Rypsiöljy/ Rapsiöljy

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
cuscus sanoi:
Esim. viljatuotteissa on 1,5-2 kertaa enemmän omega-6:sta kuin rypsiöljyssä per gramma rasvaa, että ei tuo rypsin o6-määrä, nyt niin iso ole.

En lähde vannomaan kun en muista lähdettä tähän hätään mutta luin jostain että kaikista tärkeintä olisi samalla aterialla nautittujen ravintoaineiden suhde. Toisin sanoen suurin osa aterioista menee niin että omega-6 jyrää omega-3:sen hyvän vaikutuksen alleen? Ravintoexpertit valaiskoot asiaa.

EDIT: Samassa lähteessä oli juttua siitä miten omega-6:sta saadaan joka tapauksessa kerta kaikkiaan liikaa ja sen takia pitäisi pyrkiä enemmän Välimeren dieetti tyyppiseen ruokavalioon jossa suositaan kalaa jne.
 
Mitenkäs tuo kylmäpuristettu, onko järkeä ostaa kun hintaa on yli tuplasti tavalliseen ja maku ihan hirvittävä pienissäkin määrin sekoitettuna?
 
Öljyjen kuumentaminen tuotantoprosessissa käytännössä tuhoaa niistä suuren osan ellei lähes kaiken niiden hyvistä aineista. Toisekseen huonosti käy juuri niille hyville rasva-aineille.

Kylmäpuristettu on huomattavasti parempi, ja kaikkein parasta oliiviöljyä syntyy pieniltä tuottajilta, jotka eivät puhdista massaa täysin oliivin vihreistä osista, niistä nimittäin syntyy varsinainen antioksidanttipommi. Tämähän on esim. Kreikassa ja Italiassa tiedetty pitkään...
 
Huomasitteko uusimmassa Pirkka-lehdessä "Otetaan selvää palstalla" kysymyksen aiheesta rypsi- ja rapsiöljyn ero?

Ote vastauksesta:

" Suomen Elintarvikeviraston päätöksen mukaan rapsiöljyä voidaan myydä ja markkinoida rypsiöljyn nimellä, koska öljyt eivät laatuominaisuuksiltaan eroa niin paljon, että sillä olisi merkitystä kuluttajille. Ravitsemuksellisesti öljyt vastaavat toisiaan. "

Aamen.
 
laitetaan nyt tää kyssäri tähän trediin. eikö näitä rypsi öljyjäkin ole kylmä puristettuna versiona, jos on niin onko se kylmä puristettu parempi vaihto ehto kuin se normaali? onko tuo rypsi öljy parempaa rasvaa kuin oliivi öljy? itellä tulee käytettyä oliivi öljyä lähinnä paistamisessa ja joskus nuissa dinkeissä, mutta jos tuo rypsi öljy on parempaa niin kai sitä vois sitten sitä ruveta käyttämään.
 
^ väitetään että muut kuin kylmäpuristetut eli teollisesti (säteilytys, kuumennus yms.) prosessoidut (jäte)öljyt olis kemiallisilta ominaisuuksiltaan muuntuneet sellaiseen olomuotoon jota ei luonnossa sellaisenaan esiinny missään. Tämän takia ihmisen kehokaan ei otaksuttavasti "osaa" niitä prosessoida. Teollisesti tuotetut (ei kylmäpuristettu) sisältää siis väitetysti ns. transrasvoja jotka olisivat edelleen väitetysti haitallisia ihmiselle lisäten mm. syöpäriskiä.

Rypsäriäkin löytyy kylmäpuristettuna useitakin vaihtoehtoja markettien hyllyiltä. Onko ne parempia kuin... maistuu raakana paremmalle, muuten en tiedä. :)

öljyeedit: niin se vielä että tietysti kylmäpuristettujen rypsäripullojen kyljissä todetaan että tää on parasta maailmassa. Mistä tietää. Pieni ihminen on mainonnan ja tutkimustulosten viidakossa yksin kuin orpo piru.
 
Tunnettu yhdysvaltalainen ruokavalion terveysvaikutuksista puhuva lääkäri Andrew Weil ei suosittele lainkaan rypsiöljyn käyttämistä. Minä suomensin muutama vuosi sitten Weilin kirjan optimaalisesta ruokavaliosta (en nyt äkkiseltään muista kirjan nimeä), ja siinä on erittäin laaja luku ruokavaliossa käytettävistä rasvoista.

Lupaan tarkistaa kirjasta, mitä Weil kirjoitti rypsäristä, ja kirjoittaa uudestaan tähän trediin. Sen muistan, että Weil suositteli käyttämään rasvoina pääasiassa oliiviöljyä ja kalaöljyä. Kylmäpuristettu oliiviöljy on paras kertatyydyttymättömien rasvahappojen lähde, kalaöljy taas omega-3-lähde. Omega-kuutosia pitäisi taas välttää kuin ruttoa, niitä tulee länsimaisesta ruoasta joka tapauksessa liikaa elimistöä hapettamaan.
 
Otsikkoon liittyen..

Euroshopperin rypsiöljyssä lukee suomeksi rypsiöljy, kun taas ruotsiksi lukee rabsolja, joka ainakin minun sanakirjan mukaan tarkoittaa rapsiöljyä kun taas rypsi olisi rybs.

Kumpaakohan öljyä purkissa on?

EDIT: :nolo: nyt vasta huomasin Sanna K:n viestin ylempänä, eli rapsiöljyähän tuo taitaa sitten olla..
 
protsku sanoi:
Ihan vaan siitä että osaa sitten 50 gramman tarkkuudella lorauttaa päivän rypsiöljyt. Ja tämä on noin neljä ruokalusikallista, kiitos tiedoista!

tuo 13,5g taitaa olla vaan ruokalusikkamitta, ei ruokalusikka. en ainakaan itse ole saanut tavalliseen ruokalusikkaan 6-8g enempää.
 
Jouni Virtamo sanoi:
Tunnettu yhdysvaltalainen ruokavalion terveysvaikutuksista puhuva lääkäri Andrew Weil ei suosittele lainkaan rypsiöljyn käyttämistä.


Kuulostaa mielenkiintoiselta :) Olisi kiva kuulla miten Weil on päätynyt tähän tulokseen.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
^ jepejep, ja onko pellavasta mitään sanottavaa? Monet ylistää sitäkin.
 
Tri Andrew Weilin kirjan nimi on Syö oikein, voi hyvin (Otava, 2003). Tällaiset pienet poiminnot eivät tietenkään tee oikeutta kirjalle, jossa esim. rasvoja käsitellään seikkaperäisesti yli 40 sivun verran. Suosittelen kaikkia terveydestään kiinnostuneita lukemaan teoksen.

Weil rypsiöljystä (kirjassa rapsi, sisältö identtinen rypsin kanssa):

- Sisältää jonkin verran omega-3-rasvahappoja linoleenihapon muodossa sekä merkittävän määrän kertatyydytrtymätöntä rasvaa - 62 prosenttia koko rasvamäärästä.
- Sisältää jopa viisi prosenttia erukahappoa (sydäntoksinen omega-6-rasvahappo, jota ei saisi elintarvikkeessa olla yli yhtä prosenttia).
- Öljyn valmistusprosessi (kuumuus, liuottimet, valkaisu) heikentää usein tuotteen laatua.
-Omega-3-rasvahapot usein poistettu tuotteen säilyvyyden lisäämiseksi.

Kirjoitin aiemmin väärin (... Weil ei suosittelke lainkaan ...). Weil suosittelee käyttämään rapsi/rypsiöljyä vain pieniä määriä, jos tuotetta haluaa käyttää. Ilmeisesti syy on erukahappo. Suomessa pitäisi myös kysyä valmistajilta, kuinka paljon tuotteissa on erukahappoa ja ovatko omega-3-rasvahapot (linoleenihappo) tallella. Weilhan puhuu amerikkalaisista tuotteista.

Pellavansiemenöljy: Voi käyttää, sillä sisältää kasvikunnassa eniten linoleenihappoa. Pilaantuu helposti, joten Weil suosittelee käyttämään mieluiten kokonaisia pellavansiemeniä, jotka voi itse rouhia juuri ennen käyttöä.

Weilin rasvat lyhyesti: Neitsytoliiviöljy, kalaöljy, pellavansiemenöljy (hiukan, mieluiten siemenistä), myös joitakin muita kasviöljyjä hiukan (pähkinäöljy, kurpitsansiemenöljy, hamppuöljy). Rapsi/rypsiöljyä pieniä määriä.

Vältä monityydyttymättömiä kasviöljyjä (safloriöljy, voikukkaöljy, seesaminsiemenöljy, maissiöljy, soijaöljy, puuvillansiemenöljy) ja niistä tehtyjä tuotteita. Vältä mitä tahansa osittain kovetettua kasvirasvaa (myös kaikki margariinit ja kasviöljypohjaiset paistinrasvat).

Tyydyttyneita rasvoja saamme maitotuotteista ja lihasta tarpeeksi.

Sori tällainen sekava räpellys, mutta tosiaan tsekatkaa ainakin aika tarkkaan, mitä syötte, niin pysytte pitkällä aikavälillä terveempinä.
 
Jouni Virtamo sanoi:
Tri Andrew Weilin kirjan nimi on Syö oikein, voi hyvin (Otava, 2003). Tällaiset pienet poiminnot eivät tietenkään tee oikeutta kirjalle, jossa esim. rasvoja käsitellään seikkaperäisesti yli 40 sivun verran. Suosittelen kaikkia terveydestään kiinnostuneita lukemaan teoksen.

Weil rypsiöljystä (kirjassa rapsi, sisältö identtinen rypsin kanssa):

- Sisältää jonkin verran omega-3-rasvahappoja linoleenihapon muodossa sekä merkittävän määrän kertatyydytrtymätöntä rasvaa - 62 prosenttia koko rasvamäärästä.
- Sisältää jopa viisi prosenttia erukahappoa (sydäntoksinen omega-6-rasvahappo, jota ei saisi elintarvikkeessa olla yli yhtä prosenttia).
- Öljyn valmistusprosessi (kuumuus, liuottimet, valkaisu) heikentää usein tuotteen laatua.
-Omega-3-rasvahapot usein poistettu tuotteen säilyvyyden lisäämiseksi.

Weil on muutaman vuosikymmenen ajastaan jäljessä :P

- Finfoodista:
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/0/87456b4233d9f7f5c2256ba40022a06f?OpenDocument

"Alkuperäisten rypsi- ja rapsiöljyjen haittana oli niiden öljyn sisältämä erukahappo. 1970-luvulta alkaen viljelyssä on ollut ainoastaan lajikkeita, joiden rasvahappokoostumuksesta erukahappo on jalostamalla poistettu. Myös Suomessa viljellyn rypsin ja rapsin erukahappopitoisuus on lähes nolla"

- Kylmäpuristetuissa rypsiöljyissä ei käytetä kuumuutta, liuottimia ja valkaisua.

- "Omega-3-rasvahapot usein poistettu tuotteen säilyvyyden lisäämiseksi." Ei Suomessa tuota ole näkynyt edes halvimmissa rypsäreissä.
 
Joo, täytyy kyllä sanoa, että nuo Hra. Weil'in perustelut olivat varsin odotettuja, ottaen huomioon hänen syntyperänsä. Rypsiöljyllä on ja erityisesti on ollut erityisen huono maine Yhdysvalloissa. Vanhentunut tieto pohjautuu pääasiassa juuri erykahappopitoisuuksiin, jonka terveydelliset haittavaikutukset itsessään ovatkin todettuja, mutta viimeistään 80-luvulta lähtien nuo meidänkin rypsilajikkeet ovat olleet kauttaaltaan lähes erykahapottomia.

Jenkeissä(ja erit. Kanadassa) markkinoille puskettiinkin rypsiöljyä "canola oil"-nimikkeellä ja tuo oli nimenomaan kasviöljyä, jonka erykahappopitoisuudet korjattiin kasvinjalostuksella. Canola-öljyn ollessa terveydellisestä näkökulmasta varsin pätevää, kiihdytti se omalta osaltaan myös tätä rypsinvastaista rintamaa, kun kyseisten lajikkeiden väitettiin olevan geenimuunneltua GMO-öljyä(missä sinänsä ei olisi välttämättä ollut mitään vikaa, luonnollisesti), joka sinällään lisäsi epäluuloa ennestään kohtuu tuntemattoman rypsin suhteen.
Suomalaiset rypsiöljyt täyttävät kautta linjan kaikki muut canola-öljylle asetetut laatuvaatimukset, tiettyä aistinvaraista laatuvaatimusta lukuun ottamatta - siementen väriä. :david:

Pienenä knoppitietona vielä yksityiskohta, jota ei mielestäni täälläkään ole kovin usein mainittu, liittyen näiden kahden kasviöljyn paisto-ominaisuuksiin:
rypsiöljyn ns. savuamispiste on 230 astetta, kun oliiviöljyn vastaava on 210 astetta. :)

Tuo väite omega-3-rasvahappojen poistamiseen tuotteesta liittyy lähinnä raskaampiin teollisuuden valmistusprosesseihin, joita ei luonnollisesti kylmäpuristetun rypsiöljyn osalta käytetä(liittyy lähinnä rasvojen dehydrogenointiin, kovetettuihin kasvirasvoihin). Rypsiöljyjen omega-3-rasvahappopitoisuudet voi toki tarkastaa tuotetiedoista ja vertailla muihin saantilähteisiin, väite ei siltäkään pohjalta pidä paikkaansa.

Eräs mielestäni varsin hyvää perustietoa omega-3-/omega-6-rasvahappojen välisestä suhteesta, linolihaposta, alfalinoleenihaposta, EPA:sta & DHA:sta tarjoava sivusto alla. Samoja asioita on käsitelty Pakkiksellakin lukuisissa threadeissa ja toki niiltä pohjalta perusteltu yhdistelmä on tuo kalaöljyjen yhdistäminen oliiviöljyyn, mutta se ei silti tee rypsiöljyn käytöstä perusteetonta.

Metabolism of omega-3 and omega-6 fatty acids
http://www.flaxproducts.com/pdfs/meta.pdf

:kippis1:

Ja ps, kaikki tämä ja tuleva paatos usemmalta taholta kohdistetaan siis tuonne Weiliin, ei Virtamoon tiedon jakajana.. ;)
 
Lisätietoa vähä-erykahappoisista rypsiöljyistä, niiden ominaisuuksista ja valmistuksesta:
(OECD:n konsensusraportti)
http://www.olis.oecd.org/olis/2001doc.nsf/c5ce8ffa41835d64c125685d005300b0/19f31700dc91b614c1256b19003bd79d/$FILE/JT00118009.PDF
 
Hieno homma, että rypsiöljy saa näin synninpäästön. Tri Weil on siis itse vielä vuonna 2000 kirjoittanut edellä siteeratulla tavalla. Suomentaja vain suomentaa, ei ota kantaa tekstin asiasisältöön.

Toivon, etteivät Pakkiksen nuoret tietoniekat kuitenkaan aivan dissaa Weilia ja hänen teostaan.
 
En ehtinyt syventyä threadiin täysin, mutta käsittääkseni tässäkin asiassa vedetään helposti överiksi puolin ja toisin - Kuten soijan epäterveellisyydestä miehille (ehkä ei ole hyväksi syödä 90% proteiineistaan soijasta, mutta 1-2g soijaa ravinnosta päivässä ei vähennä testoarvoja..). Jos syö rasvojen lähteenä rypsin lisäksi, oliivia, kalaöljyjä, pellavansiemenöljyjä tms. ei varmasti saa liikaa omega-3:sta. Ongelmia saatta syntä lähinnä tavallisella suomalaisella, joka käyttää yksinomaan margariinista leivottuja tuotteita (kovetetu kasvisrasvat nyt eivät ole terveellisiä), sekä ruuanvalmistuksessa kemiallisesti puhdistettua rypsiöljyä. Sitten hän kuvittelee, että syö rasvoja terveellisesti..
 
ironteme sanoi:
Ongelmia saatta syntä lähinnä tavallisella suomalaisella, joka käyttää yksinomaan margariinista leivottuja tuotteita (kovetetu kasvisrasvat nyt eivät ole terveellisiä), sekä ruuanvalmistuksessa kemiallisesti puhdistettua rypsiöljyä. Sitten hän kuvittelee, että syö rasvoja terveellisesti..

Käsittääkseni kovetettuja kasvirasvoja ei enää käytetä tavallisissa margariineissa, eli niitä olisi lähinnä leipomoiden käyttämissä HC-margariineissa ja tietysti leipomotuotteiden (ja eineksien) "suorana" ainesosana.

Levitteiden tuoteselosteiden mukaan ne ei ainakaan sisällä kovetettuja, joten ei muuta kuin ääntä kohti.

Lisätietoja: http://www.margariinitiedotus.fi/ (ei välttämäti puolueeton)
 
B.O.S.S. sanoi:
Käsittääkseni kovetettuja kasvirasvoja ei enää käytetä tavallisissa margariineissa, eli niitä olisi lähinnä leipomoiden käyttämissä HC-margariineissa ja tietysti leipomotuotteiden (ja eineksien) "suorana" ainesosana.
Kyllä voisin aika varmana heittää margariinien sisältävän kovetettua kasvirasvaa. Sekoitatkohan tämän nyt siihen, että suomalaisista margariineista on karsittu reilulla kädellä erästä pehmeää rasvaa, nimittäin transrasvaa?
 
Back
Ylös Bottom