä silläkin rytmillä veri pumppautuu, vaikka epätasainen onkin. ja ne, kenellä se kroonisena on, on jo varmastikin tottuneet siihen epätasaisuuteen rytmissä.

edit. mikä panzerilla on laukaissut flimmerit, nyt ja aiemmin, kun ei itsestään pois lähtenyt?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom