Ruoka kallistuu ennätystahtia

Liittynyt
17.7.2005
Viestejä
6 118
Olisi ehkä kuulunut talouspuolelle, mutta ollaan nyt 15s täällä julkisuudessa hankkimassa medianäkyvyyttä..

Eli kuten on jo saanut kaupoissa huomata niin alkaa olot olla kuin sillä kuuluisalla oravalla kun käpy on jäässä. Ruoka kallistuu kallistumistaan. :wall:

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Ruuan+hinta+nousee+ennätystasolle/1135232648461


Vaikuttaahan tuo ihan kaikkiin, ei pelkästään vähäosaisempiin, kun ruokakustannukset nousevat nousemistaan. Itsekin koittanut nuukailla noitten ruokakulujen kanssa ja hankkia edullisesti elintarvikkeita, tosin näkyvät ne hintojen korotuspaineet jo Lidlissäkin. Pitäisiköhän tässä vetää esim pari (EURO) -lavallista tonnikalaa ja tummaa riisiä komeron perukoilla pahan päivän varalle..:jahas:
En tiedä mikä tämän threadin painoarvo on mutta ajattelin nostaa tapetille kuitenkin. Pistäkää vaikka hyviä säästämisvinkkejä yms. mä lähen ruokakauppaan toteamaan miten taas syö miestä...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pistäkää vaikka hyviä säästämisvinkkejä yms. mä lähen ruokakauppaan toteamaan miten taas syö miestä...
Tää ei nyt välttämättä tähän aiheeseen ihan kuulu mutta,
mulla on pakkanen täynnä broiskun filettä, leikkeleitä, vähärasvasta jauhelihaa, kalkkunanakkeja yms. Lähikaupassa kun on aina noita vanhaksi meneviä puoleen hintaan niin tulee kassillinen usein mukaan. :rolleyes: Välillä tulee kierrettyä useampiakin pikkukauppoja jos on tekemisen puutetta. :D Koskaan en osta normihintasta lihaa. Pakkasesta vaan sulattelen.
 
Tää ei nyt välttämättä tähän aiheeseen ihan kuulu mutta,
mulla on pakkanen täynnä broiskun filettä, leikkeleitä, vähärasvasta jauhelihaa, kalkkunanakkeja yms. Lähikaupassa kun on aina noita vanhaksi meneviä puoleen hintaan niin tulee kassillinen usein mukaan. :rolleyes: Välillä tulee kierrettyä useampiakin pikkukauppoja jos on tekemisen puutetta. :D Koskaan en osta normihintasta lihaa. Pakkasesta vaan sulattelen.

Asiaa. Nyt onkin viimestään hankittava se pakastin ton onnettoman pienen lokeron lisäksi :thumbs:
 
Onhan esim. kanan hinta Suomessa täysin järjetöntä. Saakohan normaalihintaan alle 8e/kilo minkäänlaista kananfilettä? Tuskin. Sitten kun on "tarjous" niin sitä voidaankin yllätteän myydä esim. 1.99e 600gr rasia. Silti tuossa on katetta, siis se toimii ehkä hieman sisäänvetotuotteena mutta jumankauta tuota ei myydä ilman katetta tai miinuskatteella.
Eikä ruoan hinta mihinkään kallistunut ole, verot kallistuvat joten ruoan hinta nousee kun katteet pitää pysyä ennallaan. :jahas:
Tuon siitä saa kun aina kansa vaatii pienempää veroprosenttia ja sitten itketään seuraavana vuonna että ruoan hinta kallistuu vastaavalla tavalla. Jostainhan ne budjetit rakennetaan, eikä se ole ilmaa.
 
Kyllä sisäänvetotuotteita myydään useinkin nollakatteella tahi tappiolla. t. entinen lihaosastonhoitaja :) ps. en ole ollut ko. alalla enää muutamaan vuoteen, joten voi olla, että nykyään ollaan ahneempia...
 
Mun mielestä ruoan hinta sais ihan reilusti olla semmoista, ettei kotimaisten ruoantuottajien tarvis saada mitään tukia. Eihän siinä oo mitään järkeä, et tuottajien saama kate poljetaan minimiin, että saadaan edullista ruokaa, mut kuitenki se sama raha maksetaan veroina. Muutenki nykyään tuloista käytetään paljo vähemmän ruokaan, ku 10-20 vuotta sitten ja silti valitetaan kallista ruokaa..

Sitä se hyvinvointi teettää.
 
Pihveissä pihtaillaan jo
Naudan lihan hinta on ylittänyt kuluttajien kipukynnyksen. Moni jättää jo pihvit kauppaan ja ostaa niiden sijaan jauhelihaa, sikaa tai broileria. Leipää ja maitotuotteita ostetaan pääosin entiseen malliin hintojen noususta huolimatta.

Naudan lihan hinta on kallistunut viime vuodesta selvästi. Prisman johtaja Ilkka Riiali Vantaan Jumbosta sanoo, että kun vielä viime vuonna lihaa myytiin tarjouksessa alle viidentoistakin euron kilohintaan, nyt hinta on tuplaten tämä.

– Osa asiakkaista on siirtänyt kulutustaan paljon maltillisemmin kallistuneisiin broilerin ja sianlihaan, kertoo Riiali.

Halvemmissa tuotteissa hintojen nousu ei ole kauppiaiden mielestä muuttanut käyttäytymistä näin selvästi.

Kauppias Mika Timonen Helsingin Itäkeskuksen Citymarketista kertoo, että halvimmat juustot ovat menneet alkuvuonna kaupaksi paremmin kuin parina aiempana vuonna. Silti arvokkaampiakin juustoja on ostettu entistä tahtia.Timonen myöntää, että tämä on vähän ihmeellistä. Hän kuitenkin lisää, että määriä on hankalaa verrata, koska myynti on ylipäätään kasvanut koko ajan.

Muita maitotuotteita myydään kuten ennenkin. Maitoa juodaan se, mitä juodaan, eikä jugurttipurkin kallistuminen kymmenellä sentillä muuta Riialin mukaan kulutustottumuksia mitenkään.

Arvoleivät menevät hyvin kaupaksi

Leivässä suomalaiset eivät juuri nuukaile. Vuoden vaihteessa leivän hinnan nousu sai jotkut hetkellisesti ostamaan halvempaa leipää, mutta moni on ryhtynyt jälleen ostamaan suosikkejaan.

– Kuluttajat ovat hyvin tarkkoja siitä, mistä leivästä tykkäävät ja mitä haluavat syödä. Emme ole merkittävissä määrin havainneet sellaista, että asiakkaat olisivat siirtyneet arvokkaimmista leivistä halvempiin tuotteisiin, Riiali sanoo.

Myöskään Primulassa ei ole huomattu kulutuskäyttäytymisen muutosta. Toimitusjohtaja Juha Valkamo kertoo, että leipomon Artesaani-leivät ovat menneet hyvin kaupaksi. Nykyisin näiden arvokkaimpien leipien osuus leipomon koko myynnistä hipoo jo neljännestä.

Erikoisleipien myynti huipentuu viikonloppuisin ja Valkamo puhuukin arki- ja viikonloppukäyttäytymisestä. Tämä tarkoittaa, että vapaapäivinä ruokailuun satsataan enemmän ja ollaan valmiita myös ostamaan kalliimpia tuotteita kuin muulloin.

Tottumuksia muutetaan jähmeästi

Nordean alkuvuonna teettämässä kyselyssä ilmeni, että vastaajat suunnittelivat säästävänsä ruoka- ja energiamenoissaan. Ruokakauppiaat eivät kuitenkaan usko, että vielä nähdyt tai edes loppuvuonna odotettavissa olevat hinnannousut saavat aikaan suuria kulutustottumusten muutoksia.

– En usko, että ihmiset alkavat syömisen kautta säästämään. Kyllä säästäminen alkaa jostain muualta, Timonen arvioi.

Kauppiaat muistuttavat, että ostoskäyttäytyminen riippuu toki elämäntilanteesta. Riiali huomauttaa kuitenkin, että keskivertokuluttaja käyttää ruokaansa edelleen vähemmän rahaa kuin 10–15 vuotta sitten. Näin siis siitä huolimatta, että elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinta on Tilastokeskuksen mukaan noussut alkuvuonna yli seitsemän prosenttia.

Tutkimusjohtaja Perttu Pyykkönen Pellervon Taloudellisesta tutkimuslaitoksesta sanoo, että välttämättömyyshyödykkeiden kysyntä on erittäin jäykkää. Hän vertaa ruuan ja bensiinin hinnan nousuja.

– Kun bensa maksoi alle euron litralta, puhuttiin, että kipukynnys on eurossa. Nyt, kun hinta on jo 1,40 ja ylikin, voidaan kysyä, onko kulutus vähentynyt. Ovatko ihmiset ryhtyneet vähentämään esimerkiksi hupiajeluaan ja miten paljon tätä on ylipäätään ollut?

Hinnan kaksinkertaistuminen voi olla kipuraja

Suomalaisten kulutuksesta menee Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeisiin ja alkoholittomiin juomiin noin 13 prosenttia. Osuus on hyvin samansuuruinen kuin muissa vastaavasti kehittyneissä Euroopan maissa kuten Pohjoismaissa.

Kuinka paljon ruuan hintojen pitää kallistua ennen kuin suomalaiset alkavat siirtyä halvempiin tuotteisiin? Pyykkösen mukaan tuo hinnan kaksinkertaistuminen, joka on nyt nähty naudan lihassa, voi olla kipuraja.

– Jos ruuan hinta tuplaantuisi, ihmiset rupeaisivat ehkä tekemään kotona yhä enemmän ruokaa ja ostamaan halvempia tuotteita, miettii Pyykkönen.

http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2008/04/22/pihveissa-pihtaillaan-jo/200811087/139?rss=2i

Nou shit, herra Pyykkönen?! :hyvä:

Arvoleivät :wtf: Siis mitä ihmettä, tuo Artesaanileipähän on paskinta leipää mitä kaupasta saa, heti Ehon tuotteiden jälkeen. Kuiva kuori ja höttö sisus joka ei maistu miltään... :jahas:

Onko tosiaan totta että naudanlihan hinta on tuplaantunut? Sisäpaistia olen monesti ostanut noin 14e/kilo, onko tuo nyt siis 30e/kilo? :eek:
 
Hinnanousu näkyy jo leipäjonoissa. Mielestäni on väärin että suomalaiset joutuvat jonottamaan ruokaa.

Leipäjonot pidentyvät ruoan hinnannousun vuoksi:

1135235772425.jpeg

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Leip%C3%A4jonot+pidentyv%C3%A4t+ruoan+hinnannousun+vuoksi/1135235775812
Ruoka-avun hakijoita on kaiken aikaa yhä enemmän, ja tänä keväänä hakijoiden määrä on nopeasti kasvanut, ruokaa jakavat kertovat.

Näin sanoo myös Heikki Hursti, joka toteuttaa yksityistä ruuanjakelua Helsingissä. Viime viikkoina syötävää on hakenut jokaisena jakopäivänä yli tuhat ihmistä, kun muutama vuosi sitten määrä oli kerralla 300–400, ja vielä alkuvuonnakin 600–700.

Hurstin tiedossa on, että hakijoita tulee koko Suur-Helsingin alueelta.

Vähävaraisille jaetaan Suomessa EU:n ruoka-apua noin kaksi tuhatta tonnia vuosittain. EU-ruoan lisäksi yksityiset auttajat jakavat kaupoilta ja yrityksiltä kerättäviä elintarvikkeita eri puolilla maata.

"Helsingin seudulla tarve on korostunut, mutta viime aikoina muualtakin on otettu yhteyttä ja kerrottu hädästä", Hursti sanoo.

Muun muassa Tampereelta, Lahdesta, Kemistä, Torniosta ja Joensuusta on Hurstin mukaan otettu yhteyttä ja pyydetty apua jakelun aloittamiseksi.

Turussa, Oulussa ja Porissa yksityistä ruuanjakelua on jo toteutettu.

Vantaalla Myyrmäessä ruuanjakelun seurakunnan ja kaupungin avustuksella maaliskuussa aloittanut Ruoka-apu -yhdistys jakaa ruokaa myös Simonkallion toimintakeskuksessa. Vapaaehtoiset keräävät ruuat lahjoituksina tuottajilta ja kauppiailta.

Yhdistyksen vetäjä Jari Ilmonen sanoo, että avuntarvitsijat ovat pitkäaikaistyöttömiä, eläkeläisiä, sairauslomalla olevia tai muuten yhteiskunnan avun ulkopuolelle joutuneita ihmisiä.
 
Kyllähän tuo miestä alkaa jo syömään kun käy paikallisessa supermarketissa tarkoituksena ostaa pari maitoa ja pikkasen jotain pientä niin kassalla hinta on aina yli sen 20e. :/
 
Täällä Japanissa tuli semmoinen ilmiö vastaan kaupassa että voita ei ole hyllyissä. Tänään emäntä laittoi viimeisen kimpaleen leipäkoneeseen ja tiedä milloin on taas. Tämä johtuu kuulemma siitä, että rehu maksaa timanttia ja samalla tuodaan ulkomailta vähemmän maitoa ja kysyntää on enemmän kuin tuotantoa. Mielenkiintoista.

Tullut seurattua täälläkin hinnannousuja. Esim. tomaattimurskapurkki maksoi puoli/vuosi sitten alle 100 yeniä, niin tänä päivänä 150 yeniä. Maitokin noussut kymmenisen yeniä, broilerin hintakin tuntuu hiipivän ylöspäin. Nousis edes palkka samaa tahtia niin ei hätää mutta näyttää sille, että pitää alkaa karsimaan ruokakoria ohuemmaksi pikkuhiljaa...
 
Kyllähän tuo miestä alkaa jo syömään kun käy paikallisessa supermarketissa tarkoituksena ostaa pari maitoa ja pikkasen jotain pientä niin kassalla hinta on aina yli sen 20e. :/

Maito ~0.8€ purkki, joten sille sun pienelle tulee hintaa 20€:D. Kannattaa opetella katsomaan hintoja.
 
Ennen tuli syötyä tulistalihaa urakalla(viime vuonna), maksoi 1,99€/400g. Nykyää maksaa n. 3-3,20€. Samaten juustopaketin sai viime vuonna alta 4€ ja nyt sama klöntti maksaa yli 5€. Paljon lohduttaa palkankorotukset, kun ruuan hinta noussu tuplasti siihen verrattuna.:curs:
 
Justinsa luin Kauppalehdestä juttua että Suomessa olisivat paskimmat ja kalleimmat safkat. Toisinaan kyllä tuntuu siltä.

Höpöhöpö, samoja elintarvikkeita ne on ulkomaillakin. Ainoastaan ruoanlaitossa on eroja. Suomessa maitotuotteet ja leivät on hyviä ja halpoja. Lisäksi leikkeleet ja sikanauta, broileri on Suomessa vielä halpaa verrattuna täkäläiseen hintaan.
 
Mitenkä tuo oli arvioitu, että suomalainen ruoka olisi paskinta? Kallistahan tuo ruoka on, mutta enpä tuota kovin paskaksi menisi haukkumaan. Einekset ei sitten kuulu ruokatuotteisiin vaan johonkin kelvottoman syötävän ja turhan hyllyn täytteen välimaastoon.
 
"Ruoka kallistuu ennätystahtia" - No paljonkos se ruoka on nyt kallistunut?

Jengi vaatii 15% prosentin palkankorotuksia ja sitten itketään, että tuotteiden hinnat nousee. Eiköhän nuo palkankorotukset ja inflaatio/hintojen nousu kulje aikalailla käsi kädessä. Itse en ole kaupassa käysessäni huomannut mitään erityisen suurta hintojen nousua.

Polttoaineen hinnan nousun olen kyllä huomannut. Diiselin hinta on noussut vuodessa jotain 25%.
 
Osittain johtunee arvio ruoan laadusta siihen, että Suomeen tuotaessa esimerkiksi hedelmillä on melko pitkä logistinen ketju. Samoin useilla tuotavilla vihanneksilla.
 
Osittain johtunee arvio ruoan laadusta siihen, että Suomeen tuotaessa esimerkiksi hedelmillä on melko pitkä logistinen ketju. Samoin useilla tuotavilla vihanneksilla.
Tuo näkyy jo ihan Suomen sisälläkin. Mansikat maksaa mansikoita pohjoisessa ja hirvenliha on halpaa. Sama toisinpäin, täällä hirvenliha on kalliimpaa ja mansikat edullisempia.

Näin oli ainakin joskus, en ole nykytilannetta tarkistanut. Voin toki paskaakin puhua.
 
Vittu kun niitä lihatuotteitakin tuodaan brasiliasta saakka Suomeen, esim. broileri. Perhetuttuni sanoi että se liha käy ensin välivarastolla, jossain tyyliin Hollannissa, jotta saadaan välistä rahat pois. Paikanpäällä brasiliassa kilo ulkofilettä oli alle euron, täällä jotain 25 euroa. Tiedä sitten pitääkö täysin paikkansa, kuulostaa vaan ihan hullulta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom