Rypsiöljy/ Rapsiöljy

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kiva, että rasvoista keskustellaan, mutta en ole vieläkään saanut vastausta kysymykseeni: Onko rypsi- ja rapsiöljyn välillä suuria eroja? Aina puhutaan rypsäristä, ajaako rapsiöljy saman asian?
 
rypsi (Brassica rapa subsp. oleifera; ennen B. campestris; eng. turnip, turnip rape, bird rape) ja

rapsi (Brassica napus subsp. oleifera; eng. rapeseed, rape, swede rape, oilseed rape)

Minuakin rupesi askarruttamaan asia, nimittäin Euroshopperin rapsiöljy oli todella halpaa. Googlettamalla löytyi monenmoista, ja johtopäätös oli että rasvahappokoostumus on samanlainen rypsillä ja rapsilla. Lisäksi yleensä puhutaan rypsiöljystä vaikka tarkoitettaisiin rapsiöljyä.

Tässä tekstinpätkä margariinitiedotuksen sivuilta (http://www.margariinitiedotus.fi/julkaisut/Kasvioljysta Margariineihin.pdf), jossa todetaan seuraavaa:

RYPSI JA RAPSI
Ristikukkaisten heimoon kuuluvat rypsi ja rapsi ovat
toistaiseksi ainoat Suomessa laajalti viljeltävät öljykasvit.
Rypsi on nauriin, rapsi lantun sukulainen. Molempien
siemenissä on öljyä 35-45 %, ja niistä saatava öljy on
rasvahappokoostumukseltaan samanlaista. Siksi Suomessa
puhutaan yleisesti rypsiöljystä. Rapsi vaatii pitemmän
kasvuajan kuin rypsi, ja sen vuoksi sitä viljelläänkin vain
aivan eteläisimmässä Suomessa. Rypsi sen sijaan menes-
tyy aina Keski-Suomen korkeudelle saakka.
Rypsi on tärkein margariinin raaka-aine maassamme ja
eniten käytetty ruokaöljy sekä koti- että suurtalouksissa.


Pari muuta linkkiä aiheesta:

http://www.biotekniikanneuvottelukunta.fi/muistiot/rinnelo.pdf

http://www.finfood.fi/finfood/ff.nsf/0/e1393cc3f61ac63fc2256e68002f4082/$FILE/TIKU.pdf
 
Cockton sanoi:
Paitsi että rypsissä sitä omega-6:tta on 2 kertaa enemmän kuin oliiviöljyssä, ja omega-6 taas toimii elimistössä hapettajana, eli siis päinvastoin kuin antioksidantit. Ja elimistön hapettuminen, tai oksidatiivinen stressi, on yhdistetty moniin sairauksiin. Nykyään saadaan ravinnosta O6:tta todella paljon enemmän kuin mihin ihmisen aineenvaihdunta on geneettisesti suunniteltu. Jättämällä kaiken kasvisrasvan paitsi oliiviöljyn pois päästään siihen ettei O6:tta tule liikaa.

Monesti olen lukenut että O3/O6-suhde olisi määriä tärkeämpi. Tämän takia juodaan rypsäriä koska se vetää esim. päivän keskiarvoa lähemmäs suotuisampaa suhdetta. Varmasti löydät pubmedistäsi jotain aiheesta :)

btw, tuskin kellään menee öljyä niin paljon että budjetti kaatuu siihen maksaako öljypullo 1e vai tuplasti enemmän.
 
astro sanoi:
Monesti olen lukenut että O3/O6-suhde olisi määriä tärkeämpi. Tämän takia juodaan rypsäriä koska se vetää esim. päivän keskiarvoa lähemmäs suotuisampaa suhdetta. Varmasti löydät pubmedistäsi jotain aiheesta :)

Ikiomasta pubmedistä löytyy esim. seuraavaa:

Dietary n-6 and n-3 fatty acid balance and cardiovascular health.

However, the absolute mass of essential fatty acids consumed, rather than their n-6/n-3 ratio, should be the first consideration when contemplating lifelong dietary habits affecting cardiovascular benefit from their intake.

Tässähän voi kukin sitten uskoa mitä haluaa.
 
Pirkan kylmäpuristettu rypsiöljy on mielestäni hinta/laatusuhteeltaan paras ja selvästi edullisempi kuin se kalliimpi kotimainen. Maku on myös hyvä, maistuu pähkinöille kun ottaa paljaaltaan.

Mitä tuohon Omega 6 ja Omega 3 suhteeseen tulee niin valitettavasti rypsiöljyissä suhdeluku on väärin päin eli kuutosta tulee liikaa kun sitä on jo muutenkin tavallisessa kotiruuassa liikaa. Eli kolmoset otetaan sitten kalasta ja Möllerin Omegakapseleista!
 
Tavallinen kotiruoka ei suinkaan ole pahin O6:n lähde, vaan kaikki ruokateollisuuden tuottamat einekset, pullat, keksit, etc. Kotiruoka kunniaan!
 
Tarkoitinkin sitä että kun nykyään melkein joka kodista löytyy mikroaaltouuni niin kotiruoka on usein valmisruokien lämmittämistä ja siksi saadaan liikaa Omega kuutosta. Kolmosen saamiseksi pitäisi vaan syödä paljon useammin kalaa ja jättää ne einekset vähemmälle.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Tahvo Tohveli sanoi:
Juu, ymmärrän mitä tarkoitat. Tosin optimaalisesti toimiakseen monella ihmisellä, kuten myös minulla, elimistö tarvitsee aidosti hiilareita. Hengissä pysyäkseen ei, mutta ei se tarvitse rasvaakaan kuin välttämättömät rasvahapot ja niitä ei tarvita kuin muutama gramma päivässä.

Mietityttää vain, että mistä tuo 30% tulee? Jos päivittäinen kalorimäärä on korkea, niin kuin painoa nostaessa usein on, niin tuo 30% on melkoisen paljon rasvaa määrällisesti. Eli minusta kalorimäärien noustessa tuo prosenttiosuus voi laskea ja kalorimäärien laskiessa se taas nousee. Tuon takia minä käsittelen mieluummin määriä, kuin prosentteja, koska ne prosentit eivät kerro juuri mitään. Mutta toki kukin tavallaan. :thumbs:

Siteeraan kirjaa Liikkujan ravitsemus - teoriasta käytäntöön (2004):

"Paljon liikkuvien sopiva rasvan saanti

Ravinnon rasvalla on liikunnan kannalta kaksi päämerkitystä: riittävä välttämättömien rasvahappojen saanti sekä sopiva rasvan saanti suhteessa energiankulutukseen. Koska sopiva rasvan saanti on pitkälti kiinni energiankulutuksesta, on rasvan prosentuaalinen osuus energiasta varsin hyvä mittari.

Tutkimusten perusteella urheilijoille ei ole sytä suositella erilaista rasvaosuutta kuin kilpaurheilua harrastamattomille. Suositus on siten 25-35 %, ehkä kuitenkin painottuen kohtuullisen matalaan rasvan saantiin (25-30 %)."

Johtopäättelisin tästä itse, että raskaassa kehonrakennuksessa voisi lähteä tuosta 25 prosentista ja lisäillä tarpeen mukaan.
 
Konna sanoi:
Johtopäättelisin tästä itse, että raskaassa kehonrakennuksessa voisi lähteä tuosta 25 prosentista ja lisäillä tarpeen mukaan.

Jos kaveri vetää päivässä 5.000 kcal niin 25% mukaan rasvaa pitäisi nauttia 1.250 kcal eli grammoina 139 grammaa.

Jos kaveri vetää päivässä 3.000 kcal niin 25% mukaan rasvaa pitäisi nauttia 750 kcal eli grammoina 83 grammaa.

Taviksille suositus on että rasvaa ei pitäisi tulla ravinnosta yli 50 grammaa päivässä. Kovaa treenaaville sitten tuo 80-140 grammaa niin että rasvojen laatu on hyvä, eiks niin?

:offtopic:
Sanokaapas joku asioihin perehtynyt että montako ruokalusikallista rypsiöljyä painaa 50 grammaa? En ole tullut koskaan selvittäneeksi asiaa.
 
protsku sanoi:
rasvaa ei pitäisi tulla ravinnosta yli 50 grammaa päivässä. Kovaa treenaaville sitten tuo 80-140 grammaa niin että rasvojen laatu on hyvä, eiks niin?

:offtopic:
Sanokaapas joku asioihin perehtynyt että montako ruokalusikallista rypsiöljyä painaa 50 grammaa? En ole tullut koskaan selvittäneeksi asiaa.

Mistä tuo 50 gramman raja?

1 dl öljyä painaa 90 g, 1 rkl 13.5 g.
 
Tahvo Tohveli sanoi:
Samaa mietin minäkin. Samoin olisi mukava tietää, mistä tuo 25%-35% tulee? Mihin tutkimuksiin se perustuu, vai onko se vetäisty hatusta?

Lainaamassani lähteessä ei ole merkitty kirjallisuusviitteitä asianmukaisesti. Teksti on kuitenkin asiantuntevan oloista ja jäsentely loistava. Muutamiin minua pitkän aikaa askarruttaneihin kysymyksiin se vastasi varsin tyhjentävästi ja uskottavasti, niinpä uskalsin sitä lainata täälläkin :)

Laajasta kirjallisuusluettelosta veikkaisin mahdollisiksi lähteiksi kahta seuraavaa:
1. Ravitsemustiede (1999). Aro, Mutanen, Uusitupa.
2. Nutritional strategies to minimise exercise-induced immunosuppression in athletes (2001). Gleeson, Lancaster, Bishop.
 
Konna sanoi:
Teksti on kuitenkin asiantuntevan oloista ja jäsentely loistava.

Kuten oli Hitlerilläkin, ei se silti monien mielestä kauhean oikeassa ollut.

Eikun mua vaan vituttaa se miten ihmisiä manipuloidaan juuri tuollaisilla keinoilla. Tutkia ei tarvi kunhan esittää asiansa tarpeeksi vakuuttasti, niinpä niin...
 
Konna sanoi:
Mistä tuo 50 gramman raja? 1 dl öljyä painaa 90 g, 1 rkl 13.5 g.

Ihan vaan siitä että osaa sitten 50 gramman tarkkuudella lorauttaa päivän rypsiöljyt. Ja tämä on noin neljä ruokalusikallista, kiitos tiedoista!
 
protsku sanoi:
Ihan vaan siitä että osaa sitten 50 gramman tarkkuudella lorauttaa päivän rypsiöljyt. Ja tämä on noin neljä ruokalusikallista, kiitos tiedoista!

protsku sanoi:
Taviksille suositus on että rasvaa ei pitäisi tulla ravinnosta yli 50 grammaa päivässä.

Tarkoitin, että mistä väänsit tuon taviksien suosituksen?
 
Cockton sanoi:
Paitsi että rypsissä sitä omega-6:tta on 2 kertaa enemmän kuin oliiviöljyssä, ja omega-6 taas toimii elimistössä hapettajana, eli siis päinvastoin kuin antioksidantit. Ja elimistön hapettuminen, tai oksidatiivinen stressi, on yhdistetty moniin sairauksiin. Nykyään saadaan ravinnosta O6:tta todella paljon enemmän kuin mihin ihmisen aineenvaihdunta on geneettisesti suunniteltu. Jättämällä kaiken kasvisrasvan paitsi oliiviöljyn pois päästään siihen ettei O6:tta tule liikaa.

Älä usko minua, usko tutkimuksia, löytyy pubmedistä.

Esim. viljatuotteissa on 1,5-2 kertaa enemmän omega-6:sta kuin rypsiöljyssä per gramma rasvaa, että ei tuo rypsin o6-määrä, nyt niin iso ole.
 
Back
Ylös Bottom