Ruoka kallistuu ennätystahtia

Tänään sanomalehteä lueskellessa pisti silmään EU:n uusi määräys, että häkkikanaloita ei enää vuodenvaihteen jälkeen saisi olla ja sen takia Suomessakin kolmasosa kanaloista lopettaa toimintansa vuodenvaihteeseen mennessä, kun ei ole kiinnostusta näillä tuottajahinnoilla investoida toimintaan. Saa nähdä, kuinka paljon tuokin uudistus tulee näkymään kananmunien hinnassa. Ilmeisesti kananmunista on kyllä ollut Suomessa ylituotantoa, mutta toki tuostakin uudistuksesta kuluttaja maksaa kukkarollaan. Uudistus voi ehkä olla eläinoikeusmielessä hyvä, mutta ei se ilmaiseksi kuitenkaan tule.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tänään sanomalehteä lueskellessa pisti silmään EU:n uusi määräys, että häkkikanaloita ei enää vuodenvaihteen jälkeen saisi olla ja sen takia Suomessakin kolmasosa kanaloista lopettaa toimintansa vuodenvaihteeseen mennessä, kun ei ole kiinnostusta näillä tuottajahinnoilla investoida toimintaan. Saa nähdä, kuinka paljon tuokin uudistus tulee näkymään kananmunien hinnassa. Ilmeisesti kananmunista on kyllä ollut Suomessa ylituotantoa, mutta toki tuostakin uudistuksesta kuluttaja maksaa kukkarollaan. Uudistus voi ehkä olla eläinoikeusmielessä hyvä, mutta ei se ilmaiseksi kuitenkaan tule.

Tämä päätös on tehty jo kolmisen vuotta sitten. Että tiedossa on ollut kokoajan. Tämän vuoden osalta ei hintaan pitäisi tulla muutoksia mutta loppuvuodesta saattaa olla pientä saatavuusongelmaa munista.

Ja jos on niitä kuluttajahintoja tässä tarkkaillut niin munien hintahan on noussut tässä 2 viimevuoden aikana tyyliin: Vuonna 2009 maksoi 10kpl M koon munia tarjouksessa 79 senttiä, nyt maksaa 10kpl M koon munia tarjouksessa 99s.

Ja tuo on totta, että eettisesti kuulostaa taas kivalta mutta maksaahan se. Ja sen on asiakas itse määritellyt, että haluaa kalliimpia munia. Ketäs tästä nyt sitten "syyttää"? Kukkahattutätejä. :D
 
Kyllä tonnikalaa liikakalastetaan aika reilulla kädellä ja laji tosiaan on aika lähellä sukupuuttoa. Google varmaan kertoo lisää. En jaksa kaivella linkkejä, kun kirjoittelen puhelimella.
Eli raaka-aine lienee kohta paljon puhuttua sakkolihaa..:rolleyes:
 
Näin rajusti ruoka kallistuu – riittääkö nollalinja tähän?

Naudanliha kallistunut 10–15 prosenttia, mutta näkyy eri lailla eri paloissa. Voi noussut vuodessa 22 prosenttia – eikä huippua ole vielä saavutettu. Jäätelö kallistunut tänä vuonna 7 prosenttia ja vuodenvaihteessa tulee lisää 3,5 prosenttia. Oluen hinta nousee vuodenvaihteessa vähintään 5–7 prosenttia.

Taloussanomat ja Ilta-Sanomat keräsivät teollisuusyritysten osto-organisaatioilta, toimialaliitoilta, Tilastokeskuksesta ja valtiovarainministeriön esityksistä tiedot ruokakorimme kallistumisesta. Ensi vuoden vaihteessa on luvassa hintahyppy, jota nollalinjan palkankorotukset eivät paikkaa. Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos esittää oman selvityksensä ylihuomenna torstaina.

Sianliha: Tappiollinen HK Scan ilmoitti jo viime kuussa, että se korottaa sianlihan myyntihintaa. Sianlihan tuottajahinta ei ole noussut yli kymmeneen vuoteen. Viime aikoina hintaa on pitänyt yllä Saksan dioksiiniskandaali ja siitä johtunut eurooppalainen ylituotanto. Kun riittävän moni suomalainen siankasvattaja lopettaa talousvaikeuksiensa takia, kotimaisesta raaka-aineesta tulee niukkuutta, joka näkyy ennen pitkää myös kuluttajahinnassa. Euroopassa ollaan lähestymässä tasapainoa ja samalla dumppauspaine pohjolan perukoille vähenee.

Naudanliha: Sitä on niukasti maassa, ja sitä pitää tuoda kysynnän tyydyttämiseksi. Teurastamot ovat nostaneet hintojaan alkuvuodesta 10–15 prosenttia. Ainakin kotimaisuudesta ja luomusta saa maksaa entistä enemmän. Naudan jauheliha on nyt 20 senttiä, paisti yhden euron ja ulkofilee kaksi euroa kilolta kalliimpaa kuin vuoden alussa. Trendi on edelleen nouseva.

Kananmunat: Munantuottajat uusivat tuotantotilojaan kymmenillä miljoonilla euroilla, koska EU-direktiivi kieltää häkkikanaloiden käytön ensi vuoden alussa. Joka kolmas kanala lopettaa tuotantonsa. Jo nyt kaupoissa on ollut toimitusongelmia. Hinnat nousevat vähintäänkin siksi, että halvimmat munapaketit katoavat kaupasta.

Viljatuotteet: Vehnäjauhot ovat jo kallistuneet tänä vuonna 13 prosenttia ja muun muassa suositut ruisleipäpalat kolme prosenttia. Maailman viljasato on kohtuullinen, mutta varastotasot ovat alhaalla. Hinnat pysyvät nykytasolla.

Maitotuotteet: Kaikki ovat kallistuneet jo koko vuoden. Esimerkiksi rasvaton maito on noussut keskimäärin 0,79 sentistä 0,83 senttiin litralta ja edamjuusto 9,11 eurosta 9,41 senttiin kilolta.

Voi: Rasvasta tulee niukkuutta sen menekin kasvun myötä. Voin hinta on noussut tänä vuonna jo 22 prosenttia ja lisää korotuksia on Valion mukaan luvassa. Hinta ei ole vielä lähelläkään historiallista huippuaan.

Rypsiöljy: Voi hilaa myös ”voimariinin” hintaa. Rypsiöljykin on kallistunut tänä vuonna jo 15 prosenttia.

Jäätelö: On kallistunut tänä vuonna jo seitsemän prosenttia. Valtiovarainministeriön (VM) mukaan hinnat nousevat vuodenvaihteessa veronkorotuksen takia keskimäärin 3,5 prosenttia. Kilohinnaltaan edullisimpien jäätelöpakkausten hinnat saattavat nousta jopa yli 10 prosenttia.

Makeiset: Esimerkiksi 500 gramman lakritsipussi on kallistunut tammikuusta 29 prosenttia. VM:n mukaan valmisteveron korotus nostaa makeisten hintoja 0,5–5 prosenttia.

Täysmehut: Appelsiinitäysmehu on kallistunut vuoden alusta 10 prosenttia. Teollisuuden ostamien täysmehutiivisteiden hinta on noussut vuodessa 10 prosenttia. Tämä näkyy edelleenkin hinnoissa.

http://www.taloussanomat.fi/omatalo...tuu--riittaako-nollalinja-tahan/201113683/139
 
Eli siis kaikki mitä kaupasta saa kallistuuu ensi vuonna taas lisää. Todella mukavaa. Päättäjät voisivat vielä keksiä vaikka hengitysveron.
 
Eli siis kaikki mitä kaupasta saa kallistuuu ensi vuonna taas lisää. Todella mukavaa. Päättäjät voisivat vielä keksiä vaikka hengitysveron.

Toisaalta jos aivan reiluja ollaan, niin kyllä tässä on kyse muustakin kuin vain verotuksesta... Esimerkiksi edellinen ruoan alv-alennus taisi parin ensimmäisen kuukauden jälkeen päätyä kauppiaiden taskuihin.
Tietenkin kaikki osapuolet tykkäävät syytellä toisiaan hinnankorotuksista: tuottajat jalostajia, jalostajat keskusliikkeitä, kauppiaat tuottajia ja kaikki yhdessä verottajaa sekä maailmanmarkkinoita...
 
Toisaalta jos aivan reiluja ollaan, niin kyllä tässä on kyse muustakin kuin vain verotuksesta... Esimerkiksi edellinen ruoan alv-alennus taisi parin ensimmäisen kuukauden jälkeen päätyä kauppiaiden taskuihin.
Tietenkin kaikki osapuolet tykkäävät syytellä toisiaan hinnankorotuksista: tuottajat jalostajia, jalostajat keskusliikkeitä, kauppiaat tuottajia ja kaikki yhdessä verottajaa sekä maailmanmarkkinoita...

Kattokaapa huvikseen mimmoisilla autoilla kauppiaat ajelevat. Järjestään pienenkin ruokakaupan omistajat ajavat uusilla isoilla Mersuilla, Bemareilla jne. Kuitenkin puhutaan jostain 80-150.000e autoista jollainen löytyy pihasta. Tuollaista ei normaali työtätekevä ihminen pysty ostamaan koko elämänsä aikana.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/...+euroa+–+enemmistö+jää+sen+alle/1135248694621

Sitten esimerkkilaskelman kun tekee niin 150.000e auto (MB SL500, erään pk-seudun K-marketin kauppiaan auto, ainakin ennen) tarkoittaa 2800e/kk lainanlyhennystä 5v laina-ajalla.
 
Jos se kerran noin helppoa on, niin mäkin alan kauppiaaksi.
Sun ois pitänyt tehdä se jo, perustaa joku kauppa johonkin hyvään paikkaan ja odotella rauhassa muutamia vuosia kunnes Kesko tai S-Ryhmä lunastaa liiketoimintasi ja pakottaa sinut soppaan mukaan. :D
Nyt kun 80% siivu kaupoista on heillä jo olemassa, et voi perustaa riippumatonta kauppaa, koska suuret tavarantoimittajat eivät toimita sinulle tavaraa.
 
Kattokaapa huvikseen mimmoisilla autoilla kauppiaat ajelevat. Järjestään pienenkin ruokakaupan omistajat ajavat uusilla isoilla Mersuilla, Bemareilla jne. Kuitenkin puhutaan jostain 80-150.000e autoista jollainen löytyy pihasta. Tuollaista ei normaali työtätekevä ihminen pysty ostamaan koko elämänsä aikana.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/...+euroa+–+enemmistö+jää+sen+alle/1135248694621

Sitten esimerkkilaskelman kun tekee niin 150.000e auto (MB SL500, erään pk-seudun K-marketin kauppiaan auto, ainakin ennen) tarkoittaa 2800e/kk lainanlyhennystä 5v laina-ajalla.

Joo hei kuules huppe musta tulee isona kauppias. Mä en todellakaan aja isolla autolla, eikä se rahan tekeminen edes kuulu siihen liiketoiminta-ajatteluun. Minä elän siellä kaupalla joten en tarvitse autoa. Syön sormia kun annan hävikinkin ilmaiseksi asiakkaille. Ja hinnat tiputan tottakai omakustannehintaan asti. En pidä ketään muuta töissä kuin itseäni, joten kassajonoja kertyy mutta mitäs siitä kun ruoassa ei ole katetta (huom. ruoka ei tule halvaksi, vaan katteettomaksi yrittäjälle)

Ja varmuuden vuoksi vetäsen itseni jojoon 50 vuotiaana, jos alkaa työtehot laskemaan ja pääsee seuraava kauppias tekemään töitä.

;)

edit. Tunnen useita pikkukauppojen kauppiaita ja kaikki ajavat normaaleilla autoilla.
 
Mielenkiintoista miten kokemuksesi eivät näy mitenkään tilastoissa. Ja mitä saksalaiseen ruoan laatuun tulee niin allaolevasta linkistä voi lukea esimerkkejä miten lihatalous pyörii Saksassa.

http://www.kaleva.fi/uutiset/juttu/597236

Repäisit sitten 5 vuotta vanhan uutisen jostain ? :D

Kelaa tuosta uutisesta vielä 5-10v taaksepäin niin samatilanne oli Suomessa.

Vedän sanani takaisin...näköjään vieläkin nykypäivää Suomessa :S

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/09/1398967/45-minuuttia-saarioinen-ja-eviran-elainlaakari-salailivat-suoliskandaalia
 
Aika hurjaa settiä.

Äitien tekemää ruokaa, kaupan päälle saat Creutzfeldt–Jakobin taudin.

Oh you mom´s :D

Katoin ton 45min just ja voi jeesus mitä soopaa..."ei kyllä oo tälläistä tapahtunu" -> "no ei nyt ainakaan kauaa..." :D

Katsoimme koulus pari viikkoa sitten just 90-luvun lopulta/2000 vuodelta olevaa dokkari lihateollisuudesta&ruokamyrkytyksistä, silloin asiat olivat kohtuu huonolla mallilla ja siinäkin joku "Eviranmies" sanoi että ei hirveästi kannata luottaa lihateollisuuteen. No ajattelin tietysti että huhhuh onpa ollut aikamoista touhua ennen kun on salailtu mahdollisia myrkytyslihojakin sen takia ettei kauppiaalla mene maine jne. ja että onneks nykyään on kaikki hyvin...no sama saatanan velmuilu se näyttää edelleen jatkuvan vaikka olis kuin EVIRA ja muut tarkkailemas :S
 
Oh you mom´s :D

Katoin ton 45min just ja voi jeesus mitä soopaa..."ei kyllä oo tälläistä tapahtunu" -> "no ei nyt ainakaan kauaa..." :D

Katsoimme koulus pari viikkoa sitten just 90-luvun lopulta/2000 vuodelta olevaa dokkari lihateollisuudesta&ruokamyrkytyksistä, silloin asiat olivat kohtuu huonolla mallilla ja siinäkin joku "Eviranmies" sanoi että ei hirveästi kannata luottaa lihateollisuuteen. No ajattelin tietysti että huhhuh onpa ollut aikamoista touhua ennen kun on salailtu mahdollisia myrkytyslihojakin sen takia ettei kauppiaalla mene maine jne. ja että onneks nykyään on kaikki hyvin...no sama saatanan velmuilu se näyttää edelleen jatkuvan vaikka olis kuin EVIRA ja muut tarkkailemas :S

Tämähän olisi vain hyvä jos kaataisi koko saarioisten valmisruokaketeollisuuden. Työpaikat löydettäisiin maataloudesta, saataisiin lisää lihaa ja ruoka halpenisi.

Itse luen ilolla kaikkiea mikä viittaa siihen, että pikkuhiljaa valmisruokateollisuus kuolisi. Aivan sama kenen kustannuksella näin alkujaan, koska pidemmän päälle siinä säästäisi kaikki.

http://www.youtube.com/watch?v=i8fGz2M5zig&feature=related

tossa video jonka löysin suoli24:n ruokahintanillitystriiden kautta. Tarkkasilmäisenä tunnistan -30% merkit ja sen, että roskis on täynnä EINESTÄ.

T: Mies joka tietää einesten päätyvän liian usein roskikseen.
 
Eikai se Saarioinen kuitenkaan ihmisille ole sitä turkiseläinten rehua syöttänyt.

Ravintoketju onkin mielenkiintoinen ketju. Kannattaa palata asiassa 11-12 vuotta taaksepäin ja alkaa tutkimaan miten se tauti lähti silloin leviämään, harmittomasti.
 
Katso mikä suosikkiruoassa maksaa – ja kuka sillä tienaa

– Tuottajan osuudella vähittäismyyntihinnasta ei ole relevanssia maitotilan tulonmuodostuksessa. Raha ratkaisee – eivät prosentit, Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen sanoo.

Osassa tuotteita Valion ”osuus” vähittäishinnasta on pieni – osasta tuotteita kauppa ei saa paljonkaan. Valio esitteli tuotteiden hintajakaumia joukolle taloustoimittajia, mutta nimesi niistä vain yhden, koska ei halua paljastaa asiakkuuksiin liittyviä liikesalaisuuksia.

Lupaa Valion laskelmien esittämiseen ei pyynnöstä huolimatta herunut, mutta jutun lopusta voit lukea Maa- ja metsätaloustuottajien MTK:n ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan laskelmat esimerkiksi lihamakaronilaatikon ja hunajamarinoidun broilerin hinnan muodostumisesta. (Katso graafit jutun lopussa.)

Esimerkiksi hunajamarinoidusta broilerisuikaleesta leveimmän siivun nappaa valmistaja, jonka osuus on 38 prosenttia kaupan osuuden jäädessä 30 prosenttiin. Tavarantoimittajille lohkeaa peräti 26 prosenttia.

Lihamakaronilaatikosta sen sijaan kauppa ottaa isoimman viipaleen eli 41 prosenttia teollisuuden osuuden jäädessä 35 prosenttiin. Suklaapatukan hinnasta kauppa nappaa jo lähes puolet ja ruisleivästäkin 44 prosenttia.

Valio siis raotti osan totuutta syksyn yhdestä kuumimmasta puheenaiheesta: Mikä ruoassa maksaa?

– On tuotteita, joissa Valion osuus eli kustannukset ovat laskennallisesti nolla kyseisen tuotteen vähittäishinnasta. Nämä ovat valmistuksen yhteydessä syntyviä sivutuotteita, ja niiden arvo kattaa vain Valion kyseiseen tuotteeseen kohdistuvat valmistuskustannukset.

Laaksonen muistuttaa, että Valion osuuskunnallisesta toimintatavasta johtuen koko tuotto kanavoituu silloin maidontuottajille. Jos sama tuote on kaupan kampanjoissa, voi käydä niin, ettei kaupalle jää tästä tuotteesta mitään katetta kustannuksilleen.

– Tällöin viljelijän laskennallinen osuus on vähittäishinnasta ylivoimaisesti korkein. Se ei kuitenkaan sinällään takaa, että tämä suuri ”osuus” olisi sentteinä ja euroina riittävä kattamaan maidontuottajan kustannukset.

Ja jotta asia ei olisi näin yksinkertainen: Valion laskelmien mukaan viljelijä saakin yllättäen parasta hintaa esimerkkituotteesta, jossa viljelijän saama prosenttiosuus on pienin. Voi vain arvuutella, mistä tuotekehityksen uutuudesta on kyse.

Tuonti määrää
halvan hinnan

Valion arkijuusto, edam, joka kilpailee halvan tuontiedamin kanssa antaa kaikille elintarvikeketjun osapuolille vähiten, vaikka osuudet vähittäishinnasta saattavat näyttää jonkun silmissä ”oikeudenmukaisilta”.

Siitä viljelijälle jäi keväällä 2010 vain 22,5 senttiä maitolitraa kohti, vaikka viljelijän suhteellinen prosenttiosuus oli suuri. Tätä juustoa myytiin tuolloin kaupoissa alle neljän euron kilohinnalla polkumyydyn tuonnin määritellessä silloisen markkinahinnan. Nykyisin jo 43 prosenttia Suomessa kulutetusta juustosta tulee ulkomailta. Tuontijuustot edustavat siten yksinään peräti neljäsosaa Suomen maidon tarpeesta.

– Valio on poikkeuksellinen yritys, sen tarkoitus onkin maksaa mahdollisimman hyvää tiliä tuottajille, MTK:n tiedotuspäällikkö Klaus Hartikainen sanoo.

Hän myöntää, että hintakeskustelussa osapuolet puhuvat toistensa ohi. Oleellista olisi hänen mukaansa puhua todellisesta arvonlisäyksestä – ei prosenttiosuuksista.

– Me voimme toki ihmetellä sitä, että elintarviketeollisuus on pakkasella, mutta kauppa sen kuin investoi uusiin ostospalatseihin. Kaupan osuuden kasvu on yleiseurooppalainen ilmiö.

Myös MTK:n tutkimuspäällikkö Johan Åberg myöntää, että raha ratkaisee eivätkä prosentit.

– Mutta kun se rahallinenkin osuus on pieni ja tilat tekevät tappiota. Valio on siinä oikeassa, että ei pitäisi tuijottaa yksittäisiä tuotteita, mutta kokonaisuuskaan ei näytä juuri sen paremmalta.


Yleisesti voidaan hänen mukaansa sanoa, että maitotuotteissa tilanne on tasapuolisin kun vertaillaan eri tuoteryhmien hinnanmuodostusta. Kevytmaidon vähittäishinnasta viljelijä saa liki 35 prosenttia.

– Kehnoin tilanne on lihoissa ja kananmunissa. Myös viljatuotteista tuottajan asema on heikko, mutta tällä hetkellä viljan hinta on kohtuullisen hyvällä tasolla joten se tasoittaa tilanteen.

Skandaalit polkivat
sianlihan tappiolle

Esimerkiksi viljelijän sianlihasta saama korvaus ei ole noussut yli 10 vuoteen, ja monia sikaloita uhkaa lopettaminen. Syynä halpaan hintaan on ruokaskandaalien ryvettämän Saksan ylituotanto, jota puretaan edelleenkin ruokamarkkinoille.

– Tämä ei ole reilua. Sikaketjussa kukaan ei saa kunnon hintaa. Ei tuottaja, ei teurastaja eikä lihanleikkaaja, lihatukkuri Veijo Votkin sanoo. Hän on hyvin huolissaan siankasvattajien tukalasta tilanteesta.

Tietokirjailija Seppo Konttisen Suomalainen ruokalasku – kirjan jälkimainingeissa syytettyjen penkille joutunut Päivittäistavarakauppa ry teetätti tutkimuksen Ernst & Young Oy:llä. Sen mukaan ruoan hinta on Suomessa Euroopan alhaisimpia, kun sitä verrataan maan yleiseen kuluttajahintatasoon.

Kotitalouksien elintarvikemenojen osuus kaikista menoista on Suomessa noin 13 prosenttia, ja elintarvikkeisiin käytetyn rahan osuus kokonaiskulutuksesta on Suomessa eurooppalaista keskitasoa.

SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä muistuttaa, kaupan osuutta ruoan hinnassa on kasvattanut muun muassa kuljetusten siirtyminen teollisuudelta kaupalle.

– Verojen osuus elintarvikeketjun kaikissa osissa on noussut, hän huomauttaa ja sanoo, että juomatuotteet – olut mukaan lukien – ovat kovasti hintakilpailtuja sekä kahvi, vaikka sen hinta tuntuu kovasti kalliilta juuri nyt.

panorama_Kuluttajahinta.jpg
http://www.taloussanomat.fi/myynti/...a--ja-kuka-silla-tienaa/201113978/135?ref=tf1

Aika hyvät on kaupalla kyllä katteet kun käytännössä hinnan voi kertoa kahdella kun tuote pistetään myyntiin.
 
Ja minä kun luulin, että ruuan kalleus tulee siitä kuinka monta euroa se maksaa, mutta taas sivistettiin tyhmää:

"Tietokirjailija Seppo Konttisen Suomalainen ruokalasku – kirjan jälkimainingeissa syytettyjen penkille joutunut Päivittäistavarakauppa ry teetätti tutkimuksen Ernst & Young Oy:llä. Sen mukaan ruoan hinta on Suomessa Euroopan alhaisimpia, kun sitä verrataan maan yleiseen kuluttajahintatasoon.

Kotitalouksien elintarvikemenojen osuus kaikista menoista on Suomessa noin 13 prosenttia, ja elintarvikkeisiin käytetyn rahan osuus kokonaiskulutuksesta on Suomessa eurooppalaista keskitasoa.
"

Eli kun se viereisessä hyllyssä oleva pesuainepönttö maksaa suhteessa enemmän kuin hamuamani sisäfilee (muihin Euroopan maihin verrattuna) niin ruoka onkin nyt siis halpaa täällä meillä Suomessa. Hienoa, nyt rahani riittävätkin paljon paremmin ruokaostoksiin!




..:jahas:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom