- Liittynyt
- 28.11.2004
- Viestejä
- 221
Jason82 sanoi:Aiemmin tuossa spekuloin kyseisten rasvahappojen oksidatiivisen stabiilisuuden perään, siihen aiheeseen kuulisin mielelläni muidenkin mielipiteitä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että tuohon lipidien peroksidaation herkkyyteen vaikuttaa moni seikka , myös se, missä muodossa kyseisiä substansseja nautitaan.
:end-of-yksinpuhelu:
Olen käsittänyt, että hyvin pitkäketjuiset tyydyttymättömät rasvahapot (HUFAt) hapettuvat suhteellisen herkästi radikaalimekanismilla ilman antioksidanttien läsnäoloa. Koska radikaalimekanismi etenee ketjureaktiona, öljyä ei kannata säilyttää isossa astiassa.
Em. johtuen kapseloitu kalaöljy säilyy aina nestemäistä valmistetta paremmin. Molemmat ovat herkkiä valolle ja lämmölle, joten ihanteellinen säilytysolosuhde on esim. alumiinifoliolla suojatussa purkissa jääkaappilämpötilassa.
Kaupassa kalaöljypullo kannattaa kaivaa pimeästä hyllyn perältä, eikä pieneen talouteen kannata ostaa sitä "super säästö" -kokoa.
EDIT: Tarkoititkin ilmeisesti ihmiselimistössä tapahtuvaa oksidaatiota, palaan tähän myöhemmin.