Rivesarjan suoritustekniikasta

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Armas
  • Aloitettu Aloitettu

M-NUTRITION PURE CREATINE 300 g

100 % puhdaslaatuista kreatiinimonohydraattia

-30%
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
752
Kysymys rivesarjan suoritustekniikasta.

Alkuoletuksena, että riveä treenataan painonnostolavalla, jossa on mahdollista tiputtaa raudat. Oletetaan myös että riveä treenataan niin, että jokainen nosto tehdään maasta asti.

Onko järkeä tehdä rivessä sarjoja niin, että laskee raudat maahan jokaisen noston jälkeen? Tai toisinpäin, onko järkevämpää tehdä rivesarjat niin että pudottaa romut rinnalta jokaisen noston jälkeen?

Itse olen funtsaillut tämän asian niin, että alle 5 toiston sarjoissa tiputan raudat rinnalta jokaisen noston jälkeen. Syy: pyrin pitämään jokaisen noston räjähtävänä. Alaslaskuhan vie staattisena liikkeenä aika lailla terävyyttä seuraavasta nostosta. Olen huomannut, että laskemalla raudat esim. 5 toiston sarjassa saa pudottaa sarjapainoja n. 10kg verrattuna "pudottamalla" tehtyihin sarjoihin. Tosin alaslaskulla nostojen rytmikin on nopeampi ja sarja rasittavuudeltaan huomattavasti kovempi. Pudottamalla tehdyissä rivesarjoissa pitäisi ehkä puhua mielummin viidestä perättäisestä ykkösestä kuin 5 toiston sarjasta?

Pidemmissä sarjoissa, esim. 8 sarjat, teen alaslaskun, koska tavoitteena on ennemminkin nostaa lihaskestävyyttä kuin parantaa räjähtävyyttä. Kuten jo totesin, myös noston rytmi säilyy nostossa paremmin kun laskee raudat pudottamisen sijaan, mikä pidemmässä sarjassa on oleellista jo ihan siksikin, ettei sarjan kesto mene liian pitkäksi.

Tämä on siis puhtaasti mutu-päättelyä ja aiheen itsenäistä mietiskelyä. Olisiko palstan guruilla, esim. jto, heittää aiheeseen vinkkejä, tutkittua tietoa, tmv.? Kumpi parempi, missä tilanteessa ja miksi? Entä mikä on alaslaskun kehittävä funktio? Vai onko sillä edes sellaista?

Onko fiksumpaa tehdä esim. kolmonen alaslaskulla kuin vitonen pudottamalla( sama rauta, sama kokonaisrasitus )?

Toivottavasti dilemma ei ollut liian sekavasti esitetty ;)
 
en ole guru.

mainitsemistasi variaatioista kannatan alaslaskua aina, paitsi kovien 1-3 toiston sarjojen viimeisissä nostoissa (ettei taju mee). alaslasku ei juuri miltään osin ole staattinen (ei ole olemassa staattista liikettä) voimantuotoltaan, eikä pitäisi viedä enempää aikaa kuin ylösvedonkaan. jos joka nosto pudotetaan ja sitten valmistellaan uus nosto, venyy sarjan pituus ajallisesti liian pitkäksi. eihän se nyt niin paha ole, mutta suosittelen alaslaskua. maahan asti ja ilman pomppua. joka nosto siis lähtee stopista.

on totta, että pudottamalla teet enempi 5*1*X kuin 5*X. vaikutus räjähtävyyteen on parempi ekassa versiossa, jos pidennät suoraan pausseja esim. 30 sekkaan. esim. 5*1*80%/30". tauko kyllä räjähtävyystreeneissä yleensä on paljon pidempi.

yleensä en juuri suosittele raakojen rinnallevetojen (RRV) tekemistä juuri kutosta pidempinä sarjoina ollenkaan. liike on tekninen ja pidemmissä sarjoissa tekniikka tuppaa rempsahtaan lopussa. ei hyvä.

jos taas haluaa RRV:a käyttää kuntopiireissä tai voimakestävyyshommissa, suosittelen sen tilalle korkeaa vetoa. siis muuten sama, mutta rinnallekääntö jätetään pois ja alaslasku alkaa heti.

hth
 
Ok.

Olet oikeassa, yli kuuden sarjoissa riven tekniikka alkaa jo kärsiä aika pahasti. Jotenkin sitä vaan vanhasta muistista tykkää hinkata noissa lihaskuntotreeneissäkin riveä. Vinkkisi on kyllä siinä mielessä paikallaan, että tällein suhteellisen vähän riveä tekevänä ja muutenkin liikkuvuudeltaa jo suht. jäykkänä tahtoo riven tekniikan kasassa pitämisen kanssa muutenkin olla ongelmia eikä siihen enää kaivattas kaseja teknoa sotkemaan. Ehkä siis koitan noudattaa neuvoasi jatkossa ja valkata kestovoimatreeneihin vetoliikkeeksi vaikka sitten ton korkean vedon.

Vaikket suoraan sanonutkaan, niin tulkitsen ton tekstin niin, että mielummin kolmonen alaslaskulla kuin vitonen pudottamalla? Täytyypä koittaa seuraava periodi vaihtaa alaslaskuun. Totuttelua siinä on, koska sarjapainoja saa pudottaa aika lailla, joka tarkoittaa että esim. tiukassa vitosessa eka nosto tulee rinnalle kuin tyhjää kun "pudotustyylillä" kaikki nostot on suhteellisen tiukkoja. Mutta koitetaan muutosta, josko vaikka kehitystä saisin aikaan :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom