Nyt pitää tietysti ensin määritellä, mitä ottelun "suuruudella" tarkoitetaan. Jos siitä ei ole yksimielisyyttä, ei ole järkeä väitellä siitä, mikä ottelu on suurin. Ottelun "kovuus" ja suuruus eivät myöskään ole välttämättä sama asia ja itse vältän ottelun kovuudesta puhumista, kun sitä varsinkin on hankala määritellä.
Jos puhutaan absoluuttisesta urheilullisesta tasosta, on laji tietysti kehittynyt 84 vuodessa älyttömästi ja nykynyrkkeilijät ovat suunnattomasti parempia. Tästä ei varmaan ole edes keskustelunaiheeksi.
Itse käsitän ottelun suuruudella kuitenkin lähinnä sen urheilullista merkitystä suhteessa aikaansa. Gunnar Bärlund oli tuolloin kiistattoman mestarin Joe Louisin kakkoshaastaja, eli pidettiin raskaan sarjan 3. kovimpana ottelijana maailmassa. Nykysysteemissä tässä asemassa olisi kai Anthony Joshua, joka on siis Wilderinkin yläpuolella. Robbehan on Boxrecin rankingissa jossain 15. sijalla ja kyseessä on Wilderille selkeä väliottelu.
GB:n ja Lou Novan matsi rinnastuu tasoltaan nykyään pikemmin johonkin Joshua vs. Usyk -otteluun. Toki pitää huomata, että tuohon aikaan huiput ottelivat paljon tiheämpään, eikä yksittäinen ottelu välttämättä siten ollut yhtä merkittävä kuin nykykohtaamiset.
Tietenkään Bärlund vs. Nova ottelu ei nykyään ole enää kovin tunnettu, mutta siitä on jo 84 vuotta. Sitä pitäisi verrata siihen, miten tunnettu klassikko Robbe vs. Wilder tulee olemaan vuonna 2106! Nythän puhuttiin kaikkien aikojen suurimmista otteluista, eikä nykyajan tunnetuimmista tms.
Sitten on vielä se huomioitava seikka, että nyrkkeily ja urheilu ylipäätään on lajina kasvanut sitten vuoden 1938. Ja ihmisten määrä maapallolla on ylipäätään moninkertaistunut. Pitääkö laskea matsista kuulleiden tai sitä seuranneiden ihmisten absoluuttista lukumäärää, vai suhdetta nyrkkeilyfaneihin/maapallon väkilukuun? Myös otteluiden seuraaminen on nykyään hieman erilaista kuin 1938, kun Suomeen tiedot amerikasta tulivat sähkeillä.
Näillä perustein on mielestäni ainakin merkittävä keskustelunaihe, kumpi ottelu on "suurempi".