Ruoka kallistuu ennätystahtia

Siis ruoka on sen mukaan edullista uutisen mukaan, että suomalaiset käyttävät siihen suhteellisen vähän rahaa tuloistaan. Sitten taas elintarvikevalmistajat sanovat ettei kannata valmistaa oikeasta lihasta lihapullia, kun suomalaiset eivät haluat panostaa laatuun.

Tarkoittaa siis että saadaan kalliilla huonoa laatua.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tässä olisi 2010 vuoden EU:n ruoan hintavertailu Tilastokeskukselta.


http://www.stat.fi/til/kvhv/2009/kvhv_2009_2010-06-28_tie_001_fi.html

Jos Suomen ruoan ALV laskettaisiin EU:n keskiarvoon 8%:iin, niin teoriassa ruoan hinta putoaisi esimerkiksi Saksan ja Ranskan tasolle. Mutta milläköhän ruotsalaiset ovat onnistuneet painamaan omat hintansa noin alas ja toisaalta miksi Tanskassa ruoka on niin hävyttömän kallista, vaikka luulisi siellä esimerkiksi logistiikkakustannusten olevan vielä alhaisempia.
 
Parin vuoden kokemuksella Saksasta ja heti perään parin vuoden kokemuksella Suomesta, voisin sanoa että ruokalaskumme ovat tuplaantuneet, samalla kun ruoan laatu on puolittunut sekä laadultaan että monipuolisuudeltaan. Karkeasti voisi siis arvioida että ruoka maksaa Suomessa 3-4x sen mitä Saksassa.

Mielenkiintoista miten kokemuksesi eivät näy mitenkään tilastoissa. Ja mitä saksalaiseen ruoan laatuun tulee niin allaolevasta linkistä voi lukea esimerkkejä miten lihatalous pyörii Saksassa.

http://www.kaleva.fi/uutiset/juttu/597236
 
Saksassa luomumaito (sellainen mikä käy vatsalle) maksoi jotain 0,5e litra, täällä 1,4e litra.
Perunat olivat Saksassa kalliita suhteessa muuhun ruokaan, samoin kala.

Parin vuoden kokemuksella Saksasta ja heti perään parin vuoden kokemuksella Suomesta, voisin sanoa että ruokalaskumme ovat tuplaantuneet, samalla kun ruoan laatu on puolittunut sekä laadultaan että monipuolisuudeltaan. Karkeasti voisi siis arvioida että ruoka maksaa Suomessa 3-4x sen mitä Saksassa.

Miten ihmeessä olette saaneet tuplattua ruokalaskunne laadun laskiessa? Kerrotko esimerkin?

edit. Itse olin tuossa kesällä n. viikon saksassa (myös muualla euroopassa) ja viikon aikana tuli eteen 2 homeista jogurttia. Suomessa en ole löytänyt itse ostamistani jogurteista yhtään homeista...
 
Huomasinpa juuri, että paikallisessa citymarketissa oli noussut sen pirkka naudan jauhelihan hinta 2,79->2,89 nyt tällä/viime viikolla.
 
Repäisit sitten 5 vuotta vanhan uutisen jostain ? :D

Kelaa tuosta uutisesta vielä 5-10v taaksepäin niin samatilanne oli Suomessa.

Mitä sitten vaikka oli 5 vuotta vanha tapaus? Kyllä tuo skandaali kertoo aika paljon siitä miten järjestelmä toimii Saksassa.

Ja tässäpä muutama juttu lähivuosilta jos edellinen ei kelpaa:

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/...a+dioksiinista+munavalmisteissa/1135262816865
http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat...ytyi-jo-maaliskuussa-saksassa-mitaan-ei-tehty
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011...c_peraisin_saksalaisista_iduista_2654894.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Salmonella It is estimated that every fifth person in Germany is a carrier of Salmonella
 
Kyllähän Saksassa pitää tietää mitä ostaa ja sitten sellaiset "Stockmann-tyyliset" kaupat ovat tismalleen samanhintaisia kuin Suomessakin, vaikkapa nyt Karstadt sekä Kaufhof. Tengelmann, Rewe, Edeka, Real, Aldi, Lidl, Pennymarkt ovat sitten jo kohtuuhintaisia joista 2-3 ensimmäistä suhteellisen kalliita. Saksan sisällä jo hintavaihtelut voivat olla helpostikin 100%. Eli viereisessä kaupassa joku tuote maksaa hyvinkin 2x sen mitä toisessa. Saksalaiseen elämäntapaan kuuluu halvimpien tuotteiden kerääminen etsiminen. Joka tapauksessa yhdestä kaupasta ei koskaan saa kaikkea, niin sama käydä sitten useammassa katselemassa hintoja. Tiettyjen peruselintarvikkeiden hinnat oppii tavattoman nopeasti ja muistaa mistä ne kannattaa napata koriinsa.

Se mikä itselläni kiinnitti huomion, oli että vihannekset, juustot, tuorejuustot jne homehtuvat TODELLA nopeasti. Suomessa Creme Bonjour säilyy helposti uutta vastaavana avatussa paketissa parikin viikkoa ja ilman homehtumista jopa kuukauden tai kaksi. Saksassa tuorejuusto homehtuu päivässä. Sama vihanneksissa, tuoreen näköinen vihannes saattaa olla homeessa jo seuraavana päivänä, myös jääkaapissa.

Toisaalta, onko se huono asia? Säilöntäaineita on ilmiselvästi vähennetty ja kun tietää mitä tekee/ostaa niin pärjää hienosti. Suomen hintavertailut sitä vastoin että naudan sisäfile maksaa suomessa enemmän kuin Saksassa on paskapuhetta. En kertaakaan nähnyt naudan sisäfilettä alle 40e/kg Saksassa kun se Suomessa on useinkin 19.90e/kg.

Kalan hinnat Saksassa ovat jotain käsittämätöntä, lohi saattoi maksaa jopa 25e/kg, Suomessa vitosen. Joka tapauksessa muutama esimerkki joiden hinta on yli 2x Suomessa mitä Saksassa:
Jauheliha
Possunliha
Kana
Maito
Kerma
Creme Fraiche
Juusto, varsinkin erikoisjuustot (eli muut kuin edam)
Jugurtit
+kaikki muutkin maitotuotteet
Leikkeleet
Leivät (ja AINA tuoretta, itse paistettua, ei muovipussipaskaa)
Pullat
Kasvikset/vihannekset

Kallimpaa oli sitten naudan sisäfileen ja kalan lisäksi niinkin yllättävä kuin makaroni! Alle eurolla ei saanut pussia makaronia mistään, ja pussit olivat 250gr pusseja. Suomessa 5x400gr pussia saa tarjouksesta eurolla.

Hyvin ne 80 miljoonaa saksalaista pärjäävät noista iltalööppien "skandaaleista" huolimatta. Tuntuu että Suomessa Saksan asioista tehdään suurempi numero kuin Saksassa, vähän kuin ydinvoimalatuhoistakin.

Parasta Saksassa on se että on lihatiskit palvelulla lähes joka kaupassa, kilpailu on vapaata, luettelin tuossa vain murto-osan Saksan toisistaan riippumattomista kaupoista sekä LEIPOMOT, joka kulmalla on leipomo tai lihakauppa josta saa aina tuoretta kamaa mukaansa hyvällä palvelulla.
Suomessa paska pakataan vakuumiin ja myydään isossa marketissa ilman palvelua.
 
Huomasitko, montako ruispalaa oli ostamassasi pussissa?

Leipomoyhtiö Vaasanin kuun vaihteessa tekemä pakkausuudistus on esimerkki klassisesta konstista, jolla hinnankorotuksen voi ujuttaa markkinoille niin, ettei kuluttaja ehkä huomaa.

Yritys on pitkään mainostanut Vaasan ruispaloja Suomen suosituimpana leipänä. Ruispalat on ollut myös kauppiaiden hintakisassa suosittu sisäänvetotuote. Edullisilla ruispaloilla voi houkutella kuluttajia ostamaan kaupan kalliimpia eineksiä.

Ruispalojen "oikea" hinta kuluttajille on siten makuasia. Tavalliset 12 palan peruspussin hinnat isoissa marketeissa ovat olleet 1,60-1,70 euroa. Sisäänvetotarjouksissa usein käytetty hinta on ollut selvästi halvempi.

Sormituntumalla ja ulkonäöltään uusi yhdeksän palan ruispalapussi tuntuu ja näyttää entiseltä. Hintakin on suunnilleen sama - mutta pussissa on kolme palaa eli neljänneksen vähemmän kuin entisessä peruskoon ruispalapussissa.

Kolme pinoa ovat ovelasti yhtä palaa entistä matalampia. Vanha 12 palan pussikin on yhä olemassa, selvästi entistä kalliimpaan hintaan.

Vaasan kertoi uutuuspusseistaan nettisivuillaan. Mutta kukapa leipomoyhtiön nettisivuilla surffaisi, leivänpaloja laskisi tai muistaisi, mitä paketissa aiemmin luki.

Tarjolla on yhä samalta näyttävä ja tuntuva ruispalapussi suunnilleen entiseen hintaan.
http://www.talouselama.fi/uutiset/article685728.ece

Sama hommahan on monessa muussakin. Ennen limpparitkin olivat 0,33L nyt 0.3L, Siiderit ovat vaihtuneet myös 0.5L -> 0,44L jne.
 
http://www.talouselama.fi/uutiset/article685728.ece

Sama hommahan on monessa muussakin. Ennen limpparitkin olivat 0,33L nyt 0.3L, Siiderit ovat vaihtuneet myös 0.5L -> 0,44L jne.

Juu tuo on totta kuin vesi. Leivässä tietty voi tuonki ajatella päinvastoin, että kuluttajahinta on saatu pidettyä samana, vaikka raaka-aine kustannukset ovat nousseet. Ja siis totta on että leivän hinta on noussut.

Leivän menekki on myös tässä viimeisimmät 5 vuotta ollut laskussa.

Osaatko muuten huppe sanoa, ovatko nuo edellisessä viestissä luettelemasi kaupat omiaan vai kenties kuuluuko osa saman omistajan alle? Esim. suomessa on Prisma ja S-market eikä turisti/ulkomaalainen/vieras välttämättä tajua niiden olevan samaa ketjua.

Koska itse ihailen saksan mallia tuossa kaupankäynnissä tietyillä osaalueilla. Mielestäni suomessakin voisi tuon pullapaskan poistaa suurimmalta osin kauppojen hyllyiltä ja hankkia kaupan eteen erillisen leipäyrityksen sitä tuoretta leipää tarjoilemaan. Toisaalta siitä tulisi se ilmiö, ettei tuoretta leipää enään iltapäivällä/illalla saisi (näin kävi ainakin itselle saksassa).

O.T. Tuohon leipäasiaan vielä yksi hassu pointti. Olen kaupassa kuunnellut suoraa huutoa asiakkailta (ei siis mikään yksittäinen tapaus), että miten ei joku osaa töitään hoitaa, kun ei ole uunituoretta leipää illalla kaupan hyllyssä. Tähän ei käy edes vastaukseksi se, että leipäkuorma tulee kerran päivässä klo 0700 ja menekin mukaan sitä leipää tilataan. Jos leivän (yksittäinen leipä) menekki olisi 11 leipää päivässä, laatikossa on 10 niin kuinka moni tilaa sen 2 laatikkoa ja heittää 9 leipää jokapäivä roskiin?
Sitä lähinnä tällä ajelen takaa, että suomalaisen asiakkaan ostos/kauppa käyttäytymisessäkin olisi muutoksen aika...
 
Osaatko muuten huppe sanoa, ovatko nuo edellisessä viestissä luettelemasi kaupat omiaan vai kenties kuuluuko osa saman omistajan alle? Esim. suomessa on Prisma ja S-market eikä turisti/ulkomaalainen/vieras välttämättä tajua niiden olevan samaa ketjua.

Oman käsitykseni mukaan, kuten tuolla sanoin, ovat kaikki luettelemani kaupat omia kauppojaan, toisistaan riippumattomia ja siis vapaasti keskenään kilpailutilanteessa toisiaan vastaan.
Hassua on että tuossa on tosiaan vain pieni osa Saksan kaupoista, mutta kuitenkin ns. "suurimmat" ketjut joiden myymälät löytyvät useimmista kaupungeista. En tiedä todellisia lukuja mutta todella paljon eri kauppoja tuolla on ja kilpailu on vapaata. Toisin kuin Suomessa, jossa on käytännössä vain 2 kauppaketjua (S-ryhmä ja Kesko) + Lidl ja Stokka.
 
Haluisin vaan tietää, että minkä takia tonnikalapurkin hinta on noussu 50cnt vuodesta 09? Herran vuonna 2009 kun lähdin opiskelemaan ja ilmaisen salin myötä urheilemaan maksoi tonnikalapurkki vajaan euron. 90-99cnt, siitä on hinta noussut tasaisesti nykyiseen n 1,4-1,5e purkilta. Kyseessä siis rainbowin tonnikalaa paloina öljyssä.
 
Aika hyvä lista.

Huippukallista ruokaa
Keskiviikko 24.8.2011 klo 03.07
Uutuuskirja ruotii syitä siihen, miksi suomalaiset joutuvat maksamaan ruuasta niin paljon.


- Meidän suomalaisten elämisen eväät ovat kalliita. Maksamme ruuasta, asumisesta, lämmöstä ja liikkumisesta enemmän kuin Länsi-Euroopan kansalaiset, vaikka palkkatasomme ostovoimalla korjattuna on vanhojen EU-maiden häntäpäässä, toimittaja Seppo Konttinen kertoo eilen julkaistussa kirjassaan Suomalainen ruokalasku.

Konttisen mielestä kotimainen ruoka on ollut läpi historian samanlaista: kallista ja huonolaatuista. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan suomalaisten ruokalasku vielä kasvaisi 3,7 prosenttia vuoden 2011 aikana.

Näin Konttinen arvioi syitä siihen, miksi ruoka on Suomessa niin kallista.

Katteet

Katteet ovat katossa. Maatalouden kokonaistuottavuuden kasvu on siirtynyt tuottajahintoihin, mutta ei elintarvikkeiden vähittäishintoihin.

Kauppa

Keskittynyt kauppa on kahmaissut viime vuosina yhä suuremman siivun elintarvikkeiden hinnoista. Kun muualla Länsi-Euroopassa kaupan osuus on pienentynyt tai jopa laskenut, meillä se on noussut. Ruotsissa ja Tanskassa kaupan osuus on 37-39 prosenttia. Suomessa se on maanosan korkein, 52 prosenttia.

Ei kilpailua

Konttinen korostaa, että kauppa on keskittynyt S-ryhmän ja Keskon käsiin. Teollisuus on keskittynyt kullakin ruoka- ja juomatuotannon alalla parin suuren toimijan käsiin.

Herraseura

Konttinen huomauttaa, että keskusliikkeet tuntevat toisensa läheisesti. Sama systeemi toistuu teollisuudessakin. Vain merkittävä rajojen ulkopuolelta tuleva kilpailu voisi sotkea tämän sopuisan herraseuran.

Keskittynyt ketju

Keskittynyt ruokaketju peittoaa kuluttajan edut kolme nolla. Maataloustuottajat ovat myös elintarvikeyhtiöiden ja teurastamojen omistajia.

Liian pientä

Esimerkiksi Lidl ja Suomen Lähikauppa ovat liian pieniä pystyäkseen heiluttamaan markkinajohtajien asemaa.

Samat ihmiset

Konttisen mukaan Helsingin viidestätoista kaupunginhallituksen jäsenestä peräti kymmenen istuu myös osuuskauppaliikkeen edustajistossa.

Kansanedustajat

Konttisen mielestä kansanedustajat säätävät lakeja erilaisten eturyhmien ääntä kuunnellen ja unohtaen tavallisten veronmaksajien toiveet.

Tietyt merkit

Kauppojen omat merkkituotteet estävät tuottajien ja pienvalmistajien tuotteiden pääsyn tarjolle.

Bonuskortit

Konttisen laskujen mukaan bonuskortit tulevat kuluttajille loppupeleissä kalliiksi. Hänen mukaansa korttijärjestelmän kustannukset, 300 miljoonaa euroa vuodessa, tulevat kuluttajien maksettavaksi tuotteiden hinnoissa.

Mainonta

Mainonta maksaa. Ruokaa mainostetaan Suomessa enemmän kuin missään EU-maassa.

Alko

Alko houkuttelee kansalaiset asioimaan uusissa suurissa liikekeskuksissa.

Suuriin keskuksiin

Kun kannattavia kauppapaikkoja ei ole saatavilla, ei tule kilpailua. Kyläkaupat eivät kannata ja ihmisten pitää matkustaa suuriin ostoskeskuksiin.

Venäjälle

S-ryhmä siirtää voittojaan investointeina Venäjälle ja Baltiaan. Viime perjantaina avautui Pietariin jo kahdeksas Prisma.

Höyhenteoria

Se näkyy Suomessa Konttisen mukaan selvästi: kun hinnat maailmanmarkkinoilla nousevat, kuluttajahinnat pöllähtävät ylös myös Suomessa. Kun hinnat maailmalla laskevat, Suomessa ne leijuvat alaspäin vain hiljalleen.

Nollatutkimuksia

Konttisen mielestä turhat tutkimukset vievät resursseja ja näkyvät lopulta kuluttajan pussissa. Asiantuntijat ovat tässä maassa aina samoja.

Maksupalvelulaki

Laki, joka toi kaupalle 60 miljoonan lisälaskun, nosti hintoja.

Isänmaallisuus

Suomalainen suosii suomalaista - mihin hintaan hyvänsä.

Valmiiksi laskettu?

Kuluttajille on syntynyt harhakuva erikoishintaisista tuotteista. Konttinen kuitenkin arvelee, että sovitut alennusprosentit on laskettu jo etukäteen tuotteen hintaan.

Tukipolitiikka

Elintarvikkeita kuljetetaan turhaan maasta toiseen tukipolitiikan takia.

Lähde: Seppo Konttisen eilen julkaistu kirja: Suomalainen ruokalasku

http://www.iltalehti.fi/ruoka/2011082414253257_ru.shtml
 
Haluisin vaan tietää, että minkä takia tonnikalapurkin hinta on noussu 50cnt vuodesta 09? Herran vuonna 2009 kun lähdin opiskelemaan ja ilmaisen salin myötä urheilemaan maksoi tonnikalapurkki vajaan euron. 90-99cnt, siitä on hinta noussut tasaisesti nykyiseen n 1,4-1,5e purkilta. Kyseessä siis rainbowin tonnikalaa paloina öljyssä.

Tonnikalan hinnan nousun nyt voi ymmärtää ja oikeastaan vaan hyvä juttu. Mutta hinnasta viis, eiköhän tuokin laji kohta ole teurastettu sukupuuton partaalle.
 
Tonnikalan hinnan nousun nyt voi ymmärtää ja oikeastaan vaan hyvä juttu. Mutta hinnasta viis, eiköhän tuokin laji kohta ole teurastettu sukupuuton partaalle.

Kuinka niin? Perusteluja kiitos? Tonnikalastuksessa, jos noin voi sanoa, ovat vaarassa ainoastaan delfiinit, eivätkä nekään sentäs sukupuuton partaalla ole.

Chilitonnikalaa, omnomnom!
 
Kuinka niin? Perusteluja kiitos? Tonnikalastuksessa, jos noin voi sanoa, ovat vaarassa ainoastaan delfiinit, eivätkä nekään sentäs sukupuuton partaalla ole.
Kyllä tonnikalaa liikakalastetaan aika reilulla kädellä ja laji tosiaan on aika lähellä sukupuuttoa. Google varmaan kertoo lisää. En jaksa kaivella linkkejä, kun kirjoittelen puhelimella.
 
Siwassa kauhistelin taas hintoja. Kyllä kansalaista taas viedään. Kansalaisaktivismia asiassa - jos laatisi jonkinlaisen hintavertailun nettiin tavanomaista ostoskoria käyttäen? Mikään ihme että on tuottoisaa, suurin osa ei tosiaan tunnu katsovan hintakehitystä lainkaan.
 

Paska lista sanon minä :D

Eivaan, ihan hyvä lista mutta on tuossa nyt foliohattu päässäkin tainnut Konttisen ukko noita arvella... "arvelee Konttinen"- särähtää korvaan.

esim. "Tietyt merkit

Kauppojen omat merkkituotteet estävät tuottajien ja pienvalmistajien tuotteiden pääsyn tarjolle."

Pirkka Luomu jogurtin valmistaa Juvan Luomu Oy: http://www.juvanluomu.fi/main/

"Konttisen mielestä turhat tutkimukset vievät resursseja ja näkyvät lopulta kuluttajan pussissa. Asiantuntijat ovat tässä maassa aina samoja. "
AI NIINKÖ. Pitäisikö asiantuntijoita olla jokaiselle omansa :D :D

P.S. Kävin juuri kaupassa. Ostin vapaankananmunia, Naudan paistijauhenlihaa, Sipuleita, Laktoositonta maitoa, maustettua ruokakermaa, makaroonia, valion emmental juustoraastetta. = Makaroonilaatikko, josta tuli yhteensä 22€ - 3800 kcal. Eli neljänpäivän päivällinen. En näe tuota settiä kalliiksi, koska itse valitsin. Olisin voinut ostaa sikanautaa, virikehäkkikananmunia, normaaleja sipuleita, normaalia maitoa, normi kermaa ja halpis juustoraastetta. Olisin selvinnyt about 13€:lla. Kcalleja varmaan about sama - ehkä jopa enemmän - mutta koostumus hiukan eri.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom