Ruokaöljyistä ja niiden käytöstä (ja vaikka mistä)

Omega kolmosista ja kutosista mulla on ainakin ollut semmonen käsitys että kutoset lisää kropan tulehdustiloja ja kolmoset taas vähentää.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Itse vedän joka päivä ruokalusikallisen kalaöljyä. Ei se kyllä mielestäni maistu millekkään. Nopeasti kurkusta alas ja lasi vettä perään niin ei jää jälkimakuakaan suuhun. Eniten siinä yökötyttää se öljyn tunne suussa.
 
Onko rypsiöljyllä ja rapsiöljyllä mitään eroa? Onko kylmäpuristettu rapsiöljy yhtä hyvä vaihtoehto kuin rypsiöljy?
 
Tulin tossa miettineeksi, että mitä eroa on rypsi- ja rapsiöljyllä? Nopeasti lukasin läpi, niin et maininnut rapsiöljyä ollenkaan.

E: Olis voinu lukea muutki postit, oli näemmä jo kysytty. Antakaa anteeksi
 
"Mitä enemmän öljyssä on monityydyttymättömiä rasvahappoja, niin sitä huonommin se öljy yleensä sopii paistamiseen"

"Macadamiaöljy sopii paistamiseen. --- Macadamiaöljyn rasvahapoista 85 % on monityydyttymättömiä."


Eli menikö multa jotain ohi vai kirjoittajan aivopieru?

Johdannossa mainitaan ALA ja se on ilmeisen tärkeätä tavaraa kun lisäravinteenakin myydään. Rasvojen esittelyssä sen pitoisuuksia ei sitten kuitenkaan mainita? Wikipedia kertoo seuraavaa: "Pellavansiemenöljy, hamppuöljy, rypsiöljy ja saksanpähkinä ovat parhaat alfalinoleenihapon lähteet. Muita hyviä lähteitä ovat muut ruokaöljyt, margariinit ja hampunsiemenet."

Entä mikä noista rasvoista nyt olisi sitten paras lihan paistamiseen, johon ainakin itellä se suurin rasvan käytön tarve paistamisessa? Onko savuamislämpötila paras soveltuvuuden merkki?

En tiedä onnistuukokaan tuollainen lainauksen lainaus, mutta en ainakaan osannut, mutta koitin siis tuon aikaisemman viestini tuohon vääntää kun siihen ei vastausta kuulunut eli olisko asianosaisella tai jollain muulla noihin kohtiin jotain sanottava? :) (Heittomerkit ovat siis aikaisempi lainaukseni alkuperäisestä postista)
 
Eli menikö multa jotain ohi vai kirjoittajan aivopieru?

Johdannossa mainitaan ALA ja se on ilmeisen tärkeätä tavaraa kun lisäravinteenakin myydään. Rasvojen esittelyssä sen pitoisuuksia ei sitten kuitenkaan mainita? Wikipedia kertoo seuraavaa: "Pellavansiemenöljy, hamppuöljy, rypsiöljy ja saksanpähkinä ovat parhaat alfalinoleenihapon lähteet. Muita hyviä lähteitä ovat muut ruokaöljyt, margariinit ja hampunsiemenet."

Entä mikä noista rasvoista nyt olisi sitten paras lihan paistamiseen, johon ainakin itellä se suurin rasvan käytön tarve paistamisessa? Onko savuamislämpötila paras soveltuvuuden merkki?

Siis yleensä monityydyttymättömyys öljyssä merkkaa sitä, että se ei sovellu paistamiseen. Mutta öljyn kaikki ominaisuudet määräävät sen savuamislämpötilan joka on toinen asia joka merkkaa paistamisessa. Poikkeus täälläkin vahvistamassa sääntöä.

ALA:sta saisi paljonkin juttua aikaa ja tuohon olisin tosiaan voinut vaikka laittaa vielä ne pitoisuudet erikseen. Jätetään kuitenkin seuraavaankin rasvajuttuun jotain ;)

Minä lähtisin tuosta savuamislämpötilasta liikkeelle. Öljyn käyttöön tosin vaikuttaa myös se minkälaisella pannulla paistaa, ja miten kuumana sitä lämmittää. Tefalia harvoin kuumennettaan kovin kuumaksi, joten siinä voi joskus käyttää vaikka neitsytoliiviöljyä. Suurella lämmöllä taas joku mahdollisimman korkean savuamislämpötilan omaava öljy.

Siitä kannattaako ruokaa ylipäätään paistaa, voisi varmaan jonkun terveysintoilijan kanssa vääntää yhden päivän...

Omega kolmosista ja kutosista mulla on ainakin ollut semmonen käsitys että kutoset lisää kropan tulehdustiloja ja kolmoset taas vähentää.

Näin väitetään, ja siksi yleensä samojen lähteiden mukaan niitä tulisi saada suhteessa 1:1. Tähän olisi hyvä saada joku lähde (muu kuin A. Heikkilä).

Onko rypsiöljyllä ja rapsiöljyllä mitään eroa? Onko kylmäpuristettu rapsiöljy yhtä hyvä vaihtoehto kuin rypsiöljy?

Onhan ne ihan eri kasveja, mutta minä olen sellaisessa käsityksessä, että niiden rasvahappokoostumus on about sama. Maku saattaa rapsissa olla vähän enemmän mordor, ja kai rapsia enemmän käytetäänkö teollisuuden puolella.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom