Rintamamiestalot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja teri
  • Aloitettu Aloitettu
Omassa talossa on vaan tynnyrit jokaisen syöksytorven kohalle ja samalla saa kasteluvedet. Onneksi iso osa vanhemmista taloista on rakennettu sen verran järkevälle paikalle ettei sadevedet ole juurikaan ongelmana.

Muistaa vaan kolata lumet oikeaan paikkaan ja keväällä seinän vierustat puhtaaksi. Ihan turhaa on antaa niiden katolta tippuneiden lumien sulaa siihen talon seinälle.

Jep. Näinhnän saadaan ylhäältä päin tuleva kosteus vähenemään. Käsittääkseni kuitenkin salaojat estävät myös mahdollista alhaalta päin tulevaa kosteutta.

... niin ja betonisten viemäriputkien kanssa on vissiin kanssa ollut hankaluuksia.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jep. Näinhnän saadaan ylhäältä päin tuleva kosteus vähenemään. Käsittääkseni kuitenkin salaojat estävät myös mahdollista alhaalta päin tulevaa kosteutta.

... niin ja betonisten viemäriputkien kanssa on vissiin kanssa ollut hankaluuksia.


Salaojituksen ideahan on estää kosteuden pääsyä anturan alle routimisvaaran takia ja pitää sokkeli kuivana ettei kellariin tule vesi. Mikäli on talo kalliolla niin routimisvaaraa ei ole ja kun pitää huolen siitä että kallio viettää talosta poispäin niin salaojilla ei juuri merkitystä ole. Mutta toki harvalla on niin optimaalista rakennuspaikkaa että kallio viettäisi kaikilta sivuilta poispäin.
 
No se riippuu aika paljolti siitä että onko aluskate kunnossa ja minkä verran niistä naulanreijistä sitä vettä tulee sisään ja tuleeko se tuulettuvalle vintille vai asumistiloihin?

Todennäköisesti vanhassa rintamamiestalossa, jossa kattoa ei oo ihan hiljan vaihdettu ei oo peltikatteen alla aluskatetta. Eli tärkeemmäksi pointiksi nousee just toi yläpohja eli onko se hyvin tuulettuva ja onko yläpohjan eristys perinteistä sahanpurua. Näkisin joka tapauksessa, että kun aluskatetta ei todennäköisesti oo niin suurempi tekijä on kondensoituminen eli kosteuden tiivistyminen sinne peltikaton sisäpintaan kuin se, että vesi pääsisi noista naulanreijistä. Se on sitten hyvinkin riippuvainen siitä yläpohjan eristeestä. Sahanpuruilla homman pitäis toimia hyvinkin varsinkin jos yläpohja pääsee tuulettumaan hyvin, jos sinne on jossain vaiheessa puhallettu esim. mineraalivillaa niin tilanne on ihan eri. Se kaipailis jo sitä aluskatetta. Mutta siis jos se vesikate on kokonaan kohta menossa vaihtoon niin taitaa olla aika turhaa vaihtaa nauloja ruuveihin, jos ei aluskatettakaan ole.
 
Oma remppa

Oma projektini sopii paremmin tänne, kun tuonne yleiseen remppa ketjuun...

Ajattelin tähän kertoa omasta projektistani mitä tässä vielä suunnittelen. Omistan vanhan talon Tampereelta, vanhempi osa tehty 1867 ja laajennettu 1928, eli ei ihan mene rintamamiestalojen alle, mutta täältä varmasti löytyy parhaat tiedot. Talo remontoitiin 40v sitten ja silloin taloon tuli eri kokoisia asuntoja alakerrassa on yksi omistajien rakennus 3h+keittiö+kylpyhuone+sauna+vc. Sitten alakerrassa on erillinen huone+vc. Ja yläkerrassa 4h+vc, yläkertaan kulku tapahtuu erillisiä portaita ja sisäkautta alhaalta ei ole kulkua ylös. Joten tarvitsen taloon täydellisen remontin, koska taloon muuttaa vain yksi perhe eikä vuokralaisia aiota pitää! Engergian kulutus on jotain aivan järjetöntä ja lämmitys on tällä hetkellä kaakeliuuni+sähkö, sekä lattiat on tosi kylmät ja muutenkin tuntuu että lämpö ei riitä. Talossa on toinenkin kaakeliuuni rakennettu 1867, jonka voisi laittaa helposti toiminta kuntoon, piippu loppuu vintille, mutta tämä syö puutakin jo paljon.

Remontissa ajattelin edetä.

1. Vintin eristys ja katon tarkastus. Katto peltikatto, joka todennäköisesti pitää maalata. Vintin eristyksestä ei ole tietoa.
2. Lämmitysjärjestelmä: Ajattelin laittaa kellariin pelletti/klapi yhdistelmäkattilan, vesivaraajilla yms. Lisäksi taloon vesikierto ja patterit, lähinnä haluan 2 eri lämmitysmuotoa ja riippumaton sähkön hinnasta, sekä en pysty oleen aina kotona, niin tarvitsen automaatiotason mahdollsimman isoksi, mutta halvalla.
3. Rappuset ylös ja ala-kerran huone osaksi kokonaisuutta.
4. Sähköt ja putket, sen verta vanhat että ajattelin pistää kerralla uusiksi kun muutenkin seiniä availlaan ja samalla vetää tietoverkkokaapelit (cat6) taloon.
5. Seinien eristäminen tai eristeen lisäys, puru todennäköinen eriste. Mitä materiaalia suosittelette seiniin sisäpuolelle? Monessa huoneessa on nyt lastulevy, näyttää kohtuullisen rumalta.
6. Lattiat, yläkerrassa on puulattia, jonka ajattelin vain hioo ja ehkä maalata uudestaan tai vaan maali päälle. Alakerrassa on vedetty muovimattoakin ja laminaattia, sekä yhdessä huoneessa huonossa kunnossa oleva parketti, tänne en tiedä mitä laittaisin.
7. Sisäkatot on useassa huoneessa tosihienot ja osassa tämä vaatii vain hionnan sekä mahdollisen maalauksen, yritän pitää mahdollisuuksien mukaan alkuperäisenä.
8. Keittiö menee kokonaan uusiksi, koska se on jo tosi huonossa kunnossa ja vanhaa. Lastulevykaapit sielläkin ja lastulevyä seinät. Remontti on jo kovin isotöinen ja kallis, joten budjetti ei anna myötä ja pakko suunnata katseet Ikean keittiöihin.
9. Kylpyhuone, sauna ja vessat pistän uusiksi. Ovat tosi vanhan oloiset ja haluan varmistaa ettei ole kosteusvaurioita. Sekä kylpyhuoneesta saisi rakennettua kivasti oven ulos pienelle kuistille ja tämän aion tehdä, siitä voi helposti myös tuulettaa kylpyhuonetta sekä saunaa, mutta voi myös kesällä nauttia sen sauna oluen siellä ulkona :).
10. Järjestelmät, olen tälläinen it-nörtti niin haluaisin järjestelmän, jolla pystyn valvomaan lämmitystä, sähköjä yms. Eli haluan erilaisi pistokkeita taloon, jos haluan sähköt pois niin saan ne napista, mutta kuitenkaan jääkaapista tai pakastimesta sähköjä pois.
11. Jos joku tietää hyviä remonttitekijöitä Tampereella niin voi heittää privaa :).

Toivottavasti löydätte parannettavaa tästä suunnitelmasta ja kerrotte miten minun kannattaisi edetä. Budjetiksi olen ajatellut noin 100 000euroa, mitä vähempi sen parempi, mutta 150 000euroa on ehdoton yläraja. Itse ajattelin tehdä mahdollisimman paljon, mutta realistisesti ajattelen, että empä hirveästi osaa tehdä, mutta yritän opetella.

-zoxe
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom