Rusinat ja pähkinät?

Liittynyt
1.4.2005
Viestejä
97
Niin eli olis täs tarkotus vähän dietatata ja olen tosi kova karkin perään...Huomasin että pähkinöillä ja rusinoilla saan korvattua karkit mutta onko ne mitenkä terveellisiä mulle? Eli rusinoissa ilmeisesti on paljon hiilareita, mutta en ole nähnyt missään eriteltynä millasia hiiilareita...Ja pähkinöis on taas paljon rasvaa mutta niistäkään en tiedä millaista...Eli lihottaako noi jos niitä muutaman kerran viikkoon napostelee? Riippuu tottakai määristä, mutta jos joku vois kertoo vähän tarkempaa tietoo noista ni olis aika jees...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei mikään tietty ruoka-aine lihota, eivät myöskään rusinat ja pähkinät. Lihomisessa/laihtumisessa on aina kyse kokonaiskalorinsaannista suhteessa kulutukseen.

Rusinoissa lienee aika lailla nopeita hiilareita. Pähkinöiden rasva taas on ymmärtääkseni sieltä terveellisemmästä päästä. Fineli (www.fineli.fi) kertoo lisää :)
 
Ei mikään tietty ruoka-aine lihota, eivät myöskään rusinat ja pähkinät. Lihomisessa/laihtumisessa on aina kyse kokonaiskalorinsaannista suhteessa kulutukseen.

Rusinoissa lienee aika lailla nopeita hiilareita. Pähkinöiden rasva taas on ymmärtääkseni sieltä terveellisemmästä päästä. Fineli (www.fineli.fi) kertoo lisää :)

Juu mut mä en oo oikein perillä noista eri rasvoista ja hiilareista, eli mitkä noista on niitä hiilareita/rasvoja jotka ei kerry niin helposti vyötärölle?
 
Kaikki ne kertyvät vyötärölle ihan yhtä lailla, jos kokonaisuutena syöt enemmän kuin kulutat. Edelleenkin: mikään tietty ruoka-aine tahi makroravinne ei lihota, vaan ylimääräiset kalorit lihottavat.

EDIT: Eli mikäli pysyt tavoitekalorimäärissäsi, en näe mitään syytä, mikset voisi silloin tällöin napostella pähkinöitä ja rusinoita :) Jääpähän ainakin iso kasa normikarkkien mukana tulevia lisäaineita saamatta.
 
No maapähkinöis on näköjään 538kcal/100g ja karkeis 350kcal/100g, eli sun puheiden mukaan tää tarkottas sitä et pähkinät olis lihottavampia ku karkit...Just joo..
 
No maapähkinöis on näköjään 538kcal/100g ja karkeis 350kcal/100g, eli sun puheiden mukaan tää tarkottas sitä et pähkinät olis lihottavampia ku karkit...Just joo..

Ei kai se nyt voi pitää paikkaansa? Pakko kai siinä nyt on olla eroo onko ne kalorit sokeria vai jotain muuta...
 
Mitä kohtaa sinä et nyt, Tyler83, ymmärrä? Eivät pähkinät ole sen "lihottavampia" kuin karkitkaan, vaan kyse on vain ja ainoastaan siitä, paljonko sinä niitä syöt. Jos syöt 100 g pähkinöitä, niin kyllä, saat enemmän kaloreita, kuin jos söisit 100g karkkeja. Mikä tässä nyt on se ongelma? :confused:

EDIT: Ja jos syöt pähkinöitä, saat niistä esim. hyvää rasvaa, kun taas karkeista et tosiaankaan saa muuta kuin sokeria ja niitä jo mainitsemiani lisäaineita. Joten mieluummin söisin pähkinöitä, mutta tietenkään dieettiläisen ei kannata niitä mitenkään hurjia määriä mussuttaa ;)
 
Ei kai se nyt voi pitää paikkaansa? Pakko kai siinä nyt on olla eroo onko ne kalorit sokeria vai jotain muuta...

Maapähkinän ravintoarvot on about p26 hh33 r43. Lisäksi niiden sisältämä rasva on enimmäkseen "hyvää rasvaa", (eikä sisällä yhtään transrasvaa) sekä proteiinipitoisuus suht korkea. Eli mitä mainiointa bodyravintoa.
 
Jep, eli tottakai sillä on terveyden ja treenikehityksen kannalta merkitystä, mistä lähteestä ne kalorinsa ottaa, ja toki valkoinen sokeri on sieltä huonoimmasta päästä silloin. MUTTA noin lihomisen/laihtumisen kannalta ajatellessa pitää tosiaankin aina ajatella koko kokonaisuutta ja sitä kokonaiskalorimäärää.
 
Mitä kohtaa sinä et nyt, Tyler83, ymmärrä? Eivät pähkinät ole sen "lihottavampia" kuin karkitkaan, vaan kyse on vain ja ainoastaan siitä, paljonko sinä niitä syöt. Jos syöt 100 g pähkinöitä, niin kyllä, saat enemmän kaloreita, kuin jos söisit 100g karkkeja. Mikä tässä nyt on se ongelma? :confused:

EDIT: Ja jos syöt pähkinöitä, saat niistä esim. hyvää rasvaa, kun taas karkeista et tosiaankaan saa muuta kuin sokeria ja niitä jo mainitsemiani lisäaineita. Joten mieluummin söisin pähkinöitä, mutta tietenkään dieettiläisen ei kannata niitä mitenkään hurjia määriä mussuttaa ;)

Eiku sain semmosen kuvan et väität et kalorit on kaloreita, sama mistä ne muodostuu, sokerista tai vaikka nyt pähkinöistä...Käsitin kai väärin..
 
Ei kai se nyt voi pitää paikkaansa? Pakko kai siinä nyt on olla eroo onko ne kalorit sokeria vai jotain muuta...

Ainoa ero on, että sokeri lisää insuliinin eritystä. Näinollen verensokeri ei pysy tasaisena ja ruokahalu "kasvaa syödessä". Ilman harjoitusärsykettä insuliini on myös omiaan varastoimaan hiilihydraatteja rasvaksi. Näinollen sokeripitoisella ruokavaliolla paino kyllä putoaa, mutta verrattaessa "vähäsokeriseen" -suurempi prosentti menetetystä painosta lähtee lihaksista kehon pitäessä tiukemmin kiinni rasvavarannoistaan.

Kuitenkin jos otetaan esimerkiksi tilanne jossa päivän kulutus on jo täytetty syömällä plusmiinusnolla, eli tasan päivän aikana kulutettu energiamäärä. Vaihtoehtona on syödä vielä lisäksi 100g pähkinöitä tai 100g makeisia - pähkinät lihottavat enemmän, sillä niissä on enemmän energiaa. Tietysti jos päivän rasvansanti ei ole ollut riittävää voi pähkinöiden syönti vaikuttaa positiivisesti hormonitasapainoon ja lisätä kulutusta, mutta vaikutus lienee marginaalinen.

Tärkeintä on täyttää päivän kaloritarve ensisijaisesti tärkeillä ravintoaineilla. Jos kulutus sallii, voidaan sekaan lisätä niitä hiilareita. Jos niitä v***n karkkeja on pakko vetää, suosittelisin korvaamaan palautusjuoman malton makeisilla. Näin voit hyvillä mielin syödä 50-100g makeisia jokaisena treenipäivänä. Ainoa huono puoli on makeisten sisältämät transrasvat jotka alentavat hormonitasot 50v-mummon tasolle(kärjistys). Malto on siis kuitenkin parempi vaihtoehto.

:)

Toisaalta - homot ja pikkutytöt syövät karkkia. :david:

Kalori siis on ja toisaalta taas ei ole sama kuin kalori.
 
Maapähkinän ravintoarvot on about p26 hh33 r43. Lisäksi niiden sisältämä rasva on enimmäkseen "hyvää rasvaa", (eikä sisällä yhtään transrasvaa) sekä proteiinipitoisuus suht korkea. Eli mitä mainiointa bodyravintoa.

Mitkä muuten on ne ns. hyvät rasvat? Yleensä elintarvikkeis ei lue ku et rasva ja sit tyydyttyneet rasvahapot...
 
OT, mutta hedelmäkarkeissa ja lakritsassa/salmiakissa ei kai yleensä ole rasvaa käytännössä lainkaan...?

Olet varmaan oikeassa. Viimeksi tullut syötyä karkkia muksuna joten, rasvamääriin ei liiemmin ole ollut tarvetta perehtyä. Kuitenkin se vähä rasva mitä joissakin makeisissa käytetään koostuu pääsääntöisesti transrasvoista.

Rasvattomia karkkeja voi siis mielihyvin käyttää "palautuksessa" malton korvikkeena. Malto lienee GI:nsä puolesta parempi vaihtoehto, mutta sen pääasiallinen tarkoitus on nimenomaan insuliinin erityksen lisääminen. Tämä onnistuu myös valkoisen sokerin avulla. Tosin silloin treeninjälkeinen ateria pitää ajoittaa hieman lähemmäs johtuen verensokerin nopeammasta laskusta.

Malto on siis parasta, mutta makeisetkin ok.
 
Mitkä muuten on ne ns. hyvät rasvat? Yleensä elintarvikkeis ei lue ku et rasva ja sit tyydyttyneet rasvahapot...

Tyydyttyneet eli kovat rasvat on niitä huonoja. Loput on sitten hyviä. Näin yksinkertaistetusti. Monetkaan valmistajat eivät aina jaksa tuoteselosteeseen rasvoja eritellä, mikä on vittumaista. Silloin pitää käydä Finelistä kurkkaamassa lisätietoa, sieltä näet esimerkiksi suolapähkinän selosteesta, että rasvahapot yhteensä on n. 37 g / 100 g, joista tyydyttyneitä on n. 7 g / 100 g. Eli syömiesi pähkinöiden kokonaisrasvamäärästä noin viidennes on huonoa rasvaa.
 
Tyydyttyneet eli kovat rasvat on niitä huonoja. Loput on sitten hyviä. Näin yksinkertaistetusti. Monetkaan valmistajat eivät aina jaksa tuoteselosteeseen rasvoja eritellä, mikä on vittumaista. Silloin pitää käydä Finelistä kurkkaamassa lisätietoa, sieltä näet esimerkiksi suolapähkinän selosteesta, että rasvahapot yhteensä on n. 37 g / 100 g, joista tyydyttyneitä on n. 7 g / 100 g. Eli syömiesi pähkinöiden kokonaisrasvamäärästä noin viidennes on huonoa rasvaa.

No voi helvetti! Mä oon just aina luullu et tyydyttyneet on niitä hyviä rasvoja ku ne siinä aina ilmotetaan...Noh oppia ikä kaikki...
 
No valaise sä sit viisaana meitä...Sikshän mä täs kyselen koska en noista rasvoista paljo mitään tiedä...

Tossa varmaan haettiin takaa sitä, että tyydytteneet rasvat eivät ole niin pahoja kuin mitä yleensä väitetään. Päivän kaikista rasvoista noin 30% pitäisi tulla tyydyttyneistä.
Transrasvat (kovetetut kasvirasvat) ovat sitten niitä jotka ovat pelkästään pahoja ja joita pitäisi välttää.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom