Joo, täytyy kyllä sanoa, että nuo Hra. Weil'in perustelut olivat varsin odotettuja, ottaen huomioon hänen syntyperänsä. Rypsiöljyllä on ja erityisesti
on ollut erityisen huono maine Yhdysvalloissa. Vanhentunut tieto pohjautuu pääasiassa juuri erykahappopitoisuuksiin, jonka terveydelliset haittavaikutukset itsessään ovatkin todettuja, mutta viimeistään 80-luvulta lähtien nuo meidänkin rypsilajikkeet ovat olleet kauttaaltaan lähes erykahapottomia.
Jenkeissä(ja erit. Kanadassa) markkinoille puskettiinkin rypsiöljyä "canola oil"-nimikkeellä ja tuo oli nimenomaan kasviöljyä, jonka erykahappopitoisuudet korjattiin kasvinjalostuksella. Canola-öljyn ollessa terveydellisestä näkökulmasta varsin pätevää, kiihdytti se omalta osaltaan myös tätä rypsinvastaista rintamaa, kun kyseisten lajikkeiden väitettiin olevan geenimuunneltua GMO-öljyä(missä sinänsä ei olisi välttämättä ollut mitään vikaa, luonnollisesti), joka sinällään lisäsi epäluuloa ennestään kohtuu tuntemattoman rypsin suhteen.
Suomalaiset rypsiöljyt täyttävät kautta linjan kaikki muut canola-öljylle asetetut laatuvaatimukset, tiettyä aistinvaraista laatuvaatimusta lukuun ottamatta - siementen väriä.
Pienenä knoppitietona vielä yksityiskohta, jota ei mielestäni täälläkään ole kovin usein mainittu, liittyen näiden kahden kasviöljyn paisto-ominaisuuksiin:
rypsiöljyn ns. savuamispiste on 230 astetta, kun oliiviöljyn vastaava on 210 astetta.
Tuo väite omega-3-rasvahappojen poistamiseen tuotteesta liittyy lähinnä raskaampiin teollisuuden valmistusprosesseihin, joita ei luonnollisesti kylmäpuristetun rypsiöljyn osalta käytetä(liittyy lähinnä rasvojen dehydrogenointiin, kovetettuihin kasvirasvoihin). Rypsiöljyjen omega-3-rasvahappopitoisuudet voi toki tarkastaa tuotetiedoista ja vertailla muihin saantilähteisiin, väite ei siltäkään pohjalta pidä paikkaansa.
Eräs mielestäni varsin hyvää perustietoa omega-3-/omega-6-rasvahappojen välisestä suhteesta, linolihaposta, alfalinoleenihaposta, EPA:sta & DHA:sta tarjoava sivusto alla. Samoja asioita on käsitelty Pakkiksellakin lukuisissa threadeissa ja toki niiltä pohjalta perusteltu yhdistelmä on tuo kalaöljyjen yhdistäminen oliiviöljyyn, mutta se ei silti tee rypsiöljyn käytöstä perusteetonta.
Metabolism of omega-3 and omega-6 fatty acids
http://www.flaxproducts.com/pdfs/meta.pdf
:kippis1:
Ja ps, kaikki tämä ja tuleva paatos usemmalta taholta kohdistetaan siis tuonne Weiliin, ei Virtamoon tiedon jakajana.. ;)